Ζωή με θάρρος.......


Tι είναι θάρρος; 
Είναι η απουσία φόβου, η γενναιότητα, η τόλμη, η αποφασιστικότητα, το σθένος που σε δύσκολες περιστάσεις δείχνουν οι άνθρωποι.
Πολλά τα παραδείγματα θάρρους στην ιστορία μας, τα μνημονεύουμε πολλές φορές, τα φέρνουμε ως παράδειγμα, τα θαυμάζουμε, τα περιβάλλουμε με θρύλους και παραμύθια κάποιες φορές, τα γιγαντώνουμε έξω από τη σφαίρα των ανθρωπίνων διαστάσεων!
Ηρωποιήσαμε τους θαρραλέους. Τους γράψαμε με χρυσά γράμματα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. 
Και όμως: πολλοί μίλησαν για αυτήν την απουσία φόβου στη ζωή. Άλλοι την ονόμασαν θράσος, άλλοι αποκοτιά, ριψοκίνδυνη στάση ζωής, και άλλοι θάρρος.
Κάθε εποχή αλλάζει τον ορισμό του θάρρους. Τον προσαρμόζει στη δικό της ''σήμερα''!
Υπάρχουν σήμερα άνθρωποι με θάρρος;;;
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν φοβούνται τίποτε;;;;
Δεν θα τους βρούμε στα πεδία των μαχών...δεν πολεμούν οι άνθρωποι σήμερα όπως παλιά. Θα τους βρούμε όμως στην καθημερινότητά μας.
Γιατί χρειάζεται θάρρος για να αντιμετωπίσει κανείς τη σημερινή συγκυρία. Να σταθεί στητός απέναντι στα προβλήματα, να αγωνιστεί για ό,τι έχει πραγματική αξία...
Θάρρος χρειάζεται για να υπερασπίσεις το δίκιο σου και ειδικά το δίκαιο γύρω σου. Θάρρος χρειάζεται  για να διατυπώσεις τις δικές σου απόψεις, τις δικές σου αρχές, να τις υποστηρίξεις και κυρίως να τις συνοδεύσεις με πράξεις, με τη δική σου στάση ζωής. Ειδικότερα όταν αυτές οι απόψεις πάνε κόντρα στους πολλούς. 
Θαρραλέοι είναι και αυτοί που παλεύουν με την φτώχεια, την ανέχεια, την ασθένεια, την απελπισία, την μοναξιά, την απόγνωση, το αδιέξοδο στη ζωή τους.
Θάρρος χρειάζεται για να ανοίξεις νέους δρόμους στη ζωή σου, να μην παραιτηθείς, να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι και όταν δεν φαίνεται λύση πουθενά.
Πολλοί έχουν παρεξηγήσει την έννοια του θάρρους. Θεωρούν θάρρος να ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους σε ανούσια πράγματα...
''Είμαι θαρραλέος ''λέει ο νέος  που τρέχει κάνοντας σούζα στην παραλιακή...ενώ στη ζωή του μπορεί να μην αντέχει ούτε τη θέα της ένεσης... 'Δεν φοβάμαι τίποτε ''λέει ο γείτονας που θεωρεί τον εαυτό του θαρραλέο επειδή θα ''παίξει'' ξύλο με αυτόν που θα του πάρει τη θέση στο πάρκινγκ....ενώ σκύβει το κεφάλι στο αφεντικό και δέχεται την όποια αδικία για να μην χάσει τη δουλειά του... 
Έχουμε πολλούς τέτοιους θαρραλέους  σήμερα! Τι να τους κάνουμε; 
Μας χρειάζονται όμως οι πραγματικοί θαρραλέοι που με κίνδυνο της ζωής τους βοηθούν να σωθεί η ζωή του συμπολίτη τους......που με κίνδυνο της θέσης τους στη δουλειά, υπερασπίζονται συναδέλφους, που υποστηρίζουν την αλήθεια πάσι θυσία!!!!!!!
Χιλιοειπωμένη λέξη το ''θάρρος''! Με νόημα που ο καθένας δίνει ανάλογα τη θέση του, το περιβάλλον που ζει και τις αξίες του...
Δεν θα πάψει ποτέ όμως να προκαλεί πραγματικό θαυμασμό κάθε πράξη θάρρους που ανιδιοτελώς προσφέρεται κόντρα σε κινδύνους πραγματικούς ή φανταστικούς! 
Θάρρος χρειάζεται σήμερα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες δύσκολες καταστάσεις που ζούμε.........για να υποστηρίξουμε όσους μας χρειάζονται....για να αγωνιστούμε για μια καλύτερη ζωή, για μια καλύτερη χώρα.
Μπορούμε όμως να ξεχωρίσουμε το θάρρος από το θράσος που αφειδώς προσφέρεται; 
Μόνο η αυτογνωσία μπορεί να μας βοηθήσει. 
Κάποτε παίζαμε το παιχνίδι ''θάρρος ή αλήθεια''! Ας το παίξουμε άλλη μια φορά με τον καθρέφτη μπροστά μας... 
Νομίζω μας χρειάζεται! 

Στραβά αρμενίζουμε.............

Είπαμε- και ήμουν από τις πρώτες που υποστήριξα- ότι χρειάζεται έλεγχος για να τεκμηριώνονται στοιχεία αναφορικά με τις συντάξεις και τα επιδόματα πρόνοιας ή αναπηρίας ...Αλλά έλεγχος από τις υπηρεσίες και όχι  προσκόμιση συνεχώς εγγράφων από τους ίδιους τους συνταξιούχους...........
Ας μη ξεχνάμε ότι μεγάλοι άνθρωποι σε ηλικία ταλαιπωρούνται γιατί το κράτος αδυνατεί ακόμη και σήμερα να υποχρεώσει τις υπηρεσίες να συνεργάζονται....
Σκεφτείτε την απογραφή των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ...λες και δεν ξέρει ή δεν μπορεί να βρει το κράτος ποιους πληρώνει, πόσο χρόνο εργάστηκαν και πού, και όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται.
Πρόσφατα  έμαθα  την ταλαιπωρία που υφίσταται 80άχρονος από το ΙΚΑ για το επίδομα πρόνοιας που δίνεται κάθε δίμηνο στη σύζυγό του, ηλικιωμένη και εκείνη επειδή έκανε πριν λίγα χρόνια, εγχείρηση καρδιάς.
Φυσικά-όπως έμαθα- πληρούνται οι προϋποθέσεις και προσκομίστηκαν όλα τα χαρτιά που χρειάζονται....Δεν είναι η πρώτη φορά που κρίθηκε θετικά ώστε να πάρει το επίδομα...δεν είναι η πρώτη φορά που πέρασε από επιτροπή.
Να πω εδώ ότι το ζευγάρι ζει με 600 ευρώ από τη σύνταξη του κυρίου. Πήγε λοιπόν ο 80άχρονος τα χαρτιά αλλά το ΙΚΑ ήθελε και τη σφραγίδα του νοσοκομείου που έγινε η επέμβαση...''για να είμαστε εντάξει'' είπε η υπάλληλος.
Τι να κάνει ο κύριος;; Πήρε τη συγκοινωνία για να πάει στο νοσοκομείο και να προσκομίσει τη σφραγίδα...Τουλάχιστον τελειώνω, σκέφτηκε. Αμ..δε...Σε άλλο γραφείο που τον έστειλαν είπαν ότι χρειαζόταν και η σφραγίδα του ίδιου του γιατρού που έκανε την επέμβαση!!!!!!!!!!! ''Πού να τον βρω;;'' ρώτησε ο ηλικιωμένος. ''Εδώ και λίγο καιρό έχει πάρει σύνταξη και έχουμε παραπεμφθεί σε άλλον για να κουράρει τη σύζυγό μου'' εξήγησε στην υπάλληλο.....''Δεν γίνεται χωρίς τη σφραγίδα αυτή του είπαν  και σε ερώτησή του  ''μα υπάρχει η σφραγίδα του νοσοκομείου που έγινε η επέμβαση καρδιάς, και που έχουν το φάκελο'', του είπαν ότι  αφού δεν βρίσκεται ο γιατρός πρέπει να πάτε στα κεντρικά του ΙΚΑ να βρουν το φάκελο, της χρονιάς  τότε,...που παραπέμφθηκε για εγχείρηση η κυρία....
Ακούσατε;;;;;;; Το υποκατάστημα του ΙΚΑ στέλνει στα κεντρικά, ασφαλισμένο  του, για να βρει τα έγγραφα που χρειάζεται........Δηλ οι υπάλληλοι δεν έχουν πρόσβαση   στα έγγραφα των ασφαλισμένων;;;
Ή μήπως γίνονται όλα αυτά για να περάσει η ημερομηνία και να εμποδιστούν οι δικαιούχοι να πάρουν κάποια χρήματα της πρόνοιας;;;;;;
Επιτέλους, μπορεί αυτό το αδηφάγο κράτος με τη γάγγραινα της γραφειοκρατίας που το κατατρώει, να γίνει λειτουργικό και να σκεφθεί, έστω μια φορά, ότι οι πολίτες είναι άνθρωποι;;;;;;;;;; Και αν ο λόγος είναι να μην δοθούν τα χρήματα με όποιο πρόσχημα ας το πουν εξ αρχής...τόσα χρήματα μας παίρνουν από μισθούς και συντάξεις .....αυτό θα ξεχείλιζε το ποτήρι;;;;;;;
Η αλήθεια είναι μία!:
Και στραβός είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε!!!!!!!!!!!