Ήθελε να είναι ελεύθερος

πηγή

Όταν η μυθολογία ωρίμασε αρκετά και έγινε πια ιστορία, άρχισαν να καταγράφονται πράξεις ηρώων και θεών,  μάχες αλλά και επαναστάσεις, ακόμη και η καθημερινότητα απλών ανθρώπων , ανδραγαθήματα, αλλά και όσα μέχρι τότε διαδίδονταν από στόμα σε στόμα.

Κάποτε λοιπόν, έτσι όπως έχει καταγραφεί, έγινε ο πόλεμος   Σπάρτης -Μεσσηνίας.
Νικητές οι Σπαρτιάτες .
Ηττημένοι οι Μεσσήνιοι...φαντάζεσαι τι επακολούθησε.
Και βέβαια ήταν τα λάφυρα πολέμου και πρωτίστως οι δούλοι. 
Οι Σπαρτιάτες παίρνουν όλους  τους άντρες και τα αγόρια ως δούλους.
Ανάμεσά τους ήταν και ένα μικρό αγόρι, Δρίμακος το όνομά του, που έμελλε να γίνει γνωστός, ειδικά στη Χίο. 

Ο Δρίμακος από τον αφέντη Σπαρτιάτη βρέθηκε στη Χίο αφού πουλήθηκε στους Χιώτες οι οποίοι αγόραζαν --ήσαν οι πρώτοι που αγόραζαν δούλους--  τόσους πολλούς  που έφτασε ο πληθυσμός των δούλων να είναι μεγαλύτερος από των κατοίκων.
πηγή

Πλούσια η Χίος τότε. Και τα πλούτη ήθελαν εργατικά χέρια. 
Μα λένε οι καταγραφές ότι οι δούλοι δεν περνούσαν καλά-και πού περνάνε καλά;- στα χέρια των αφεντικών τους. Κακομεταχείριση, εξοντωτική εργασία, έλλειψη ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και βεβαίως  έλλειψη ελευθερίας. Φυσικά εξεγέρσεις θα γίνονταν πολλές Και  οι αφεντάδες  τις κατέπνιγαν αμέσως.

Ο Δρίμακος δεν άντεξε. Ξεσηκώθηκε, παρέσυρε και άλλους δούλους, τους πήρε μαζί του και ανέβηκε στα βουνά. 
Ικανός και έξυπνος ηγήθηκε ενός  μεγάλου αριθμού δούλων και τους εκπαίδευσε, ώστε να αποκτήσει ετοιμοπόλεμο στρατό  με πειθαρχία που οι αφέντες του νησιού δεν κατόρθωναν να νικήσουν.

Να μην στα πολυλογώ, ο Δρίμακος , φόβος και τρόμος των πλούσιων κατοίκων του νησιού, κάποια στιγμή ήλθε σε συμφωνία με τους αφέντες. Δική του ιδέα...Θα πεις ότι έκανε άσχημα με αυτή τη συμφωνία, αλλά λάβε υπόψη τις συνθήκες της εποχής.
 πηγή 

Λοιπόν, έλεγε η συμφωνία: δεν θα λήστευαν πια  τις αποθήκες των Χιωτών, απλά θα είχαν το ελεύθερο να παίρνουν ότι χρειάζονται, για να τραφούν φυσικά, και μετά θα κλείδωναν τις αποθήκες να αποφύγουν έτσι άλλες ληστείες. Αλλά και δεν θα δεχόταν ο Δρίμακος δούλους άλλους μια και είχε γίνει μάστιγα να το σκάνε οι δούλοι και να πηγαίνουν κοντά του.  Εκείνος συμφώνησε, όμως  τους είπε, ότι αν οι δούλοι που  κατέφευγαν σ'αυτόν  είχαν σοβαρή αιτία δηλ αν κακομεταχειρίζονταν απο τους αφέντες τους, τότε θα τους κρατούσε. Αν όχι θα τους έστελνε πίσω.

Και έτσι ηρέμησαν για λίγο τα πράγματα. Ο Δριμακος με το στρατό του έμειναν ήσυχοι να απολαμβάνουν την ελευθερία τους όπως εκείνοι την είχαν εφαρμόσει.

Όμως οι αφεντάδες επικήρυξαν το κεφάλι του Δρίμακου έναντι σεβαστού ποσού και υποσχέθηκαν ότι θα έδιναν την ελευθερία του σε όποιον δούλο θα σκότωνε τον αρχηγό του

Και τι έγινε αφού κανείς δεν έκανε τίποτε;

Ο Δρίμακος λέγεται ότι κάλεσε αγαπητό του πρόσωπο και του είπε να του πάρει το κεφάλι, να το πάει στους αφέντες, να αποκτήσει την ελευθερία του και  με τα χρήματα που θα εισέπραττε να ζούσε ζωή καλή. 

Έτσι με θυσία τη ζωή του έδωσε την ελευθερία του σε ένα δούλο -φυγά της εποχής εκείνης

Αυτός ήταν ο πρώτος επαναστάτης ενάντια στη δουλεία και μάλιστα λένε ότι μετά το θάνατό του οι ελεύθεροι Χιώτες του έκαναν Ηρώο γιατί κατάλαβαν πόσο σπουδαίος ήταν μια και οι δούλοι αφού έπαψαν να έχουν αρχηγό,  επιδίδονταν σε ληστείες κι όχι μόνο.
Αυτά λέει η μυθολογία-ιστορία.
πηγή

Μη βιαστείς να χαρείς που η δουλεία καταργήθηκε, γιατί    έρευνα  λέει οτι τον προηγούμενο χρόνο πάνω από 40 εκατομ άνθρωποι ζούσαν υπό καθεστώς δουλείας!! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ!
Αυτή ήταν η αφορμή να θυμηθούμε ή να μάθουμε, όπως εγώ, για το Δρίμακο. 
Εδώ  αλλά και εδώ πηγές με περισσότερα στοιχεία. Ακόμη και όποια εγκυκλοπαίδεια ανοίξεις θα διαβάσεις για το Δρίμακο και την επανάστασή του



Μετέχει στο 
"Τέλεψε το έργο μας!" - πνοή στ' όνειρο


28 σχόλια:

  1. Πολύ δυνατή η συμμετοχή σου, Άννα μου! Γιατί αυνδέει τόσο καθαρά το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει πάρα πολλά θέματα.
    Και νομίζω πως, ο Δρίμακος και οι Χιώτες που εξόγιρσαν μέχρι και τους θεούς με την απληστία τους, δεν είναι πολύ γνωστά. Αξίζει κάποιος να διαβάσει τις αναφορές.
    Η σύγχρονη δουλεία μπορεί να έχει άλλα χαρακτηριστικά (στο δυτικό κόσμο, γιατί αλλού οι συνθήκες δεν διαφέρουν και πολύ...), όμως είναι σκλαβιά με τα όλα της. Και ο όρος δεν είναι υπερβολή.
    Για να μην πολυλογώ, θα αναφερθώ σε κάποιες απο τις σύγχρονες αλυσίδες, που φοράνε οι υπάλληλοι στην Ελλάδα: τα μηχανάκια...
    Μόνο αν συνειδητοποιήσουμε πως η σύγρονη δουλεία είναι πράγματι δουλεία, θα καταφέρουμε να την αντιμετωπίσουμε. Γιατί, αν τα κατάφερε ο Δρίμακος, μπορούμε κι εμείς (με την ιστορική εμπειρία που διαθέτουμε)!
    Άννα μου, σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, για αυτό το θέμα.
    Να είσαι καλά! 😘Πολλά φιλιά, πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αλεξάνδρα μου. Το ότι η δουλεία σε όποια μορφή δεν έχει πάψει να μαστίζει τους φτωχούς και αδύναμους είναι γεγονός. Και από την είδηση για τα 40 εκατομ ψυχές που ζουν υπο δουλεία σήμερα έψαξα το θέμα από την αρχή δημιουργίας πολιτισμού. Έτσι βρήκα το Δρίμακο και θεώρησα σημαντικό να μιλήσουμε για κάτι που και σήμερα μας απασχολεί ίσως περισσότερο από τότε.
      Ναι μπορούμε και εμείς σαν τον Δρίμακο αλλά χρειάζεται ένας Δρίμακος να μας ενώσει.
      Να σαι καλά Αλεξάνδρα μου και σ'ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δίνουν τα διάφορα δρώμενά σου να ψαχτούμε, να προβληματιστούμε και να αφυπνιστούμε ίσως...
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Σε συγχαίρω Άννα μου για την παρουσίαση
    αυτού του ήρωα
    Διαχρονικά θέματα έθιξες

    Σε φιλώ πολύ ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Ελένη μου Και εγώ πιστεύω ότι η δουλεία είναι διαχρονική
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  3. Βρε Άννα......!
    Υποκλίνομαι στην ανάρτησή σου για μια σειρά πολύ σοβαρούς λόγους:
    1) Ο Χρονικός ορίζοντας της ιστορίας αυτής και το ιστορικό της περιβάλλον είναι απλησίαστο για πολύ κόσμο. Με λίγα λόγια είτε πολλοί σνομπάρουν αυτήν την ιστορική περίοδο είτε την αγνοούν είτε την θεωρούν χωρίς ενδιαφέρον. Συνεπώς αυτή η συγκεκριμένη σου επιλογή είναι απίστευτα ψαγμένη...!
    2) Οι αναφορές των γεγονότων φωτογραφίζουν στην κυριολεξία την σημερινή πραγματικότητα της Ελληνικής υπόθεσης των προσφύγων και μεταναστών καθώς εξηγούν στο απόλυτο τα "γιατί" και το "πως" ένας ολάκερος "στρατός" φτηνών σύγχρονων δούλων χωρίς πατρίδα είναι μια άριστη πρώτη ύλη για εργατικό δυναμικό και πτώση του κόστους, θέμα ζωτικό για τον καπιταλισμό.
    3) Να προσθέσω και το ανθρώπινο κομμάτι της θυσίας και έτσι έχουμε μπροστά μας μια συγκλονιστική ιστορία, για την οποίαν ειλικρινά σε ευχαριστούμε από καρδιάς για τη δημοσίευσή σου.
    Μπράβο καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γιάννη μου
      Σημαντική θεωρώ την κριτική σου σε κάθε μου ανάρτηση και σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
      1) Πιστεύω ότι η αρχαία εποχή έχει εξωραϊστεί και δεν μιλάμε για τα αρνητικά της. Ενδιαφέρον προκαλεί πιστεύω αλλά πιστεύουμε ότι θίγουμε τον πολιτισμό που μας κάνει περήφανους. Εξάλλου άλλη η εποχή τότε και άλλη τώρα αν και τα προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο από τότε και πιο πριν είναι διαχρονικά και δεν θα πάψουν να υφίστανται.
      2)Ναι το φθηνό εργατικό δυναμικό είναι ο πρώτος λόγος ύπαρξης του καπιταλισμού και οι μετανάστες ήταν η λύση....και είναι.
      3) Συγκλονιστική η θυσία του και εγώ έτσι την είδα.
      Εγώ σας ευχαριστώ που διαβάσατε το θέμα μου και αφήνετε τόσο ζεστά σχόλια
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  4. Πάντα λέω ότι εδώ σ' αυτό το χώρο έμαθα πολλά!Ευχαριστώ λοιπόν για την ανάρτηση αυτή και μάλιστα σε μένα που αγαπούσα από μικρή μέχρι τώρα την Ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη μου η τιμή Αχτίδα μου που και εγώ μαθαίνω μαζί σας πολλά μα πάρα πολλά
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  5. Θαυμάζω τον τρόπο που γράφεις Αννα μου !! Το θέμα που ασχολήθηκες εμένα προσωπικά με αγγίζει πρώτον γιατί σπάνια γίνεται αναφορά στους χρόνους εκείνους που πράγματι η δουλεία ανθούσε αλλά είναι σαν να βλέπουμε τη σημερινή εποχή που για να νιώσουμε ελεύθεροι θέλει θυσίες!!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Νικόλ μου.Το θέμα της δουλείας όντως μας αγγίζει και σήμερα απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
      Θέλει θυσίες όντως η ελευθερία αλλά αξίζει τον κόπο
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  6. Άδοξο το τέλος του πάντως και μάλιστα απ' το χέρι αγαπητού προσώπου. Όχι ότι δεν θα γινόταν και σήμερα κάτι τέτοιο. Εδώ παίρνουν κεφάλια και χωρίς τέτοιο αντίτιμο. Είναι η μοίρα κάθε επαναστάτη αρχηγού τελικά.
    Άννα μου δεν την ήξερα την ιστορία του Δριμάκου, που όντως είναι διαχρονική και αντιπροσωπευτική για τους δούλους και τους αφέντες.
    Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άδοξο το τέλος όντως Μαρία μου αλλά θυσιάστηκε μια ΄και έδωσε ό,τι είχε να δώσει στους φυγάδες δούλους και χάρισε την ελευθερία σε ένα προσφιλές του πρόσωπο.
      Ούτε εγώ την ήξερα Μαρία μου την ιστορία του Δριμάκου και την έμαθα ψάχνοντας διάφορα για τη δουλεία εξαρχής της δημιουργίας πολιτισμού έως εδώ...
      Καλή γλυκιά σου μέρα

      Διαγραφή
  7. Πόσο επίκαιρη εξακολουθεί να παραμένει η ιστορία του Δριμάκου... Εξαιρετική γραφή. Σε φιλώ, Άννα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μία μου διαχρονική η δουλεία σε όποια της μορφή. Σ'ευχαριστώ πολύ
      Καλή μέρα
      Φιλιά και από εμένα

      Διαγραφή
  8. Απίστευτη αυτή η ιστορία και αυτό από πολλές πλευρές, πρώτα μόνο που σκέφτηκε ο Δριμάκος αυτό το τέλος του, με συγκλονίζει... όπως επίσης και αυτός που δέχτηκε να τον αποκεφαλίσει και να πάρει τα χρήματα για να ζήσει καλή ζωή (με τι καρδιά!)... και η συνέχεια όπου τίποτα δεν άλλαξε στη δουλεία της Χίου αφού οι δούλοι συνέχισαν να κλέβουν φαντάζομαι για αρκετό καιρό και η ιστορία καταπίεσης συνεχίζεται δήθεν πιο πολιτισμένα...
    Τα εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν ως δούλοι στην εποχή μας, είναι ακόμα πιο συγκλονιστικό και να μη ξεχνάμε και όσοι είναι δούλοι ιδεών και παραδόσεων όπως και χιλιάδες γυναίκες δούλες των συζύγων τους ακόμα και στις μεγαλουπόλεις!
    Πολύ βαθύ και ανεξάντλητο θέμα άγγιξες Άννα με την εξαιρετική σου συμμετοχή!

    ΑΦιλάκια σου στέλνω πάντα καρδιάς! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως είναι απίστευτη Στεφανία μου η ιστορία. Οι πηγές που είναι και λίγες λένε ότι έφερε αντιρρήσεις το πρόσωπο που τελικά πήρε το κεφάλι του Δριμάκου. Αλλά πείστηκε και δεν ξέρουμε το πώς και το γιατί. Αν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες ναι το βλέπουμε φοβερό αυτό-- με τι καρδιά;-- αλλά ας ξέραμε...
      Στην δουλεία της Χίου δεν άλλαξε τίποτε ούτε άλλαξε ποτέ. Ως νόμος μπορεί να καταργήθηκε αλλά όπως λες υπάρχουν τόσες μορφές δουλείας σήμερα...και νομίζω πάντα θα υπάρχουν.
      Ανεξάντληρτο θέμα Στεφανία μου το άγγιξα απλά έτσι για να μη ξεχνάμε
      Σ'ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  9. Πολύ χαίρομαι να μαθαίνω νέα πράγματα και αυτή την ιστορία δεν την είχα ξανακούσει..πολύ ενδιαφέρουσα θα έλεγα..απορώ και γω με τον άνθρωπο που δέχτηκε να πάρει τα χρήματα..είναι ένα από τα μεγάλα θέματα όλων των εποχών νομίζω η δουλεία και αν σκεφτείς πως συμβαίνει ακόμα και σήμερα..καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Εύη μου τα έμαθα μαζί σας.
      Ενδιαφέρον έχει η στάση του ανθρώπου που πήρε το κεφάλι του Δριμάκου αλλά δεν τα ξέρουμε λεπτομερώς όλα
      Επίσης πιστεύω ότι η δουλεία με διάφορες μορφές πάντα θα υπάρχει....δυστυχώς
      Να περάσεις και εσύ καλά την Κυριακή σου ας είναι και βροχερή

      Διαγραφή
  10. Συγχαρητήρια για το κείμενό σου Αννα μου!! Δεν την γνώριζα την ιστορία του Δριμάκου. Το ζήτημα της δουλείας δυστυχώς κι εώς τις μέρες μας είναι μάστιγα..
    Ακρως διαχρονική η ιστορία.
    Να σαι καλά κοπέλ αμου και να χεις ένα ξεκούραστο σ/κ!! Σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Μαριλένα μου. Ούτε εγώ τη γνώριζα. Ψάχνοντας για τη δουλεία από τις αρχές δημιουργίας πολιτισμού '' έπεσα'' επάνω στο Δρίμακο και το βρήκα ενδιαφέρον θέμα. Ναι δυστυχώς είναι διαχρονική η ιστορία και ας αλλάζουν συνθήκες και είδη δουλειας
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  11. Την ιστορία που αναφέρεις Άννα μου δεν την γνώριζα αλλά διαβάζοντας την είδα ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά και ας έχουν περάσει τοοοοοοσα χρόνια. Άλλη εποχή τώρα διαφορετική μορφη δουλείας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου καλημέρα. Ναι και εγώ τώρα την έμαθα και επειδή είναι διαχρονική είπα ότι είναι καλό ως θέμα
      Καλά να μου είσαι

      Διαγραφή
  12. Σε ευχαριστούμε Άννα μου. Δεν τη γνώριζα την ιστορία, με έκανες δε να ανατρέξω στη google και να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σχετικά με τη δουλεία!
    Πολλά φιλιά ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο έκανα αλλά ανάποδα. Πρώτα ανέτρεξα για τη δουλεία στη Google και έπεσα πάνω στο Δρίμακο
      Να σαι καλά Αριστέα μου
      Καλή ξεκούραση τώρα

      Διαγραφή
  13. Τελικα Αννιω μου δεν είναι μονο η παρεούλα μας αλλα και το πόσα εδνιαφεροντα μαθενουμε.. με αφορμες τις συμμετοχες σε δρώμενα.. και η δικη σου ηταν πολύ σημαντικη .. η δουλεία ποσο πίσω πάει στα χρόνια.. !!
    Δεν την ήξερα την ιστορία αυτόυ του σκλαβου του Δριμακου...Παντα θα υπαρχουν όμως τα αφεντικα και οι δούλοι...!!! κοιτα γυρω μας..φιλη μου !
    Αν περασεις.. απο εδώ κοίτα το λινκ που σου γραφω.. δες αν εφτασε το δεμα... http://www.elta.gr/el-gr/%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85.aspx οπως καταλαβες παλι δεν βρισκω το μεηλ σου.....αστα μην το ψαχνεις .. σόρυ φιλεναδα.. !! φιλακιαααα!!
    Το είδα πως εφτασε.. εκεί για κοιτα να δεις πλιζζζζ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α όλα τα καλά έχει η γειτονιά μας και καλή παρέα και θέματα να μαθαίνουμε να διασκεδάζουμε να δημιουργούμε, απ' όλα τα καλά.
      Και εγώ δεν τον ήξερα το Δρίμακο Ρούλα μου τον μάθαμε μαζί τώρα. Και ναι η δουλεία είναι έως σήμερα παρούσα.
      Τα υπόλοιπα τα είπαμε στο μαίιλ ναι;
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  14. Μου άρεσε πολύ κι αυτή η συμμετοχή σου Αννούλα μου! Εξαιρετική επιλογή του θέματος! Η δουλεία (σε όλες τις μορφές της) είναι ίσως ό,τι πιο διαχρονικό στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο πάνω στον πλανήτη κι εσύ το ανέδειξες θαυμάσια!
    Φιλιά πολλά φίλη, να είσαι καλά!!
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Μαρίνα μου. Η δουλεία είναι όντως διαχρονική και σε πιάνει τρόμος με όσα βλέπουν το φως της δημοσιόητας σχετικά με δούλους εργαζόμενους
      Φοβερό.
      Φιλιά πολλά και σ'ευχαριστώ

      Διαγραφή