Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουάριος, 2011

Η εξέλιξη του ανθρώπου οφείλεται στο ...........μαγείρεμα!!

Εικόνα
Το ότι ο άνθρωπος είναι το τελειότερο δημιούργημα, το έχουμε ακούσει πάμπολλες φορές. Το ότι ξεχωρίζει από τα ζώα εξαιτίας της γλώσσας, θα το ξέρετε και αυτό.
Η αλήθεια είναι ότι ο Κλοντ Λεβί- Στρος , μεγάλος ανθρωπολόγος στη δεκαετία του 1960 είχε γράψει ότι το μαγείρεμα εδραιώνει τη διαφορά ανάμεσα στα ζώα και τους ανθρώπους!
Ο Δαρβίνος είχε χαρακτηρίσει το μαγείρεμα ως πιθανότατα την ''σπουδαιότερη ανακάλυψη πέρα από τη γλώσσα, που έκανε ο άνθρωπος''.
Ο Ρίτσαρντ Ράνγκεμ αναλύει τη θεωρία αυτή με βάση τη βιολογική εξέλιξη!
Ως καθηγητής βιολογικής Ανθρωπολογίας στο Χάρβαρντ, επιμελητής της Συμπεριφορικής Βιολογίας Πρωτευόντων στο Μουσείο του Πίμποντι και διευθυντής του Kibate Project για τους χιμπατζήδες στην Ουγκάντα, ο Ράνγκεμ υποστηρίζει ότι ο μεγάλος μας εγκέφαλος και το σχήμα του σώματός μας είναι αποτέλεσμα της πλούσιας διατροφής που αποκτήσαμε από τη στιγμή που αρχίσαμε να μαγειρεύουμε!

Γνωρίζουμε ότι σήμερα υπάρχουν οι οπαδοί του ωμού φαγητού, που το χαρακτηρίζουν …

Ο χειμώνας φεύγει αλλά μέσα μας παραμένει...........η παγωνιά!

Εικόνα
27  του Φλεβάρη σήμερα....και το κρύο τσουχτερό ! Τυπικά, ο χειμώνας φεύγει και όπως κάθε τι που ξεψυχά, έτσι και ο Φεβρουάριος μας αποχαιρετά παγωμένος.
Ο ουρανός μουντός, σκεπασμένος από γκρι σύννεφα που προμηνύουν βροχή. Πάντα αγαπούσα κάθε τι χειμωνιάτικο...Το κρύο, τη βροχή, το χιόνι, τα ζεστά ρούχα, την ζεστασιά του σπιτιού....Πάντα ο χειμώνας ήταν ο αγαπημένος μου!!!
Φέτος όμως, είναι η πρώτη φορά που αδημονώ να φύγει! 
Ίσως η οικονομική κατάσταση, ίσως οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι γειτονικοί μας λαοί, ίσως η γρίπη που με καθήλωσε μέσα αρκετές μέρες, επηρέασαν τη διάθεση. Και δεν είμαι η μόνη....
Χειμώνας φέτος και μέσα μας...Παγωνιά, ανασφάλεια, άγχος, αγωνίες, μας κατακλύζουν. Και αντί να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο, το βλέπεις επικινδύνως μισοάδειο!!


Και ο καταιγισμός ειδήσεων μεγάλος. Θες δεν θες παρακολουθείς εξελίξεις που είναι έξω από τη δική σου δυνατότητα να επηρεάσεις.
Άνθρωποι χάνονται ως αναλώσιμο είδος ....Πολιτικά ''παιχνίδια'' παίζονται ερήμην τ…

Δικομανείς πολίτες.............

Εικόνα
Είναι δικομανείς οι Έλληνες;;;
Έτσι μας χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης του ΛΑΟΣ, σχολιάζοντας το αίτημα για άρση της ασυλίας των βουλευτών, μετά την κατάθεση των 8000 υπογραφών που συλλέχθηκαν στο Facebook.
Με ισχυρή αστυνομική δύναμη πήγαν στη Βουλή τα μέλη της επιτροπής και παρέδωσαν το αίτημα με τις υπογραφές στην.............υπάλληλο της βουλής, επειδή,  όπως καταγγέλλουν, κανείς άλλος δεν τους έδωσε σημασία.
Την κατάθεση -απαίτηση της άρσης της ασυλίας σχολίασε μόνο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ που φέρεται να είπε ότι ποτέ δεν θα αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών γιατί οι Έλληνες είναι δικομανείς και θα σέρνουν τους βουλευτές στα δικαστήρια!!


Είμαστε, αλήθεια, δικομανείς;;; Το να καταργηθεί η ασυλία των βουλευτών είναι απαίτηση του ελληνικού λαού αλλά και της ΕΕ αφού σε κανένα κράτος οι βουλευτές δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο της δικαιοσύνης...
Ασυλία σημαίνει να μπορεί ο βουλευτής, μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του ιδιότητας, να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα και να μη διώκεται γι αυτό.

Όταν η αγάπη δεν έχει όρια.............

Εικόνα
Eπειδή η αγάπη κινεί βουνά..............αλλά μόνο η  αληθινή αγάπη!!
Επειδή  βλέποντας κάτι τέτοιες εικόνες, σαν του βίντεο που θα παρακολουθήσετε λες, ''να γιατί  ο άνθρωπος θεωρείται το σπουδαιότερο δημιούργημα''............
Επειδή η αγάπη κατορθώνει το ''εγώ'' να το τοποθετεί μετά το ''εσύ''!!!
Παρακολουθείστε το .....

Έργα τέχνης ............από οδοντογλυφίδες!!

Εικόνα
Έχω αναρτήσει έργα από άμμο και  από πάγο. Τώρα σειρά έχουν οι ..........οδοντογλυφίδες!
Ευτυχώς, σε σχέση με την τέχνη από άμμο και πάγο που καταστρέφεται, τα έργα αυτά μένουν......
Απολαύστε τα!Μπράβο τους για την δεξιοτεχνία τους αλλά προπάντων για την υπομονή τους!!! πηγή''Μην σπρώχνετε.... ένα παιδί είναι.............που απλά δεν βλέπει''!!

Εικόνα
Είναι καλύτερα να σε φθονούν, παρά να σε λυπούνται -Περίανδρος-Οίκτος....το χειρότερο συναίσθημα, για μένα, που μπορεί να σου χαρίσει ένας  συνάνθρωπός σου!! Το συναίσθημα που ο άνθρωπος ανέχεται πιο δύσκολα είναι ο οίκτος, και προ πάντων όταν τον αξίζει. Το μίσος είναι ένα τονωτικό, του δίνει ζωή, του εμπνέει την εκδίκηση. Αλλά ο οίκτος σκοτώνει, εξασθενίζει ακόμα πιο πολύ την αδυναμία μας. (Ονορέ ντε Μπαλζάκ "Το μαγικό δέρμα" Αφορμή για να σκεφθώ σήμερα αυτό το συναίσθημα που απλόχερα προσφέρουμε σε όσους χρειάζονται μόνο τη βοήθειά μας ή την κατανόησή μας, ήταν μια είδηση που διάβασα για ένα μικρό παιδί στην Αγγλία! Ένα μικρό αγόρι που αναγκάστηκε να μάθει να κυκλοφορεί με το λευκό μπαστούνι από τα πρώτα του βήματα, επειδή είναι τυφλό! Δεν είναι το μόνο , θα μου πείτε.......Αλλά γι αυτό το παιδί οι γονείς του αναγκάστηκαν να μιλήσουν δημοσίως, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών τους..... ΄Όχι για να ζητήσουν χρήματα ή μια οποιαδήποτε βοήθεια, αλλά για να ενημερώσουν …

Η Στοά του Αττάλου .......το αρχαίο mall!!

Εικόνα
''Eκτός από την τεχνολογία τίποτε δεν έχει αλλάξει στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Τουλάχιστον μπορούν να βρεθούν όμοιες καταστάσεις και στους ανθρώπους που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν...'' υποστηρίζει ο Τζον Καμπ, διευθυντής της ανασκαφής στην Αρχαία Αγορά.
Αρχαιολόγος, με πλούσια δράση ανασκαφών στη χώρα μας, μιλά για το μακρινό ''χθες'' και τις συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων που μοιάζουν με τις σημερινές.
Οι αλλαγές, λέει, είναι στο περιβάλλον, στα επιτεύγματα της τεχνολογίας αλλά η καθημερινότητα είναι η ίδια.
Και για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, αναφέρει τις επιγραφές που βρήκαν και αναγράφουν .....ό,τι σήμερα γράφουν οι εφημερίδες ή αναφέρει το διαδίκτυο,  ποιος ήταν ο καλύτερος  ηθοποιός, ποιος ήταν ο χορηγός της εκδήλωσης, ποιος πήρε το βραβείο λογοτεχνίας...όλα είναι γραμμένα εκεί!!
Μάλιστα λέει ότι στην αρχαιότητα είχαν το δικό τους mall!!! Ήταν η Στοά του Αττάλου που έχει είκοσι δωμάτια επάνω και είκοσι κάτω. Ήταν όλα καταστήματα! ''Σαράντα…

Οι ειδικοί.........αναλύουν!!!

Εικόνα
To Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ζήτησε από 1000 ειδικούς να επισημάνουν τους κινδύνους του 2011  και στη συνέχεια να εκτιμήσουν την πιθανότητα να συμβούν από φέτος μέχρι του 2021, αλλά και το κόστος που θα έχουν στην διεθνή οικονομία
(Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20/2/2011)


Διαβάζοντας, ό,τι οι ειδικοί κατέγραψαν ως κινδύνους,  μίλησε η αισιόδοξη πλευρά μου και είπε: ''Ειδικοί είναι, και ειδικότης τους είναι  να κάνουν λάθος.
Η απαισιόδοξη πλευρά μου είπε ''Ωραία , το 2012 θα έρθει η συντέλεια του κόσμου και θα γλυτώσουμε!!
Τι περιμένουν για τον κόσμο;;; 
Τίποτε καλό ειδικά για τους εργαζόμενους απλούς πολίτες.
Πρώτα από όλα θεωρούν ως απειλή με ποσοστό 70% και με κόστος 750 δισ. ευρώ, μια δημοσιονομική κρίση.
Φυσικά οι επιπτώσεις είναι  αυτές που φοβίζουν τους ειδικούς περισσότερο. Αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα σημαίνουν πληθωρισμό και περαιτέρω ύφεση!!!
72 κίνδυνοι αξιολογήθηκαν--μάλλον τους συμπεριέλαβαν όλους , πιθανούς και απίθανους για να μην τους πει  κανείς ότι έπεσαν έξω-,δηλ τις ταραχ…

Μήπως η Ιστορία ακολουθεί κυκλική πορεία;;;

Εικόνα
Πολλοί έχουν μιλήσει για την ανάγκη ίδρυσης  μιας παγκόσμιας κυβέρνησης, που θα ρυθμίζει την πορεία των κρατών. Υπάρχουν και οπαδοί αυτής της ιδέας ή πραγματικότητας;, μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.
Και η ιδέα αυτή δεν είναι νέα....
Ας θυμηθούμε  τον Ζήνωνα το Στωικό φιλόσοφο,σύγχρονο του Επίκουρου..
Έχει ενδιαφέρον το σύγγραμμά του ''Περί πολιτείας'' που αναπτύσσει κοσμοπολιτικές ιδέες. Εκεί, τονίζει, πώς το Κράτος πρέπει να είναι ένα για όλο τον κόσμο και ο Νόμος να είναι κοινός για όλους τους Λαούς. Αυτός ο Νόμος πρέπει να συμπίπτει με την αρετή ( όπως την καθορίζει ο ίδιος).
Όλες οι αυτόνομες και αυτοτελείς Πολιτείες   πρέπει να συγχωνευτούν  σε μια και να ιδρυθεί το Παγκόσμιο Κράτος του οποίου πολίτες θα είναι όλοι οι άνθρωποι!!!!
Για να κατανοήσουμε το διεθνισμό του Ζήνωνα, αρκεί να πούμε ότι, στην εποχή του, οι πολιτικές συνθήκες ήταν τέτοιες  που επικρατούσαν οι προσπάθειες των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου για την κοσμοκρατορία.
Μάλιστα ο Ζήνωνας ήταν στενός φί…

Μυστικισμός ή επιθυμία για αρχή νέας ζωής;;

Εικόνα
Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν ότι η συντέλεια του κόσμου θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου του 2012!!! Και πιστεύουν ακόμη ότι το μέρος που θα τους  σώσει είναι ένα χωριό στη Γαλλία με το γνωστό όρος Μπουγκαρά, της οροσειράς Κορμπιέ των Πυρηναίων, με ύψος 1200 μέτρα.
Και λένε, ότι το βουνό είναι γνωστό γιατί απετέλεσε  πηγή έμπνευσης για συγγραφείς όπως ο Ιούλιος Βερν για το βιβλίο του ''Ταξίδι στο Κέντρο της Γης'', αλλά και για σκηνοθέτες όπως ο Σπίλμπεργκ για την ταινία του ''Στενές επαφές Τρίτου Τύπου''. Οι ''εσωτεριστικοί'', έτσι λένε οι κάτοικοι του Μπουγκαρά τους επισκέπτες, επισκέπτονται το βουνό και  μερικοί πιστεύουν ότι, την ημέρα της κρίσης,θα μεταφερθούν μυστηριωδώς κάπου αλλού από μια ομάδα εξωγήινων που ζουν κάτω από το βουνό!!!
Μερικοί γαλλικοί και διεθνείς δικτυακοί τόποι με θέματα σχετικά με την αποκάλυψη ισχυρίζονται ότι το Μπουγκαρά είναι ένα ιερό μέρος, το οποίο θα προστατεύσει τους ανθρώπους την ημέρα την κρίσης. 
Εδώ …

''Aργοπεθαίνει..........''

Εικόνα
Ένα αριστούργημα του Pablo Neruda:
Αργοπεθαίνει............
Όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας,
επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές,
όποιος δεν αλλάζει περπατησιά,
όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του,
όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει.
Αργοπεθαίνει..............
όποιος αποφεύγει ένα πάθος.
όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο ''Ι''
 αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια, 
που μετατρέπουν ένα χασμουρητό σε ένα χαμόγελο,
που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.
Αργοπεθαίνει...........
όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι,
όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του,
όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο,
όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του
να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.

Αργοπεθαίνει.............
όποιος δεν ταξιδεύει,
όποιος δεν διαβάζει,
όποιος δεν ακούει μουσική,
όποιος δεν βρίσκει σαγήνη …

Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο!!!

Εικόνα
''Πουλήστε γιατί χανόσαστε'', είπε η τρόικα και ............ξύπνησε το ελληνικό φιλότιμο για  το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, για  την επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, για συμφέροντα και ξεπούλημα της πατρίδας μας γενικά.
Ένα βιβλίο της νεότερης ιστορίας ξεφυλλίζω και δεν υπάρχει περίοδο που να μην έχουμε επέμβαση στα εσωτερικά μας.
Δεν το ξέρουμε;;; Τα κράτη εξαρτώνται το ένα από την πολιτική του άλλου. Πόσο μάλλον τα μικρά. Αφού είναι οικονομικά εξαρτημένα από τα πλούσια κράτη δεν θα είναι και ελεγχόμενα;;;
Ή είμαστε ρεαλιστές ή κρυβόμαστε ''πίσω από το δάχτυλο''!!!
Το να πωληθούν δημόσιοι οργανισμοί, είναι ξεπούλημα. Μήπως από το δημόσιο δεν γίνεται η μεγαλύτερη αφαίμαξη του δημόσιου πλούτου;; 
''Τρώγανε και  έπιναν'' και ''τρώνε και πίνουν'' σε  βάρος του λαού τόσα και τόσα χρόνια.. Το ξέρουμε και όμως το φιλότιμό μας ξύπνησε όταν κληθήκαμε να πληρώσουμε τα ......φαγωμένα.
Αυτή η υποκρισία με ενοχλεί αφάνταστα.
Το Βατοπέδ…

Μια ανάγνωση της Ιστορίας που διδάσκονται οι μαθητές στην Τουρκία

Εικόνα
Ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό, το ''Ε'' της 6/2/2011, διάβασα για την εκπαίδευση στην Τουρκία.  Είναι ενδιαφέροντα και σας μεταφέρω μερικά:
Υπάρχει στην Τουρκία η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που είναι υποχρεωτική και διαρκεί 8 χρόνια και  η δευτεροβάθμια που δεν είναι υποχρεωτική, διαρκεί 4 χρόνια.Υπάρχει βέβαια και η τριτοβάθμια, αλλά εδώ θα δούμε μερικά βιβλία και τις αναφορές τους σε ιστορικά γεγονότα, των δυο βαθμίδων. Πριν από αυτό να αναφέρω ότι, υπάρχει το σύστημα των πολλαπλών σχολικών βιβλίων και έτσι κυκλοφορούν διαφορετικά βιβλία Ιστορίας για κάθε τάξη...Αλλά όλα συγκλίνουν στις κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Αγωγής της χώρας. Τα βιβλία τώρα, σε ότι μας αφορά: Το βιβλίο της Β' τάξης την πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη ως γενέθλια πόλη του Κεμάλ Ατατούρκ, με φωτογραφία του σπιτιού του και τις νίκες τους μέχρι την απελευθέρωση της Σμύρνης από ''την εχθρική κατοχή'' , χωρίς να αναφέρει ποιος είναι ο ε…

Μια βόλτα - μια επίσκεψη!!

Εικόνα
Μια επίσκεψη στο στρατευμένο ανιψιό μου με έφερε στη Πελοπόννησο...Όταν αφήσαμε την Τρίπολη, με κατεύθυνση τη Σπάρτη, η θερμοκρασία άλλαξε αισθητά.
Το θερμόμετρο του αυτοκινήτου έδειχνε -2 στις 8 το πρωί!!! 


Οι βουνοκορφές με χιόνια και ο αέρας παγωμένος σε ξύπναγε για τα καλά...
Σε ορισμένα σημεία, χαμηλά έβλεπες ακόμη το χιόνι...Ήθελα να πιάσω λίγο....να το νιώσω στα χέρια μου, ως Αθηναία που το βλέπει μόνο στην τηλεόραση ή στην Πάρνηθα όταν μας τιμά με την παρουσία του!!!!


Βρήκαμε ένα παράδρομο και υποσχέθηκα ότι θα ανέβω λίγο τη πλαγιά για να φέρω λίγο και στην παρέα που γελούσαν με τη ''τρέλα'' μου.Σταματήσαμε λοιπόν στον παράδρομο στο 15ο χλμ Τριπόλεως- Σπάρτης. Δείτε και εσείς την ''ωραία θέα'' που είδα .... Σκουπίδια , σκουπίδια, σκουπίδια!!!!!!
Παγωμένα από το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες, σημάδι ότι είναι καιρό εκεί, μπουκαλάκια νερού, συσκευασίες αναψυκτικών και σνακς και ό,τι άλλο οι περαστικοί δεν θέλουν στο αυτοκίνητό τους!!
Αισθάνθηκα ντρ…

Με ''Υνί- Πιρούνι'', έξω οι μεσάζοντες!!

Εικόνα
Tα αγροτικά προϊόντα, μέχρι να έρθουν στο τραπέζι μας, περνούν από πολλούς ''δρόμους'' που φυσικά, ανεβάζουν το κοστολόγιο.
Οι μεσάζοντες, χρησιμοποιούν το μάρκετινγκ για να διευρύνουν τη διαφορά  τιμής αγοράς και τιμής πώλησης. Έτσι, ενώ το πρωτογενές   προϊόν  παράγεται  με το ίδιο ή μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με την τιμή διάθεσης του παραγωγού, οι μεσάζοντες κερδίζουν πολλά μεγιστοποιώντας τα κέρδη.
Αυτό σημαίνει για τον καταναλωτή, ακριβά προϊόντα, αλλά και για τον παραγωγό που δεν έχει, πολλές φορές, την πολυτέλεια διαπραγμάτευσης με τον χονδρέμπορα, ούτε την οικονομική δυνατότητα της τυποποίησης των προϊόντων του, οικονομική ζημιά που οδηγεί στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής ως ασύμφορης ή την υπερχρέωση των αγροτών.
Με το σκεπτικό αυτό ιδρύθηκε το ''Υνί-Πιρούνι'', ένα κίνημα αλληλέγγυας συναλλαγής που εμπνεύστηκαν 10 ελαιοπαραγωγοί στο Κολυμπάρι της Κρήτης.
Αρχή λοιπόν έγινε με το βιολογικό λάδι της περιοχής. Οι καλλιεργητές αποφάσισαν να ενώσ…

Αίγυπτος ....ακόμα μια μέρα..........

Εικόνα
Η κατάσταση στην Αίγυπτο συνεχίζει να είναι έκρυθμη! Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι επίκαιρο το βιβλίο του Αιγύπτιου Ναγκίμπ Μαχφούζ, ''Ενώπιον του θρόνου''. Στο βιβλίο του ο βραβευμένος συγγραφέας  περνάει από δίκη τους ηγέτες της χώρας του....Αν ζούσε σήμερα, ίσως να άλλαζε γνώμη για τον Μουμπάρακ που είχε πει  ότι ο ίδιος ήταν δημοκράτης, αλλά το σύνταγμά του ήταν αντιδημοκρατικό.
Κανένας δημοκράτης ηγέτης δεν μένει γαντζωμένος από το ''θρόνο'' του, όταν χιλιάδες λαού ζητούν την παραίτησή του....Ως φαίνεται, για 30 χρόνια συνήθισε την καρέκλα της εξουσίας και ως υπερήλικας δεν μπορεί να αλλάξει συνήθειες!!!!
Ο Υπ. των εξωτερικών της Αιγύπτου ''βλέπει'' ως έναν από τους λόγους που ξεσηκώθηκε ο λαός της χώρας την μεγάλη ηλικία του προέδρου.
Η απειλή όμως  πραξικοπήματος υπάρχει...''Θα επέμβει ο στρατός...'' φωνάζει η εξουσία αν η χώρα περιέλθει σε χάος, ''ας τολμήσουν ...''ανταπαντούν οι εκπρόσωποι των …