Το υποκριτικό ΟΧΙ της επέμβασης στη Λιβύη!!

Η αλήθεια είναι ποτέ δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τα κόμματα της Βουλής με τη σοβαρότητα που  απαιτείται να δείχνει ένας  πολίτης!
Γιατί ξέρω τι θα υποστηρίξει περίπου το καθένα από αυτά, ανάλογα με την επικαιρότητα. Και φυσικά κατανοώ τη θέση την αντιπολιτευτική που πρέπει να δείχνουν όπως και τις δηλώσεις εξαιτίας της ιδεολογικής τους πλατφόρμας, αλλά η υπερβολή είναι πάντα ''εκεί'', όπως και το ψέμα!!!
Το ''κακό'' που γίνεται για την συμμετοχή μας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη είναι το λιγότερο υποκριτικό...
Και τα επιχειρήματα πολλές φορές προκαλούν γέλιο σε μένα....Σε σας;;;
Αν και είμαι ενάντια σε κάθε επέμβαση τρίτων στις χώρες του κόσμου, δεν έχω επιχειρήματα  για να υποστηρίξω αυτή τη θέση μου όταν  ζητούν βοήθεια οι ίδιοι οι εξεγερμένοι λαοί από τους φίλους-συμμάχους τους ...Όταν αγωνίζονται για να απαλλαγούν από καταπιεστικά καθεστώτα και έχουν να αντιμετωπίσουν μια οργανωμένη κρατική στρατιωτική μηχανή, πώς να τους αντικρούσεις που ζητούν βοήθεια;;; 
Οι Λίβυοι ζήτησαν αυτήν τη βοήθεια μια και όπως υποστηρίζουν, ο Καντάφι χτυπά αμάχους με όλα τα όπλα που διαθέτει. Ναι λένε στην αεροπορική επιδρομή και καταστροφή των όπλων του Καντάφι, όχι  λένε στις χερσαίες δυνάμεις των συμμάχων.
Εμφύλιο έχουν οι Λίβυοι --ό,τι χειρότερο για μια χώρα--και οι μεν υποστηρίζουν ότι αντίθετοι είναι ο λαός που καταπιέζεται από έναν αιμοδιψή ηγέτη με τους, εγκάθετους και ευνοημένους του Καντάφι, Λίβυους...Οι άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα κομμάτι λαού που παρασύρθηκε από ξένα συμφέροντα και συμμαχεί με τον ξένο παράγοντα εναντίον της χώρας του..
Θέμα του κάθε λαού είναι ο τρόπος που θα κυβερνηθεί..Ακόμη και αν είναι πολίτες παραπληροφορημένοι, παρασυρμένοι και ανώριμοι πολιτικά, δική τους επιλογή είναι ο τρόπος που θα κυβερνηθούν και δική τους απόφαση.
Όμως, πάντα υπάρχουν ξένα συμφέροντα  για όλες τις χώρες. Είτε είναι ο εδαφικός πλούτος που ενδιαφέρει, είτε η γεωγραφική τους θέση, ή ακόμη και οι συμμαχίες και δράσεις που αναπτύσσουν, αλλά και ο ανταγωνισμός, υπάρχουν λόγοι που θα βρεθούν ή θα κατασκευαστούν για ξένη επέμβαση, για να γνωρίσει η κάθε χώρα που ''παραστρατεί'' πού πρέπει να ανήκει και πώς πρέπει να ''συμπεριφέρεται'' πολιτικά!!!
Αυτό ισχύει και αυτό επικρατεί σε όλη την πορεία της Ιστορίας των λαών!
Και η βοήθεια - επέμβαση έφτασε............
Ζητήθηκε συμμετοχή της χώρας μας, στα πλαίσια των οργανισμών  που ανήκει!!!
Να πει ΟΧΙ, λένε τα μικρά κόμματα, γιατί είναι μια ιμπεριαλιστική επέμβαση για τον έλεγχο των πετρελαίων και όχι μόνο,  και γιατί  δεν έχει να κερδίσει τίποτε η χώρα από τη συμμετοχή της......
Ως απλός πολίτης είναι δυνατόν να κατανοώ  αυτό που δεν δείχνουν να κατανοούν οι πολιτικοί;;; Ή είμαι τόσο λάθος;;;
Μια μικρή χώρα που έχει τόσα προβλήματα και ανοικτά θέματα προς επίλυση, είναι δυνατόν να αντικρούσει τους ισχυρούς ''φίλους'' της;;; 
Δίνεις και παίρνεις είναι στη ζωή!
Δίνεις πολλά για να πάρεις ένα --αν είσαι ο αδύναμος κρίκος και τυχερός συγχρόνως--, είναι στην πολιτική.
Το ξέρουμε, το έχει διδάξει η Ιστορία μας, το λέει η καθημερινότητα που βιώνουμε τέτοιες λυκοφιλίες....το λέει η λογική!!!
Η Ελλάδα θα κάνει τη διαφορά;;
Η σύγκριση της στάσης της Τουρκίας με της χώρας μας είναι άστοχη γιατί κανένα κοινό σημείο δεν έχουν...
Είναι επίσης για γέλια όταν ακούς περί φιλίας με τον Καντάφι............Μα υπάρχει φιλία στην πολιτική;;; Ή μήπως η εξωτερική πολιτική ''γράφεται'' από τέτοιες φιλίες;;; 
Δυστυχώς τα κράτη φτιάχνουν συμμαχίες για να γίνονται ισχυρά και να επιβάλλουν τις πολιτικές θελήσεις τους. 
Αυτό είναι γεγονός!!!!
Είδαμε και μια μεγάλη δύναμη, όπως είναι οι ΗΠΑ, πόσο πάσχιζε να έχει δίπλα της συμμάχους -υποστηρικτές στις επεμβάσεις της στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν..ή στην πρώην Γιουγκοσλαβία!!!
''Είσαι μαζί μου, ή είσαι απέναντι μου'' είναι ο κανόνας των ισχυρών στα μικρότερα κράτη...Και οι επιπτώσεις από τις επιλογές είναι προφανείς.
Μου είπε φίλος  σε συζήτησή μας για το θέμα αυτό και  για αξίες και αυτοδιάθεση των λαών  καθώς και για αγώνες των πολιτών  για αυτές τις αξίες.Συμφώνησα βεβαίως .... αλλά......τον αντέκρουσα όταν  υποστήριξα ότι ''ναι μεν συμφωνώ με τις αρχές αυτοδιάθεσης αλλά η πραγματικότητα διδάσκει ότι δεν κυριαρχεί το δίκαιο και το σωστό, ότι αυτά είναι ιδανικά για τα οποία πρέπει να αγωνιζόμαστε....αλλά τα κράτη επιλέγουν σύμφωνα με συμφέροντα και να ελπίσουμε να είναι τα δικά μας συμφέροντα αυτά που θα εξυπηρετηθούν''. 
 Αλίμονο αν δεν έχουμε αξίες στη ζωή μας.............αν πάψουμε να αγωνιζόμαστε γι αυτές, όσο ουτοπικές και αν είναι. Αλλά τα κόμματα θα έπρεπε να υποστηρίζουν πάντα αυτά τα ιδανικά και να είναι η βάση που θα διαμορφώσει συμπεριφορές και αγώνες!
Θυμάμαι τότε.... την πρώην ΕΣΣΔ και τις δικές της επεμβάσεις, πώς έβρισκε υποστηρικτές από τη δική μας αριστερά...Τότε δεν ήταν επέμβαση στα εσωτερικά ενός λαού;;;
Ας σοβαρευτούμε και ας ελπίσουμε ο λαός της Λιβύης να βρει το δρόμο του....
Αν και .............παραείναι σύμπτωση όλες οι αραβικές χώρες να ξεσηκώνονται την ίδια εποχή , η μία μετά την άλλη!!!!
Πολλά τα συμφέροντα ..............πολλά τα κέρδη ..........και η Ιστορία συνεχίζει να γράφει!!!!
Εκείνο που σίγουρα δεν θα βρει να γράψει η Ιστορία ,άλλη μια φορά, θα είναι η ύπαρξη ανιδιοτελών προθέσεων  σε αυτήν την επιχείρηση!!!





2 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά τα λες!
    Πολλά τα παιχνίδια που παίζονται, και σίγουρα το τελευταίο που ενδιαφέρει τις μεγάλες δυνάμεις είναι οι αγώνες των Λίβυων. Ας μην γελιόμαστε όλοι σπεύδουν να πάρουν κομμάτι από την μετά-Καντάφι εποχή.
    Γιατι ως γνωστών "Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι συνέλληνα!!! Πολλά παιχνίδια -πολλά λεφτά και οι πολίτες είναι αναλώσιμοι για τα σχέδιά τους!!!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή