Η πόλη των ονείρων μας! (Κοινωνία Ώρα Αγάπης !)

πηγή

Μια φορά  ήταν μια πόλη , πολύ μακριά από εδώ. Ήταν πυκνοκατοικημένη αλλά οι κάτοικοί της ζούσαν αρμονικά και ποτέ μόνοι.
Ό,τι και αν αντιμετώπιζε ο καθένας ήξερε, ότι ο γείτονας ή ο παραγείτονας θα έτρεχε να βοηθήσει. 
Δεν είχαν ξεκινήσει έτσι, δεν είχαν μάθει στην αλληλοβοήθεια. Ο καθένας τότε, ζούσε με την οικογένειά του και ενδιαφερόταν μόνο για τα του οίκου του.

Ήλθε όμως και σ'αυτήν την πόλη η κακιά στιγμή και  ένα σπίτι έπιασε φωτιά. Ο νοικοκύρης του σπιτιού προσπάθησε να σώσει τα παιδιά του και να βοηθήσει τη γυναίκα του.  Δεν φώναξε βοήθεια. Γιατί πίστευε, όπως όλοι εκείνο τον καιρό, ότι πρέπει να στηρίζεσαι μόνο στις δικές σου δυνάμεις.
Οι γείτονες κοιτούσαν όλο τρόμο τη φωτιά να φουντώνει. Έβλεπαν τον ιδιοκτήτη να ρίχνει κουβά κουβά το νερό στη φωτιά. Αλλά η φωτιά δυνάμωνε. Πωπω τι θα γινόταν αν έπιαναν φωτιά και τα διπλανά σπίτια;  Τότε ένας συμπολίτης  έτρεξε να γεμίσει άλλον ένα  κουβά νερό. Και βοήθησε στο σβήσιμο της φωτιάς. Τον μιμήθηκε και άλλος και μετά και άλλος. Όλη η γειτονιά ρίχτηκε στην προσπάθεια να σώσουν την περιουσία του ανθρώπου, αλλά και πολλοί έτρεξαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στη σύζυγο που τραυματίστηκε και να παρηγορήσουν τα παιδιά που ήταν τρομοκρατημένα. 
Στο τέλος η φωτιά έσβησε,  αλλά το σπίτι ήθελε γερή επιδιόρθωση. ''Πω πω'' είπε τότε η γυναίκα,  ''πού θα κοιμηθούμε απόψε; ΤΙ θα γίνει αύριο; Τι θα κάνουμε;''
Αμέσως προθυμοποιήθηκαν οι γείτονες   να βοηθήσουν. Λύσεις ακούγονταν πολλές. Και αποφασίστηκε τελικά να φιλοξενηθεί η ταλαιπωρημένη οικογένεια σε ένα σπίτι που είχε περίσιο χώρο και να βάλουν μπρος όλοι να βοηθήσουν να φτιάξουν το σπίτι.

Και κοίτα να δεις, σκέφτηκαν. Πόσο όμορφα ένιωθαν!  Μέσα σε όλη αυτή τη συμφορά που βρήκε τον γείτονά τους, άνθισαν χαμόγελα και οι συζητήσεις έφεραν κοντά τον έναν με τον άλλον.

Που λες, έτσι και έγινε. Δούλευαν στις  δουλειές τους  τα πρωινά, αλλά τα απογεύματα ρίχτηκαν με όρεξη στο χτίσιμο. Τα παιδιά συνέχισαν τη ζωή τους, σχολείο και βοήθεια όπου μπορούσαν- είχαν και αυτά μερτικό-αλλά και παιχνίδι μεταξύ τους. 
Η σύζυγος βοηθούσε και εκείνη, κανένας δεν έμενε χωρίς να βοηθάει δουλεύοντας και κανένας δεν παραπονέθηκε ποτέ ότι προσφέρει περισσότερα από άλλον. Μέσα σε λίγο χρόνο το σπίτι ήταν έτοιμο. 

Η οικογένεια γύρισε στο σπιτικό της. Δεν ήξερε πώς να ξεπληρώσει την υποχρέωση σε όλους τους κατοίκους που βοήθησαν. Σκεφτόταν, τι θα γινόταν αν στηρίζονταν μόνο στις δυνάμεις τους. Θα κοιμόντουσαν έξω στο δάσος, θα έφτιαχναν σίγουρα κάποια καλύβα με ξύλα, αλλά η ζωή τους δεν θα ήταν ανθρώπινη.Και σίγουρα δεν θα ένιωθαν τόση ζεστασιά και αγάπη στην καρδιά τους. Ούτε φυσικά θα είχαν χτίσει το σπίτι ξανά. Τι θαύματα γίνονται όταν οι δυνάμεις ενώνονται! 



Συμφώνησαν όμως να μην υπάρχει  καμιά υποχρέωση από κανέναν για κανένα. Και  η συμφωνία δόθηκε με σφίξιμο των χεριών.  Με έναν όρο: όλοι θα έτρεχαν αμέσως να βοηθήσουν αυτόν που   χρειαζόταν βοήθεια!
Έτσι αυτή η πόλη έγινε πρότυπο αλληλοβοήθειας. Όλοι ζούσαν αρμονικά, με όσα έσοδα αποκτούσαν από τη δουλειά τους,  άλλοι περισσότερα, άλλοι λιγότερα, αλλά κανένας δεν πεινούσε, κανένας δε διψούσε, ούτε έμενε μονάχος στα δύσκολα. Πάντα υπήρχε ένα ζεστό πιάτο φαγητό για αυτόν που δεν είχε. Πάντα υπήρχε κάποιος να τρέξει σε έναν μοναχικό άρρωστο. Αλλά και στα κτήματα όταν ο αγρότης ήθελε εργατικά χέρια, να τη όλη η πόλη παρούσα, τόσο που  τα χέρια περίσσευαν. 

Κανέναν από τους κατοίκους δεν θα βρεις να σου πει έστω ένα παράπονο. Γιατί ήξεραν ότι και αυτοί που ποτέ δεν χρειάστηκαν βοήθεια,   ίσως κάποια στιγμή να χρειαστούν. Και δεν αισθάνονταν ανασφάλεια και φόβο. Γιατί είχαν τόσους γύρω τους! Πώς να μην βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους;
Όλοι αγαπημένοι, όλοι εγκάρδιοι  και ανεκτικοί με τις ιδιαιτερότητές τους και τις διαφωνίες τους, αλλά όλοι με σεβασμό ο ένας για τον άλλον!

Μια πόλη που τη ζήλευαν οι άλλες πόλεις και αντί να τη μιμηθούν ήθελαν να την καταστρέψουν. Και τι δε σκαρφίστηκαν! Και κατηγόριες άρχισαν να διαδίδουν και προσπάθησαν τη διχόνοια να σπείρουν ανάμεσά τους και χρήματα ξόδεψαν για να εξαγοράσουν μερικούς...
Βρήκαν όμως αντίσταση μεγάλη από τους κατοίκους της και μετά από πολλές πονηριές και αγώνες την παράτησαν ήσυχη.

Βλέπεις, το καλό οι περισσότεροι το ζηλεύουν, πολύ λίγοι όμως το μιμούνται.

Αυτή  η πόλη ζει και βασιλεύει στου ονείρου μας τα παλάτια. 

Στην δική μου πόλη, στη δική σου ή σε εκείνη εκεί τη μακρινή, υπάρχουν πολλοί που δυστυχούν. Αλλά ευτυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αγαπάνε τους άλλους και προσπαθούν με όποιο τρόπο να βοηθήσουν.

Έτσι δημιουργούνται μικρές ομάδες όσων προσπαθούν κάτι διαφορετικό να δημιουργήσουν. Να φτιάξουν  μια πόλη των ονείρων και ας είναι σε μικρογραφία.  Αν απλώνοντας το χέρι να προσφέρεις βοήθεια, ξέρεις ότι κάποιος, έστω ένας ή δυο ωφελούνται και χαμογελούν, δεν αισθάνεσαι καλά;
Αν ξέρεις ότι με μια πράξη αγάπης κάποιος πόνος ανακουφίζεται, κάποιος άρρωστος θα μπορεί να πάρει το φάρμακό του, κάποιος θα πάψει να είναι μόνος, άλλος δεν θα πεινάει πια, δεν θα αισθάνεσαι και εσύ καλά;

Αν σιγά σιγά αρχίσουμε να βοηθάμε τους δίπλα μας, να νοιαζόμαστε για  τον πόνο του γείτονα, αν είμαστε πρόθυμοι να τρέξουμε και να προσφέρουμε, σιγά σιγά δεν θα δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη ομάδα αγάπης και αλληλοβοήθειας που και αυτή θα μεγαλώσει και θα γίνει κοινωνία αγάπης και αλληλεγγύης; 

Κοίτα πόσο εύκολα μπαίνουν οι βάσεις για να χτιστεί η πόλη των ονείρων μας!!
Αρκεί να σκεφθούμε ότι ενωμένες οι δυνάμεις της αγάπης  κάνουν θαύματα!


Αυτή είναι η δική μου συμμετοχή στο κάλεσμα της Αριστέας μας να μιλήσουμε για την ''Κοιωνία Ώρα Αγάπης!''
Ουτοπικό το όνειρο μιας πόλης γεμάτη αγάπη του ενός για τον άλλον. Αλλά πολλές φορές το αδύνατο να συμβεί, γεννά διάθεση και δίνει το έναυσμα για να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο. Μια κοινωνία μικρή ή μεγάλη γεμάτη νοιάξιμο και αγάπη για τους ανθρώπους.
Και πολλά τα παραδείγματα της δικής μας γειτονιάς.
Τώρα τρέχει η ιδέα της Αλεξάνδρας μας  για το μπαζάρ που θα γίνει 11 και 12 Ιούνη.
Πάτα το λινκ να ενημερωθείς. Μερικά δευτερόλεπτα θα πάρει και πού ξέρεις; Μπορεί να σε ενδιαφέρει να προστεθείς στην ομάδα που ονειρεύεται μια πόλη γεμάτη αγάπη.

28 σχόλια:

  1. Στις ερωτήσεις που βάζεις απαντάω μ' ένα μεγαλοπρεπές ΝΑΙ!
    Αγάπησα την κοινωνία που περιγράφεις Άννα μου. Μακάρι να εξελισσόμασταν ως αυτό το σημείο. Μα μοιάζει ουτοπία όντως. Οπότε ας περιοριστούμε στη μικρή μας "πόλη" κι ας κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι ανθρώπινη.
    Ραντεβού στον Χολαργό! Ελπίζω να τα πούμε όλοι και όλες εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου την ονειρεύτηκα, είδα ότι είναι ένα όνειρο αλλά λατρεμένο. Φυσικά θα αγάπησες και συ αυτό το όνειρο!! Πάμε λοιπόν για την μικρή μας πόλη δυναμικά.
      Πώς γράφει το παιδί σου; Αισιόδοξα τα πράγματα μέχρι τώρα;
      Φιλιά πολλά με περισσότερες ευχές για επιτυχία

      Διαγραφή
  2. Αυτή η πόλη που περιγράφεις Άννα μου ζει στου ονείρου μας τα παλάτια, αλλά υπάρχουν και γύρω μας άνθρωποι που προσπαθούν να την κάνουν πραγματικότητα.
    Ας τους βοηθήσουμε όπως μπορούμε.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι μου ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που κάνουν τη διαφορά αλλιώς θα είχα απελπιστεί. Μέσα και εμείς, ναι;
      Φιλί γλυκό μάτια μου

      Διαγραφή
  3. Μακαρι να υπήρχε αυτη η πόλη και να ζούσα κ εγω εκεί!
    Την καλημέρα μου!
    Φιλί γλυκό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι Αριάδνη μου και εγώ θα πήγαινα τρέχοντας!!
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  4. "Τι θαύματα γίνονται όταν οι δυνάμεις ενώνονται!"
    Ξεχωρίζω τη παραπάνω φράση, που περιέχεται σε ένα απλό υπέροχο παραμύθι που αποζητά την πραγμάτωσή του. Είναι τόσο απλά όλα που όποιος το θέλει μπορεί να τα ξεχωρίσει. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η δική μου ευτυχία περνάει μέσα από το σπίτι του διπλανού μου. Όπως κι ότι ο κόσμος μας είναι γεμάτος κομμάτια από έναν σπασμένο παράδεισο. Αν τα βρούμε και τα ενώσουμε, μεγαλώνουμε την εικόνα του παράδεισου που όλοι αποζητάμε.
    Τέλος τα όνειρα υπάρχουν για να μας δείχνουν πόσο εύκολη είναι η Ζωή, όταν διψάμε να την ζήσουμε με ίσους και κοινά αποδεχτούς όρους για όλους, που δεν ταράζουν και δεν ενοχλούν.
    και να πιστεύουμε ότι...
    «Η θέληση κι η δυσκολία ποτέ τους δεν μοιάζουν.
    Όταν η μία είναι μεγάλη, η άλλη πάντα θάναι μικρότερη».
    Ας κάνουμε τη θέληση μεγάλη για μικραίνει η κάθε δυσκολία.
    Νάσαι καλά Άννα να μας χαρίζεις εικόνες ονειρεμένης συνύπαρξης που είναι εφικτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη καλωσόρισες! Αχ αυτά τα παραμύθια πόσο θα θέλαμε να ήταν αλήθεια!!Συνήθως τα απλά τα κάνουμε δύσκολα εμείς οι άνθρωποι. Και έχεις απόλυτο δίκιο: η ευτυχία σου μέσα από το σπίτι του διπλανού! Πόσο συνειδητοποιημένος είσαι! Το θέμα με τον παράδεισο Δημήτρη μου είναι ότι έχουμε διαφορετική εικόνα μεταξύ μας. Αλλιώς τον προσδιορίζει ο ένας και αλλιώς ο άλλος. Πόσο εύχομαι να θέλαμε έντονα οι περισσότεροι να ζήσουμε επί ίσοις όροις!! Τότε θα βλεπες γρανιτένια θέληση που θα υπερπηδούσε δυσκολίες!
      Σ'ευχαριστώ Δημήτρη μου που πέρασες και άφησες αυτήν την κατάθεση ψυχής τόσο πολύ μεστή νοημάτων.
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  5. Μέσα στο μυαλό μου είσαι Αννούλα μου. Μία τέτοια κοινωνία ονειρεύονται!
    Να ' σαι καλά μάτια ου. Υπεροχή η συμμετοχή σου.
    Άντε να φτιάξουμε εμείς τη μαγιά....ναι;
    Πολλά φιλιά από τη δουλειά :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς να μην είμαι στο μυαλό σου; Εξάλλου δική σου η Κοινωνία Ώρα Αγάπης!
      Σ'ευχαριστώ κορίτσι μου
      Πάμε για τη μαγιά ναι ναι!!
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  6. Τι υπέροχη ιστορία!
    Έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες έπειτα. Ας βάλουμε τις βάσεις έτσι ώστε να κάνουμε αυτή την πολιτεία πραγματικότητα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Έλλη μου. Ναι στο χέρι μας είναι να μπουν οι βάσεις τουλάχιστον για έναν ανεκτό κόσμο.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  7. Μπράβο βρε Άννα μου....! από τους καλύτερους τρόπους να αναδείξεις ένα όραμα, ένα όνειρο, μια θέση αλλά και μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αλληλεγγύης, κρίσιμη για τις μέρες μας. Να είσαι καλά κοπέλα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Γιάννη μου. Ένα όνειρο που είναι τόσο ουτοπικό! Είμαστε εμείς οι άνθρωποι βρε παιδί μου που κάνουμε αδύνατα τα όνειρα αλλά και μερικές φορές που το αδύνατο το κάνουμε να φαίνεται πραγματοποιήσιμο
      Καλό βράδυ Γιαννάκη

      Διαγραφή
  8. "Αυτή η πόλη που ζει και βασιλεύει στου ονείρου μας τα παλάτια" εδώ στην Ελλάδα, υπάρχει στην Γερμανία, ναι, σε εκείνη την Γερμανία που πολλοί Έλληνες αντιπαθούν λόγω Μέρκελ κλπ.. Όμως σε πολλά χωριά και πόλεις, οι κάτοικοι λειτουργούν συλλογικά κι είναι ένας για όλους και όλοι για έναν.. Περιττό να σου πω ότι το αποτέλεσμα τούς δικαιώνει, με πανέμορφους κήπους και γειτονιές, αφού έχουν συμβάλλει όλοι μαζί ανιδιοτελώς.. Άντε, και στα δικά μας, αν και δεν το πιστεύω με τίποτα.. Καλό βράδυ Άννα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώστε υπάρχουν τέτοιες πόλεις; Ελπιδοφόρο. Και έτσι μου 'ρχεται να πάω να ζήσω εκεί. Αλλά δεν νομίζω ότι οι Έλληνες αντιπαθούν τη Γερμανία. Τη Μέρκελ και ειδικά τον Σόιμπλε ναι αλλά τι φταίνε οι άνθρωποί της;
      Και εγώ δεν πιστεύω ότι εδώ θα μπορούσε έστω ένα χωριό να λειτουγήσει συλλογικά. Αποκλείεται. Θυμάμαι τότε που ξαναδημιουργήθηκαν οι συναιτερισμοί στα χωριά, να μου λέει ένας κτηματίας ''σιγά μην μετέχω στο συναιτερισμό να παίρνουν τις ιδέες μου για δικές τους''!!! Με τέτοια νοοτροπία Πέτρα μου ποτέ μα ποτέ δεν θα ανοίξουν πόρτες για το γείτονα.
      Καλό σου βράδυ και καλό Σ/Κο!

      Διαγραφή
  9. Γιατί να μην γίνεται να βγει αληθινό το όνειρο σου Αννα μου;
    Στο βωμό του κέρδους , πεθαίνουν όλα .
    Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε μια τέτοια κοινωνία και θα το κάνουμε οσο μπορούμε.
    Μακάρι να ήμουν κοντά σας, να γίνουμε όλες μια αγκαλιά.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό αναρωτιέμαι Ρένα μου αλλά φαίνεται δεν συμφωνούμε οι άνθρωποι τι είναι κοινωνία Αγάπης. Κι από εκεί που είσαι την αγκαλιά σου τη νοιώθουμε.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. Αννούλα μου, ένα θα σου πω!
    Με μάγεψες!!! Πραγματικά άγγιξες κάθε χορδή της ψυχής μου με τα γραφόμενά σου, με αυτό το όνειρο αν θες που συνάμα είναι και δικό μου.
    Κράτησα σαν φυλαχτό την φράση που μας τόνισες: "Αυτήν η πόλη ζει και βασιλεύει στου ονείρου μας τα παλάτια."
    Σου στέλνω μια τεράστια αγκαλιά και την ειλικρινή μου αγάπη.
    Φιλιά πολλά!

    Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Κική μου που σε άγγιξε ένα όνειρο μιας κοινωνίας αγάπης. Ήμουν σίγουρη εξάλλου.
      Να σαι καλά μάτια μου
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  11. Πολύ όμορφο κείμενο για μια πόλη που ταιριάζει στον άνθρωπο ως ύπαρξη με ιδιαίτερη ευφυΐα στο ζωικό βασίλειο, όμως του τα χαλάει η αχορτασιά του και ο κομπλεξισμός του!
    Δεν σταματάμε όμως να το ονειρευόμαστε και να το προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας!
    Καλό Σαββατοκύριακο, Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γλαύκη μου. Ναι, έχεις δίκιο μόνο που δεν ξέρω αν είμαστε όντως ιδιαίτερα ευφυείς στο ζωικό βασίλειο. Μπορεί να έχουμε εξερευνήσει τ'άστρα αλλά έχουμε καταστρέψει τη ζωή μας στη Γη. Ευφυία δηλώνει αυτό λες;
      Καλά να περάσεις το υπόλοιπο Κυριακής σου

      Διαγραφή
  12. Αννούλα μου καλή μου.
    Περιγράφεις μια κοινωνία που θα μπορούσε να γίνει μια πραγματικότητα αν οι άνθρωποι το ήθελαν.
    Θα ήταν τόσο όμορφο να ζει κανείς σε μια τέτοια κοινωνία.
    Την αγάπη μου καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμένα θα μου άρεσε μια τέτοια κοινωνία Ντένη μου. Αλλά μάλλον ανθρώπινη δεν θα υπάρξει ποτέ.
      Να σαι καλά καλέ μου φίλε

      Διαγραφή
  13. Αυτήν την ομορφη πόλη Αννα μου την ονειρευομαστε όλες τι ωραια θα ηταν να ηταν και πραγματική...!! Νομιζω οτι αν υπήρχε η αγαπη που τρυγυρνά εδώ μεσα ισως και να τα καταφερναμε .. και οπως λέει η Γλαυκη δεν σταματούμε να ονειρευομαστε και να προσπαθουμε με οποιον τροπο μπορεί ο καθενας μας να γινουμε καλυτεροι ανθωποι και να νοιζόμαστε για τον διπλανο μας... γιατί αυτό είναι το ζητούμενο φιλη μου
    Πολύ ωραια η συμμετοχή σου στην κοινωνια ωρα αγαπης .. Αννα μου να περνας ομορφα ...καλή κυριακή φιλακιααααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι το ζητούμενο Ρουλίτσα μου. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι όπως και εδώ μέσα που θα κάνουν τη διαφορά αλλά η πλειονότητα δημιουργεί την κόλαση.
      Καλά να περνάς το υπόλοιπο της Κυριακής σου
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  14. Τι όμορφα που είναι από δω!!!!
    Πως μου είχε ξεφύγει αυτή γωνιά μωρέ;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Χαίρομαι που σ'αρέσει και τώρα είδα το σχόλιό σου. Δεν ξέρω γιατί το είχε στα σχόλια εποπτείας...θα το ψάξω

      Διαγραφή