Δεν πετάξαμε χαρταετό, δεν ''εξαγνιστήκαμε''!


Άλλη μια Καθαρά Δευτέρα που δεν πετάξαμε χαρταετό.
Αν μετρήσω, από τα παιδικά μου χρόνια και προσθέσω και αυτά των παιδιών μου, θα αθροίσω   λίγες φορές που πετάξαμε ανήμερα χαρταετό.
Βλέπεις, ο χαρταετός που πετά ψηλά και  φτάνει ίσαμε τα θεϊκά ώτα, σκοπό έχει να εξαγνίσει, καθώς λένε, αλλά δεν θέλει βροχή, δεν θέλει άπνοια, δεν θέλει χειμώνα που ξεψυχά.
Και την ώρα που μετρούσαμε τον πυρετό της μικρής μας που σαν χαρταετός πέταξε ψηλά και κράτησε τον ορίτζιναλ στην αποθήκη, προσπαθούσαμε να της εξηγήσουμε ότι μπορούμε να πετάξουμε τον αετό μας όποτε θέλουμε. Δικές μας οι ημέρες τις κάνουμε Καθαρά Δευτέρα, όποτε θέλουμε.

Την ίδια ώρα, που ''κλαίγαμε'' για τον χαρταετό μας, άλλα παιδάκια μουσκεμένα περνούσαν τα λασπόνερα για να φτάσουν τα σύνορα και τη γη της Επαγγελίας, όπως νομίζουν οι δικοί τους.

Την ώρα που εμείς τρώγαμε τη λαγάνα μας με την υπέροχη ταραμοσαλάτα μας, κάποιο άλλο παιδάκι, δοκίμαζε το νέο του καρότσι, για να μην κουράζει άλλο το μπαμπά του εκεί στην Ειδομένη, ένα τελάρο μανάβη δεμένο με ένα σκοινί και το μικρό κουρνιασμένο στη θέση των ζαρζαβατικών, να τσουλάει πάνω στο χωματόδρομο και στις λάσπες! 

Την ίδια ώρα που τα νερά του ποταμού δυσκόλευαν την κίνηση τόσων ανθρώπων γεμάτων απόγνωση, εμείς γκρινιάζαμε για τη βροχή και το κρύο που μας κράτησε μέσα.
Έτσι είναι η ζωή, όχι βέβαια η ίδια για πάρα πολλούς ανθρώπους, αλλά τα ασήμαντα συμβαίνουν την ίδια ώρα με τα σημαντικά κι ας δίνουμε μεγάλη διάσταση στα δικά μας μικρά και ασήμαντα μια και ο φακός που μας δείχνει τη  ζωή μας είναι πάντα μεγενθυτικός. 

Την ώρα που ακούω στην τηλεόραση τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει - όπως ακριβώς είναι- εγκληματική ενέργεια αυτή που αφορά τα φυλλάδια που μιλούσαν για πλασματικό κλείσιμο συνόρων, αναρωτήθηκα πόσες εγκληματικές ενέργειες συνοδεύουν το προσφυγικό και αν θα υπάρξει ποτέ δικαστήριο να τις δικάσει.

Την ώρα που το προσφυγικό περνά τέτοια κρίση και οι άνθρωποι δοκιμάζονται σκληρά, κάποιοι άλλοι που σχετίζονται με τους πρόσφυγες θησαυρίζουν.

 Κι όμως...μιλώ για τον χαρταετό γιατί,
το πέταγμα του χαρταετού έχει τη δική του σημασία ειδικά για τους λαούς της Ανατολής (βλ. Κινέζους ), που λέγεται ότι έγραφαν και ευχές πάνω στους χαρταετούς τους για να φτάσουν ψηλά στα ουράνια, εκεί που κατοικεί ο Θεός τους. 
Άλλη  εξήγηση για το πέταγμα του χαρταετού είναι ότι συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για εξύψωση πνευματική και ψυχική. 
Φαίνεται ότι λόγω καιρού, οι χαρταετοί δεν πέταξαν πολύ ψηλά ή δεν πέταξαν καθόλου και η εξύψωση του ανθρώπου-όχι του απλού καθημερινού ανθρώπου- μετατέθηκε για τον επόμενο χρόνο.
Ίσως....

24 σχόλια:

  1. Αχ Άννα μου δεν νομίζω ότι μπορεί πλέον να εξαγνισθεί το ανθρώπινο γένος! Πολλά τα λάθη και τα ατοπήματα και τα κρίματά του! Όσους αετούς και να πετάξουν δεν σβήνει το ότι έχουμε γίνει ειδήμονες στην δημιουργία της αθλιότητας και της καταπάτησης της αξιοπρέπειας. Ίσως κάποτε...αλλά φευ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να εξαγνιστεί Μαίρη μου όλο το ανθρώπινο γένος δεν μπορεί. Αλλά να υπάρξουν όλο και πιο πολλοί άνθρωποι αληθινοί που κρατούς θέσεις κλειδιά στις διοικήσεις των κρατών ίσως....λέω ίσως αν το απαιτήσουμε παντί τρόπω...
      Καλή σου μέρα με πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  2. Τι να πεις για ολους αυτους τους ανθρωπους που εχασαν πατριδα και κατοικιες και βρισκονται στα ξενα κατω απο παρα πολυ δυσκολες συνθηκες, τι να πεις! Οσο για τον χαρταετο Αννα μου εχω την ιδια εμπειρια που πολλες φορες καθαροδευτερα ηταν απογοητευτικη γιατι πως μπορουσε να μη κανει ηλιο αφου ειμαστε στην αρχη της ανοιξης..εφηβικα ονειρα που συνεχιζονται μεχρι και σημερα.
    Μου αρεσε αυτο με την ευχη γραμμενη επανω στον αετο..θα την γραψω νοητα και θα τον αφησω να πεταξει μεσα απο τη φαντασια μηπως και μας ακουσει κανεις εκει πανω..φιλια καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα μου καλημέρα
      Βουβή μένω μπροστά στα προβλήματά τους. Ανήμπορη και θυμωμένη. Τι να πεις;
      Όσο για τους χαρταετούς, ναι είναι ωραίο να γράφαμε μηνύματα επάνω τους,ευχές και όνειρα που δίκιο έχεις συνεχίζονται από την εφηβεία μας έως σήμερα.
      Καλά να περνάς
      Φιλιά και από εμένα

      Διαγραφή
  3. Πόσο δικιο έχεις Αννα μου και πόσα πολλα εχουμε..!!! το συνηδειτοποιεις οταν βλεπεις τι γίνεται γυρω μας..πονάει η καρδια σε τόση ανθρωπινη ταλαιπωρία.. και πως να βοηθησεις..σταγονα στο ωκεανό το ξερεις πως θα ειναι .. αλλα το κανεις.. γιατί ο ελληνας έχει φιλοτιμο..ακομα και οι χαρταετοι δεν θελησαν να πεταξουν για συμπαρσταση στο δραμα που περνας οι συναθρωποι μας...ας ελπίσουμε να τελειωσει οσο το δυνατον συντομα.. αυτό το κακό για τυς πρόσφυγες φιλη μου ... να είσαι καλά Αννα μου σου αφηνω εδώ ενα φιλί.. με την αγαπη μου..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ρουλίτσα μου. Πονάει η καρδιά πραγματικά. Όσο και να βοηθήσεις αυτοί οι άνθρωποι θέλουν λύση δραστική για να σωθούν, για να λυθούν τα θέματα επιβίωσής τους πρώτα από όλα.
      Να είσαι και συ καλά Ρούλα μου
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σου Άννα μου.
    Κατ' αρχήν να πω για το πανέμορφο υπέροχο παράθυρο εδώ στη σελίδα σου, είναι μια υποδοχή υπέροχη εικαστικά.
    Κατά δεύτερον, είναι χρόνια που δεν βλέπουμε πια χαρταετούς στον ουρανό Άννα. Πριν δεκαετίες, ο ουρανός για μέρες ολάκερες των Αποκρηών ήταν στολισμένος σαν πίνακας ζωγραφικής.
    Μην ψάχνεις τώρα στις μέρες μας. Είναι παντελώς διαφορετικά τα πράγματα.
    Όσο για αυτό το εφιαλτικό βίωμα με το Προσφυγικό, εδώ είναι η ώρα να πάψουμε να θεωρούμε το θέμα σκέτα "ανθρωπιστικό". Το θέμα είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ...!!! Κάποιες πολιτικές μας έφτασαν εδώ και κάποιες αποφάσεις οφείλουν να ληφθούν.
    Καλή συνέχεια να έχεις κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Γιάννη μου καλέ, το θέμα είναι πολιτικό και συμφωνώ μαζί σου.Πάντα πολιτικό θα είναι το κάθε θέμα. Και πάντα οι επιπτώσεις πολιτικών αποφάσεων θα πέφτουν στους ανθρώπινους ώμους. Να ληφθούν αποφάσεις; Μακάρι να ήταν μονόπλευρο το θέμα για να μπορούσες να απαιτήσεις κάτι τέτοιο ως πολίτης.
      Α.. υπήρχαν χθες χαρταετοί Γιάννη, όχι τόσο όσο παλιά αλλά υπήρχαν και θα υπάρχουν. Ο καιρός άσχημος και οι διαθέσεις κάκιστες αλλά δε φταίνε τα παιδιά...
      Χαίρομαι που σου άρεσε το παράθυρο επάνω. Και μένα μ'αρέσει πολύ. Ένα ανοιξιάτικο καλωσόρισμα. Αλλά θα αλλάξει κάποια στιγμή. Πάντα αλλάζει.
      Καλή σου μέρα όλη μέρα

      Διαγραφή
  5. Ελπίζω η μικρή σου να είναι καλά πια...
    Όσο για τα υπόλοιπα τι να πω...πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι, αλλά και πάντα θα υπάρχουν εκμεταλλευτές!
    Χθες έψαχνα τον ουρανό για ένα χαρταετό...ούτε ένας δεν πετούσε...και πώς να πετάξει? Ο καιρός ήταν ενάντιος...όπως οι καιροί είναι ενάντιοι σε κάθε άνθρωπο που υποφέρει...όχι δε συγκρίνω τις δυο καταστάσεις. Αλίμονο αν το έκανα...!!
    Φαντάζομαι καταλαβαίνεις τι εννοώ!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα είναι Μαρία μου σ'ευχαριστώ.
      Ναι σε καταλαβαίνω και πάντα συνέβαιναν και θα συμβαίνουν αυτά τα απερίγραπτα για τους ανθρώπους, αλλά όταν συγκλονίζεσαι από εικόνες και καταστάσεις θες να τα πεις να τα βγάλεις λίγο από μέσα σου...Όλα ενάντια είναι, όλα.
      Καλημέρα Μαρία μου

      Διαγραφή
  6. Αχ Αννούλα όσοι χαρταετοί και
    να πιάσουν ουρανό δεν εξιλεώνεται
    το ανθρώπινο είδος
    Όταν το άρμα της κοινωνίας θα το
    οδηγεί το κέρδος και η παράνοια
    δεν μας σώζει τίποτα
    Εύχομαι περαστικά στο κοριτσάκι σου

    Να είσαι καλά Αννούλα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ανθρώπινο είδος δεν ξέρω αν θέλει να εξιλεωθεί Ελένη μου. Αλλιώς μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή.
      Ευχαριστώ για τα περαστικά
      Να σαι καλά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Περαστικά στη μικρή σου, καταρχήν!
    Κατά δεύτερον, σ΄αυτή τη χώρα "πετάμε χαρταετό" κάθε μέρα πλέον, και όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα... τι να πεις...
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Έλλη μου. Τι να πεις με αυτή τη χώρα...Μάσκες φοράμε κάθε μέρα, ''χαρταετό'' πετάμε κάθε μέρα, είμαστε χαρά Θεού, έτσι;
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  8. Περαστικά στο κοριτσάκι σου Άννα μου και καλή Σαρακοστή να έχεις με υγεία. Για να πετάξεις χαρταετό δεν πρέπει να έχει μόνο καθαρό ουρανό και ελαφρύ αερακι πρέπει και η ψυχή μας να είναι ήρεμη και όχι φορτωμένη με μαύρα σύννεφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Σαρακοστή Κατερίνα μου. Ευχαριστώ για τις ευχές σου στην μικρή μου. Της κόρης μου κόρη είναι, δυο φορές παιδί μου, έτσι; Που λες πολύ σωστά η ψυχή μας είναι φορτωμένη όντως. Αλλά και ποιος θα μας ακούσει εκεί ψηλά για να στείλουμε το χαρταετό μας με ευχές;
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  9. Πρώτα απ' όλα περαστικά, γιατί φέτος οι ιώσεις θέρισαν...!

    Κάθε φορά που θα πάμε να γκρινιάξουμε ας έχουμε στον νου μας όσα αναφέρεις, ώστε να δίνουμε στα πράγματα τις αληθινές τους διαστάσεις!

    Χαρταετό μπορούμε να πετάμε όλο τον χρόνο, κι αυτό ας μην το ξεχνάμε. Να μην περιμένουμε μόνο μια ημέρα για να εξυψωθεί η ψυχή μας!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Γλαύκη μου. Σήμερα γιατρός και ακροαστικά βρήκαν στο πιτσιρίκι μας. Σωστά λες ότι πρέπει να δίνουμε στα πράγματα τις σωστές τους διαστάσεις αλλά αθρώπινο είναι να ξεφεύγεις από μεγέθη και συγκρίσεις όταν αφορά τη ζωή σου και τον περίγυρό σου.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. Θα τον πετάξετε άλλη μέρα, δεν πειράζει. Το θέμα είναι να αναρρώσει η μικρή και να στρώσει λίγο ο καιρός, γιατί μόνο καθαρή δεν ήταν αυτή η Δευτέρα.
    Ίδιες σκέψεις κάνω κι εγώ διαρκώς Άννα μου. Πως παράλληλα με το δικό μας σύμπαν, υπάρχει μια επίγεια κόλαση για χιλιάδες συνανθρώπους και μικρά παιδιά. Και είναι και τ' άλλα παιδιά, που δεν κατάφεραν να διαφύγουν και παραμένουν εγκλωβισμένα στην Συρία. Υποσιτίζονται και αργοπεθαίνουν, σαν τα δικά μας παιδιά που πέθαιναν στην κατοχή απ' την πείνα.
    Καλή Σαρακοστή εύχομαι Άννα μου και περαστικά στη μικρούλα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις ευχές Μαρία μου Αυτά τα παιδιά πόσο με στοιχειώνουν.Ειδικά τα παιδιά πάνω από όλους. Που δεν φταίνε σε τίποτε και τα βάζω και με τους πρόσφυγες που γεννάνε και μέσα σε όλο αυτό το χαλασμό γιατί; Για να ζητιανέψουν λίγη συμπόνια; Άσε με...εκείνο το μωρούλι που γεννήθηκε στην Ειδομένη και το έπλυναν μέσα στο κρύο με νερό μπουκαλιού κρύο, με ανατριχιάζει και μόνο που το γράφω.....
      Τι να πω...
      Καλή Σαρακοστή και σε σένα Μαράκι μου

      Διαγραφή
  11. Πολύ όμορφος παραλληλισμός αυτό με τους χαρταετούς.Μία επαφή με τον..Ουρανό..παιδιάστικη ..αυθόρμητη...Οι εικόνες μας πληγώνουν , μα περισσότερο μας πληγώνει η απραξία, η ακούσια απραξία λόγω αδυναμίας να δώσουμε περισσότερα. σήμερα άκουσα στο ράδιο ένα οχετό ρατσιστικό από μία νέα γυναίκα..κρίμα..υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι δυστυχώς.Ο φόβος μου; ..μήπως επικρατήσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι Αχτιδούλα μου πληγώνουν αυτές οι εικόνες τόσο πολύ. Και εγώ ανησυχώ επίσης γι αυτούς τους φασίστες-ρατσιστές που γιγαντώνονται κάθε μέρα. Τι να πω;
      Εσύ είσαι καλά; Η Κλώντη;

      Διαγραφή