Βασικός μισθός για όλους;


Πως λειτουργεί το ενιαίο βασικό εισόδημα για όλους σε πραγματικές συνθήκες;Να κάτι ενδιαφέρον! Τουλάχιστον για μένα.(εδώ)

19 πόλεις στην Ολλανδία ανάμεσά τους και η Ουτρέχτη, καθώς επίσης και η Φιλανδία που το 2017 θα μετέχει σε παρόμοιο πείραμα, σκέφτονται να καθιερώσουν βασικό μισθό σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα εργασίας και εισοδήματος.(κι εδώ)
Ο στόχος του πειράματος είναι να δείξει σε ποιο βαθμό οι πολίτες είναι πρόθυμοι να επιλέξουν ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας, αφήνοντας ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο για άλλες ασχολίες, όπως οι σπουδές, ο εθελοντισμός και η φροντίδα άλλων ατόμων.
Στην Ουτρέχτη οι πολίτες θα παίρνουν μηνιαίο βασικό μισθό 892 ευρώ που μπορούν να τον ενισχύσουν με την εργασία τους.  
Και οι πολέμιοι τι αντιλέγουν; 
Ότι με αυτόν το βασικό μισθό θα πέσει η παραγωγή γιατί οι άνθρωποι δεν θα εργάζονται! Είπες τίποτε; Μήπως σκέφτηκες κάτι;
Λες να αρκεί ένας βασικός μισθός για τον κάθε πολίτη; 
Μήπως  ο καλύτερος μισθός δεν είναι ένα κίνητρο για αύξηση παραγωγικότητας;
Λες και ο μέσος πολίτης δεν θέλει να καλυτερεύσει το βιοτικό του επίπεδο;
Λες και ο τεμπέλης εργαζόμενος δεν θα παραμείνει τεμπέλης αν δεν πάρει βασικό μισθό...
Βέβαια το άρθρο  μιλάει και για δημοσκοπήσεις στη Φιλανδία που δείχνουν το 69% να είναι θετικοί σε μια τέτοια πρόταση. Θα περίμενα να είναι μεγαλύτερο το ποσοστό αλλά ξέχασα και τους επιχειρηματίες που πιστεύουν ότι απειλές όπως απόλυση, μείωση μισθών, κατάργηση μπόνους, κατάργηση αδειών κλπ όπως έχει πει η κυβέρνηση της Φιλανδίας ότι θα επιβάλλει, παρακινούν τους πολίτες να εργάζονται περισσότερο.  
Επειδή μου αρέσει να βλέπω από όλες τις οπτικές γωνίες ένα θέμα-όσο αυτό είναι δυνατόν-ας το συζητήσουμε.
Πιστεύεις  ότι θα μειωθεί η παραγωγικότητα όταν οι πολίτες  θα έχουν βασικό μισθό από το κράτος ανεξάρτητα του μισθού από την εργασία τους;
Πιστεύεις ότι έτσι γίνεται ισοπέδωση- όπως είπαν κάποιοι- δίνοντας ίδιο βασικό και στον πτυχιούχο και στον μη;
Μήπως θα πάψουν να εργάζονται πολλοί;  
Λες σε μια τέτοια περίπτωση αντί να έχουμε ανεργία θα έχουμε ζήτηση εργαζομένων; 
Εσύ τι πιστεύεις;



11 σχόλια:

  1. Καλημέρα αγαπημένη μου
    Εγω πιστευω πως μας εχουνε βρει καλα πειραματοζωα και δε θα μας αφησουν ησυχους ποτε
    Πειραματα ειναι ολα αυτα για το μελλον και πιστευω πως αφορουν πραγματα που δε μπορουμε καν να διανοηθουμε αυτη τη στιγμη.

    Ακουγεται ωραια η ιδεα να παιρνεις 892ευρω καθε μηνα, ανεξαρτητου εργασιας και πτυχιου ομως πιστευω πως και παλι οι ανθρωποι θα αλληλοφαγωθουνε. Θα φθονούν ο ένας τον άλλο γιατι μερικοι ανθρωποι ειναι παρα παρα πολυ ματαιοδοξοι, ζηλοφθονοι και λυπαμαι που το λεω κακοι. Κι οταν εισαι ολα τα παραπανω δεν εχει να κανει με την τσεπη αλλα με την καρδια σου.

    Για μενα οι ανθρωποι θα αλληλοσπαραζονται γιατι θα θεωρουν αδικια τοσο την ανιση κατανομη λογω πτυχίου ή ειδικότητας του πτυχίου και γενικως θα αλληλοσυγκρινονται σε σχεση με εμπειρια,εξειδικευση,τεχνογνωσια, κτλ κτλ κτλ

    Με τιποτα οι ανθρωποι δεν ειναι ευχαριστημενοι
    Τα πειραματα δεν γινονται για καλο (οχι τα συγκεκριμενα τουλαχιστον)

    Καλο ΣΚ αγαπημένη μου! Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα γλυκιά μου. Ναι σίγουρα είμαστε πειραματόζωα και τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος θυμίσου το ότι θα είναι -τάχα μου-εναντίον της παραγωγής.
      Και εγώ πιστεύω ότι αν ...αν συνέβαινε στ'αλήθεια κάτι τέτοιο θα τρωγόμασταν μεταξύ μας.
      Αλλά δε μου πες, πιστεύεις ότι θα άφηναν τις δουλειές τους πολλοί; Θα μειωνόταν η παραγωγή όπως υποστηρίζουν τόσοι;
      Φιλιά μάτια μου και από εμένα

      Διαγραφή
  2. Πολύ λεπτό το θέμα κι ισως στη σκακιέρα
    να ενσωματωθούν άλλα επιβαρυντικά που
    θα απειλούν συνολικά εργατικά δικαιώματα
    και κατακτήσεις χρόνων...επιφυλάσσομαι!!!
    Δεν ξέρω τους φοβάμαι (Φοβού τους Δαναούς
    και δώρα φέροντας)

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου και εγώ τους φοβάμαι και είμαι σίγουρη ότι εναντίον των εργαζομένων θα είναι τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων. Αλλά πιστεύεις ότι θα ήταν εναντίον της παραγωγής ένα τέτοιο -έστω υποθετικό- μέτρο;
      Φιλιά ψυχή μου και από εμένα

      Διαγραφή
  3. Άννα μου, έτσι κι αλλιώς η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα. Βέβαια, να την πω την "αμαρτία" μου. Δεν τους έχω εμπιστοσύνη τι πάνε να κάνουν. Δεν πιστεύω στις χώρες αυτές ότι υπάρχει έγνοια για τον εργαζόμενο. Κάπου αποσκοπούν, σε κάποιας μορφής πίεση και υποταγή. Καλά, σύγκριση με εμάς εδώ, άστο μην κάνεις. Εδώ σε λίγο η έννοια "μισθός" και "σύνταξη" θα θεωρούνται ισοδύναμα προπατορικού αμαρτήματος κατά τις επιταγές της Ε.Ε.
    Καλή συνέχεια ΆΝΝΑ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου τελικά μόνο ανόητοι έχουν εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που αποφασίζουν για μας. Και εγώ πιστεύω ότι τα αποτελέσματα που θα βγάλουν θα είναι εναντίον των εργαζομένων...Θα δείξει.
      Όμως δεν μου είπες, αν ένα τέτοιο μέτρο το υιοθετούσαν, θα ήταν εναντίον της παραγωγής; Θα άφηναν τη δουλειά τους πολλοί από τους σημερινούς εργαζόμενους;
      Να σαι καλά φίλε μου

      Διαγραφή
  4. Άννα μου έχουμε διαφορετικές κουλτούρες και ιστορία με τους λαούς αυτούς. Ίσως είναι πιο ώριμοι να υλοποιήσουν ένα τέτοιο πείραμα και να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Με δεδομένο ότι έχουν πιο ισχυρές οικονομίες που τους επιτρέπουν να πειραματίζονται, αλλά και να διαθέτουν δικλείδες ασφαλείας.
    Εδώ είναι μπανανία. Μ' ένα καθεστώς που συνθλίβει τους εργαζόμενους -κυρίως στον ιδιωτικό τομέα- με ένα αβέβαιο αύριο και με τη νέα γενιά ήδη κουρασμένη απ' τις πολύχρονες σπουδές, την αναζήτηση εργασίας και τη χρόνια ανεργία, τι πειράματα να κάνουμε; Που είμαστε ήδη τα πειραματόζωα στα εργαστήρια των ισχυρών χωρών. Ό,τι δεν πρόλαβαν να ισοπεδώσουν στον πόλεμο και στον εμφύλιο που ακολούθησε, το ολοκληρώνουν τώρα. Οπότε, όχι άλλα πειράματα θα έλεγα.
    Καλό σαββατόβραδο Άννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου συμφωνώ με όσα γράφεις. Και ήδη είμαστε πειραματόζωα όλης της Ευρώπης για να μην πω του κόσμου, οπότε ναι, δεν θέλουμε άλλα πειράματα. Αλλά η ερώτηση μου είναι: πιστεύεις ότι αν επιβληθεί έστω και προσωρινά και όπου επιβληθεί ο βασικός μισθός σε όλους, θα μειώσει την παραγωγή; Θα μειωθούν οι εργαζόμενοι; Θα κάτσουν σπίτια τους;
      Καλό Σ/Κο και σε σένα Μαράκι μου

      Διαγραφή
  5. Η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση νομίζω. Εδώ εφαρμόζεται ένα Πείραμα το οποίο έχει σκοπό τον ολοκληρωτικό αφανισμό τής χώρας και του λαού και καμία άλλη εναλλακτική δεν τίθεται προς συζήτηση. Κατασκευάζουν το "δακτυλοδεικτούμενο" παράδειγμα και υπό αυτές τις συνθήκες, όλα τα άλλα είναι αδύνατα και μη αποδεκτά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά Πέτρα μου δεν μιλάμε για μας. Όσα γράφεις με βρίσκουν και μένα απόλυτα σύμφωνη. Είμαστε μια άλλη περίπτωση πειραματισμού όπως ξέρουμε όλοι, μια και βρήκαν τη μπανανία εύκολο θύμα και ευήκοα ώτα πολιτικών!!! Αλλά γενικά ως ιδέα όπου και να εφαρμοστεί, πιστεύεις αυτό που υποστηρίζουν οι αντίθετοι της άποψης, ότι ένας βασικός μισθός για όλους θα έριχνε την παραγωγή και θα σταματούσαν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν; Αυτό ρώτησα στο θέμα μας...
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  6. Αννα μου, διάβασα παλαιότερα ότι το πείραμα αυτό, εφαρμόστηκε και λειτούργησε περίφημα, σ΄ένα χωριό της Ισπανίας....για εμάς εδώ το βρίσκω εντελώ ουτοπικό....δεν έχουμε την κουλτούρα, την παιδεία, τη βούληση να μονιάσουμε και να εργαστούμε για έναν κοινό σκοπό, επωφελή για όλους μας.Δεν έχουμε μάθει να υπηρετούμε το "εμείς" αλλά μόνον το "εγώ" και αυτό μας καταδικάζει μόνιμα σε αποτυχίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή