Η ανθρωπιά είναι της μόδας!!!

πηγή

''Ζητείται ανθρωπιά'' λέγαμε κάποτε και να που τώρα γέμισε ο τόπος από ανθρωπιστές! 
Όπου σταθώ και όπου βρεθώ γι αυτήν την ανθρωπιά μιλάνε όλοι, ή γράφουν.
Ανθρωπιά, μια δια βίου μάθηση, διάβασα κάπου! Είναι τόσο σπάνια, λέγαμε, όσο σπάνιος είναι και ο αληθινός άνθρωπος. Γιατί ο αλτρουιστής έχει ανθρωπιά, δεν περιμένει το κράτος για να στηρίξει, να βοηθήσει, αλλά συντρέχει όπου και όσο μπορεί, παραμερίζοντας τυχόν ταμπού, φόβους, απαξίες που η κοινωνία έχει θέσει.
Είπαμε ότι με την κρίση την οικονομική οι άνθρωποι ''ξύπνησαν'' και άρχισαν να νοιάζονται για τον διπλανό τους άγνωστο που τους έχει ανάγκη.
Μα με την κρίση της μετανάστευσης, με τους πρόσφυγες που περνούν μύρια κύματα στην κυριολεξία για να γλυτώσουν από τις μύριες σφαίρες στις χώρες τους, είδαμε μια τεράστια έξαρση της ανθρωπιάς.
Και μου έκανε τόση εντύπωση που άρχισα να παρακολουθώ εκείνους που στα λόγια τουλάχιστον έχουν την ανθρωπιά ως πρώτη αξία στη ζωή τους.
Διαβάζω....παρακολουθώ τους ίδιους ανθρώπους τι σχολιάζουν, πού και πώς, συζητώ, ρωτώ και παρακολουθώ  αντιδράσεις, βλέπω την ανάγκη τους να ''διδάξουν'' τι πάει να πει προσφορά στους αναξιοπαθούντες.
Και τι κατάλαβα;
Ότι η ανθρωπιά μάτια μου είναι της μόδας!! 
Ναι,ναι μη διαμαρτύρεσαι. Εκεί κατέληξα και θα σου πω γιατί.
Δεν μπορεί κυρία μου να ''διδάσκεις'' ανθρωπισμό και συμπαράσταση στους πρόσφυγες  και όταν   με ακούς να λέω ότι μένω κοντά σε καταυλισμό μεταναστών, ρωτάς εκείνο το αμίμητο δείγμα ''ανθρωπιάς της μόδας''  σμίγοντας τα φρύδια '' μα πώς μπορείς;''
Ούτε κυρία μου να διατυμπανίζεις στη μέση του δρόμου πόσα δρομολόγια έκανες δίνοντας ρούχα στους μετανάστες και βλέποντας τη στοίβα ρούχων πεταμένα, να λες εκείνο που χαρακτηρίζει εσένα πρώτα από όλα ''είπαμε να δείξουμε ανθρωπιά αλλά αυτοί είναι ζώα''!!
 Και όταν επιχειρηματολογείς ότι θα πρέπει να νοιαζόμαστε και για το τι φοράνε αν θέλουμε να τους δώσουμε αλλαξιές ρούχα, θα πρέπει να νοιαζόμαστε για την κουλτούρα τους, τι η θρησκεία τους τους επιβάλλει, για τις συνήθειές τους στο φαγητό, για όλα αυτά τα μικρά που γίνονται μεγάλα όταν προέρχονται από αληθινό νοιάξιμο, τότε κατανοείς ότι η λέξη ανθρωπιά για την εν λόγω κυρία και πολλούς άλλους που συμφωνούν μαζί της, είναι απλά  μια νέα λέξη της μόδας!!!
Και εκείνος ο κύριος στο τρένο, που συμμετείχε σε συζήτηση για το προσφυγικό, είπε- εκείνο που ακούγεται κατά κόρον όλον αυτόν τον καιρό- '' κύριοι είμαστε άνθρωποι πρώτα από όλα''....Τον παρακολούθησα τον κύριο που λες,   ακόμη και όταν σταμάτησε η συζήτηση. Όταν κατέβηκε ο διπλανός του, δίπλα του κάθισε ένας αλλοδαπός.Και να σου ο κύριος  αμέσως να περιμένει όρθιος για να κατέβει σε δυο επόμενες στάσεις! Μα τόσος ανθρωπισμός πια;
Μόδα φίλοι μου η επίδειξη ανθρωπιάς!!!
Και με κούρασε....απηύδησα που λες με τόσους που τάχα μου νοιάζονται. Και διαπίστωσα ότι πολλοί λίγοι νοιάζονται στ'αλήθεια.
Βλέπεις, νοιάστηκε κανένας πού κάνουν μπάνιο, πού αλλάζουν αυτοί οι άνθρωποι που ζουν στις σκηνές-αν είναι τυχεροί και έχουν-; Νοιάστηκαν οι ανθρωπιστές αν τα παιδάκια τους έχουν γάλα να πιουν; 
Ένας κύριος έλεγε σε όσους ήταν πρόθυμοι να το ακούσουν, ότι δεν κατανοεί γιατί πετάνε φαγητά. Όταν πεινάς τρως ό,τι βρεις! 
Ούτε είσαι αληθινός Ανθρωπος με το να το μιλάς για ανθρωπιά από τον καναπέ σου.....έτσι;
Κοίτα τώρα... βοήθεια μπορείς να δώσεις όποτε θες. Την έχουν ανάγκη. Αλλά ανθρωπιά μην πεις πώς έχεις αν δεν νοιάζεσαι αν ικανοποιούν τις βασικές τους ανάγκες οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες! Αν δεν γίνεσαι μέρος της ζωής των συνανθρώπων σου. 
Μόδα είναι και θα περάσει, λέω. Αλλά όσο φοριέται ''η ανθρωπιά'', σίγουρα θα βλέπω πολλούς ''κακοντυμένους''!! Αυτό το κουστούμι ''ανθρωπιά'' δεν πάει σε όλους, το ξέρεις; 

26 σχόλια:

  1. Άννα μου καλή μου φίλη να σου πω ότι φωνάζεις για ένα μεγάλο δίκιο που το νοιώθω να σε βασανίζει.
    Αυτός είναι ο άνθρωπος σήμερα. Έτσι έχει καταντήσει. Ακριβώς όπως τον παρουσιάζεις. Κι΄η ανθρωπιά γι΄αυτό το είδος του ανθρώπου είναι απλά για να αυτοδιαφημίζεται.
    Την αγάπη μου πάντα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα λες Ντένη μου. Απηύδησα από τους ψεύτικους, τους κάλπικους που αυτοδιαφημίζονται...
      Να μου είσαι καλά καλέ μου φίλε
      Καλή εβδομάδα να έχεις

      Διαγραφή
  2. Άννα, Ανθρωπιά είναι αυτό, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με πολλά έργα:
    http://oallosanthropos.blogspot.gr/
    Καλό σ/κ και καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι Πέτρα μου. Χωρίς καθόλου λόγια είναι η αληθινή ανθρωπιά λέω εγώ.
      Να μου είσαι καλά
      Καλή εβδομάδα γλυκειά και ήρεμη

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Αννουλάκι μου
    Η ανθρωπιά τους πάει ως εκεί που
    δεν ακουμπά την πάρτη τους και το μικροσυμφέρον τους
    Γιαλαντζί ανθρωπιά θα έλεγα!!!

    Σε φιλώ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενίτσα μου καλησπέρα λέω εγώ. Εκεί πάει η ανθρωπιά δηλ αυτό που βαπτίζουν ανθρωπιά: η μικροπρέπεια και το συμφέρον τους.
      Έτσι ...γιαλαντζί, μαϊμού ανθρωπιά
      Φιλιά πολλά και να έχεις μια ήρεμη, φωτεινή εβδομάδα

      Διαγραφή
  4. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι Αληθινοί ανθρωπιστές. και είναι πραγματικά δίπλα σ ε όσους έχουν ανάγκη. Υπάρχουν κι άλλοι που δίνουν σιωπηρά. Δεν το διατυμπανίζουν γιατί έχουν ήδη πάρει την ικανοποίηση τους!
    Ευτυχώς που δεν είναι όλοι σκάρτοι!
    Πολλά φιλιά Άννα μου♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου ευτυχώς που υπάρχουν και ας είναι λίγοι. Οχι ποτέ δεν διατυμπανίζεις τι καλό κάνεις. Η ικανοποίηση έρχεται όταν διαβάζεις το ευχαριστώ στα μάτια των συνοδοιπόρων μας.
      Φιλιά μάτια μου
      Καλή εβδομάδα να έχεις

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες Ιno από το όμορφο νησί. Στάζουν και πίκρα και αηδία, ε;;;
      Καλή σου εβδομάδα και σ'ευχαριστώ που άφησες τις σκέψεις σου

      Διαγραφή
  6. Αληθινά τα λόγια σου Άννα! Ευτυχώς που υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που κάνουν τη διαφορά, φορώντας το κουστούμι της ανθρωπιάς ως δέρμα τους...
    Σε φιλώ
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα καλώς όρισες. Ευτυχώς που υπάρχουν όντως. Και πάντα υπήρχαν οι εξαιρέσεις. Το να γίνεται προσπάθεια να περάσουν όλοι ότι ανήκουν σε αυτές τις εξαιρέσεις είναι το εξωφρενικό
      Να μου είσαι καλά
      Καλή σου εβδομάδα και σ'ευχαριστώ που πέρασες από εδώ. Θα είσαι πάντα καλοδεχούμενη

      Διαγραφή
  7. Αννούλα μου υπάρχει κι αυτή η τάξη ανθρώπων που περιγράφεις. Δεν είμαστε εξασκημένοι ως λαός στην έννοια της αλληλεγγύης (όχι της ελεημοσύνης). Αυτοσχέδια στέκια και μεμονωμένες ομάδες ξεφύτρωσαν απ' το πουθενά, δίχως υποδομή και με ελλιπή οργάνωση. Κι όμως αυτά κράτησαν όρθιους τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν απ' την κρίση και τώρα τους μετανάστες που συρρέουν καθημερινά στο κέντρο. Δεν θα τους βρεις πουθενά, οι πιο πολλοί επιζητούν την ανωνυμία, δεν κάνουν δημόσιες συζητήσεις στα τρένα, δεν φωνασκούν και δεν διαφημίζουν την "ανθρωπιά" τους. Είναι από ευκατάστατες κυρίες των ΒΠ μέχρι ηλικιωμένες κυρίες που δίνουν απ' το υστέρημά τους και την κομμένη τους σύνταξη. Γιατί στα μάτια των παιδιών των προσφύγων, προβάλουν τις δικές τους εμπειρίες απ' την κατοχή και την προσφυγιά.
    Θα συμφωνήσω με όσα γράφεις, χωρίς όμως να το γενικεύω. Γιατί έτσι θα αδικούσα όλους αυτούς που στελεχώνουν χρόνια τώρα τις κοινωνικές δράσεις και τις δομές αλληλεγγύης.
    Σε φιλώ και σου εύχομαι μια καλή νέα εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου δεν το γενικεύω καθόλου. Λέω ότι υπάρχει η ανθρωπιά αλλά είναι τόσο λίγοι αυτοί οι Άνθρωποι με Α κεφαλαίο. Εγώ απλά απηύδησα με την τόσο δήθεν ευαισθησία που φωνάζουν ότι έχουν τόσοι άνθρωποι και μέσα στο διαδίκτυο και στις γειτονιές και στα σαλόνια. Προσωπικες εμπειρίες είναι δυστυχώς. Φυσικά δεν διατυμπανίζεται αυτό που κάνει ο καθένας, δεν λέγεται πουθενά. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Δεν λες ό,τι καλό κάνεις ακόμη και αν έχεις ως πρόθεση να παραγειγματίσεις. Γιατί κακά τα ψέμματα αν δεν θέλει ο άλλος να δείξει πραγματική αλληλεγγύη δεν παραδειγματίζεται.
      Ο άνθρωπος της κρίσης Μαράκι μου μένει όρθιος σε δύσκολες στιγμές έτσι και αλλιώς. Γι αυτό νομίζω ότι βλέπουμε εδώ και εκεί αυτές τις ομάδες που βοηθούν....Ας είναι καλά.
      Είναι τόσοι πολλοί αυτοί που έχουν ανάγκη.........
      Καλή εβδομάδα Μαρία μου και σ'ευχαριστώ για την κατάθεση της πάντοτε σεβαστής άποψής σου
      Φιλιά πολλα

      Διαγραφή
  8. Αχ Αννα μου για μερικούς ανθρώπους το μη γνωρίζει η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου είναι ψιλά γράμματα και αναφέρομαι στα άτομα που αναφέρεσαι και εσύ. Καλη εβδομάδα και καλο μήνα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου αυτό λέω και εγώ: να μη γνωρίζει η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά! Αλλά με ενοχλεί όταν αυτοί που φωνάζουν για ανθρωπιά οι περισσότεροι είναι μαϊμού ανθρωπιστές.
      Καλή σου εβδομάδα και ο Οκτώβρης να είναι ένας γλυκός καλοσυνάτος μήνας για σένα

      Διαγραφή
  9. Καλή εβδομάδα Αννα μου !!! Η υποκρισία όντως υπάρχει αλλά ευτυχώς δεν είναι όλοι έτσι !!Το έχω δει και το βλέπω και αυτό ισχύει στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους , τα υπόλοιπα γιατί να μας ενδιαφέρουν ..
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκειά μου Νικόλ υπάρχει η υποκρισία αλλά δεν είναι αυτό που με ενοχλεί. Είναι η φιγούρα που γίνεται από όσους δεν κουνάνε ούτε το δαχτυλάκι....Και με ενδιαφέρουν Νικόλ μου επειδή είναι γύρω μου!!
      Φιλιά πολλά και από εμένα

      Διαγραφή
  10. Πολλά πράγματα γίνονται εύκολα μόδα και μένουν μόνο εκεί.
    Δεν έχει όμως κανένας το δικαίωμα να κάνει πασαρέλα τον πόνο του άλλου.
    Να είσαι καλά, Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Γλαύκη μου. Κανένας δεν έχει αυτό το δικαίωμα έλα όμως που οι περισσότεροι το κάνουν
      Να είσαι και συ καλά Γλαύκη μου

      Διαγραφή
    2. Έτσι είναι Γλαύκη μου. Κανένας δεν έχει αυτό το δικαίωμα έλα όμως που οι περισσότεροι το κάνουν
      Να είσαι και συ καλά Γλαύκη μου

      Διαγραφή
  11. Ευτυχως Αννα μου αναμεσα στους δήθεν ανθρωπιστες υπαρχουν και οι αλλοι Ανθρωποι...και ειναι εκεινοι που κραταν τον κοινωνικό ιστο δεμένο... στην αλληλεγγύη προς τον συνανθρωπο μας...αν κοιταξουμε γύρω μας..θα δούμε αρκετούς..!!!!!.. καλο σου βραδυ φιλη μου να είσαι καλα φιλώ σε..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς λέω και εγώ Ρούλα μου αλλά είναι τόσο λίγοι και φαίνονται οι τρύπιοι τενεκέδες...
      Να σαι καλά και χαίρομαι που σου άρεσε η εικόνα επάνω
      ΦΙλιά

      Διαγραφή