Κι όμως είναι μεγέθη ανάλογα!


Διάβαζα σήμερα τη μελέτη του ΠΟΥ που αφορά την αλματώδη αύξηση της παχυσαρκίας στην Ευρώπη!
Ως το 2030 λέει, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει επιδημία παχυσαρκίας. Διάβασε εδώ περισσότερα.
Αν σκεφθείς ότι η Ευρώπη της λιτότητας ενδιαφέρεται μόνο για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, κατανοείς γιατί ο κόσμος έχει παραμεληθεί.
Μέχρι το 2030 λέει η μελέτη, στη χώρα μας θα έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των παχύσαρκων στο 40%. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία.
Γιατί;;
Γιατί δεν τρέφεται σωστά λέω εγώ. Και δεν τρέφεται σωστά από επιλογή ή επειδή δεν γνωρίζει ή επειδή δεν μπορεί να τραφεί σωστά.
Υπάρχει όμως σχέση παχυσαρκίας και οικονομικής κρίσης;
Η καλή διατροφή θέλει χρήματα και παλιότερη μελέτη έδειχνε ότι η κρίση οδηγεί τους καταναλωτές σε φθηνά είδη σίτισης.
Ξέρεις τι βάζουν σ' αυτά τα φθηνά τρόφιμα, έτσι; 
Απ' την άλλη υπάρχουν τόσα παχυντικά σνακ και όχι μόνο,που διαφημίζονται ειδικά για τα παιδιά, υπάρχουν εταιρείες που κερδίζουν πάρα πολλά, ταΐζοντας κόσμο με ''σκουπίδια''... 
Η αλήθεια είναι ότι τρελαίνομαι να διαβάζω μελέτες υπέρ του καλού της ανθρωπότητας!  Ειδικά αν η επικαιρότητα μου έχει ρίξει το ηθικό, χρειάζομαι κάτι να γελάσω βρε παιδί μου!
Μη νομίζεις ότι δεν θα κάνουν κάτι γι αυτό. Παγκόσμια ημέρα υπάρχει,ναι; Είναι στις 24 Οκτωβρίου. Ομιλίες λοιπόν θα γίνονται και εκδηλώσεις, τι άλλο θες;
Γιατί αν περιμένεις να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτές τις μελέτες αυτοί που πρέπει, μάλλον θα γεράσεις περιμένοντας. Και καλό είναι να γεράσεις, γι αυτό άσε κάτω τα πατατάκια που μασουλάς ενώ με διαβάζεις... 
Για να σοβαρευτώ λίγο, δεν είναι η πρώτη μελέτη που αφορά τους παχύσαρκους.
Συνδέεται η παχυσαρκία με τη φτώχεια; Μεγέθη ανάλογα!
Όταν δεν έχεις χρήματα να ταΐσεις την οικογένεια, αγοράζεις φθηνά που φυσικά παχαίνουν.
Ο Dr. Adam Drewnowski έκανε μια έρευνα για το θέμα αυτό. Πού κατέληξε; Στο εξής απλό: απέδειξε ότι με ένα δολάριο μπορεί κάποιος να αγοράσει πάνω από 1.000 θερμίδες σε μπισκότα ή πατατάκια αλλά μόνο 250 θερμίδες από καρότα και μόνο 170 θερμίδες χυμού πορτοκαλιού. Και ο καθένας μας πλέον γνωρίζει ότι τα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι και παχυντικά.


Απ' την άλλη πόσοι άνθρωποι μπορούν να γυμναστούν όταν έχουν χαμηλά εισοδήματα; Εντάξει θα μου πεις, αν έχεις διάθεση και θέληση βρίσκεις τρόπους να τραφείς σωστά και να γυμναστείς. Όμως πόσοι από τα χαμηλά εισοδήματα έχουν και τις γνώσεις;
Μπορείς βεβαίως να περπατάς πολύ, μπορεί να είσαι στην εξοχή και να τρέχεις σαν να σε κυνηγά το ντόμπερμπαν του γείτονα, μπορείς αν θες.... αλλά η φτώχεια, η ανεργία, η έλλειψη ικανότητας να αντεπεξέλθεις στις οικονομικές σου ανάγκες φέρνει κατάθλιψη. Ακόμη και αν τη γλυτώσεις, σίγουρα διάθεση δεν υπάρχει για να ασχοληθείς με την υγεία σου, που η σωστή διατροφή και η άθληση φροντίζουν.
Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μελέτησε το κατά πόσο η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ανέργων επηρεάζεται από τη σωματική δραστηριότητα και τη φυσική κατάσταση. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων απέδειξε πως ο αριθμός των ετών ανεργίας επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής (σωματική, ψυχική και συνολική ποιότητα ζωής), αλλά και τα ποσοστά παχυσαρκίας των ανέργων. Και όσο πιο πολλά χρόνια άνεργος είναι κάποιος τόσο πιο πολύ είναι παχύσαρκος!!! Σύμπτωση; 
Και όλα αυτά στα γράφω γιατί η διαπραγμάτευση της χώρας μας πάει από το κακό στο χειρότερο... και ο κόσμος αντέχει αλλά πόσο; 
Πάντως ας είναι σίγουροι οι Ευρωπαίοι ότι ως το 2030  δεν θα  έχουμε ελαττώσει το χρέος αισθητά αλλά σίγουρα θα έχουμε αυξήσει τα κιλά μας, δύσκολο το νομίζεις;

8 σχόλια:

  1. η παχυσαρμια και η βουλιμια και η ανορεξια πια απασχολει πολλους συνανθρωπους μας σημερα. ολα ειναι θεμα μετρου και μυαλου. ολα θελουν μετρο και το μυαλο χρειαζεται σκεψη λογικη.

    φιλακια πολλα φιλη μου! καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Κικίτσα μου. Μόνο που και η κρίση δεν βοηθάει.........Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  2. Η διατροφή Άννα μου είναι και αυτή θέμα Παιδείας. Απλά πες μου πόσους γονείς γνωρίζεις που έχουν δει το θέμα έτσι! Που σκέφτηκαν να διδάξουν σωστά τα παιδιά τους τι πρέπει να τρώνε. όχι με θεωρία. Αλλά με το τι σαβουριάζουν οι ίδιοι!
    Όλα τα άλλα είναι ... άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!
    Σήμερα δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να μην γνωρίζει τις αλήθειες γύρω από τη διατροφή. Εν πλήρει συνειδήσει ψυχαγωγούνται μέσω του ουρανίσκου μην λογαριάζοντας το παράδειγμα που δίνουν. Όχι, δε λέω να απέχουμε από όλες τις απολαύσεις.
    Μιλάω για την ευθύνη. Από κει πέρα είμαστε ελεύθεροι φυσικά. Και ας πληρώνουμε με καμάρι τα τιμήματα!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα είναι θέμα παιδείας Αριστάκι μου τελικά. Και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Μόνο που το καλό ποιοτικό φαγητό που είναι και υγιεινό θέλει χρήματα και εκεί εστιάζω στην ανάρτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φτωχοί είναι πιο παχύσαρκοι καθώς και οι άνεργοι και οι καταθλιπτικοί. Και δεν είναι μόνο θέμα παιδείας σ'αυτές τις περιπτώσεις.
      Φιλιά πολλά κορίτσι μου

      Διαγραφή
  3. και η αλήθεια είναι πως ένας άνεργος δεν έχει λεφτά να πάρει ψάρι που έιναι πανάκριβο ή φρούτα ....... ή ένας που δουλεύει 12ωρα και 18ωρα και δεν μένει με την μαμά του θα φάει κατί πρόχειρο απ εξω και θα συνεχίσει .... εγώ πλέον τα έχω βάλει με την κρίση ..... σε όσους δεν έχουν οικονομικό θέμα είναι θεμα παιδείας .... η γυμναστική απο την άλλη ειναι δωρεάν !!! τρέξε περπάτησε κτλ . καλημερααααα φιλιάά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι Νικόλα μου. Συμφωνώ πολύ μαζί σου. Να σαι καλά
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  4. Φυσικά και είναι θέμα παιδείας, συμφωνώ με την Αριστέα. Εκείνο που παρατηρώ χρόνια τώρα, είναι το πόσο μιμείται η ελληνική κοινωνία αυτήν της Αμερικής. Τους αντιγράφουμε σε όλα τα αρνητικά, αλλά σε κανένα θετικό. Καλό μεσημέρι Άννα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Πετρούλα μου συμφωνώ μαζί σου. Μόνο που και η κρίση που είναι και οικονομική δε βοηθάει. Όπως γράφω και στην Αριστέα οι παχύσαρκοι είναι πιο πολλοί οι φτωχοί και δεν είναι μόνο θέμα παιδείας. Το φθηνό φαγητό είναι περισσότερο παχυντικό και πού χρήματα για φρούτα και λαχανικά....ζυμαρικά και ψωμί και πατάτες είναι καθημερινό για τις περιπτώσεις αυτές.
      Όσο για το ότι γίναμε Αμερικανάκια ναι ναι ναι τους αντιγράψαμε σε όλα. Ποια λες θετικά;;;
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή