.............ποιός είπε πώς τη μοίρα μου ποτέ θε ν'αρνηθώ;;;

πηγή

Τι θα έλεγε η Λούσι για τη θέση της γυναίκας σήμερα;
Εκείνη ήταν η πρώτη παρουσία που καταγράφηκε στην ανθρώπινη ιστορία. Εκείνη ήταν που κυνηγούσε μαζί με τον άντρα της ομάδας της, που μάζευε τους καρπούς που θα έτρωγε, που σκάλισε εργαλεία στο ξύλο και  στην πέτρα για να κυνηγά καλύτερα, που  ήταν ισότιμο μέλος μιας ομάδας ανθρώπων που ζούσαν με το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και επινόησαν το αλφαβητάρι της ζωής .........μαθαίνοντας τα μυστικά της.
Η γυναίκα κατέλαβε- τότε που η γέννηση ενός παιδιού θεωρήθηκε ''μαγική δύναμη''-, μια ξεχωριστή θέση στην κοινωνία της. Πολιτισμοί άρχισαν να χτίζονται, ο άνθρωπος έμαθε να καλλιεργεί, να πολεμά, να δημιουργεί αλλά και να καταστρέφει. Και σιγά σιγά η γυναίκα παραμερίστηκε………..περιορίστηκε και καταπιέστηκε.
H Λούσι έγινε μητέρα, υποτακτική σύζυγος, περιορισμένη στα τείχη του σπιτιού της ασχολούμενη με δουλειές ''γυναικείες''.
Όμως πάντα υπήρχαν και εξαιρέσεις!
Η Λούσι   έγινε  ποιήτρια, καλλιτέχνης, εταίρα, ιέρεια, ανεξάρτητη πνευματική οντότητα  αλλά και σκλάβα στην ιδιοκτησία άλλων.
Οι πολιτισμοί γκρεμίζονταν και χτίζονταν νέοι και η Λούσι συνέχιζε να μάχεται για την καθημερινότητά της καλλιεργώντας τη γη, συλλέγοντας τους καρπούς της, γεννώντας παιδιά και μεγαλώνοντας τα, υφαίνοντας, αλλά και δημιουργώντας έργα του οίκου της  και της κοινωνίας της.
πηγή

Επαναστάτρια, πήρε πολλές φορές στους ώμους της  αγώνες για δικαιώματα που της αρνούνταν επειδή τη θεωρούσαν δεύτερης ποιότητας οντότητα. Πρωτοστάτησε ή συμπορεύτηκε σε αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, πόνεσε και μάτωσε αλλά και γεύτηκε τους καρπούς των αγώνων της.
Αυτή η Λούσι σήμερα, ζει ως ανεξάρτητη προσωπικότητα μέσα από τις επιλογές της, ή επιλογές που άλλοι της δημιουργούν. Αλλά μπορεί και ζει αυτάρκης......κερδίζοντας το σεβασμό και την αποδοχή. Αλλά μόνο στις ευνομούμενες κοινωνίες. 
Δραστηριοποιείται  καθημερινά ως ισότιμο μισό του ζευγαριού, αλλά και  παλεύει να κερδίσει τη θέση που της αξίζει όταν της την στερούν.
Εργάτρια, δασκάλα, επιστήμονας, πολιτικός, καλλιτέχνης, η γυναίκα στέκεται επάξια συγγράφοντας την ανθρώπινη ιστορία.
Ο κόσμος όμως δεν είναι δίκαιος και οι ευνομούμενες κοινωνίες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού....
Υπάρχει και η  άλλη Λούσι.............εκείνη που κορίτσι-γυναίκα πουλήθηκε στον παππού -σύζυγο που για να την συνετίσει την έστειλε στους Ταλιμπάν που θεώρησαν ότι το κόψιμο της μύτης ήταν μια πρώτης τάξεως τιμωρία στην ανυπακοή, που δεν έχει επιλογή πάντα.. Ούτε και εκείνη η Λούσι έχει επιλογές, που βίασε ο Ινδός υπάνθρωπος επειδή ως γυναίκα.............αποζητούσε το βιασμό της, ούτε όλες οι Λούσι που βιάζονται καθημερινά για να δείξουν τον ανδρισμό τους κάτι ανθρωπάκια που τα ονομάζουν αρσενικά.
 Υπάρχει και η Λούσι που κακοποιείται, που παρανομεί, που χρησιμοποιείται ως σεξουαλικό όργανο στις ορέξεις διεφθαρμένων..........και είναι επιλογή της!!!
πηγή

Τι θα έλεγε η πρώτη Λούσι για τις απογόνους της;;; 
Τι θα έλεγε για το κυνήγι μαγισσών του Μεσαίωνα, όταν γυναίκες βασανίζονταν μόνο και μόνο γιατί είχαν γαλανά μάτια ή σημάδια του σατανά;;
Πώς θα αντιδρούσε όταν ακόμη και η εκκλησία της χρέωσε την αμαρτία που βασανίζει τους ανθρώπους;;
Τι θα έλεγε για την εμπορία της γυναικείας σάρκας;
Κυνηγήθηκε η γυναίκα............πολλές φορές κατρακύλησε  στον κατήφορο της ζωής, αλλά πάλεψε και ακόμη παλεύει για να κρατήσει τη θέση που δικαιείται. 
Στις ευνομούμενες κοινωνίες δεν φαίνονται οι μεγάλες διαφορές. Όμως έχει δρόμο να προχωρήσει............γιατί αυτή είναι η μοίρα της γυναίκας. 
Εύχομαι να γιορτάζει κάθε γυναίκα κάθε μέρα..............της αξίζει.........και να κατακτήσει θέσεις στην κοινωνία που για πολλούς λόγους δεν έχει κατακτήσει ακόμη.......
Σκέψου.......είμαστε περισσότερες και όμως στις υψηλότερες βαθμίδες της πολιτικής ζωής, της επαγγελματικής καταξίωσης υπάρχουν λιγότερες γυναίκες........το λένε οι στατιστικές όχι εγώ...
Δύσκολο να συντεριάξεις καριέρα και μητρότητα...............ο ένας λόγος!!!! 
Αλλά στα δύσκολα η γυναίκα πάντα τα καταφέρνει!
πηγή

18 σχόλια:

  1. Δεν πιστεύω στην ημερα της γυναίκας Αννα μου, το γιατί? Για όλα τα παραπάνω που γράφεις , γιατί θέλω να με σέβονται και να με αγαπάνε όλο τον χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου Κατερίνα μου. Η γυναίκα υποφέρει πολύ ακόμη και οι ίδιες οι γυναίκες πολλές φορές δεν βοηθούν.............ας ελπίσουμε μια μέρα να γιορτάσουμε πραγματικά για όλες εκείνες που υποφέρουν σήμερα
      Καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  2. Μπορεί να είμαι κατά των παγκόσμιων ημέρων, διότι θεωρώ ότι είναι υποκριτικό, όμως δεν παραβλέπω το κείμενό σου, το οποίο είναι άριστο! Από μένα παίρνει τα εύσημα!
    Βρήκα πολύ έξυπνη την αναφορά στην Λούσυ!!!!!
    "Για όλα φταίνε οι γυναίκες"! Δεν το έχεις καταλάβει; ;-)
    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!

    υ.γ.
    Εδώ κι έναν μήνα θέλω να γράψω για την γυναίκα, αλλά δεν συγκεντρώνω το μυαλό μου. Σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο, όμως από αυτό που κινήθηκες εσύ. Το έχω αφήσει στη μέση... ίδωμεν και δεν το προόριζα καν για την ημέρα της γυναίκας. Από φιλική κουβέντα ξεκίνησε η ιδέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Γλαύκη μου. Σημαντική η άποψή σου για τα κείμενά μου. Φυσικά για όλα φταίνε οι γυναίκες και ναι δεν χάνω ευκαιρία να επαναλαμβάνω τη θέση της γυναίκας και αυτή που θα έπρεπε να έχει και που της αρνούνται
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  3. Ίσως η πρώτη Λούσι να ήταν πιο καταξιωμένη μέσα στη μικρή κοινωνία που ζούσε, απ' ότι η Λούσι της σύγχρονης και υποτίθεται πολιτισμένης κοινωνίας μας.
    Υπέροχο κείμενο!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου ήταν η Λούσι σίγουρα πιο καταξιωμένη μέσα στην αμάθεια που ζούσαν όλοι τότε. Σήμερα...........είναι λυπηρό να συνειδητοποιείς κάθε μέρα τη θέση της γυναίκας στον κόσμο. Σ'ευχαριστώ πολύ
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  4. Μία όμορφη ανάρτηση φίλη μου όπως πάντα φαν σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Αχτίδα μου.......και εγώ είμαι φαν σου, το ξέρεις
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  5. Κι εγώ δεν πιστεύω καθόλου στην ημέρα της γυναίκας, το βρίσκω πολύ ρατσιστικό (και υποκριτικό επίσης). Όμως το κείμενο σου είναι εξαιρετικό, όπως πάντα άλλωστε, Αννούλα! Φιλιά πολλά και καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου είναι υποκριτικό όπως κάθε παγκόσμια ημέρα......Απλά είναι μια ευκαιρία να ξανα-θυμηθούμε τη θέση της γυναίκας στον κόσμο
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  6. Αννα μου δεν πιστεύω στις παγκόσμιες ημέρες και πως θα μπορούσα άλλωστε όταν βλέπουμε γυναίκες γύρω μας να περνούν τα πάνδεινα !!!! Αυτά τα μικρά κορίτσια που τα παντρεύουν στα 9-10 χρόνια τους !!!
    Εξαιρετικό το άρθρο σου !!! Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε εγώ πιστεύω στις παγκόσμιες ημέρες Νικόλ μου απλά είναι μια ευκαιρία να πούμε δυο πράγματα ξανά και ξανά..............
      Καλά να περνάς

      Διαγραφή
  7. Πολύ όμορφη και χρησιμη αναρτηση. Εμενα δεν με ενοχλεί αυτη η μερα, ουτε κρυο ουτε ζεστη!
    Καλό ξημέρωμα :)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα Αριάδνη μου..........Απλά οι παγκόσμιες ημέρες είναι σκέτη υποκρισία έτσι;;;
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  8. Φυσικά και δεν γιορτάζουμε μία μέρα το χρόνο!
    Αυτά που κάνει η γυναίκα σε μια μέρα, ούτε να τα σκεφτούν δεν μπορούν οι άνδρες, αλλά ποιος το παραδέχεται.
    Σπουδαίο το κείμενο σου Άννα μου.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά Ρένα μου. Γι αυτό και οι αντιδράσεις........γιατί ούτε να το παραδεχθούν θέλουν ούτε το διανοηθούν μπορούν.
      Καλή σου μέρα και σ'ευχαριστώ

      Διαγραφή
  9. Καλή σου μέρα Αννούλα μου.
    Κάποια στιγμή έγινε φανερό ότι όλες αυτές οι γιορτές των παγκοσμίων ημερών δεν είναι τίποτα άλλο από busιness. Από κει και πέρα το πιο όμορφο είναι να τιμάμαι τα πρόσωπα και τα γεγονότα με ό,τι μπορεί να προσφέρει η καρδιά μας.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς είναι business Ντένη μου. Είναι ένας τρόπος να καλύπτεται και η αδιαφορία τους όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Έτσι είναι όπως τα λες........
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή