Κάτι πρέπει να γίνει................


Edmund Adler (1876-1965)
What Will His Answer Be?
Oil on canvas

Δεν ξέρω αν σου έχει συμβεί να αντιδράς το ίδιο όπως εγώ διαβάζοντας μια είδηση....
Να μένεις άφωνος και να κοιτάς τα γράμματα μπροστά σου μήπως και ...........ξέχασες να διαβάζεις....Μήπως ξέχασες να συλλαβίζεις....μήπως ξέχασες ότι το κ με το ρ και το ε κάνουν το κρε...το μ με το α κάνουν το μα και τελικά, η λέξη ''κρέμασαν'' να είναι η λέξη που κοιτάς χωρίς να πιστεύεις τι διαβάζεις...

Σου 'χει τύχει;;;
Τον κρέμασαν έγραφε, από την μπασκέτα. Καλούσε σε βοήθεια και τελικά έπεσε σπάζοντας και τα δυο του χέρια. Ευτυχώς θα πεις...δεν έσπασε το κεφάλι του.......Αλλά ήταν στο σχολείο του. Ασφαλής- πιστεύεις-και είναι μόνο 9 ετών!!!!
Δεν ξέρω............δεν ξέρω και αν έγινε το περιστατικό έτσι όπως το περιέγραψε ο μαθητής. Έγραφε το άρθρο ... ότι ο γυμναστής έβαλε   μεγαλύτερα παιδιά να σηκώσουν τον 9χρονο να πιάσει τη μπάλα από τη μπασκέτα και.................έφυγε. Είπε....ότι τα παιδιά (  μαγκάκια όπως τα χαρακτήρισαν) τον άφησαν κρεμασμένο και κανείς δεν ανταποκρίθηκε στις ικεσίες του για βοήθεια!!!!
Δεν ξέρω ...................εκείνο όμως που ξέρω με βεβαιότητα είναι ότι μαγκάκια υπάρχουν σε κάθε σχολείο. Και τα καλλιεργούμε εμείς να φυτρώνουν όλο και περισσότερα. Εμείς οι γονείς.
Το έχω ξαναγράψει πολλές φορές. Η βία στα σχολεία πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα.
Μήπως κάποιος ψυχολόγος να διοριζόταν σε κάθε σχολείο και να έκανε μάθημα κάθε βδομάδα στους μαθητές;;; Σχετικό μάθημα.......που θα μάθουν συμπεριφορά και επιπτώσεις της βίας, που θα ψυχολογούνται κιόλας και θα ξεχωρίζουν όσα παιδιά χρήζουν βοηθείας;
Κάτι πρέπει να γίνει λοιπόν... Κάτι άμεσα.
Η βία υπάρχει μέσα μας, σε κάθε άνθρωπο από τη γέννησή του. Γι αυτό χρειάζεται εκπαίδευση το παιδί. Σωστή συμπεριφορά των γονιών και διαπαιδαγώγηση. Αλλιώς ή θα γίνει το μαγκάκι του σχολείου ή αυτό που θα ανέχεται τη βίαιη συμπεριφορά των συμμαθητών του γιατί  έτσι είναι η ζωή! 
Διάβαζα μια εξομολόγηση μιας μητέρας που  αφήνει τα παιδιά της -προφανώς προσχολικής ηλικίας- να βλέπουν κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση όλη μέρα. Έτσι είναι ήσυχα και δεν κάνουν πράγματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Βαρέθηκε είπε τις ενοχές για το κακό που προκαλεί η τηλεόραση στα παιδιά και αντιθέτως πιστεύει ότι τα βοηθάει να μαθαίνουν πολλά πράγματα.
Βαρέθηκε τις ενοχές λέει... βαρέθηκε να είναι μητέρα λέω εγώ.
Από εμάς τους γονείς ξεκινούν όλα. Πότε θα το καταλάβουμε αυτό; 
Winter Painting by Gabor Toth, Hungarian Artist


Κοίτα τώρα ένα βίντεο που δείχνει  να ζητείται από αγόρια μικρά να χαστουκίσουν μια έφηβη...Δες το αν θες εδώ..
Αν δεν έχεις χρόνο να το δεις,να σου πω ότι τα αγοράκια που μετέχουν  σε κοινωνικό πείραμα είναι ηλικίας 7 , 8,9, 11 ετών. Τους ζητήθηκε μετά από διάφορα που είπαν και  να χαστουκίσουν μια κοπελίτσα
Όχι δεν την χαστούκισαν...Είπαν ότι είναι κακό, είπαν δεν χτυπάνε γυναίκα,είπαν επίσης ότι είναι όμορφη και δεν τη χτυπούν...
Η αντίδρασή τους-λέει το άρθρο- είναι απλά μάθημα απέναντι στη βία κατά των γυναικών, αλλά και γενικότερα.
Δεν μας λέει το πείραμα όμως τι θα γινόταν αν το κοριτσάκι το έβρισκαν άσχημο;  Τι θα γινόταν αν το έβαζαν να κάνει κάτι που θα εκνεύριζε τα αγόρια;;; Πώς θα αντιδρούσαν τότε; 
Γιατί η κοινωνία έχει παρόμοιες συμπεριφορές... Οι οικογένειες ανήκουν στην κοινωνία και από εκεί διδάσκονται τα παιδιά μας.
 Είναι θέμα νοοτροπίας των γονιών και των προτύπων που δίνουν στο παιδί τους...Πολλά παιδιά αφήνονται να κατηχηθούν από την τηλεόραση και τις άσχημες παρέες.
Κάτι πρέπει να γίνει.
Δεν μπορεί παιδιά δημοτικού να προκαλούν ψυχική και σωματική βία στους συνομήλικούς  τους....δεν μπορεί.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε επιτέλους μια κοινωνία πιο δίκαιη, κάτι πρέπει να γίνει  μια αρχή από τα σχολεία.

26 σχόλια:

  1. καλημέρα άννα μου παιδιά δεν έχω ακόμα... αλλά συμφωνώ και πιστεύω πως η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση παίζει μεγάλο ρόλο... υποθέτω εξάλλου πως το να φέρεις έναν άνθρωπο στον κόσμο φέρει μεγάλει υπευθυνότητα και υπαιτιότητα σε διάφορα θέματα κυρίως στις νεότερες ηλικίες ... θέλει προσοχή το θέμα απο το σπίτι και το σχολείο !!! δεν είναι εύκολο .... τα γεγονότα που περιγράφεις με αφήνουν αναυδο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nικόλα μου καλημέρα. Πιστεύω ότι όλοι-γονείς-σχολείο- πολιτεία- πρέπει να σκύψουν με σοβαρότητα πάνω από το πρόβλημα. Ναι Νικόλα μου πολύ μεγάλη προσοχή απαιτείται και με απλά σεμινάρια, λόγους και εκδηλώσεις για το θέμα δε γίνεται κάτι
      Να μου είσαι καλά

      Διαγραφή
  2. Τρομακτικό! Τόση οργή να έχει φωλιάσει σε αυτές τις ψυχούλες....Αυτού του είδους έχει ξεπεράσει και την οικογένεια και το σχολείο, δυστυχώς, δεν πρόλαβαν το φαινόμενο...
    Στο γιατί θα βρούμε και τη λύση, αλλά χρειάζονται και άμεσες ενέργειες...
    Παρ' όλα αυτά... καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξάνδρα μου είναι τρομαχτικό όντως. Δεν ξέρω αν είναι οργή αυτή που οδηγεί τα παιδιά, ή επειδή έτσι έμαθαν ότι θα επικρατήσουν............μπορεί και να φταίει το περιβάλλον του σπιτιού τους. Αλλά σίγουρα χρειάζονται άμεσες ενέργειες γιατί οι διαστάσεις του προβλήματος συνεχώς διογκώνονται
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  3. Συγκλονιστική ανάρτηση. Πάντα υπήρχαν τέτοια θέματα στα (ελληνικά και όχι μόνο) σχολεία, αλλά η κρίση τα εκτόξευσε. Έχω φίλη εκπαιδευτικό που μου μιλάει για τραγικές καταστάσεις, σε σχολεία της πρωτεύουσας, οι οποίες δεν γίνονται ευρέως γνωστές, αλλά ούτε υπάρχει και καμία μέριμνα για αυτά τα φαινόμενα. Νιώθω ότι τα παιδιά πληρώνουν όλα (μα όλα) τα προβλήματα, από οικογενειακά έως κοινωνικά και η λύση πουθενά.. Τα παιδιά είναι θύματα, ακόμα κι αυτά που φαντάζουν ως θύτες. Παιδιά-θύτες δεν υπάρχουν, κατά την ταπεινή μου άποψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Πέτρα μου πάντα υπήρχαν αλλά στη σύγχρονη εποχή έχουν πολλαπλασιαστεί ανησυχητικά. Και σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που ζούμε εντείνονται τα φαινόμενα. Και μένα Πετρούλα μου εκπαιδευτικοί μου έχουν διηγηθεί τόσα που είναι απλά απίστευτα.
      Συμφωνώ.............τα παιδιά όλα τα πληρώνουν και είναι τα μόνα που δε φταίνε. Φυσικά και τα παιδιά-θύτες, θύματα είναι και γι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα άμεσα και με γενναίες λύσεις.
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  4. εμαθα σημερα το περιστατικο και ανατριχιασα. ποσο κακα μπορουν να γινουν τα παιδια καποιες φορες. ειναι τραγικο. ευχομαι να μη ξανασυμβει ποτε κατι αντιστοιχο. ποτε ομως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου είναι τραγικό αλλά δεν νομίζω ότι είναι από κακία............δεν ξέρω ....είναι σαν να έμαθαν να δείχνουν κακία αλλιώς θα τα πουν αδύναμα. Τι να πω;;; Οι ειδικοί δεν κάνουν τίποτε και εγώ απλά δεν κουράζομαι να το φωνάζω αυτό το πρόβλημα.
      Καλή σου μέρα μάτια μου

      Διαγραφή
  5. Πολύ στενάχωρο κι αν καταλαβα καλα οι εκπαιδευτικοι προσπαθούν να καλύψουν τους νταηδες...Ντροπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη μου δεν ξέρω αν οι εκπαιδευτικοί τους καλύπτουν αλλά αδιαφορία σίγουρα δείχνουν ...δυστυχώς.Στενάχωρο και τραγικό και τρομαχτικό και πολύ πολύ σοβαρό θέμα...ναι
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  6. Αννα μου την είδηση αυτή την διάβασα και εγώ αλλά και το πειραματικό βίντεο το έχω δει!!!
    Να πω ότι νιώθω μεγάλη ανησυχία με τις διαστάσεις που έχει πάρει το bylling στα σχολεία και μάλιστα στο Δημοτικό !!!! Ευθύνες κατά τη γνώμη μου έχουν όλοι !!!Πρώτα οι γονείς που δεν είναι κοντά στα παιδιά τους ώστε να αντιληφθούν τι τους συμβαίνει , αλλά και στα σχολεία δεν υπάρχει σχολικός επόπτης ; Είχαν ασκήσει βία και άλλη φορά τα παιδιά !!1 Αυτό δεν ελήφθη υπ΄όψιν !!!
    Και τα παιδιά είναι θύματα της αδιαφορίας να πω ;
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nικόλ μου καλή σου μέρα. Είναι τρομαχτικό να σκέφτομαι ότι τα παιδιά στο σχολείο, δεν ζουν μια ζωή ειρηνική και ήρεμη. Ότι μπορεί να βιώνουν τρομερή ψυχολογική καταπίεση και σωματικό πόνο.........ούτε να το σκεφθώ.
      Το bullying έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που αν δεν γίνει κάτι άμεσα νομίζω σύντομα θα μας ξεπεράσει..............και ο Θεός βοηθός τότε!
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  7. Άννα μου το βίντεο το είδα το πρωί και το είχα κρατήσει για ανάρτηση τη Δευτέρα. :)))
    Τόσο πολύ μου άρεσε το πείραμα!
    Και τι αντίθεση με τα αντράκια που πούλησαν νταϊλίκι στο συμμαθητή τους!
    Ψυχολόγοι στα σχολεία;΄
    Έχω φίλη ψυχολόγο, εργάστηκε με τα 5μηνα του ΟΑΕΔ και μάλιστα πάνω σε αυτό το θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Τι να σου κάνει ένα 5μηνο; Όταν μάλιστα δεν υπάρχει συνέχεια και συνέπεια;
    Ίδωμεν με τη νέα κυβέρνηση τι θα αλλάξει.
    όλα εξαρτώνται κι από τη διάθεση κονδυλίων! Δεν μπορούμε με ευχές να περιμένουμε ν αλυθούν τέτοια θέματα!
    Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου όχι 5μηνα ο διορισμός. Εννοώ κανονικός μόνιμος διορισμός όπως των υπολοίπων δασκάλων..........δεν ξέρω αλλά το θεωρώ καλή ιδέα και αποδοτική.
      Μακάρι η νέα κυβέρνηση να δείξει ενδιαφέρον αλλά εδώ που τα λέμε χρειάζονται λεφτά για όποια λύση
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  8. Άννα μου καλησπέρα σου.
    Συγνώμη για το προηγούμενο σχόλιο που διέγραψα λόγω μιας απροσεξίας μου.
    Θέλω να πω ότι η ανάρτησή σου χτυπάει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας. Το bullying στα σχολεία. Ένα μεγάλο πρόβλημα που κάνει όλους εμάς που έχουμε μικρά παιδιά να ανησυχούμε πάρα πολύ, Θα πρέπει κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι να δουνε το πρόβλημα από τη σοβαρή και επικίνδυνη πλευρά του και να το αντιμετωπίσουν στα σοβαρά.
    Νάσαι πάντα καλά και καλό σου μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντένη μου δεν υπάρχει πρόβλημα. Μακάρι να δούνε το πρόβλημα πραγματικά και υπεύθυνα. Γιατί η βία αυξάνεται και δεν είναι μόνο τα παιδιά που υφίστανται βία αλλά και εκείνα που την ασκουν...και ξέρεις πολύ καλά πού θα καταλήξουν αν τα αφήσουν να δρουν ανεξέλεγκτα.
      Καλό μήνα και σε σένα

      Διαγραφή
  9. Αννα μου η συμπεριφορα των παιδιών εξαρταται πρωτα απο την συμπεριφορα των γονιών και μετέπειτα του σχολειου...αν βλεπουν την βία στο σπίτι τους τοτε εχουν μεγαλη πιθανότητα να ακολουθήσουν την βία.. αν οχι ακόμα και να την συναντήσουν θα την αποφύγουν αν μπορούν... θα συμφωνήσω με οσα γραφεις.. κατι πρέπει να αλλάξει όντως...να έχεις ένα ομορφο μηνα ... Αννα μου φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι πιστεύω και εγώ Ρούλα μου. Η οικογένεια είναι το πρώτο σκαλί και το κυριότερο για να μάθει το παιδί να συμπεριφέρεται και γενικά για να γίνει ισορροπημένο πνευματικά και ψυχικά.
      Καλό μήνα και σε σένα
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. Διαβάζω την ανάρτησή σου ως μάνα δύο παιδιών και πραγματικά προβληματίζομαι.
    Άποψή μου είναι ότι όλα ξεκινούν από την οικογένεια και την καθημερινότητα των μικρών μας.
    Παιδιά που οι γονείς δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν μαζί τους, που θέτουν άλλες προτεραιότητες και τα αφήνουν να μεγαλώνουν μέσα από τα παιχνίδια βίας του υπολογιστή ή τις ταινίες της τηλεόρασης είναι λογικό να θεωρούν φυσικό να πληγώνουν και να ταλαιπωρούν άλλα παιδιά ιδιαίτερα τα μικρότερα και τα αδύναμα.
    Ως μαμά επέλεξα να κάθομαι κοντά τους όταν βλέπουν παιδικά, να τους μιλώ για τη βία και το κακό που προκαλεί και να τους βοηθώ να επιλέγουν δημιουργικά παιχνίδια και όχι βίαια. Θυμάμαι ένα παιδικό που ο ήρωας κοιτούσε το κεφάλι του στο τοίχο μετά από κάθε αποτυχία του.... έκανα κόπο να εξηγήσω στο μικρό μου ότι είναι κινούμενο σχέδιο, άψυχο και γι' αυτό δεν πληγώνεται.
    Αν μεγαλώσουμε ειρηνικά τα παιδιά μας υπάρχει μέλλον και για την ανθρωπότητα...
    Φιλάκια

    Υ.Γ. Σε περιμένει ένα βραβείο στο blog μου,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άχ πόσο θα συμφωνήσω Άννα μου. Όλα όσα λες είναι και δικές μου απόψεις.
      Μακάρι να δουν το θέμα στις διαστάσεις του και να βρουν λύση αλλά για το μέλλον της ανθρωπότητας εγώ είμαι απαισιόδοξη.
      Σ'ευχαριστώ για το βραβείο Πήγα στο μπλογκ σου και το είδα
      Συγνώμη που δε θα συμμετάσχω, έχω σταματήσει εδώ και πολύ πολύ καιρό. Για αποφυγή παρεξηγήσεων είναι ο λόγος μια και αρνούμαι σε όλους. Εντάξει;;
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  11. Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες.Όλα ξεκινούν από το σπίτι, συνέβη στον εγγονό μου μία παρέα παιδάκια 7 ετών τον χτυπούσαν και του έπαιρναν τα χρήματα για το σάντουιτς.Το ανακάλυψε η κόρη μου γιατί ο εγγονός μου τους φοβώταν,Χαμός, ποιος είδε το Θεό και δεν τον φοβήθηκε.Όλα τακτοποιήθηκαν αφού η κόρη μου απείλησε τους γονείς με δικηγόρο και τα μικρά ..ότι θα τους κόψει τα..ποδάρια η ίδια.Πήγαινε κρυφά κάθε μέρα στο σχολείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αχτίδα μου πολλά παιδιά φοβούνται να μιλήσουν στους γονείς τους όπως ο εγγονός σου. Καλά έκανε η κόρη σου και ευτυχώς να λες ότι το αντιλήφθηκε γρήγορα. Ναι από την οικογένεια όλα ξεκινούν αλλά όταν η οικογένεια είναι ελλιπής πρέπει το σχολείο να αναλαμβάνει δράση. Αλίμονο στα παιδιά που οι γονείς τους δεν ενδιαφέρονται για το πώς περνάει το παιδί τους στο σχολείο.
      Να μου είσαι καλά

      Διαγραφή
  12. Τρομερό και μόνο να το σκεφτείς.
    Να αφήνεις το παιδάκι σου στο σχολείο και να μην είσαι σίγουρη για την ασφάλεια του.
    Μακάρι να βάλουν ψυχολόγο σε κάθε σχολείο, θα γλυτώσουμε από άλλα χειρότερα που θα γίνουν αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου είναι όντως τρομερό. Και εγώ ούτε να το σκεφθώ δεν μπορώ. Μακάρι να κοιτάξουν το θέμα με ευαισθησία και χωρίς περικοπές χρημάτων γιατί όσο πάει και η βια στα σχολεία κλιμακώνεται

      Διαγραφή