Έχουμε έλλειψη πολιτισμού και παιδείας;;



Το πόσο  ζηλεύω τις καθαρές πόλεις, νομίζω ότι στο έχω ξαναπεί. Όπου και αν ταξίδεψα, κοιτούσα πάντα το πόσο καθαροί ήταν οι δρόμοι ή τα κτίρια. Και όταν έβλεπα ένα καθαρό δρόμο, μια πλατεία που δεν υπήρχε ούτε ένας κόκκος σκόνης όπως συνηθίζω να λέω, καθόμουν και κοιτούσα όπως ένας λάτρης της τέχνης ένα έργο τέχνης που λατρεύει.
Πώς θα ήθελα να είναι και η Αθήνα μια όμορφη καθαρή πόλη! Και όμως, είναι ένα όνειρο που όλο και απομακρύνεται μέρα με τη μέρα.
Φταίμε και φταίμε γιατί παιδεία δεν έχουμε αφού η πόλη μας είναι ο καθρέφτης μας.
Τις προάλλες έδειξε στις ειδήσεις τον κύριο με το πεντακάθαρο αυτοκίνητο να οδηγεί και να πετάει τα σκουπίδια του από το παράθυρο. Και ήταν εκείνη η μοτοσυκλέτα που του επέστρεψε από το παράθυρο ό,τι είχε εκείνος πετάξει. Λες να αισθάνθηκε ντροπή;  Μπα...τα ξαναπέταξε κλείνοντας το παράθυρο του αυτοκινήτου του και σίγουρα αισθάνθηκε ......μάγκας!!
Και δεν είναι μόνο ένας. Στους χώρους εργασίας, στο δρόμο, στα πάρκα,   βλέπεις, κυρίως, νέους ανθρώπους να αφήνουν το άδειο αναψυκτικό τους, το άδειο κουτί από τα τσιγάρα τους, το μπουκάλι με το νερό---αχ αυτά τα μπουκαλάκια, τα βλέπω πεταμένα παντού εκτός από το κάλαθο των αχρήστων, το πλαστικό ποτήρι του καφέ τους, όπου βρουν. Κάτω στο πεζοδρόμιο, στο περβάζι των παραθύρων της εργασίας τους ή  του πανεπιστημίου, στα πεζοδρόμια ακόμη και στην κορυφή των κιγκλιδωμάτων που πρέπει να το ισορροπήσουν  για να σταθεί....
Σήμερα πήγα μια βόλτα στη θάλασσα. Ο Θεμιστοκλής σίγουρα θα ωρυόταν αν έβλεπε τα  άδεια μπουκαλάκια νερού πεταμένα στα απομεινάρια των τειχών του! 
Αλλά το κακό δεν έχει μείνει στον εξωτερικό χώρο. Η κατάντια μας δεν νομίζω ότι έχει όρια γιατί δεν το έχω ξαναδεί αυτό.
Θα σου πω για ποιο πράγμα μιλάω.

Πριν δυο μέρες έπρεπε να πάω σε μια εφορία  για δουλειά μου.
Ο δρόμος μου ήταν κοντά σε μια εφορία που επισκέφθηκα για πρώτη φορά. Όχι στο κέντρο της Αθήνας ......
Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια είδα τα μάρμαρα ένα χάλι μαύρο...Ε ...απόρησα βέβαια αλλά σκέφτηκα ότι την προηγούμενη ημέρα έβρεχε.Ίσως δεν πρόλαβαν να καθαρίσουν.
Μπαίνοντας στην είσοδο του κτιρίου και ψάχνοντας στην πινακίδα ποιος είναι ο όροφος για τη δική μου δουλειά, πρόσεξα το βρώμικο δάπεδο και τα σκουπίδια λογιών λογιών στις άκρες.............. Λες να άδειασε το κτίριο και να μη λειτουργεί; σκέφτηκα. Είδα όμως ανθρώπους που ήλθαν εκείνη τη στιγμή και άλλους να βγαίνουν από το ασανσέρ. Για να μη σου τα πολυλογώ πρόσεξα ένα χαρτί τοιχοκολλημένο στην είσοδο που παρακαλούσε τον κόσμο να μη πετάει σκουπίδια γιατί η εφορία δεν έχει συνεργείο καθαριότητας!!!!!!!!!!!!!
Αν αυτό δεν είναι κατάντια τι είναι;;;;;; Μιλάμε για πραγματικά βρώμικο κτίριο δημόσιας υπηρεσίας. Να σκέφτεσαι να αγγίξεις το κουμπί του ασανσέρ που και εκείνο είχε σκουπίδια μέσα. Και δεν έχω φοβία με μικρόβια και τα συναφή......Σκέψου όμως πώς ήταν μια δημόσια υπηρεσία που εξυπηρετεί το κοινό.
Δεν υπήρχε λοιπόν συνεργείο καθαριότητας.........και μπορώ να σου πω το πόσο φταίει μια κυβέρνηση για το χάλι αυτό. 
Αλλά και εμείς;;; Τι στο καλό σκέφτεται ο καθένας που πετάει τα σκουπίδια του κάτω και ειδικά μέσα  σε ένα κτίριο;;;;
Όσο και αν  είναι μια μορφή αγώνα- γιατί το άκουσα και αυτό--ενάντια στην κυβέρνηση και τις αποφάσεις της, ποιον βλάπτει;;; Τους εργαζόμενους και εμάς τους ίδιους. Η βρωμιά δεν είναι αστεία υπόθεση. Δείχνει έλλειψη πολιτισμού και παιδείας..........
Ή μήπως έχουμε έλλειψη και των δύο;;;;

15 σχόλια:

  1. Σαφώς και έχουμε έλλειψη πολιτισμού και παιδείας Αννούλα μου... Κι εκεί -ΚΑΙ στην εφορία- το ξέρεις πολύ καλά τι συνέβη: έδιωξαν το μόνιμο προσωπικό -τις καθαρίστριες- για να πάρουν συνεργεία καθαρισμού, να τους δίνουν 2 ευρώ το κεφάλι την ώρα (ναι!! τόσα παίρνουν) και να τους πατάνε στο λαιμό! Πάντα είχαμε τα χάλια μας ως χώρα, τώρα με την κρίση, απλά αποτελειωθήκαμε... Καλό ξημέρωμα Αννούλα μου και πολλά φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα Πετρούλα μου Καλώς όρισες...........Μένω σ'αυτό που λες για την έλλειψη παιδείας Όσο για τις καθαρίστριες, ξέρω..........και στο κατηγορώ σου προς την κυβέρνηση πρόσθεσε και το δικό μου. Αλλά αν δε μάθουμε και τώρα με την κρίση τότε είμαστε χαμένοι από χέρι............
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. έχουμε έλλειψη στα πάντα παιδεία και πολιτισμό , εξυπηρέτηση, δομές .... χάλι μάυρο και δράμα ... δυό τρεις που φωνάζουμε δεν αλλάζει τίποτα !!! καλημέρα άννα μου καλη εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νικόλα μου. Το χάλι μας το μαύρο δεν το αλλάζουμε εμείς οι λίγοι που φωνάζουμε αλλά αν πάψουμε και εμείς όλα θα φαίνονται όμορφα και σ'αυτούς που απλά..............αδιαφορούν.
      Καλή εβδομάδα και σε σένα

      Διαγραφή
  3. Σε μερικούς ανθρωπους διαπιστωνω με λυπη μου, πως υπάρχει γενική και παντελής έλλειψη!
    Καλή συνέχεια στη μέρα μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Αριάδνη μου...........συμφωνώ. Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ μαζί σου Άννα μου , γιατί και εγώ πολλές φορές αναρωτιέμαι αν και στο σπίτι τους όλοι αυτοί που πετάνε οπού βρουν τα σκουπίδια τους κάνουν το ίδιο πράγμα, δε νομίζω .Παιδεία μηδέν, όχι μόνο σε αυτό που αναφέρεις, αλλά και σε πολλά άλλα θέματα συμπεριφοράς δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου με λύπη μου θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου................Σε πολλά μα πάρα πολλά έχουμε ανεπίτρεπτη έλλειψη παιδείας .........
      Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  6. Δυστυχώς είναι πληγή αγιάτρευτη φίλη μου.το ίδιο σκέπτομαι όταν από το αυτοκίνητο βλέπω στους δρόμους άπειρα κουτάκια αναψυκτικών, μπουκάλια, χαρτοπετσέτες και ότι μπορείς να φανταστείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Αχτίδα μου αγιάτρευτη λες ε;;; Τι κρίμα και όμως φωνάζουμε και καμαρώνουμε για αρχαίο παρελθόν και μεγάλη ιστορία..........
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  7. Αν δεν μαθουν τα παιδιά απο την ωρα που θα ΓΕΝΝΗΘΟΥΝ τόσο νωρίς λεω....να μην πεταν τα χαρτακια απο τις καραμελες τους κατω και να σκύβει η μαμά να τις μαζευει δεν θα μαθουν δυστυχώς Αννα μου απο καθαριότητα...είναι τοσο απλό φιλη μου!!!!! το σκουπιδακι που ο καθε ενας πετα κατω αν το κρατουσε και το πετούσε στον πρώτο καδο .. που θα συνατούσε τοτε δεν θα είχαμε σκουπίδια στους δρόμους......αλλα αυτά ειναι ονειρα θερινής νυχτός μαλλον... και ειναι τόσο κρίμα..!! ....είναι μια μεγάλη πληγη....θα συμφωνήσω με την Αχτίδα..!!!.. το ίδιο με σένα ζηλευω τους καθαρους δρόμους σε αλλες χώρες...απορώ.....που είναι τα δικα τους σκουπίδια.... γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε και εδώ..!!!!!! να έχεις μια όμορφη εβδομαδα Αννα μου φιλάκιαααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Άννα.
    Τυχαία βρέθηκα στο χώρο σου. Εκτιμώ τον αγώνα που κάνεις για την καθαριότητα στην πατρίδα μας. Η τελευταία μου επίσκεψη στην Ελλάδα με απαγοήτευσε. Συμβαίνει να ζω σε μια χώρα όπου η καθαριότητα στους δημόσιους χώρους είναι καθήκον όλων μας. Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να βρούμε το δρόμο μας. Μπορείς, αν θέλεις να με βρεις στο http://eftanhsa.blogspot.com
    Καλή σου βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Άννα μου!!!!!
    ΥΠΟΦΕΡΩ μα αυτό το ζήτημα κι εγώ!!!!
    Δεν είναι δυνατόν να είμαστε τόσο βρώμικοι έξω και στο σπίτι μας να βγάζουμε τα παπούτσια απ έξω!!!
    Ακόμη και στη γείτονα χώρα την Τουρκία, ζήλεψα την καθαριότητα στους δρόμους!!!!!
    Αλλά τι να πεις όταν στις Ελληνικές σειρές δείχνουν να ανεβαίνουν τα παιδιά με τα παπούτσια στα κρεβάτια τους!!!!!
    Να είσαι καλά!!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή