Ώρα για διάβασμα................

πηγή

Είπα να ξαραχνιάσω λίγο εδώ μέσα .Καιρό έχω να ανοίξω πορτοπαράθυρα. Και άλλο τόσο καιρό έχω να σας κάνω επίσκεψη! 
Είμαι αδικαιολόγητη, αλλά καλοκαίρι βλέπεις... μας πιάνουν και οι ζέστες και όλο στη θάλασσα αρμενίζει το μυαλό. 
Όποτε υπάρχει χρόνος τρέχω στην παραλία. Μια βουτιά στη δροσιά της θάλασσας και ανανεώνομαι. Λες και   σε ελαφρύνει από άγχη και σκοτούρες. Σαν να ξεπλένει κάθε έγνοια σου, σαν να μικραίνει κάθε πρόβλημα, ξελαμπικάρει το μυαλό, βρίσκει λύσεις στο πι και φι. Κάθεσαι στην παραλία να λιαστείς ανάλαφρος σαν παιδάκι. 
Και το βιβλίο απαραίτητο στην θαλασσινή τσάντα, όπως το αντηλιακό, δίπλα δίπλα.
Τώρα βέβαια θα πω ψέμματα αν υποστηρίξω ότι περνάω το χρόνο μου διαβάζοντας μανιωδώς. Το βλέμμα μου χάνεται στον θαλασσινό ορίζοντα ενώ αφουγκράζομαι το κύμα  και έτσι  ξεχνιέμαι. Άντε και μια κουβέντα να πω με την παρέα μου, ένα καφέ να απολαύσω κριτσανίζοντας την άμμο, που ένας Θεός ξέρει πώς βρίσκεται στα δόντια μου, άντε και  βότσαλα να μαζέψω μπας και αποφασίσω να τα ζωγραφίσω,  ή να τα πετάξω στο νερό κάνοντας και διαγωνισμό   ποιος κάνει διπλό ή  τριπλό πήδημα της πέτρας...... να πώς περνάει η ώρα.
πηγή
Πόσο νομίζεις ότι διαβάζω; Μια δυο σελίδες και την άλλη μέρα ξανά μανά να θυμηθώ πού έμεινα. Μπα... ξεμυαλίζομαι με τη θάλασσα.
Κι όμως πολλοί απολαμβάνουν τον ήλιο με ένα βιβλίο παρέα τους.
Πολλές φορές τους παρακολουθώ που διαβάζουν, να δω πόσες σελίδες γυρνάνε ή αν κρατούν έτσι το βιβλίο και ξαναδιαβάζουν δυο και τρεις φορές την κάθε παράγραφο. Ε.. να παρηγορηθώ πως δεν είμαι η μόνη....
Βλέπεις παλιός έρωτας η θάλασσα, πώς να μαζέψω το μυαλό στο διάβασμα;
Κι όμως το διάβασμα,  θεωρείται ότι θεραπεύει το άγχος,  την αϋπνία, και την κατάθλιψη.
Καλά μη φανταστείς ότι δεν χρειάζονται φάρμακα για την κατάθλιψη. Μην επαναπαυτούμε. Απλά οι επιστήμονες λένε ότι η ήπια κατάθλιψη και το άγχος που βασανίζει πολύ κόσμο αντιμετωπίζονται με το διάβασμα. Λένε μάλιστα ότι το διάβασμα ενός βιβλίου ρίχνει κατά 67% το άγχος. Ακούς; 
Να τρόπος να αντιμετωπίσεις το άγχος που σου προκαλεί η καθημερινότητα. Τώρα βέβαια θα μου πεις ότι και τα βιβλία κοστίζουν, αλλά ίσως γίνουμε όπως στην Αγγλία που από πέρσι το ίδρυμα Reading Agency προωθεί το διάβασμα με προγράμματα και μια λίστα βιβλίων που ενισχύουν την καλή διάθεση.  Η λίστα αυτή θα διανέμεται από τους τοπικούς γενικούς γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούν να συνταγογραφούν ένα βιβλίο! 
Η εναλλακτική αυτή θεραπεία προτείνεται ως συμπλήρωμα, όχι ως υποκατάστατο της παραδοσιακής θεραπείας. Συνεισφέροντας στο εγχείρημα το τμήμα Υγείας  της Αγγλίας προσφέρει δική του λίστα ανάγνωσης. Ακόμη οι τοπικές βιβλιοθήκες όλης της Βρετανίας το υποστηρίζουν κι αυτές, δημιουργώντας ομάδες ανάγνωσης.
Είδες τι συνταγογραφούν εκεί; 
Βέβαια έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στη συνταγογράφηση βιβλίων αλλά μην αγχώνεσαι 
Τι;  Γελάς; Δεν θα φτάσουμε ποτέ λες; Ε... όχι απαισιοδοξίες!   Πάρε ένα βιβλίο να διαβάσεις, μπορεί να θεραπεύσει και την απαισιοδοξία. Και αν δεν μπορείς να αγοράσεις, όλο και κάποιος φίλος θα έχει να σου δανείσει και να θυμάσαι. Τα βιβλία που δανείζονται επιστρέφονται! Και το λέω εκ πείρας. Βλέπεις, δυο ράφια της βιβλιοθήκης μου περιμένουν εις μάτην να  επιστραφούν τα δανεισμένα τους βιβλία. 
πηγή

22 σχόλια:

  1. Άννα μου κάπως έτσι νιώθω και εγώ...μια βουτιά στη θάλασσα και ξεχνιέσαι για λίγο, άντε και λίγο διάβασμα και να η θεραπεία για το άγχος...
    Καλά να περνάς.
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου έτσι είναι...............η βουτιά με κάνει άλλον άνθρωπο!
      Καλά να περνάς και εσύ.
      Καλή εβδομάδα και καλημέρα όλη μέρα

      Διαγραφή
  2. Αχ μη μου μιλάς για χαμένα (δανεισμένα) βιβλία, μου ανοίγεις μεγάλη πληγή!
    Το διάβασμα και με συνταγή γιατρού?...κοίτα να δεις που ήμασταν γιατροί του εαυτού μας από πάντα!!...κι ευτυχώς, γιατί λεφτά για χάπια δεν!!!
    Φιλιά πολλά!!...και καλές βουτιές!!...καμιά φορά είναι όμορφο να σε ξεμυαλίζει και κάτι άλλο..άλλωστε το βιβλίο θα είναι δίπλα σου και μετά τη θάλασσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mαρία μου είναι μια πληγή αυτά τα βιβλία που δανείζεις........και ξέρεις, ντρέπομαι και να επιμείνω να μου επιστραφούν, το πιστεύεις;;
      Κοίτα, εδώ στη χώρα μας τα χάπια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνταγογραφούνται ενώ τα βιβλία;;; Όμως όσο και αν ξαφνιάστηκα θετικά με αυτήν την κίνηση στην Αγγλία δεν σου κρύβω ότι με τρομάζει το ελεγχόμενο διάβασμα. Θα μου πεις είναι για ασθενείς...αλλά και οι υγιείς μαθαίνοντας τη λίστα λες να μην προτιμήσουν αυτά τα βιβλία για να αποφορτίζονται;;
      Όσο για το διάβασμα.....εντάξει διαβάζω και άλλες ώρες. Η παραλία μου παίρνει λίγο τα μυαλά χαχαχα
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  3. ΕΓω που εχω θεμα με καταθλιψη και αγχος δεν την βρισκω καλη λυση το διαβασμα
    Πριν λιγο καιρο πηρα να διαβασω τι βιβλιο του γεροντα Παισιου μπας και βοηθηθω λιγο και δεν μπορεσω να διαβασω περισσοτερο απο μια σελιδα και το παρατησα εκει..
    Μαλλον το αγχος μου ειναι πολυ περισσοτερο τελικα απ οτι υπολογιζα
    Πολλα φιλια Αννα μου και καλα να περνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ομορφιά μου έχεις θέμα με κατάθλιψη και άγχος;;;;;;;
      Όμως το διάβασμα όντως πρέπει να σε αποφορτίζει αλλά ποιο διάβασμα;;; Όχι του γέροντα Παϊσιου που σου μαυρίζει τη ψυχή. Διάβασμα ευχάριστο που σου φτιάχνει τη διάθεση και σε ταξιδεύει.
      Και κοίτα Μαράκι;;; Το κοντρολάρουμε το άγχος μη μας βάλει κάτω...εντάξει;
      Καλή σου εβδομάδα με χαμόγελα πάντα!

      Διαγραφή
  4. Μου ελειψες αγαπη!!!!
    Υπαρχουν και φθηνα βιβλια τα οποια δε διαβαζονται.
    Ειχα αγορασει απο παζαρι με 5 ευρω αρκετα και ουτε ενα δε διαβασα.
    Απο κει και περα ειπα καλυτερα ακριβο και καλο παρα φθηνο και χαλια.

    Φιλακι πολλα αγαπη! Να περνας ομορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικίτσα μου γλυκιά..........μη μου θυμώνεις.........ξέρεις δε μαζεύομαι μέσα το καλοκαίρι. Αλλά μου λείπετε και εσείς....Θα επανορθώσω το υπόσχομαι!
      Όσο για τα φθηνά βιβλία θα συμφωνήσω μαζί σου. Είπαμε να διαβάζουμε και να περνάμε καλά όχι να εκνευριζόμαστε, έτσι;;
      Φιλάκια και να περνάς και συ όμορφα

      Διαγραφή
  5. καλημέρα για αρχή οι βουτιές τώρα είναι ότι πιο σημαντικό και αναζωογονητικό έπειτα και ένα βιβλίο είναι καλή συντροφιά δίπλα στο κύμα, τέλεια κατάσταση ....καλά να περνάς ότι και αν κάνεις άννα φιλια και καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλα μου η βουτιά και το βιβλίο πάνε παρέα........αλλά μη νομίζεις, μια δυο σελίδες κατορθώνω τη φορά να διαβάσω! Αλλά υπάρχει πάντα στην τσάντα μου...............μη νοιώθει και μοναξιά στο σπίτι!!!!!!!!!
      Καλησπέρα Νικόλα μου

      Διαγραφή
  6. Τι τυχερή που είσαι να έχεις θάλασσα και βιβλίο καθημερινά.
    Εμείς στα βόρεια θα αρκεστούμε στα βιβλία και θα ονειρευόμαστε βουτιές.
    Όσο για τη συνταγογράφηση μακάρι να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη, βλέπεις οι ασθένειες των ημερών μας, πληθαίνουν.
    Μια βουτιά για μένα, παρακαλώ!
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου πολλές βουτιές θα κάνω και για σένα αλλά όταν φτιάξει ο καιρός. Είμαι και κρυουλιάρα ξέρεις. Όσο για το βιβλίο έτσι λένε, μειώνει το άγχος και σήμερα έχει φτάσει στα ύψη........
      Καλησπέρα με πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  7. Αυτό το καιρό ..δεν..μπορώ να διαβάσω..ίσως με απασχολούν άλλα πάντως έχω ένα βιβλίο και το..παιδεύω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω αυτά που σε απασχολούν να μην είναι δυσάρεστα. Όσο για το βιβλίο.........όσο πιο πολύ το παιδεύεις τόσο θα σ'αρέσει στο τέλος, θα δεις.
      Καλησπέρα Αχτίδα μου

      Διαγραφή
  8. ....Ζήλεψα με τις βουτιές σου Αννούλα μου...
    ΄Οταν θα ξαναπάς για μπανάκι κάνε μια βουτιά και για μένα, ναι?
    Τα βιβλία είναι έρωτας και μ΄ ακολουθούν σ΄όλη μου τη ζωή...Η δανειστική βιβλιοθήκη είναι μια καλή λύση για να μην αγοράζουμε συνέχεια...
    Σου στέλνω τα φιλιά μου...Να περνάς όμορφα...♥
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννιώ μου θα κάνω βουτιά και για σένα όχι μία μα πολλές, αλλά αν μου το επιτρέψει ο καιρός!! Βλέπεις πολλά απρόοπτα συμβαίνουν αυτό το καλοκαίρι με τον καιρό μας.
      Όσο για τα βιβλία ναι ο δανεισμός είναι μια καλή λύση και διαβάζεις περισσότερα βιβλία έτσι,αλλά με επιστροφή πάντα.
      Φιλιά πολλά και φιλιά στην κόρη σου

      Διαγραφή
  9. Α, την είχα αναρτήσει κι εγώ παλιά αυτή την είδηση, με τις συνταγές βιβλίων! Τα βιβλία είναι φάρμακα νομίζω. Καλά μπανάκια και πολλά φιλιά, α!..και καλό φθινόπωρο :))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα Πέτρα μου Είδες τι κάνουν τα βιβλία;;;;;;Συνταγογραφούνται κιολας!!!!!!!
      Να περνάς όμορφα και καλά μπάνια και σε σένα

      Διαγραφή
  10. Θάλασσα και βιβλίο!Το ιδανικό δίδυμο!Αυτό πραγματικά με ξεκουράζει και ανανεώνει.Είναι βλέπεις η κατάδικη μου ώρα.Όσο για τα δανεικά και αγύριστα βιβλία, είναι μεγάλη πληγή..αφού έχασα πάρα πολλά, κάπως έτσι, τώρα κάνω κατάσταση και γράφω πότε και σε ποιόν έχω δώσει βιβλίο και αν δεν μου επιστραφεί σε εύλογο διάστημα, το αναζητάω.Η μισή ντροπή δική μου, η μισή δική τους.Φιλιά και καλές βουτιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Georgette B. Έτσι είναι όπως τα λες. Εγώ πάλι τα ζητάω τα δανεισμένα βιβλία μου αλλά αν δεν μου επιστραφούν ντρέπομαι λιγάκι....Και ναι η ώρα της θάλασσας και του βιβλίου είναι και η δική μου κατά δική μου ώρα..........
      Να περνάς όμορφα

      Διαγραφή
  11. Καλώς τη μας! Και γω βουτιά και βιβλίο ήμουν φέτος (φυσικα με εξόδους βραδινες)
    Καλή μας εβδομάδα :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή