Είναι ευχάριστος ο κίνδυνος;;;;;;;;;;

            Per Haagensen
''Είναι ευχάριστος ο δρόμος που οδηγεί στον κίνδυνο'', έχει πει ο Σαίξπηρ!
 Μου το ξανά- θύμισαν πρόσφατα σε συζήτηση για τις περιπέτειες της ζωής. Και μ' αυτά και μ' εκείνα συζητώντας, φτάσαμε στη συμμετοχή πολλών  ανθρώπων σε επικίνδυνα σπορ και επικίνδυνους τρόπους ψυχαγωγίας.
Και η ουσία της συζήτησης;;;; 
Καλός ο κίνδυνος για κάποιους. Σε κάνει να νιώθεις ότι ζεις. 
Όχι στον κίνδυνο, είπαν άλλοι. 
Όμως ο κίνδυνος του Σαίξπηρ δεν είναι ο κίνδυνος ζωής, δεν μπορεί να  εννοεί τον κίνδυνο της σωματικής μας ακεραιότητας.

Δεν μπορεί να μην το γνωρίζουν τόσοι  πολλοί που αναφέρουν αυτήν τη ρήση όταν θέλουν να εξηγήσουν γιατί ζουν επικίνδυνα ή γιατί βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο!

Αλήθεια γιατί νιώθουμε τόση ευχαρίστηση να δοκιμάζουμε επικίνδυνα σπορ ή να ψυχαγωγούμαστε έτσι που η ζωή μας να κινδυνέψει;

Ίσως μια μερίδα του κόσμου που υποστηρίζει το ''ζην επικινδύνως''  να στηρίζετε στα  λόγια του Νίτσε, ''Πιστέψτε με: το μυστικό για μια ζωή γεμάτη και ευτυχισμένη είναι ένα -το ζην επικινδύνως'' και να τα κάνει πράξη ζωής ερμηνεύοντας το ''επικινδύνως'' ως κίνδυνο της ζωής.
Όμως όταν κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα κάποιου επειδή επιλέγει να ζει επικίνδυνα, τότε κατά τη γνώμη μου διαπράττει ανοησία. 
Γιατί ο Νίτσε να μιλά για κίνδυνο ζωής;
Πιστεύω ότι μιλά για μια ζωή γεμάτη, που τη ζεις στο έπακρον, όχι στα άκρα, αλλά δημιουργείς εκείνες τις συνθήκες που θα σου φέρουν ικανοποίηση και ευτυχία. Εννοεί δραστηριότητα, δημιουργία, να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου, να παλέψεις για να φτάσεις το στόχο σου, να ρισκάρεις επιτυχίες ή αποτυχίες...αυτό είναι ζωή! Ο κίνδυνος υπάρχει μόνο  αν δεν μπορείς να  διαχειριστείς τις ήττες των προσπαθειών σου........... Όταν λέμε,  γίνε δραστήριος δεν σημαίνει παίξε τη ζωή σου κορώνα γράμματα..γίνε δημιουργικός δε σημαίνει να καταγράφεις στο τεφτέρι της ζωής σου πόσες φορές γλίτωσες το θάνατο. Ρίσκαρε δεν σημαίνει να χάσεις μέλος του σώματός σου.

Πολλές φορές σερφάροντας στο διαδίκτυο βλέπω εικόνες που δείχνουν ανθρώπους να ''διαλαλούν'' με τις πράξεις τους, ότι η ζωή τους δεν έχει καμιά αξία. Κοιτάζω προσεκτικά τα πρόσωπα, αν φαίνονται. Προσπαθώ να καταλάβω τι σκέφτονται, τι τους ωθεί να ανεβάσουν την αδρεναλίνη στα ύψη. Πόσο κενή νιώθουν τη ζωή τους;

Έτσι σκέφτηκα διαβάζοντας εδώ για το πηγάδι του Ιακώβ.

Δες το!




Δεν σου προκαλεί και σένα δέος και μόνο η φωτογραφία του;;;
Βρίσκεται στο Τέξας. Τροφοδοτεί την πηγή Cypress Creek και έχει άνοιγμα μόλις τέσσερα μέτρα πλάτος!! Κι όμως έλκει πολύ κόσμο που πηδά για μια βουτιά στα μυστηριώδη νερά του. Το πηγάδι είναι κάθετο για 10 μέτρα περίπου και μετά αρχίζουν δαιδαλώδεις θάλαμοι. Πάνω από οκτώ δύτες που επιχείρησαν να το εξερευνήσουν έχασαν τη ζωή
του στην προσπάθειά τους.



Περισσότερο νέοι είναι οι επισκέπτες του  και ναι ξέρω, το αίμα τους ''βράζει'' και φυσικά είναι πολλοί που αρέσκονται να διηγούνται τις ριψοκίνδυνες περιπέτειές τους, ή να περηφανεύονται γιατί τόλμησαν.




Πριν πάρεις θέση, αν θέλεις, λάβε υπόψη σου ότι το «πηγάδι του Ιακώβ» θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο. Και επειδή το άνοιγμά του είπαμε ότι είναι μόλις 4 μέτρα, όσοι αναζητούν τη συγκίνηση στα νερά του δύσκολα διακρίνουν τους κινδύνους που παραμονέυουν στο εσωτερικό του.



θα το δοκίμαζες ποτέ;  Πιστεύεις ότι τα λόγια του Νίτσε ή του Σαίξπηρ αφορούν τους κινδύνους ζωής;

Οι φώτο είναι από το λινκ που μιλά για το πηγάδι του Ιακώβ

26 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
    Νομίζω πως δεν αφορά τέτοιους κινδύνους.. δηλαδή του να χάσεις την ζωή σου.
    Αλλά το να βγεις από την ζώνη άνεσής σου! Μπορεί να κάνω και λάθος!
    Καλή συνέχεια φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου χαίρομαι που τη βρήκες ενδιαφέρουσα. Συμφωνώ μαζί σου!
      Καλό βράδυ και καλό Σ/Κο να περάσεις

      Διαγραφή
  2. Τι θέμα άνοιξες! Και πώς!
    Σε μένα δεν αρέσουν τα επικίνδυνα σπορ. Και δεν πιστεύω ότι ο κίνδυνος να χάσεις τη ζωή σου, δίχως ένα σκοπό σημαντικό τουλάχιστον, προσφέρει κάτι. Σκέφτομαι πως όσοι ζουν έτσι δεν μπορούν να απολαύσουν πραγματικά τη ζωή...
    Και σίγουρα δεν πιστεύω ότι ο Σαίξπηρ ή ο Νίτσε εννούσαν αυτού του είδους τους κινδύνους, θα συμφωνήσω με κάθε σου λέξη.
    Καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω με κάθε λέξη της Αλεξάνδρας, με κάλυψε πλήρως!!
      Άννα μου, θίγεις μεγάλο ζήτημα!! Και η προσέγγισή σου με βρίσκει κάτι παραπάνω από σύμφωνη!!!
      Να 'σαι καλά!!
      Καληνύχτα!!:-)

      Διαγραφή
    2. Σόφη μου καλησπέρα Χαίρομαι που συμφωνείς και συ...........Αυτό πιστεύω και εγώ!
      Καλησπέρα και καλό Σ/Κο να περάσεις

      Διαγραφή
    3. Αλεξάνδρα μου χαίρομαι που συμφωνούμε! Χαίρομαι που σου άρεσε το θέμα.......
      Καληνύχτα σου και καλό Σ/Κο να περάσεις

      Διαγραφή
  3. Πρίτς που θα πηδήξω εγώ στο πηγάδι του Ιακώβ!χα,χα,χα,χα
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριτς ε;;;; Έτσι σε θέλω .............προσεχτική! Καληνύχτα σου
      Καλό Σ/Κο να περάσεις!

      Διαγραφή
  4. Παναγια μου...εγω κολυμπι δεν ξερω καν πως να τολμησω να πηδηξω εκει μεσα.. οχι οχι..ποτε μου! ουτε ο κινδυνος μαρεσει.. Φοβαμαι οτιδηποτε μπορει να προκαλεσει καποιο κακο σε μενα.. Με εξιταρει πολυ η βολτα με το αλεξιπτωτο πανω απο την θαλασσα αλλα θα μου περασει που θα παει. Χαχαχαχ.. Δεν ξερω πως το εννοουσα οι 2 μεγαλοι αυτοι ανθρωποι αλλα λογικα δεν θα εννοουσαν οτι πρεπει να βαζεις την ζωη σου σε κινδυνο.
    Πολλα φιλια Αννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρεις κολύμπι Μαράκι μου;; Για ετοιμάσου........καλοκαίρι έρχεται να αρχίσουμε μαθήματα!!!!!!!!!!!!!!! Και εγώ φοβάμαι στ'αλήθεια ό,τι βάζει τη ζωή σε κίνδυνο.........όσο για το αλεξίπτωτο πάνω από τη θάλασσα δεν είναι δα και επικίνδυνο. Σωσίβιο φοράς, δεμένη είσαι........υπάρχουν άνθρωποι με το κρις κραφτ που είναι δίπλα σου αν πέσεις .............ε μην το φοβάσαι. Δεν λέμε και γι αυτά τα σπορ........
      Καλό σου βράδυ και καλό Σ/Κο να περάσεις κούκλα μου

      Διαγραφή
  5. Αννούλα μου τι ενδιαφέρουσα ανάρτηση μπραβο σου μονο που θα την ξαναδιαβάσω είμαι από τον υπνο και αργω να επικοινωνήσω...καλημέρα άννα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου είσαι υπναράς ε;;;; Μη σε νοιάζει εδώ θα είναι η ανάρτηση............
      Καλό σου βράδυ Νικόλα και καλό Σ/Κο να περάσεις

      Διαγραφή
  6. ειναι ευχαριστος ο ατιμος, ειναι. χαχαχα
    πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση! παντα κανεις πολυ καλες δηλαδη!
    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωπα Κικίτσα τι δεν μας λες;;;;;;;;;;;Για πες τις επικίνδυνες...........αποστολές σου;;;;;;;;;;;;χαχαα Ευχάριστος ε;;; Για να τον προτιμούν τόσοι πολλοί ευχάριστο θα τον βρίσκουν Για μένα...........απα πα δεν θα πάρω!!!!!!!!!!!!!
      Καλό σου Σ/Κο κορίτσι μου

      Διαγραφή
  7. Πιστεύω πως ο κίνδυνος όταν μάθεις να τον ερμηνεύεις είναι σύμμαχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα Παπαγεωργίου καλώς όρισες. Τώρα με μπέρδεψες για τα καλά. Πώς ερμηνεύεται ένας κίνδυνος;;; Και μάλιστα έτσι ώστε να γίνει σύμμαχος;;;;
      Σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου
      Καλό Σ/Κο να έχεις!

      Διαγραφή
  8. Φυσικὰ καὶ δὲν εἶναι θεμιτὸ νὰ χάσει κανείς τὸ πολύτιμο δῶρο τῆς ζωῆς μόνο καὶ μόνο ἀπὸ ὑπερηφάνεια. Ἡ θάλασσα, τὰ βουνά, τὰ πηγάδια καὶ οἱ ἄλλες ὀμορφιές τῆς ζωῆς ἔγιναν γιὰ νὰ τὶς ἀπολαμβάνει ὁ ἄνθρωπος κι ὄχι γιὰ νὰ τὸν σκοτώσουν...Ἐνδιαφέρουσα ἀνάρτηση πάντως. Ὁδηγεῖ σὲ προβληματισμό..
    Τελικὰ Ἄννα μελέτησες τὸ blog μου;; Σὲ βλέπω καθημερινό ἐπισκέπτη ἐκεῖ...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μελένια μου έτσι ακριβώς όπως τα λες............για απόλαυση είναι η φύση και όχι για να διακινδυνέψουμε τη ζωή μας.
      Μπήκα αρκετές φορές στη σελίδα σου και μ'αρέσει ό,τι είδα. Καλή δουλειά. Συνέχισε την καλή προσπάθεια.
      Καλό σου Σ/Κο!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  9. Ο κίνδυνος που τ'όσο μας κεντρίζει είναι εθισμός λόγω έκκρισης αδρεναλίνης ξέρεις. όσο περισσότερο εκκρίνεται τόσο περισσότερο θες, όπως το..τσιγάρο, τα ναρκωτικά..Παλιά έκανα κι εγώ τρέλες..τώρα θεωρώ φοβερό να διακινδυνεύει τη ζωή του κάποιος για ανούσια στιγμιαία απόλαυση όταν υπάρχουν άνθρωποι που "πολεμούν" για μία ακόμα μέρα ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου έκανες τρέλες στα νιάτα σου ε;;; Το ξέρω ότι εκκρίνεται αδρεναλίνη αλλά και η μεγάλη έκκριση ενέχει κινδύνους για τον οργανισμό. Η τελευταία σου φράση είναι ακριβώς αυτό που σκέφτομαι για τους κινδύνους στην ψυχαγωγία.
      Καλό σου Σ/Κο Αχτίδα μου

      Διαγραφή
  10. Πολύ δυνατή δημοσίευση ...αλλά όχι για μένα τα εξτρίμ σπορ! καλέ εγώ ούτε που οδηγώ! Αγαπώ και σέβομαι πολύ τη ζωή! Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα!
    Υπάρχουν συγκινήσεις χωρίς να ρισκάρεις τη ζωή...ας δοκιμάσει κάποιος ν αζωγραφίσει λέω εγώ!!!

    ε;

    Φιλιά πολλά Άννα μου ! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Koίτα να δεις που συμφωνούμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ούτε κι εγώ οδηγώ.............και φυσικά φυσικά ούτε εξτρίμ σπορ........ας δοκιμάσει κάποιος να ζωγραφίσει............δεν υπάρχει ομορφότερη συγκίνηση!!!!!!!!!!!!!χαχαχαχα Πέτυχες φλέβα Αριστέα μου........
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  11. Ξέρεις πόσοι δήλωσαν να πάνε στον Άρη, σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή;;; Μεταξύ τους και ένας Έλληνας. Όταν η ζωή δεν έχει καμιά αξία, αυτό πιστεύω εγώ. Γλυκό φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν μου πεις ότι είναι υγιείς και παρόλα αυτά δέχονται ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή................δεν θα το πιστέψω. Και αν είναι ένα είδος αυτοκτονίας;;; Αν έχουν κάποια ανίατη ασθένεια; Αν τους δίνουν χρήματα και εξασφαλίζουν οικογένεια;;;;;;; Αν είναι μόνοι και η ζωή τους ανυπόφορη;;;;;;
    Άλλες περιπτώσεις αυτές νομίζω..........
    Πάντως όντως η ζωή δεν έχει αξία για πάρα πολλούς
    Καλή σου νύχτα με πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή