Εορταστικές ημέρες στο νησί μου!

Χριστός Ανέστη!!!!!!! Χρόνια πολλά και καλά σε όλους!
Πέρασε και το Πάσχα που φέτος ήταν χειμωνιάτικο για τις περισσότερες περιοχές της πατρίδας μας. Σε μας στην Κεφαλλονιά, ήταν τόσο το κρύο και η συνεχής βροχή με τον αέρα αντάμα, που αντί να βάψω αυγά ήμουν έτοιμη να στολίσω χριστουγεννιάτικο δέντρο!





Όλη τη Μεγαλοβδομάδα έβρεχε καταρρακτωδώς και τις ώρες τις ανάπαυλας,  τα σύννεφα μας προετοίμαζαν για νέα  καταιγίδα. Το κρύο τσουχτερό, και η ομίχλη απίστευτη. Ορατότης στα λίγα μέτρα μόνο......
Όμως και επιτάφιο πήγαμε και βόλτες κάναμε και το Πάσχα στο Αργοστόλι ήταν χαρά Θεού.
Και μέσα σ'όλη αυτήν την κακοκαιρία, το ίντερνετ είχε πάει διακοπές σε ηλιόλουστα μέρη. Έτσι, αφέθηκα να ασχοληθώ με ό,τι αγαπώ, ζωγράφισα και ανακαίνισα καθρέφτες και μικροέπιπλα, ντεκουπάρισα και ετοίμασα και 4 μικρές κατασκευές για το νέο μπαζάρ της Δράσης που έχει αναλάβει η Αννιώ μας για τον Οκτώβριο........Όχι μην το λες, δεν έχουμε καιρό........βλέπω το χρόνο να κυλά τόσο γρήγορα σαν να ρουφά τις ώρες της ημέρας με βιασύνη.........Κοίτα πώς πέρασαν κιόλας οι γιορτές!!!!
Όταν θα είναι έτοιμες για να ταξιδέψουν στην Κοζάνη θα σου τις δείξω τις κατασκευές μου.
Προς το παρόν, κοίτα λίγες φώτο από την πασχαλιάτικη εξόρμησή μου...... Σου το είχα υποσχεθεί..........
Το λιθόστρωτο στο Αργοστόλι το Μ Σάββατο με τις δάφνες σκορπισμένες σε όλο τον πεζόδρομο.
Εδώ είναι έξω από την εκκλησία του Αγ Σπυρίδωνα που έκανε την πρώτη Ανάσταση στις 12 το μεσημέρι του Μ.Σαββάτου. Ένα παλιό έθιμο που αναβιώνει ο ναός στο λιθόστρωτο και σπάνε κιούπια για να διώξουν το κακό όπως λέει το έθιμο. Δεν προλάβαμε αυτήν την Ανάσταση γιατί μας έπιασε η ομίχλη στο δρόμο και πηγαίναμε σημειωτόν. Όμως είδαμε τα πυροτεχνήματα, τα σπασμένα κιούπια και τις δάφνες παντού. Είδαμε και τα χορευτικά στην πλατεία της Καμπάνας με πολύ κόσμο να παρακολουθεί τους Κεφαλλονίτικους χορούς, όπως ο μπάλος.


Και οι δυο παραπάνω φωτογραφίες είναι από την Κυριακή του Πάσχα που το Αργοστόλι είχε γεμίσει τουρίστες από τα δυο αυτά κρουαζιερόπλοια. Το ένα μάλιστα το 7οροφο δέσποζε στο λιμάνι τραβώντας τους ερασιτέχνες φωτογράφους............σαν και μένα!


Να και ένα κτίριο που ένιωσε για τα καλά το σεισμό. Το αρχαιολογικό μουσείο στο Αργοστόλι, τραυματισμένο, μένει κλειστό για το κοινό. Οι υποστυλώσεις μαρτυρούν ζημιές που εύχομαι να επισκευάζονται.

''Η ιστορία των Επτανήσων στεφάνωσε τους αξιους''λέει το μνημείο και αναφέρει ονόματα, όσων από το κόμμα των Ριζοσπαστών τότε, επί αγγλικής κυριαρχίας, πολέμησαν και μέχρι του τέλους αγωνίστηκαν για την ένωση με την Ελλάδα.
Τα Επτάνησα ξέρουμε ότι άλλαξαν πολλά χέρια μέχρι να ενωθούν με την Ελλάδα. Διάφοροι Φράγκοι και Ενετοί  ηγεμόνες τα σφετερίστηκαν. Γάλλοι και Άγγλοι συνέχισαν στον ίδιο καμβά, ενώ οι επαναστάσεις του πληθυσμού των νησιών ήταν συνεχείς. Οι Ενετοί τα κράτησαν 3 αιώνες και είναι εκείνοι που έφεραν το λίμπρο ντόρο όπου καταγράφονταν οι ευγενείς, ενώ ο λαός πλήρωνε βαρείς φόρους. Μετά έρχονται οι Γάλλοι που, η αλήθεια είναι, έγιναν δεκτοί με εκδηλώσεις έξαλλες εκ μέρους του λαού των νησιών, που έκαψαν το λίμπρο ντόρο και περούκες και οικόσημα και περγαμηνές-ενετικά σύμβολα-, ενώ φύτευαν πλατάνια που το δέντρο αυτό είναι σύμβολο της δημοκρατίας.Όμως οι φόροι που επέβαλλαν και οι Γάλλοι εξαιτίας των πολέμων τους ήταν δυσβάστακτοι και μεγαλύτεροι των Ενετών. Για 7 χρόνια μετά είναι η Επτάνησος Πολιτεία, αυτόνομο κρατίδιο που ήταν υπό την προστασία των Ρώσων αν και ανήκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Μετά τα 7 χρόνια ξανά οι Γάλλοι πήραν τα νησιά που όμως άρχισαν σταδιακά να τα χάνουν ένα ένα και τα κέρδιζαν οι Άγγλοι. Όλα τα χρόνια της Αγγλοκρατίας σημαδεύονται από συχνές και άκαρπες εξεγέρσεις του λαού που πνίγονταν στο αίμα. Το 1862 τα Ιόνια νησιά ενώνονται με τη ''μητέρα Ελλάδα'' (εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία των Επτανήσων με λεπτομέρειες)
Το κάστρο του Αι Γιώργη που ορθώνεται πάνω από τα Περατάτα, έξω από το Αργοστόλι. Οι υποστυλώσεις και οι κατασκευές που συγκρατούν τους ογκόλιθούς του, μαρτυρούν τα επακόλουθα του σεισμού.
Περνώντας την απαγορευτική ασπροκόκκινη κορδέλα που έκλεινε την είσοδο και βάζοντας τη φωτογραφική μηχανή μέσα από τα κάγκελα της σιδερένιας πόρτας του,  τράβηξα αυτή τη φώτο.........Για να δούμε πότε και πώς θα επισκευαστεί για  να γίνει ασφαλές για επισκέψεις!!

Η πλατεία του Αργοστολίου το Μ Σάββατο άδεια από κόσμο μια και η ''πλημμύρα'' του κόσμου βρισκόταν στο λιθόστρωτο.

Πόρος



Και οι τρεις παραπάνω φωτογραφίες είναι από το ενετικό κάστρο του Αι Γιώργη.


Καλή επάνοδο στις καθημερινές μας ασχολίες και υποχρεώσεις




27 σχόλια:

  1. ακρως χειμωνιατικο τοπιο!
    σε εμας ειχε πολυ καλο καιρο!
    και του χρονου να μαστε καλα Αννα μου γλυκια!
    χρονια πολλα! αληθως ανεστη!
    να περνας ομορφα ευχομαι!
    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kικίτσα μου χρόνια πολλά........Ελπίζω και εσύ να πέρασες όμορφα. Και του χρόνου να είμαστε καλά
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  2. Ποιους ερασιτέχνες φωτογράφους καμάρι μου;;; Οι φωτογραφίες σου μου έκοψαν την ανάσα! Καλώς επέστρεψες σε μας, αν και πέρασες κι εκεί πολύ ωραία, οπότε και του χρόνου Άννα μου! Γλυκά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Πετρα μας....Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φώτο......όμως ναι, δηλώνω ερασιτέχνης και λάτρης της φωτογραφίας!!! Και του χρόνου να είμαστε καλά.Εσύ πώς τα πέρασες;;;;;΄
      Καλό σου βράδυ κορίτσι μου

      Διαγραφή
    2. Εγώ τα πέρασα ήσυχα και δεν πήγα πουθενά. Και του χρόνου με υγεία! Φιλάκια :))

      Διαγραφή
  3. Άννα μου Χρόνια Πολλά και χαίρομαι απίστευτα που πήγες στο νησί σου που τόσο τραυματισμένο βγήκε από τους σεισμούς . Μακάρι να μην γνωρίσουν άλλη τέτοια λαχτάρα . Ακρως χειμωνιάτικος καιρός όντως αλλά ποιος λογαριάζει το κρύο όταν είναι εκεί που αγαπά;.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάνε και οι γιορτές Νικόλ μου. Καλά περάσαμε......Εσύ;;; Πέρασες καλά;
      Ναι ο χειμώνας δεν νομίζω να ήταν πιο βαρύς από το ανοιξιάτικο Πάσχα φέτος. Πάντως ναι αν είσαι εκεί που αγαπάς και θέλεις όλα σου φαίνονται όμορφα
      Και του χρόνου να είμαστε καλά Νικόλ μου

      Διαγραφή
  4. Τι υπεροχες φωρογραφιες. Ποσο φαινεται οτι περασατε ομορφα!
    Και σε μας εδω στην Κυπρο ο καιρος στα χωρια επανω ηταν ασχημος, κρυο και πολυ ομιχλη, αλλα δεν μας πτοησε.
    Χρονια Πολλα Αννα μου. Και του χρονου με υγεια
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου όμορφες ήταν και αυτές οι γιορτές παρόλο το κρύο και τη βροχή.Και του χρόνου να είμαστε καλά. Εσύ πώς τα πέρασες;;;;;;;
      Καλό σου βράδυ κούκλα μου

      Διαγραφή
  5. Βλέποντας τη φωτογραφία με τα σπασμένα κανάτια και διαβάζοντας για τα πυροτεχνήματα που έπεσαν,αλλά και για τα κρουαζιερόπλοια πραγματικά χαίρομαι που αυτό το νησί αρχίζει να ξαναβρίσκει τους ρυθμούς του παρά τα χτυπήματα!
    Όλες οι πληγές θα επουλωθούν με τον καιρό!
    Φιλιά πολλά Άννα μου και Χρόνια Πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και χρόνια μας πολλά. Ναι ήταν όμορφα και στενοχωρήθηκα που δεν την πρόλαβα αυτήν την Ανάσταση του μεσημεριού. Πραγματικά το νησί έχει βρει τους ρυθμούς του. Μαθημένο είναι εξάλλου. Όλα επουλώνονται, θύματα αν δεν υπάρχουν όλα γίνονται παρελθόν
      Καλό σου βράδυ και του χρόνου να είμαστε καλά

      Διαγραφή
  6. το έχω ξαναπεί με τις φωτογραφίες σου είναι σαν παρευρίσκομαι εκεί, εξαιρετικό χειμωνιάτικο τοπίο ωστόσο για εμένα που αγαπώ τον χειμώνα και πανέμορφα χρόνια πολλά με υγεία και του χρονου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νικόλα μου Και εγώ αγαπώ το χειμώνα αλλά απηύδησα πια.........Απιστίες με την άνοιξη του κάνω...........ίσως γι αυτό με τιμώρησε φέτος!!
      Ευχαριστώ για τις ευχές

      Διαγραφή
  7. Σε ευχαριστώ για τις εικόνες που μας έφερες!!!
    Αγαπημένο Αργοστόλι, λατρεμένη Κεφαλλονιά!!
    Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου με τραβούσε πάντα....πόσες και πόσες φορές δεν ανηφόρισα για εκεί!
    Ελπίζω να ανοίξει γρήγορα για το κοινό ξανά!
    Φιλιά πολλά και χρόνια πολλά με υγεία και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου χαίρομαι που σου άρεσαν οι φώτο και ξύπνησαν αναμνήσεις όμορφες. Και μένα με τραβά το κάστρο....πάντα θα πάω μια επίσκεψη λες και είναι προσκύνημα. Γι αυτό και στενοχωρήθηκα που το είδα έτσι λαβωμένο.
      Να είσαι καλά
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  8. Αληθώς Ανέστη φίλη μου! Χαίρομαι που το νησί μπαίνει ξανά στους ρυθμούς του. Χάλια ο καιρός και σε μας στη Βόρεια Ελλάδα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη μου καλημέρα
      Φαίνεται πως ο χειμώνας δε θέλει να μας αφήσει................Ναι η Κεφαλλονιά βρήκε τους ρυθμούς της γρήγορα και ο κόσμος δείχνει να την προτιμά. Πολλοί τουρίστες, Έλληνες και ξένοι είχαν έλθει αυτές τις μέρες.
      Φιλιά και από εμένα

      Διαγραφή
  9. υπεροχη Κεφαλλονια παντως καιρου χριστός Ανεστη Αννα μου νασαι παντα καλα !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως υπέροχη! Χριστός Ανέστη και από εδώ marilise Και του χρόνου να είμαστε καλά!

      Διαγραφή
  10. Χριστός Ανέστη Αννούλα μου!
    Να ΄σαι καλά, να πας και του χρόνου!! Τι όμορφες φωτογραφίες μας κέρασες!!!
    Το νησί δείχνει να επιστρέφει στους ρυθμούς του και από κάποια ρεπορτάζ που είδα, ετοιμάζεται για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες...Μακάρι να είναι όλα έτοιμα κι οι άνθρωποι εκεί, να μην ξαναζήσουν το φόβο του σεισμού και τις καταστροφές...
    Ο καιρός παντού ήταν καθαρά χειμωνιάτικος και μια φίλη food-bloger από την Κοζάνη, έγραψε σατυρίζοντας την καιρική κατάσταση πως έβαλε στα τσουρέκια....φλουρί!!!
    Ξεκίνησες τα ξύλινα?? Πόσο με συγκίνησες καλή μου...Θα ετοιμάσω την ανάρτηση στο blog της Δράσης τις επόμενες μέρες κι εκεί θα βάζω τα καλούδια σας...
    Σου στέλνω φιλί γλυκό♥
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννιώ μου και του χρόνου να είμαστε καλά. Χρόνια πολλά και από εδώ.Το νησί ναι μπήκες στους ρυθμούς του. Δεν καταλαβαίνεις τι πέρασε.....ήδη το επισκέπτονται πολλοί ξένοι.
      Μας τα χάλασε ο καιρός ναι η άνοιξη δεν έκανε Πάσχα μαζί μας αλλά δεν πειράζει......καλά περάσαμε έτσι;;
      Ξεκίνησα τα ξύλινα φυσικά.Τώρα δεν θα είμαι εκπρόθεσμη. Όταν θα είσαι έτοιμη θα στα στείλω...........εσύ θα πεις το πότε και το πως. Και φυσικά έπεται συνέχεια.
      Φιλιά και από εμένα Αννιώ μου Να σαι καλά

      Διαγραφή
  11. Όμορφες φωτος
    Χριστός Ανέστη με υγεία
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xριστός Ανέστη Μαρία Ελενα! Και του χρόνου να είμαστε καλά!

      Διαγραφή
  12. Άννα μου Χρόνια Πολλά κι από δω με υγεία κι ευλογία Θεού! Απίθανες οι φωτό σου όμορφο κι υπέροχο
    το ταξίδι που μας πρόσφερες με αυτές! Βήμα βήμα νοιώσαμε μαζί σου συγκίνηση, θαυμασμό και αχτίδες αισιοδοξίας! Την ομίχλη και τον άσχημο καιρό δεν τον πρόσεξα γλυκιά μου,γιατί με συνεπήρε το χρώμα στο πνεύμα και τα μηνύματα που πέρασες με την καταπληκτική σου αφήγηση!
    Πέρασα τόσο όμορφα,Αννούλα μου, σε απόλαυσα, εύχομαι και του χρόνου να είστε γεροί δυνατοί να ξαναπάτε, μ' επιδιορθωμένες τις ζημιές ας ελπίσουμε!
    Περιμένω να δω και τις χειροτεχνίες για το bazaar, αλλά έχουμε λίγο καιρό ακόμα!
    Να είσαι πάντα καλά και να έχεις μια όμορφη Πέμπτη! Φιλιά πολλά με αγκαλιά ζεστή!:))

    Υ.Γ. Να σου πω κι από δω πως με συγκίνησες πολύ που θυμήθηκες την κόρη μου, σ' ευχαριστώ γλυκιά μου κι εύχομαι η χαρά κι η ευτυχία να μη λείψει ποτέ από σένα και την οικογένεια σου! Τα φιλιά μου:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου χαίρομαι που ευχαριστήθηκες την ανάρτησή μου. Ευχαριστώ για τις ευχές.Και του χρόνου να είμαστε καλά! Σε κατανοώ απόλυτα που θες να φεύγεις αφού το παιδί σου λείπει................πώς να το ξεχάσω;;;;;;;; Είναι κάτι δικό σου που το μοιράστηκες κάποια στιγμή μαζί μας........γίνεται να μη το θυμάμαι;;;;;;;;
      Να σαι καλά κορίτσι μου........με το καλό να έλθει το παιδί σου. Και όλα θα ξεχαστούν. Να περνάς όμορφα όπου και αν είσαι! Καλή σου νύχτα

      Διαγραφή
  13. Αληθώς ανέστη !!!!! Χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία , Αννα μου !!!!!! Υπέροχο το οδοιπορικό σου στην Κεφαλονιά - είναι από τα μέρη που θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ !!!!!! Οι όμορφες φωτογραφίες σου δείχνουν ότι κλείνουν σιγά -σιγά οι πληγές από τον σεισμό και το νησί επιστρέφει στους ρυθμούς του !!!!!! Ολη σου η ανάρτηση αποπνέει μια νότα αισιοδοξιας !!!!!!
    Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου καλησπέρα. Και του χρόνου να είμαστε καλά. Να επισκεφτείς όποτε μπορέσεις την Κεφαλλονιά. Είναι όμορφο πραγματικά νησί. Ναι είναι ευτύχημα που μετά το σεισμό δεν φαίνονται πολλά τραύματα.........Να σαι καλά! Καλή σου νύχτα

      Διαγραφή