Παιδί και κινούμενα σχέδια!



Κυριακή σήμερα..............ένας υπέροχος ήλιος μας καλημερίζει και ευκαιρία για βόλτα.
Τα σχολεία έχουν αργία και σήμερα και τα σπίτια γεμίζουν από φωνούλες παιδιών. Πόσες όμως από αυτές τις φωνούλες είναι μπροστά στην τηλεόραση;;;
Πιστεύω ότι είναι πολλά τα παιδιά που ανοίγοντας τα μάτια με το πρώτο φως του ήλιου, παρακολουθούν κινούμενα σχέδια, ως πρωινή ψυχαγωγία. Ως εξάρτηση λέω εγώ..........μια και υπάρχει και κανάλι που συνεχώς το πρόγραμμά του δείχνει μόνον κινούμενα και παιδικές  αλλά και εφηβικές σειρές.
Κακό αυτό;;;
Κάκιστο πιστεύω............όχι γιατί δεν πρέπει το παιδί να παρακολουθεί ταινίες με κινούμενα σχέδια...
Αλλά..............
Ποιος από εμάς δεν έχει μεγαλώσει διαβάζοντας ή παρακολουθώντας αυτές τις φανταστικές φιγούρες που προκαλούν γέλιο αλλά και ...............τρόμο;;;;;;;
Θυμάμαι όταν η κόρη μου ήταν στο δημοτικό, είχαμε παρακολουθήσει μια ομιλία ενός δασκάλου που ασχολείτο με τις ταινίες κινουμένων και τα κόμικς. Μας έδειχνε με σλάιντς αλλά και μας μιλούσε για όσα πίσω από τους διαλόγους περνάνε στα παιδιά. Μηνύματα που γίνονται τρόπος σκέψης και στάσης ζωής.
Ας μη ξεχνάμε ότι αυτές οι εικόνες σε σειρά, καθιερώθηκαν με τα κόμικς από τον 19ο αι με σκοπό την ψυχαγωγία αλλά και τη μετάδοση ιδεών μια και είναι ο ευκολότερος τρόπος να μείνουν στο νου αρχές, γεγονότα- πολιτικά και κοινωνικά- αλλά και ό,τι ο εμπνευστής ήθελε να περάσει στο κοινό και να το γαλουχήσει.
Εκεί λοιπόν στηρίχθηκε ο δάσκαλος που μας έκανε, τότε, την παρουσίαση με σλάιντς των κινουμένων σχεδίων, λέγοντάς μας ότι μέσω της ιστορίας που εκτυλίσσεται στην κάθε ταινία κινουμένων, περνούν μηνύματα στα παιδιά.............Δεν θα πω περισσότερα για αυτό το θέμα σήμερα...........
Ξέρω ότι  τα κόμικς, οι ταινίες κινουμένων ιδιαίτερα, προκαλούν θαυμασμό για τον τρόπο κατασκευής τους ακόμη και σήμερα που η τεχνολογία βοηθάει αυτήν την τέχνη.Εγώ είμαι η πρώτη που θαυμάζω αυτήν τη δημιουργία....
Σκέψου- και το αναφέρω ως παράδειγμα-ότι το 1937 ο Γουόλτ Ντίσνεϊ γύρισε τη Χιονάτη και τους επτά νάνους. Ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους. Χρειάζονταν 24 διαφορετικά σκίτσα για να αποδοθεί στη σκηνή κίνηση διάρκειας ενός δευτερολέπτου. Φανταστείτε λοιπόν πόσα σκίτσα σχεδιάστηκαν για την ταινία αυτή, διάρκειας 83 λεπτών. Δεν σου προκαλεί θαυμασμό αυτή η τέχνη;;;;;;;;;
Να βλέπουν λοιπόν τα παιδιά κινούμενα σχέδια...........δεν το βρίσκω κακό. Αλλά κατόπιν επιλογής μας και με τη συμμετοχή μας. Έχω τη γνώμη ότι είναι υπέροχο να παρακολουθείς με το παιδί σου μια ταινία κατάλληλη γι αυτό, να συμμετέχεις, να σχολιάζεις με κατανοητό τρόπο και φυσικά να βοηθάς το παιδί να μην μένει αποχαυνωμένο μπροστά από την οθόνη.
Γιατί αυτό υποστήριξε επιστήμονας που κατέγραψε σε βίντεο παιδιά που παρακολουθούσαν τηλεόραση......Τα αποχαυνώνει τελείως!
Γι αυτό το λόγο πρέπει να μπουν και κανόνες . Πόση ώρα θα παρακολουθεί το παιδί τηλεόραση και όχι όση θέλει, είναι ο κύριος κανόνας.
Υπάρχουν σήμερα  ταινίες κινουμένων σχεδίων για το παιδί που έχουν, εκτός από ψυχαγωγικό και, εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Αυτός, πιστεύω, πρέπει να είναι ο δεύτερος κανόνας και η ταινία πρέπει να είναι επιλογή του γονιού και όχι του παιδιού.
Γιατί συγχρόνως με τις εκπαιδευτικές ταινίες κινουμένων, υπάρχουν και πολλές με βία υπερβολική αλλά και ασχήμια βρε παιδί μου. Αυτά τα φανταστικά πλάσματα που πρωταγωνιστούν έπαψαν να είναι αστεία και έγιναν άσχημα έως τρομαχτικά. Τι στο καλό; Χάσαμε την καλαισθησία μας ή γίνεται προσπάθεια να αγαπήσει ο ενήλικας από παιδί ό,τι άσχημο και άγριο;;;;;;;

Πολλές οικογένειες δεν κλείνουν καθόλου την τηλεόραση στο σπίτι. Ακόμη και αν το παιδί δεν παρακολουθεί, ακούει, ρίχνει ματιές και κυρίως μαθαίνει ότι αυτό το χαζοκούτι που σίγουρα έγινε απαραίτητο σε κάθε σπίτι, μπαίνει ανάμεσα στο γονιό -παιδί, ανάμεσα στη μαμά- μπαμπά, γίνεται τελικά ο κύριος ''συγκάτοικος'' του σπιτιού. 
Πολλές φορές, η  ώρα του φαγητού, αντί να γίνεται ευκαιρία να συγκεντρώνεται η οικογένεια τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, που οι συνθήκες της καθημερινότητας εμποδίζουν, γίνεται ώρα που θα δει η οικογένεια την εκπομπή που αγαπά.
Σκέψου...............σκέψου πόσο όμορφο είναι να ακούς τη φωνούλα του μικρού σου αγγέλου, να συμμετέχεις μαζί του στις δραστηριότητές του και να μοιράζεσαι συναισθήματα που αφήνουν γερές βάσεις στο μεγάλωμά του!!!!!!!!!!!!!! 
Και το κυριότερο; Το παιδί πρέπει να έχει δραστηριότητες που θα μοιράζεται με τη μαμά και το μπαμπά, και όχι να καθηλώνεται σε έναν καναπέ για να έχει ο γονιός την ησυχία του -γιατί είναι και ένας λόγος αυτός που οδηγείται το παιδί στην τηλεόραση.
Άνοιξη ................ήλθε. Οι δικαιολογίες για ώρες μπροστά στην τηλεόραση λόγω καιρού, φθίνουν.
Ο ήλιος μας καλεί! Και είναι υπέροχος ειδικά την άνοιξη!!!!!!!!!!
Καλές βόλτες λοιπόν...............ακόμη και για εμάς τους κατοίκους της πόλης, υπάρχουν πάρκα και θάλασσα και λόφοι και αλάνες, που μπορούμε να πάμε με τα παιδιά μας!
Εμπρός...................γιατί δεν σου κρύβω ότι λατρεύω τις βόλτες!!!!!!!



20 σχόλια:

  1. Γλυκια και ομορφη Κυριακη να εχουμε.. :) Πολυ σωστα τα οσα εγραψες.
    Από μικρη ημουν φαν των κινουμενων σχεδιων. Με θυμαμια να καθομαι ωρες ατελειωτες να παρακολουθω τα διασημα τοτε κινουμενα σχεδια. Τα αγαπημενα μου ηταν το Tom&Jerry, Χελωνονιτζακια , η Candy και διαφορα αλλα.
    Αθωα κινουμενα σχεδια, ομορφα που σου αφηναν ενα χαμογελα στα χειλη.
    Ομως με τα χρονια δυστυχως αλλαξαν, πηραν την θεση τους τα ρομποτ, οι καρατιστες, ζομπιι,αγρια κατα την νγωμη μου για μικρα παιδια..
    ΔΕν ξερω ποια ειναι η κατασταση σημερα γιατι εδω και καποια χρονια εχω βγαλει την τηλεοραση απο την ζωη μου αλλα πραγματικα εγω αν ημουν μαμα δεν θα αφηνα τα παιδια μου να βλεπουν κατι τετοια ακομα και αν σημαινε πως θα απασχολουνταν ετσι.. γιατι οπως ειπες και πιο πανω..Παιρνουν μηνυματα..Και καθολου θετικα πλεον !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα γλυκιά μου Μαρία. Χαίρομαι που συμφωνεί και ένα νέο κορίτσι. Αυτό είναι θαυμάσιο.Και εγώ όταν ήμουν μικρή ήμουν φαν των κινουμένων και κόμικς...Για να καταλάβεις το έκανα και κρυφά από τον πατέρα μου που το απαγόρευε ρητά. Αλλά οι απαγορεύσεις φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα, έτσι; Όμως με σωστή διαχείριση τα παιδιά μαθαίνουν να μην εξαρτώνται από την τηλεόραση και φυσικά να μην επηρεάζονται από όλα αυτά τα μηνύματα
      Καλό υπόλοιπο Κυριακής να περάσεις. Για βολτίτσα βγήκαμε;;;;;;

      Διαγραφή
    2. Δεν ειχε βολτουλα σημερα :) Εμεινα στο σπιτι να υποδεχτω την μικρη αδελφη μου που σπουδαζει στην Αγγλια.
      Οποτε ηταν ευκαιρια να περασω λιγες οικογενειακες στιγμες μιας και αυτη οταν ερχετε δεν καθεται λεπτο στο σπιτι. χαχαχα..

      Διαγραφή
    3. A....καλώς τη δέχτηκες!!!!!!! Αυτό είναι πιο ωραίο από τη βόλτα!!!!!!!!!!!!!!!!! Ώστε δεν κάθεται μέσα ε;;;; Καλά κάνει χαχαχαχαχα θα έχει και τόσους φίλους να δει...............τόσα μέρη που θα της έλειψαν....
      Καλή εβδομάδα Μαράκι μου

      Διαγραφή
  2. Τώρα την Άνοιξη όλο βόλτες πρέπει να κάνουμε.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ μαζί σου Μαρία Έλενα.........Τι ωραιότερο από τις βόλτες μας; Καλησπέρα και καλώς ήλθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις μεγάλο δίκιο. Τα περισσότερα κινούμενα σχέδια έχουν πολύ βία και πολλές φορές ο κακός δεν τιμωρείται, αλλά αν χάσει μετά ανασυντάσσεται και επανέρχεται. Οπότε το παιδί παίρνει αρνητικά μηνύματα. Όλα θέλουν μέτρο.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου ακριβώς αυτό: πολύ βία, άσχημα μηνύματα τελείως αρνητικά για το παιδί. Φυσικά όλα θέλουν μέτρο. Αυτό πιστεύω και εγώ
      Καλή εβδομάδα και σε σένα

      Διαγραφή
  5. Αχ, τι ωραίο κείμενο!
    Λατρεύω τα κινούμενα σχέδια κι ας είμαι ενήλικο άτομο, αλλά έχεις δίκιο, η τηλεόραση στην υπερβολή της, βλάπτει σοβαρά την ανάπτυξη και την φαντασία του παιδιού! Πολλά φιλιά και καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλώς ΄ήλθες Joan. Και εγώ λατρεύω τα κινούμενα σχέδια αλλά ξέρεις........εκείνες τις φατσούλες που είναι αστείες αλλά και χαρούμενες. Είπαμε, όλα θέλουν μέτρο.
      Σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου
      Όνειρα γλυκά

      Διαγραφή
  6. Ποσο σύμφωνη με βρίσκεις Άννα μου! Σε όλα!
    Η τηλεόραση έχει παίξει σε πολλά σπίτια το ρόλο της μπέιμπι σίτερ ( από την άποψη της απασχόλησης). Προκειμένου να γλιτώσουν τη βαβούρα οι γονείς τα στήνουν οι ίδιοι μπροστά στο χαζοκούτι!"Έτσι μεγάλωσα κι εγώ και δεν έπαθα τίποτα"! είναι η δικαιολογία που ακούω! Και τα νεύρα μου τσατάλια όπως κάθε τι που αφορά το μικρό παιδί!
    Όρια, μέτρο, παρακολούθηση. Τα τρία κλειδιά στη διαπαιδαγώγηση!
    Εγώ πάντως ασυδοσία βλέπω στις περισσότερες οικογένειες!

    Μπράβο σου για το θέμα σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη Αριστέα μου ότι συμφωνείς! Ναι το κάνουν οι γονείς,το ξέρω και το έχω δει με τα μάτια μου............''έλα να σου βάλω μια ταινία να μας αφήσεις ήσυχους''!!!! Είναι τραγικό, πώς να μην νευριάζεις;;;;;;;
      Σωστά πολύ σωστά τα τρία κλειδιά της διαπαιδαγώγησης.....και συζήτηση θα προσθέσω εγώ. Για το κάθε τι και σε όλες τις ηλικίες!
      Σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου κοπέλα μου.
      Καλή σου εβδομάδα .Να είναι χαρούμενη και δημιουργική
      Αλήθεια το πόδι πέρασε;;;;;;;

      Διαγραφή
  7. Kαλημερα αγαπημενη μου Άννα.
    Καλη εβδομαδα να εχουμε.
    Ομορφη μερα και σημερα.
    Να την γευτουμε! :)

    Και μενα μου αρεσουν τα κινουμενα σχεδια αλλα η υπερβολη κανει κακο. Παντου βεβαια. Παντως η αναρτησηση σου με καλυψε σε ολα!

    Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κική μου. Πολύ όμορφη μέρα σήμερα και τη βόλτα μου την έκανα και ας ήταν μεσημέρι...χαχαχαχα Δεν με κρατάει ο ήλιος μέσα με τίποτε!!!!
      Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψή σου σε κάθε μου ανάρτηση.
      Καλή εβδομάδα και από εδώ με δημιουργικότητα και χαμόγελα!
      Καλό βράδυ κοπέλα μου!

      Διαγραφή
  8. Σίγουρα μια ταινία, εκτός απ' το σενάριο που υπάρχει στην επιφάνεια, έχει και κάποια άλλα μηνύματα που πρέπει ή δεν πρέπει να περάσει. Το θέμα αυτό, φυσικά, παίρνει διαστάσεις, όταν έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά που με τη σειρά τους γίνονται αποδέκτες ταινιών (και κατά συνέπεια μηνυμάτων) της δικής τους ηλικίας. Εδώ θέλει μεγάλη προσοχή η οποία βαραίνει τους γονείς. Πρέπει να κρίνουν αυτοί αρχικά, αλλά κι αργότερα όταν τα παιδιά τους μεγαλώσουν λίγο, να συναποφασίζουν ακόμα και μαζί τους για το σε ποιες επιλογές αυτά θα εστιάσουν. Κι όχι μόνο σε τι αλλά και πόσο. Κι ο Χρόνος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει κάθε φορά να εκτιμάται. Καλό είναι τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση - γιατί, γι΄αυτή γίνεται λόγος - αλλά όχι όμως να γίνεται υπέρμετρα αυτό. Αναμφίβολα υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες που συντελούν στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Με ότι άλλο θα μπορούσε να προστεθεί εδώ, καταλήγω στο ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ δίπλα στα παιδιά. Ως γονείς, ως προστάτες, ως κριτές, ως φίλοι ακόμα κι ως... παιδιά (κάτι δηλαδή που το έχουν κι αυτοί ανάγκη)...

    Καλή σου μέρα Άννα. Εντυπωσιακή η εικόνα που κοσμεί πλέον την ιστοσελίδα σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα Διάττοντα. Συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις...........και δεν έχω να προσθέσω κάτι.
      Όσο για την εικόνα, χαίρομαι που σου αρέσει. Είναι πίνακας ζωγραφικής και γράφω πάνω πάνω στη δεξιά στήλη τη δημιουργό και αν πατήσεις την εικόνα θα δεις και άλλους πίνακες από τη δουλειά της.
      Καλό σου απόγευμα

      Διαγραφή
  9. Άννα σ' ευχαριστώ για την υπόδειξη του link της ζωγράφου. Επισκέφτηκα την ιστοσελίδα που λες κι εντυπωσιάστηκα! Να σκεφτείς μ' άρεσε τόσο πολύ η δουλειά της που έμεινα εκεί, δεν έχω γυρίσει ακόμα πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Αποθήκευσε κάποια αν θες, και βάλε να κοσμούν την οθόνη του υπολογιστή σου ως φόντο. Αυτό έκανα και εγώ!!!!!!!!!!! Και τα κοιτώ και..................χάνομαι!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  10. http://www.tuttartpitturasculturapoesiamusica.com/2012/03/antonietta-varallo-italian-landscape.html Δες και εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έγινε Άννα... Κράτησα και τα δυο links και θα κατεβάσω τις περισσότερες εικόνες... Καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή