''Ζητείται ρομπότ για ...............''



-Έναν καφέ παρακαλώ!
Αμέσως ο σερβιτόρος-μηχανή, τσούλησε γρήγορα στο μαγαζί να δώσει την παραγγελία. Τον παρακολουθούσα για ώρα. Ένα ρομπότ, αληθινή επιτυχία της επιστήμης, ένα ανθρωποειδές με νοημοσύνη, εξυπηρετούσε συνεχώς και ακούραστα τους ουκ ολίγους πελάτες. Ο δίσκος με τα ροφήματα, ισορροπούσε επιδέξια στα μεταλλικά χέρια του και η φωνή που ακουγόταν, αν και ανοιγόκλειναν τα πλαστικοποιημένα χείλη, ήταν μηχανική και τυπική.
Υπήρχαν ένα σωρό ρομπότ που σερβίριζαν στο κατάστημα............
Θυμάμαι όταν ανακοινώθηκε ότι η επιστήμη κατόρθωσε να κατασκευάσει μηχανές σαν ανθρώπους που θα λειτουργούσαν αντ' αυτού όπου ήταν δυνατόν, έγινε το ''έλα να δεις''!
Μεγάλη η αντίδραση του κόσμου..............διαμαρτυρίες, πορείες, φασαρίες, καταστροφές και φωτιές ήταν μέρος της καθημερινότητας. 'Ομως...........αυτά τελικά έγιναν μαύρα γράμματα στην ανθρώπινη ιστορία για να τα διαβάζουν οι μεταγενέστεροι.
Σήμερα με εξυπηρετούσε το ρομπότ.............ενώ στην πλατεία περιπολούσαν ρομπότ αστυνομικοί, άκρως αποτελεσματικοί όπως είχε αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις.
Όταν ήλθε η ώρα να πληρώσω για να φύγω, το ρομπότ ήλθε, έβαλα τα χρήματα στην σχισμή που μου υπέδειξε, πήρα τα ρέστα μου και την απόδειξη από τις ανάλογες εσοχές και έφυγα.
Έπρεπε να περάσω απέναντι για να πάρω ένα δώρο για  τα γενέθλια της μικρής μου βαφτισιμιάς. Το κατάστημα μεγάλο, το γνώριζα χρόνια και η ποικιλία των παιχνιδιών του ήταν ασύγκριτη. Πήρα με τη σειρά τους διαδρόμους με τα ράφια...................βρήκα αυτό που ήθελα και πήγα στο ταμείο. Και εκεί, η μηχανή μόλις με ''είδε'' μπροστά της με κατεύθυνε για το πού θα βάλω τα χρήματα και από πού θα πάρω τα ρέστα και την απόδειξη. Ο σεκιούριτι ήταν στην πόρτα....Ακόμη σεκιούριτι λέμε και τη μηχανή που αντικατέστησε τους ανθρώπους. Μόνο μια υπάλληλος που έκανε το αμπαλάζ δούλευε εκεί.
Φεύγοντας χαιρέτησα την κοπέλα, που σκυθρωπά ανταπέδωσε.
Πήρα το δρόμο για το μετρό...............Δεν θα είχε πολύ κόσμο, το ήξερα. Μηχανές-ρομπότ και στα ταμεία, μηχανές-ρομπότ και στην περιφρούρηση, μηχανές- ρομπότ και στο γκισέ για πληροφορίες.
Ο σταθμός έρημος................τα βαγόνια με λίγο κόσμο όντως, και καθισμένη στα αναπαυτικά καθίσματα έφτασα στον προορισμό μου.
Το σούπερ μάρκετ και αυτό είχε μηχανοποιηθεί.......Υπήρχαν βέβαια περισσότεροι εργαζόμενοι εκεί.............αλλά οι επιστήμονες πασχίζουν να κατασκευάσουν ανάλογες μηχανές που θα κάνουν αυτές όλο και περισσότερες εργασίες
Και στις τράπεζες ρομποτοειδή σε εξυπηρετούν...........Βλέπεις τόσα πολλά στην καθημερινότητά σου που όταν αντικρίζεις ανθρώπινο πρόσωπο γελάς από χαρά λες και είδες κάποιον φίλο.
Ήδη, το 70% της εργασίας γίνεται από ρομπότ. Ακόμη και νταντά ρομπότ υπάρχει που προσέχει τα μικρά και τα διασκεδάζει...........................



http://perierga.gr/
                         

Θεέ και κύριε.............μα πού ''ταξιδεύω;;''
Γύρισα το κεφάλι δεξιά και αριστερά...................ανακάθισα στην καρέκλα μου..............πόσο μακριά με πήγε η φαντασία μου;;;;;;;Κάπως έτσι φαντάστηκα μια συνηθισμένη ημέρα, σε 30 χρόνια από σήμερα.........
Κι όμως... το σκέφτομαι πολύ από τότε που το διάβασα :''To 70% της εργασίας θα έχει αυτοματοποιηθεί σε 30 χρόνια από σήμερα, προειδοποιούν επιστήμονες του Κέιμπτριτζ επισημαίνοντας ότι, η τεχνολογία έχει εισβάλλει σε τέτοιο βαθμό στον εργασιακό τομέα αλλά και στην ζωή μας, που στο εγγύς μέλλον θα μας βάλει στο...περιθώριο''. 
Και φυσικά τα χειρωνακτικά επαγγέλματα θα είναι τα πρώτα που θα δουν ρομπότ να τα εκτελούν!!!!
Και οι άνθρωποι;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Πού θα δουλεύουν;;;;;;;;;; Πώς θα ζουν;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Βέβαια τα ρομπότ θέλουν απλά συντήρηση και κεφάλαιο για την απόκτησή τους. Μα η απόσβεση από μισθούς και ασφάλιση θα γίνει γρήγορα.
Επίσης δουλεύουν αναντίρρητα και δεν απεργούν.................Μιλούν όπως έχουν προγραμματιστεί να ομιλούν, δεν αρρωσταίνουν, δεν θέλουν ένσημα και σύνταξη. Αν χαλάσουν;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Τα επισκευάζεις και αν δεν παίρνουν επιδιόρθωση, τα πετάς στον Καιάδα των ρομπότ, ανακυκλώνοντάς τα. Φυσικά δεν πεινούν, ούτε διψούν οπότε και το επισιτιστικό ζήτημα θα βρει τη .................λύση του. Αλλά πάνω από όλα, δεν έχουν προσωπική άποψη!!!!!!!!!!!!!!Δεν σκέφτονται!!!!!!!!!!!!!Λίγο το έχεις;;;
Παύει όμως η κουβεντούλα με τον κ Στέλιο όταν πας να αγοράσεις τσιγάρα...............''τι κάνει η γυναίκα σου;;; Πώς πάει ο φοιτητής σας;; Κοντεύει να τελειώσει;;'' είναι συζητήσεις που θα καταγράφονται στα χρονικά μιας περασμένης εποχής.
Και μην νομίζετε ότι απλά είναι είδηση που ............................''σιγά μη γίνει''!
Στην Κίνα , το «Robot Restaurant» σερβίρει ήδη τους πελάτες του με την βοήθεια των ηλεκτρονικών σερβιτόρων. Τα ρομπότ αυτά μπορούν εκτός από το να σερβίρουν το φαγητό, να πλένουν τα πιάτα αλλά και να διασκεδάζουν τους πελάτες.
Και μιλάμε ότι η Κίνα έχει τόοοοοοοσο πολύ πληθυσμό με πολλούς χαμηλόμισθους και ανέργους, που είναι ειρωνικό να μειώνονται οι θέσεις εργασίας!!!!!!!!!!!!!!!!

Και επειδή-όπως λένε οι επιστήμονες-αυτά τα ρομπότ θα κοστίζουν λίγο, θα διαβάζουμε σε αγγελίες εύρεσης εργασίας μόνο το ''ζητείται ρομπότ για.............''!
Κοίτα να δεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://www.timeslive.co.za/



20 σχόλια:

  1. Για όνομα του Θεού, τα διαβάζω και ανατριχιάζω!!!
    Ξέρω ότι πολλοί θα πουν ...''φαντασιοπληξίες..''. Όμως Άννα μου και πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας τις έχουμε δει και λέμε '' κοίτα τι σκέφτηκε ο άτιμος ο σεναριογράφος''! Κι έπειτα από μερικά χρόνια διαβάζουμε την πραγματικότητα και λέμε... ''να που δεν ήταν και τόσο φαντασία τελικά''...
    Είναι να το φοβάσαι το μέλλον της ανθρωπότητας!!!
    Η ανθρώπινη απληστία, η αναισθησία, και η μανία κυριαρχίας και εξουσίας έχουν κατακλύσει το σύμπαν.
    Κάποτε κοιτάζαμε τη φύση γύρω και αισθανόμασταν μικροί και ασήμαντοι, μπροστά στο μεγαλείο της. Τώρα είμαστε μικροί και ασήμαντοι και γινόμαστε όλο και περισσότερο από την έλλειψη ανθρωπιάς ενός συστήματος που δρα υπό την εποπτεία άρρωστων μυαλών!!
    Τι κρίμα για το κόσμο μας Άννα, και τι κατάντια για τον άνθρωπο!!
    Εύχομαι κάτι να γίνει, και να ξυπνήσουν ώστε να καταλάβουν το κακό που κάνουν και που βοηθάμε κι εμείς με τους συμβιβασμούς μας!!
    Καλό σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα Μαίρη μου. Εντάξει................η φαντασία μου πέταξε αλλά και εγώ όταν διάβασα την είδηση, στάθηκε στο 70% της εργασίας που θα μηχανοποιηθεί και ανατρίχιασα. Πάντως δεν νομίζω ότι ποτέ τα ρομπότ θα πάρουν τη θέση του ανθρώπου.............Να είσαι καλά

      Διαγραφή
  2. Ο θεός να δώσει να μην ξημερώσει τέτοια μέρα!
    Να δω τι θα γίνουν έπειτα οι άνθρωποι. Ποιους θα εξυπηρετούν τα ρομπότ;
    Καλό μήνα χαρά μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι μας. Ο Θεός να δώσει όντως..........αλλά μήπως έτσι δεν έλεγαν και οι παλιότεροι για την αντικατάσταση των εργατών από μηχανές;; Τότε που όλα ήταν χειροποίητα;;;;;;;;;;
      Καλό μήνα και σε σένα Αριστέα μου
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  3. Καλημερα και καλη εβδομαδα Αννα μου!
    οσο για το θεμα του ποοστ τι να πω... ανατριχιασα και φοβηθηκα!
    ελεος δηλαδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Κική μου. Καλή εβδομάδα και σε σένα. Φυσικά και φοβήθηκες.......εγώ να δεις που το πιστεύω ότι θα συμβεί.........Μπορεί εμείς να μη το ζήσουμε αλλά τα παιδιά μας σίγουρα.....................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι όντας φρικτό, Άννα μου, το βρίσκω τερατώδες κι εξωφρενικό, σε τι έρευνες επενδύουν χρόνο και χρήμα, αλλά και για το πως σκέφτονται ν' ανταλλάξουν τον άνθρωπο με σκοπό το κέρδος! Φρίκη! Έπειτα σου λένε ότι υπάρχει αντικοινωνικότητα στους νέους που δεν έχουν φίλους, δεν βγαίνουν έξω να διασκεδάσουν, είναι συνέχεια στο facebook κλπ.!
    Σε 30 χρόνια τι νόημα θα έχει να βγω έξω, αν βλέπω πάλι μια μηχανή να με σερβίρει?
    Δυστυχώς κάπως έτσι, ξεκινάνε όλα! Ενδιαφέρον το θέμα σου, γλυκιά μου Άννα, να είσαι καλά κι ας ελπίσουμε σε καλύτερες μελλοντικές προοπτικές! Τα φιλιά μου!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου είναι όντως φρικτό. Βλέπεις ήδη η ζωή μας πάσχει από ποιότητα.....σκέψου ένα τέτοιο μέλλον!!!!!
      Όσο για τους νέους...........άσε τι λένε. Βγαίνουν οι νέοι, απλά το φέις μπουκ είναι ένας εύκολος τρόπος να μιλούν με τους φίλους τους. Οι αντικοινωνικοί νέοι είναι λίγοι....πιστεύω.
      Ενώνω τις ευχές μου με τις δικές σου για καλύτερες μελλοντικές προοπτικές.
      Ευχαριστώ για το σχόλιό σου . Πάντα μεστό και γεννά προβληματισμούς.
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  6. Δεν είμαι υπέρ, κάθε άλλο μάλιστα, αλλά έτσι κι αλλιώς η ρομποτοποίηση στη ζωή μας έχει επέλθει. Σήμερα η ελάχιστη νοημοσύνη και ποιότητα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι πάνω στη γη τους κατευθύνει να συμπεριφέρονται σαν αντικείμενα κι όχι ως υποκείμενα, σα ζώα κι όχι ως όντα με λογική και συναισθήματα. Όταν σαν αυτοσκοπός της ζωής ορίζεται η ευτέλεια κι η χαμέρπεια, εγώ τι άλλο να πω...αν συνεχίσω θα γίνω γραφικός (μπορεί και να 'χω ήδη γίνει)... Όσο για σένα, μπράβο και πάλι, ανέβασες εντυπωσιακό θέμα για άλλη μια φορά... Καλό σου απόγευμα αγαπητή Άννα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε μου Διάττοντα. Έχεις μεγάλο δίκιο.............Έπιασες το θέμα εκεί που πονάει. Γραφικός δεν γίνεσαι καθόλου, ίσα ίσα η σκέψη σου προκαλεί μεγάλο θέμα συζήτησης και πονάει σίγουρα. Και είναι όντως η πραγματικότητα αυτή. Μόνο μια ερώτηση...........είναι καλύτερα να έχεις συνεργάτη ένα ρομπότ από έναν άνθρωπο όσο και αν ο αυτοσκοπό τους είναι η ευτέλεια;;;;;;
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  7. Επανήλθα για ν' απαντήσω στο δίλημμά σου αγαπητή μου φίλη (αν και ουσιαστικά δεν μπορώ να δώσω μια απάντηση). Λοιπόν, δεν ξέρω ειλικρινά τι θα προτιμούσα.
    Απ' τη μια λοιπόν έχουμε τις μηχανές που, όντας μηχανές, φτιάχτηκαν με μια ανώτερη προπτική, να εξυπηρετήσουν τον άνθρωπο κι ίσως, στο ελάχιστο, βέβαια,
    ακόμα και να του μοιάσουν. Κι απ' την άλλη έχουμε τον άνθρωπο ο οποίος (στη συντριπτική πλειοψηφία του ανθρώπινου γένους) απεμπολίζει ο ίδιος - εθελοντικά,
    έχει μεγάλη σημασία αυτό - τις όποιες αρετές του και καταλήγει να συμπεριφέρεται σα μηχανή (για να μην πω και σα ζώο). Στην περίπτωση αυτή θα προτιμούσα τη
    μηχανή που είναι και πιο αυθεντική και παρουσιάζει μια ανώτερη προοπτική. Αν όμως κάνω χρήση της όποιας δικής μου ανθρώπινης ιδιότητας ίσως να προτιμούσα
    τελικά τον άνθρωπο. Οπότε καταληκτικά δεν ξέρω τι θα προτιμούσα. Είναι πραγματικό δίλημμα!... Καλή σου μέρα αγαπητή Άννα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσα να συζητώ για το θέμα επί ώρες...........και θέτεις φοβερούς προβληματισμούς με κάθε σκέψη που αναλύεις. Ο άνθρωπος όντως έχει φτάσει να συμπεριφέρεται ως ζώο.............όχι ως μηχανή γιατί αυτή προγραμματίζεται. Όμως δεν παύει να έχει νου και λες...........κάποια στιγμή μπορεί να επιστρέψει στην τροχιά του Ανθρώπου. Για μένα δεν είναι δίλημμα εκτός αν ο άνθρωπος γίνει κάτι χειρότερο από ζώο, γίνει κτήνος. Οπότε προτιμώ τη μηχανή
      Καλό σου απόγευμα φίλε μου

      Διαγραφή
  8. Άννα, ειλικρινά χαίρομαι τους διαδικτυακούς διαλόγους μας... Με την ευκαιρία να σου πω ότι σε εντόπισα στο FaceBook και σου έκανα κάποια "Like"... Καλό Σαβ/κο από αύριο αγαπητή μου φίλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. A!!!!!!!!! Σε ευχαριστώ Διάττοντα...........εσύ είσαι ο...............δεν μπορώ να σε λέω με το όνομά σου ε;;Και εγώ χαίρομαι τους διαλόγους μας..........πολλές φορές σε προκαλώ για να απολαύσω συζήτηση!!!!!!!!!!!!!
    Καλό σου Σ/Κο!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ως προς το όνομα, θα προτιμούσα το Διάττων, καθώς το δημιούργησα εγώ μια και μου ταιριάζει περισσότερο. Αντίθετα, το άλλο μου δόθηκε, κι είναι πιο συνηθισμένο, πιο γήινο... Ως προς την επικοινωνία μας, χαίρομαι που μας ευχαριστεί και τους δυο... Καλό βράδυ και πάλι αγαπητή μου φίλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου άρεσε πολύ αυτό το ''δημιούργησα εγώ'' και το '' μου δόθηκε''!!!!!!!!!!!!!!!!!! Διάττοντας λοιπόν και μ'αρέσει και εμένα. Καλή σου μέρα και να περάσεις ένα όμορφο Σ/Κο!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελπίζω να μην χρειαστεί τα παιδιά μας να ζήσουν σε τέτοιο κόσμο γιατί λίο-πολύ εμείς μάλλον θα την γλυτώσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ το ελπίζω Gina ..............δεν ξέρεις πόσο πολύ ελπίζω να τη γλυτώσουν και αυτά!
      Καλώς όρισες και σ'ευχαριστώ για το πέρασμά σου από εδώ
      Καλησπέρα

      Διαγραφή
  13. Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον την ανάρτησή σου. Αυτές τις μέρες άκουσα μια αισιόδοξη είδηση και θα ήθελα να σου την μεταφέρω. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα καταφθάσουν οικιακά ρομπότ από μια γαλλική εταιρεία με σκοπό να αναπτυχθεί το λογισμικό τους έτσι ώστε να βοηθούν άτομα τρίτης ηλικίας που ζουν μόνα. Πιστεύω στις δυνατότητες των φοιτητών μας αλλά και των ελλήνων καθηγητών και στο μόττο "η τεχνολογία στην υπηρεσία των ανθρώπων". Θυμίζω επίσης και τη χρήση των ρομπότ στη χειρουργική που κάνει θαύματα. Ας δούμε και την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων. Από μας εξαρτάται η χρήση τους...
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Άννα. Τώρα είδα και εντελώς συμπτωματικά το σχόλιό σου και ευχαριστώ που πέρασες. Ναι στην ιατρική η ρομποτική κάνει θαύματα και δεν είμαι ενάντια στην τεχνολογία. Για την τρίτη ηλικία αλήθεια τι θα προσφέρουν;; Βοήθεια ναι θα προσφέρουν, αλλά ζεστασιά;;;μια γλυκια΄ κουβέντα;;;;;; ένα χέρι να κρατηθούν;;;;;;;;;;; Αυτό δεν είναι αισιόδοξο, έτσι;;;
      Καλησπέρα

      Διαγραφή