Μια ενδιαφέρουσα έκθεση!

Αρχές του μήνα αυτού, επισκέφθηκα την έκθεση του Κώστα Κοτσανά, αποφοίτου του ΕΜΠ και σήμερα Διευθυντή στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου.
Η έκθεσή του που είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων μελέτης της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. 
Καταλάμβανε τρεις αίθουσες  στο Γουδί,  με την πρώτη να δείχνει τις συλλογές του από ομοιώματα των Θεών και Ηρώων της ελληνικής μυθ-ιστορίας μας.
Είδαμε το Δία στο θρόνο του, την Αθηνά και την Άρτεμη, το Διόνυσο και τον Ποσειδώνα και τον Ήφαιστο, όλα υπερμεγέθη αγάλματα των Θεών του Ολύμπου. Εκεί και ο Κύκλωπας αλλά και ο Προμηθέας αλυσοδεμένος με το γεράκι έτοιμο να αρχίσει να τον κατασπαράζει, εκεί και οι ήρωες που ''έθρεψαν'' γενιές μαθητών, ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας αλλά και ο Μ.Αλέξανδρος πάνω στο Βουκεφάλα του.
Ο Κ. Κοτσανάς, ως μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος του ΕΜΠ και με περίσσια αγάπη για την ελληνική αρχαιότητα, κατόρθωσε με τα ίδια του τα χέρια αλλά και με τη βοήθεια των μυημένων μαθητών του, να φτιάξει όλα αυτά που είδαμε στην έκθεση του μουσείου του.
Ομοιώματα πλοίων των αρχ Ελλήνων, παιχνίδια των παιδιών της αρχαιότητας, αλλά και το σπουδαιότερο, είδαμε τα μηχανήματα που η ελληνική αλλά και λατινική και αραβική γραμματεία περιγράφουν, καθώς και τα αγγεία και οι ελάχιστες αρχαιολογικές έρευνες απέδειξαν πώς υπήρχαν.  
22 χρόνια μελέτης όλων αυτών των πληροφοριών έφτασαν για να κατασκευαστούν τα ομοιώματα των μηχανών των αρχ. Ελλήνων που είναι πλήρως λειτουργικά, όπως ο ίδιος περιγράφει στο βιβλίο του.
Από ρολόγια όλων των ειδών, πολεμικές μηχανές, μέχρι το μηχανισμό των Αντικυθήρων, από μηχανισμούς του θεάτρου, μέχρι την υπηρέτρια-ρομπότ του Φίλωνος, όλα τα είδαμε  εκεί.
Το τρίτο μέρος της έκθεσης είναι και το πιο ενδιαφέρον γιατί εκεί είδαμε την τεχνολογία που είχαν αναπτύξει οι πρόγονοί μας.  Ένα  απόσπασμα που έγραψε ο ίδιος ο Κ.Κοτσανάς για τα 200 περίπου λειτουργικά ομοιώματα των εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων σας μεταφέρω εδώ. ''.............Οι κοχλίες, τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα πολύσπαστα και τα βαρούλκα, τα έμβολα και οι κύλινδροι, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί, είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχ. Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους. Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας μας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέδοξη και απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους. Απλά χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη λησμονημένη τεχνολογία'' (Από το βιβλίο του ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων)
Αριστερά βλέπετε το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη, που όπως μας πληροφορεί ο δημιουργός του αντιγράφου, είναι ένα πολύπλοκο υδραυλικό ωρολόγιο με πολλά αυτόματα κινούμενα πάρεργα.
Εκεί είδαμε και το αυτόματο σπονδίο κερματοδέκτη, τη μαγική (αυτόματη) κρήνη του Ήρωνος, το αυτόματο άνοιγμα θυρών του ναού μετά από θυσία στο βωμό του, το ''στατόν'' αυτόματο θέατρο.
Εκεί είδαμε και τον πρώτο ηχητικό συναγερμό πόρτας παγκοσμίως. Δείτε την εικόνα δεξιά

Είδαμε πολλά και αξιοθαύμαστα!!!!!!!!!
Μπράβο του ............
Θα έπρεπε και το λέω διστακτικά μια και δεν ξέρω αν ισχύει, όλα τα σχολεία να δουν αυτήν την έκθεση που αφορά την δική μας ιστορία. Και επειδή δεν είναι μόνιμη έκθεση, καλό είναι το κράτος να πράξει ό,τι χρειάζεται για να έχουν την ευκαιρία οι μαθητές να γνωρίσουν τα επιτεύγματα των προγόνων μας.

Αυτή είναι η υπηρέτρια του Φίλωνος- σε φυσικό μέγεθος- το πρώτο ρομπότ όπως χαρακτηρίζεται, ''Η αυτόματη θεραπαινίς'', που γέμιζε το ποτήρι που της έβαζαν στο χέρι με κρασί και μετά με νερό ανάλογα με την επιθυμία του επισκέπτη. Όταν τραβούσαν το ποτήρι, σταματούσε η ροή.
Όλες οι φώτο από το τμήμα τεχνολογίας είναι από το βιβλίο του δημιουργού της έκθεσης μια και απαγορεύονταν οι φωτογραφικές μηχανές .
Ο τίτλος της έκθεσης ήταν ''Θεοί και Ήρωες''! Τώρα βέβαια ποιοι ήταν οι θεοί μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί κανείς. Οι θεοί του 12θεου ή οι αρχαίοι Έλληνες-τεχνίτες;


                            

8 σχόλια:

  1. Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανάρτηση...
    Μπράβο για την αξιόλογη έκθεση και πολλά συγχαρητήρια στον κύριο Κοτσανά!!
    Για το μόνο που στενοχωριέμαι είναι πως για άλλη μια φορά, τα παιδιά της επαρχίας δεν θα έχουν την τύχη να τη θαυμάσουν...
    Φιλιά, Αννούλα μου...
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννιώ μου δεν ξέρω αν και τα εδώ σχολεία την έχουν δει. Βλέπεις είναι έκθεση επί πληρωμή και μπορεί αν θέλει κάποιος να την ζητήσει για την πόλη του.
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  2. Ω! Τι σχεση έχεις με τον ...Πύργο;
    Είμαι από τον Πύργο!
    Η έκθεση είναι εδώ;
    Περιμένω να μου πεις Άννα μου! :))
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aριστέα μου δεν είμαι από τον Πύργο. Γέννημα θρέμμα της Αθήνας είμαι αλλά με καταγωγή από τον πατέρα μου,από Κεφαλονιά
      Εσύ είσαι από τον Πύργο...........μένεις όμως εκεί;;;;;;
      Καλησπέρα

      Διαγραφή
  3. οκ! Τώρα πρόσεξα το Γουδί που το πέρασα τρέχοντας! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η έκθεση τελείωσε τώρα που έκανα την ανάρτηση εδώ στην Αθήνα. Αλλά αν τη ζητήσει κάποιος μπορεί να έλθει και σε άλλη πόλη! Τον έχετε εκεί τον κ Κοτσανά οπότε είναι ευκολότερη η πρόσβαση

      Διαγραφή
  4. Νεα μου φιλη καλημερα!
    Πολυ ομορφα οσα μοιραστηκες μαζι μας!
    Ευχαριαστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες. Εγώ ευχαριστώ για την παρουσία σου εδώ! Καλησπέρα, να σαι καλά!

      Διαγραφή