Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτώβριος, 2013

Το τριήμερο............είχε απ' όλα!

Εικόνα
To τριήμερο το έσκασα κυριολεκτικά από την Αθήνα. Με έναν ανοιξιάτικο καιρό, με ένα πεντακάθαρο ουρανό και έναν ήλιο ολόλαμπρο, δεν μπορούσα να μείνω μακριά από την εξοχή...
Κρίμα που δεν δοκίμασα το θαλασσινό μπάνιο..........γιατί η θάλασσα ήταν υπέροχη.
Ξέγνοιαστοι περίπατοι, θαλασσινό αεράκι στο πρόσωπο, καφές δίπλα στο κύμα που απουσίαζε αυτές τις μέρες, πράσινο και ησυχία συμπλήρωσαν το τριήμερό μου.

Δεν θα παρέλειπα βεβαίως να δω και μια σχολική παρέλαση μια και στην επαρχία τις απολαμβάνω καλύτερα.
Τα παιδιά μας με τα μπλε - άσπρα τους τα καμαρώνω πάντα. Και ο κόσμος χειροκροτούσε με καμάρι τα βλαστάρια του καμαρώνοντας δίκαια.

Με το ήχο του τυμπάνου που έδινε το βήμα στους μαθητές, παρακολουθήσαμε ήρεμα και κόσμια τα παιδιά να περνούν, με τη σημαία επικεφαλής, μπροστά από τους επισήμους της περιοχής. Πιστεύω όλοι να κατανοούν ότι η σημαία είναι που τιμάται σήμερα και εκείνοι που  έπεσαν στο πεδίο της μάχης για ό,τι συμβολίζει.


Γι αυτό, αν και όλοι γύριζαν την κεφαλή προς το χώρο των…

Χαμογελώντας ας θυμηθούμε το Έπος του '40!

Εικόνα
Μέσα από σκίτσα και γελοιογραφίες για το Έπος του '40, ας θυμηθούμε γιατί γιορτάζουμε μεθαύριο....
Ίσως αισθανθούμε καλύτερα, μια και σήμερα ισχύει αυτό που δείχνει το σκίτσο:
Τα σχέδια του φασισμού ήταν ................

Αλλά δεν του κάναμε τη χάρη.......
Όμως...................
''Σ'αγαπάει η μαμά, αλλά δεν έχει να σου δώσει φαγητό''!!!!

Εικόνα
Το σημείωμα έγραφε:'' Δεν θα γυρίσω να πάρω την Αννα. Δεν έχω λεφτά, δεν μπορώ να τη μεγαλώσω. Συγγνώμη. Η μαμά της.''

Μικρές ιστορίες που μας αφορούν όλους....Αληθινά γεγονότα στην κλειστοφοβική κοινωνία μας που αν δεν είναι προσωπικά βιώματα, τότε φερόμαστε σαν να  γίνονται σε μια άλλη χώρα, μακρινή.Δεν μας αφορούν !!Κι όμως...όλα συμβαίνουν στη χώρα μας, στη χώρα της ύφεσης, της ανεργίας, της ατομικότητας και του ''δε βαριέσαι, εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;;'' 
Σήμερα, πολύς  κόσμος πεινά, δεν έχει δουλειά, και όσοι έχουν, ''κλειδαμπαρώνονται στον εαυτό τους'', λες και θα μπουν οι μη έχοντες να τους την πάρουν. 
Αποστρέφουμε το βλέμμα από τον πόνο του διπλανού. ''Έχω τόσα δικά μου προβλήματα... πώς να αντέξω και των άλλων; '' είναι φράσεις- δικαιολογίες που ακούω συχνά. 
Πώς να μην αγανακτήσεις με τον πόνο που αποπνέουν αυτές οι μαρτυρίες; Η αποστασιοποίησή  μας , η ανάγκη μας να προστατευθούμε- δήθεν-, δεν μας ασφαλ…

Μια μέρα το χρόνο ας μιλήσουμε κατά της φτώχειας!!!

Εικόνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΥΑΔΑ, περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της πρωτεύουσας στηρίζονται πλέον στις κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων για την καθημερινή τους επιβίωση.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μεταξύ των ωφελουμένων το 60% είναι Έλληνες. Ειδικά, στο πρωινό συσσίτιο, που ήταν το παλιό συσσίτιο που διανεμόταν επί χρόνια το μεσημέρι, το 90% είναι Έλληνες και το 10% είναι αλλοδαποί. Στο απογευματινό συσσίτιο, που ήταν το παλιό συσσίτιο που είχε ξεκινήσει πριν από οκτώ χρόνια με κύριους ωφελούμενους τους αλλοδαπούς, το 53% είναι Έλληνες και το 47% είναι αλλοδαποί.Το 70% των ανθρώπων που τρέφονται από τα συσσίτια είναι άνδρες και το 60% είναι ηλικίας 36-65 ετών. Το 76% των σιτιζόμενων έχουν μηδενικό εισόδημα (άστεγοι, άποροι, άνεργοι) και το 11% εισόδημα που ανέρχεται σε 320 ευρώ μηνιαίως.

Ας τα ξαναθυμηθούμε όλα αυτά μια και σήμερα είναι παγκόσμια ημέρα κατά της φτώχειας... και ενώ η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι απειλούνται από τη φτώχεια κοιν…

Αφορισμοί και αφοριζόμενοι................

Εικόνα
Σήμερα....δηλ χθες μια και η ώρα είναι περασμένες 12, το doodle της google τιμούσε τα 169 χρόνια από τη γέννηση του Νίτσε, του μεγάλου φιλοσόφου που τα έβαζε με το κατεστημένο και άφησε πλήθος έργων και αφορισμών και φυσικά το πασίγνωστο ''Τάδε έφη Ζαρατούστρα'' που μιλά για τον Υπεράνθρωπο, αυτό που ενέπνευσε -όπως λένε- τον Χίτλερ να στήσει τη θεωρία του Εθνικοσοσιαλισμού του.

Οι αφορισμοί του Νίτσε ( Ο άνθρωπος που θα πίστευε τον εαυτό του ως απόλυτα καλό θα ήταν πνευματικά ηλίθιος,  ή '' Δεν μισεί κανείς κάποιον που περιφρονεί. Μισεί κάποιον ίσο του ή ανώτερο του'') με έκαναν να θυμηθώ άλλους αφορισμούς,-ίδια λέξη, άλλη σημασία, θρησκευτικούς αφορισμούς, που οι αφορισμένοι οδηγήθηκαν εκτός ποιμνίου της εκκλησίας άρα και της κοινωνίας...τους παλιούς καιρούς που η Εκκλησία είχε σημαντικό λόγο στο κοινωνικό στερέωμα.
Αφορισμός, μια ολόκληρη διαδικασία της θρησκευτικής εξουσίας μιας χώρας με σκοπό να συνετίσει, όπως ισχυρίζονται, το απολωλός πρόβατο. Α…

Τι μέλλει γενέσθαι;

Εικόνα
Είναι κάποιες εικόνες του φθινοπώρου που αγαπώ πολύ. Μ' αρέσουν όσες δείχνουν την εξοχή με τα πεσμένα φύλλα , με τα δέντρα ντυμένα όπως επιτάσσει η εποχή, με όλα τα φθινοπωρινά χρώματα εν χορώ, ενώ η γαλήνη που αποπνέουν είναι συγκρίσιμη μόνο με την πραγματικότητα....τουλάχιστον για μένα.
Πρώτη φορά όμως χθες είδα μια τέτοια εικόνα και αμέσως σκέφθηκα το πώς ζούμε..... ότι είμαστε σαν τα φύλλα που τα παρασέρνει ο άνεμος..............χωρίς θέληση να αντισταθούμε στο μαρασμό και στην πτώση.

Πολλοί μιλούν και όχι άδικα, για τον καναπεδάτο Έλληνα που χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του και όμως μένει απαθής.
Δεν ξέρω αν έτσι είναι πραγματικά. Το να ερμηνεύουμε το αποτέλεσμα χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία είναι ριψοκίνδυνο.
Σήμερα, βιώνουμε μια τραγελαφική κατάσταση. Δεν είναι μόνον οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, μιας κρίσης παγκόσμιας, που μας έχουν προκαλέσει τόση ανησυχία και σύγχυση. Είναι , πιστεύω, η συνειδητοποίηση ότι ο κόσμος μας έτσι όπως τον γνωρίζαμε ή νομίζαμε ότι γν…

Ναυμαχία της Ναυπάκτου: ένα ταξίδι ιστορικής μνήμης!

Εικόνα
442η επέτειος της ναυμαχίας της Ναυπάκτου! Από χθες, 5/10 έως και 13/10 θα εορταστεί η επέτειος της ναυμαχίας στη Ναύπακτο. Πλήθος εκδηλώσεων θα τιμήσουν τη μαχητικότητα, το θάρρος, τη νίκη εναντίον επεκτατικών δυνάμεων της εποχής αλλά και την ομόνοια μεταξύ των λαών. Παραμονή της λήξης των εορταστικών εκδηλώσεων θα γίνει και μια αναπαράσταση της ναυμαχίας, φαντασμαγορική όπως διατείνονται οι διοργανωτές.Ένα ταξίδι ιστορικής μνήμης θα είναι οι εκδηλώσεις αυτές, όλην την εβδομάδα. Ένα ταξίδι στην ιστορία για να θυμηθούμε πώς κατορθώνεται το ''αδύνατον'' όταν ενωμένοι μαχόμεθα. Για να θυμηθούμε ότι η νίκη των συμμαχικών στόλων εναντίον του Τουρκικού ήταν μεγίστης σημασίας αφού απέτρεψε τον επεκτατισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη.Η εξάπλωση των Τούρκων στην Ευρώπη, διαγραφόταν απειλητική τον 16ο αι., μετά την επιβολή της Τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την κατάληψη της Κύπρου.
Έτσι, ο Πάπας Πίος ο Ε' κατάφερε να πετύχει την συνεργασία των δυο ναυτικών …

Θαλάσσιες χελώνες, όμορφα πλάσματα!!!!!!!!!!!!

Εικόνα
Αργοστόλι, Σάββατο πρωί, περπατώ στο λιμάνι και βλέπω πλήθος κόσμου να κοιτά τη θάλασσα και να φωτογραφίζει. Οι ψαρόβαρκες είχαν έλθει από το πρωινό τους ψάρεμα. Οι ψαράδες καθάριζαν τα δίχτυα και δεν έδειχναν να συμμερίζονται το ενδιαφέρον του κόσμου. Πολλές θαλάσσιες χελώνες κολυμπούσαν τριγύρω, περνώντας κάτω από τις βάρκες, βγάζοντας το κεφαλάκι έξω από το νερό σε τακτά διαστήματα. Οι γλάροι, πετούσαν πάνω από τη θάλασσα, ενώ τα ψάρια που είχαν απομείνει απούλητα λιάζονταν στην προβλήτα.
Ωραίο θέαμα μα την αλήθεια! Μ' αρέσουν ιδιαιτέρως οι θαλάσσιες χελώνες....Δεν ξέρω γιατί..........ίσως γιατί είναι πιο ευάλωτες στη θάλασσα από τις χελώνες της στεριάς. Ή ίσως γιατί αυτά τα μεγάλα ερπετά του νερού, κινδυνεύουν με εξαφάνιση και υπαίτιοι είμαστε εμείς οι άνθρωποι. Ίσως γιατί μ' αρέσει ο αρχαίος μύθος της Ινδίας που λέει ότι η γη μας άρχισε να υπάρχει μόνο όταν η θαλάσσια χελώνα δέχτηκε να βγει από τα βάθη των νερών. Έτσι αν χαθεί η χελώνα κινδυνεύει ο κόσμος! Και είναι αλή…