Πλεχτά που ζεσταίνουν...................

Γιορτινές μέρες, το κρύο τσουχτερό και η βόλτα στη στολισμένη Αθήνα είναι .........έθιμο πια για μένα.

Το καραβάκι της πλατείας Συντάγματος, τα αστέρια στα δέντρα, τα παραδοσιακά κιόσκια με αντικείμενα που μπορείς να αγοράσεις διακοσμητικά ή .....τυριά και παξιμάδια, λάδι και ελίτσες, μέλι και γλυκά, στην πλατεία Κλαυθμώνος, Αι-Βασίληδες που φωτογραφίζονται με παιδάκια, αν και τα παιδάκια ήταν λίγα  αφού ο αέρας  που τα παγώνει τα κράτησε στο σπίτι, φάτνη και μουσικές, καρουσέλ και μαλλί της γριάς, ήταν ό,τι είδαμε σ' αυτήν τη βόλτα μας.


Κόσμος αρκετός, χάζευε, έπινε τον καφέ του τριγύρω ή περπατούσε με ταχύτητα, φωτογράφιζε ή συζητούσε με την παρέα του, όλοι τυλιγμένοι στα ζεστά τους.
Μέσα σε όλο αυτό το κρύο γιορτινό σκηνικό κάποιοι κρύωναν, όπως εγώ, αλλά και κάποιοι, μάλλον κάποια.................δέντρα, τα είδαμε ζεστά μέσα στα πολύχρωμα πανωφόρια τους.




Ήλθε και εδώ η μόδα.........του Yarnbombing, που σκοπό έχει να ομορφύνει τις τσιμεντουπόλεις του κόσμου αλλά και να προβάλλει με τα χρωματιστά πλεκτά του τις αντιδράσεις της ομάδας για ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία και να περάσει μηνύματα.
Η τέχνη ή το κίνημα- όπως συχνά αποκαλείται- του yarnbombing ξεκίνησε το 2005 στο Χιούστον του Τέξας από την Αμερικανίδα Μάγκντα Σάιεγκ, η οποία αποφάσισε να κατεβάσει τα πλεκτά έργα της στους δρόμους και μέσα σε λίγα χρόνια η καλλιτέχνης κατάφερε να φτιάξει το δικό της crew από yarnbombers με το όνομα “Knitta Please”.
Εδώ όσοι ασχολήθηκαν με αυτή τη νέα τάση απλά ........χρωμάτισαν το χώρο. Στην Αθήνα, έξω από την Παλιά Βουλή τα δέντρα, δεν κρυώνουν πια.  Και ο κόσμος που περιμένει στη στάση, ίσως δεν πολυπαγώνει όταν κάθεται στα σιδερένια παγκάκια..Πλέον είναι μισοντυμένα με νήματα ενώ τα δέντρα έχουν ντυθεί κανονικά!!!!!!!!
Πάντως, να που κάπου είμαστε και νομοταγείς...Λένε στο Δήμο, ότι δόθηκε η άδεια που ζητήθηκε για να ντυθούν με τα πλεχτά τους αυτά τα δέντρα, ενώ στο εξωτερικό γίνεται κρυφά μια και το Yarnbombing έχει κριθεί παράνομο.
Τώρα δεν κατάλαβα γιατί είναι παράνομο, αλλά τα χρώματα μου αρέσουν. Όμως τόσο νήμα πηγαίνει χαμένο τελικά........Αν πλέκονταν κουβέρτες, ακόμη και με αυτή την αραιή πλέξη, για όσους τις χρειάζονται θα έβλεπα το ωφέλιμο του πράγματος. Ενώ τώρα βλέπω το πολύχρωμό του!
Χρόνια πολλά!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου