Σκόνη μουστάρδας, το φάρμακο!


Χιονόνερο απόψε στην Αθήνα. Κρύο τσουχτερό και εύχομαι να μην κρυώνει κανένας στο σπίτι του. 
Χθες όμως ήταν η γιορτή μου... πολλά τηλέφωνα πήρα, από φίλους και συγγενείς- όπως γίνεται συνήθως- για ευχές και να πούμε τα νέα μας.Οι περισσότεροι μου έλεγαν ότι είναι κρεβατωμένοι. 
Αυτό το κρύο φέρνει και τόσες ιώσεις!!!
Χειμώνας χωρίς ένα μπούκωμα τουλάχιστον δεν νοείται. Επειδή όμως δεν θέλουμε τα Χριστούγεννα να είμαστε με ένα χαρτομάντιλο στο χέρι και τα αποσυμφορητικά στο άλλο, γι αυτό μοιράζομαι μαζί σας κάτι που διάβασα.
Έπεσε στα χέρια μου μια  εφημερίδα και έγραφε για μερικά γιατροσόφια που δεν τα ήξερα.
Πολλές οι συμβουλές για να περιορίσουμε το μπούκωμα της μύτης, να ελαφρύνουμε τα ιγμόρεια, να ρίξουμε τον πυρετό. Συμβουλές που δεν χρειάζονται φάρμακα, όπως υποστηρίζουν, και για να λέμε την αλήθεια, τις περισσότερες φορές ακολουθώ παρόμοια γιατροσόφια. 
Να και τα νέα γιατροσόφια που δεν είχα ξανακούσει.
Είστε συναχωμένοι;  Μπουκωμένη η μύτη και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε;  Απαίσιο συναίσθημα προκαλεί το μπούκωμα όντως!
Λοιπόν η πρώτη συμβουλή που μου προκάλεσε και εντύπωση είναι η παρακάτω:
Χρησιμοποιείστε- λέει  - υγρές κάλτσες όταν πέσετε για ύπνο. Ναι ναι είναι παράξενο και μάλλον πίστευα το αντίθετο. Ότι δηλ οι υγρές κάλτσες σε αρρωσταίνουν. Το άρθρο υποστηρίζει ότι πρέπει να ζεστάνετε τα πόδια σας σε ζεστό νερό. Μετά βρέξτε  ένα ζευγάρι κάλτσες  με κρύο νερό - οι κάλτσες να μην είναι χοντρές- και στύψτε τις καλά. Τις φοράτε και από επάνω βάζετε ένα άλλο ζευγάρι στεγνές  μάλλινες κάλτσες. Το πρωί, λέει η εφημερίδα, θα αισθάνεστε περδίκι. Και εξηγεί ότι τα κρύα πόδια αναγκάζουν τον εγκέφαλο να στείλει μήνυμα στο αίμα να πάει στα κάτω άκρα για να τα ζεστάνει κάτι που αυξάνει την κυκλοφορία του και βοηθά στην καταπολέμηση του πυρετού και της αποσυμφόρησης της μύτης!
Δεν είναι παράξενο;Πρώτη φορά το ακούω πάντως.
Άλλο γιατροσόφι που δεν ήξερα και βοηθά την αποσυμφόρηση είναι το ποδόλουτρο με μουστάρδα και νερό!. Σε μια λεκάνη με ένα λίτρο νερό, ζεστό φυσικά, προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας σκόνη μουστάρδα.  Η μουστάρδα κάνει το αίμα να κυκλοφορεί στα πόδια και βοηθά την αποσυμφόρηση!
Μένουμε στη μουστάρδα και διαβάστε το επόμενο γιατροσόφι. Μπορείτε να αλέστε μέχρι τρεις κουταλιές της σούπας σπόρους μουστάρδας και προσθέστε τόσο νερό όσο για να δημιουργηθεί μια πάστα. Αυτήν την πάστα την αλείφετε στο στήθος σας. Προσοχή μην την αφήσετε πάνω από 15 λεπτά γιατί μπορεί η μουστάρδα να κάψει το δέρμα σας. Για καλό και για κακό πριν βάλετε την πάστα μουστάρδας στο στήθος, αλείψτε λίγη βαζελίνη.
Το άρωμα μουστάρδας βοηθά τα ιγμόρεια ενώ η θερμότητα που προκαλεί βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει την αποσυμφόρηση.
Ο Ιπποκράτης πάντως χρησιμοποιούσε τους σπόρους της  ως φάρμακο και έφτιαχνε έμπλαστρα από μουστάρδα για να θεραπεύσει το κρύωμα. 
Επίσης η χρήση της μουστάρδας ως σκόνη ήταν γνωστή από το 3000πχ.,όπως  αναφέρουν ινδικά και σουμεριακά κείμενα.
Σύμφωνα με τη Βίβλο ο σπόρος της μουστάρδας συμβολίζει την πίστη!
Για τον πονόλαιμο τώρα μπορείτε να κάνετε το εξής:
Αναμίξατε 1 κουταλιά της σούπας σπόρους μουστάρδας, χυμό από 1/2 λεμόνι, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας μέλι και 1 1/4 φλιτζάνι βραστό νερό και αφού το αφήσετε να «καθίσει» για 15 λεπτά κάντε γαργάρες.

Λίγα λόγια για τις ιδιότητες της μουστάρδας σε σκόνη:
Η θρεπτική αξία της μουστάρδας οφείλεται στον σιναπόσπορο ο οποίος έχει υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και η νιασίνη. Η μουστάρδα έχει λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά με χαρακτηριστικό την απουσία χοληστερόλης. Η μαύρη και λευκή μουστάρδα ενισχύουν το κυκλοφοριακό και γαστρεντερικό σύστημα. Η λευκή μουστάρδα ανακουφίζει τον πόνο και είναι διουρητική και αντιβιοτική, με αναγνωρισμένη εδώ και αιώνες αποσυμφορητική και αποχρεμπτική δράση ανακουφίζει από συμπτώματα συμφόρησης της ιγμορίτιδας. Συντελεί στην καύση των περίσσιων θερμίδων. Το λευκό σινάπι δρα ως αντιμυκητιακό, ορεκτικό, καθαρτικό, εφιδρωτικό, χωνευτικό, διουρητικό, εμετικό, αποχρεμπτικό, αλλεργικό, διεγερτικό, τονωτικό και καυστικό. Στη Κίνα χρησιμοποιείται στη θεραπεία του έντονου βήχα, στη φυματίωση και την πλευρίτιδα.
Αν ακολουθήσει κάποιος αυτό το γιατροσόφι με τις βρεγμένες κάλτσες ας μας πει τα αποτελέσματα,γιατί μου έχει κάνει πολύ εντύπωση!!
Περαστικά στους άρρωστους! 



4 σχόλια:

  1. Μπορεί να ισχυρίζονται κάποιοι ότι τα γιατροσόφια δεν "πιάνουν" αλλά υπάρχουν όμως και στιγμές που έχουν δώσει λύσεις με την αποτελεσματικότητά τους!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ αυτό πιστεύω φίλε μου..........σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτελεσματικά! Και κάποιες φορές πιο πολύ από τα φάρμακα......
      Καλησπέρα!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Άννα μου και χρόνια πολλά για τη γιορτή σου, γιατί δεν σου τα είπα!!
    Μέχρι σήμερα η μουστάρδα μου άρεσε για να κάνω νόστιμους μεζέδες!!
    Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν γιατροσόφια φοβερά χρήσιμα!!
    Τώρα πάντως θα βλέπω και τη μουστάρδα κι από άλλη οπτική γωνία.
    Σ' ευχαριστώ!!
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαίρη. Ευχαριστώ για τις ευχές! Όσο για τη μουστάρδα σίγουρα φαίνεται θαυματουργή. Αλλά για πες τι μεζέδες φτιάχνεις;;;;;;;;;;;;;;χαχαχαχα Γιορτές έρχονται να μην μάθουμε κάτι νέο στη μαγειρική;;;
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή