Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιούλιος, 2012

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο.............στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή...

Εικόνα
.......................................        Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,       στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
      και με τ' αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί. ..................................
 Παραμονή των Ολυμπιακών αγώνων του 2012 και μάλλον δεν θα πρέπει να μιλάμε πια, για ''άξιο κορμί'' και για ''ευγενείς αγώνες'',  όταν η ορμή δίνεται από τα φάρμακα που παίρνουν οι αθλητές και αθλήτριες στους αγώνες. Ήδη, δικός μας αθλητής βρέθηκε θετικός και δεν συμμετέχει πλέον!!!!!! Αγώνες που έχασαν την αίγλη τους, που εμπορευματοποιήθηκαν, που έγιναν πεδίο συναγωνισμού των φαρμακευτικών εταιρειών για ποιο φάρμακο δεν θα είναι ανιχνεύσιμο. Φάρμακα που παίρνουν αθλητές μόνον και μόνον για να διακριθούν με κίνδυνο  την υγεία τους, και με ρίσκο να ντροπιαστούν διπλά όταν βρεθούν θετικοί!!!! Πόσοι και πόσοι δεν έλαμψαν με τις επιδόσεις τους σε όλες τις ολυμπιακές διοργανώσεις!!!!!!!!!!!!!!!!!Πόσοι όμως δεν έχασαν τους …

Ο πρώτος άθλος του Ηρακλή και η σημασία του!

Εικόνα
Τα Νέμεα ήταν αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του Δία και καθιερώθηκαν το 573πχ.  Το αρχαίο στάδιο της αρχαίας Νεμέας αναδείχθηκε από την επιμονή του Αμερικανού καθηγητή του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ Steven G. Miller  το 1974 και ολοκληρώθηκε το 1991.Στη συνέχεια οργανώθηκε η αναβίωση των αγώνων. Ήδη οι φετινοί αγώνες έγιναν τον προηγούμενο μήνα.
Ο πρώτος όμως που καθιέρωσε τους αρχαίους αγώνες ήταν ο Ηρακλής προς τιμή του Δία-Σωτήρα, μετά τον άθλο του, που ήταν η εξολόθρευση  του λιονταριού  της Νεμέας.
Ήταν ο πρώτος άθλος, και όπως τον διαβάζουμε μοιάζει με παραμύθι ..............
Μια φορά λοιπόν, στη Νεμέα και τον καιρό του Ηρακλή, υπήρχε ένα θηρίο, ένα λιοντάρι, ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων, γιατί δεν κατασπάραζε μόνο τα ζωντανά τους, αλλά και τους ανθρώπους.
Φυσικά, ήταν αδύνατο να το σκοτώσει κάποιος, μια και το δέρμα του ήταν αδιαπέραστο, και κανένα βέλος ή σπαθί δεν το διαπερνούσε.
Ζούσε στην περιοχή, σε μια σπηλιά με δυο εισόδους, και κανείς δεν μπορούσε να το πλησιάσει.
Υπήρχε ό…

Γυναίκα.....................μια ζωή αγώνας!!!!!

Εικόνα
Ήταν καλοκαίρι σαν και τώρα. Οι διακοπές μας έφεραν στον τόπο καταγωγής μας, σε ένα ορεινό χωριό, που το καταπράσινο βουνό του σε καλημερίζει το πρωί, ενώ η δροσιά που σου στέλνει σε βοηθά να αποχαιρετίσεις ήρεμα τη μέρα.
Θυμάμαι σε επισκέψεις μας, τις συζητήσεις των γεροντότερων για το παρελθόν. Αναμνήσεις για χρόνια που πέρασαν μέσα από γεγονότα σημαντικά και δύσκολα για τους ανθρώπους.
Θυμάμαι όμως και τις διηγήσεις των γυναικών, γιαγιάδων τότε της παρέας.
Πόσο δύσκολα ήταν γι αυτές εκείνα τα χρόνια! 
Πόσα και πόσα είχαν να διηγηθούν για τους  αγώνες για την καθημερινότητα, για το μεγάλωμα των παιδιών, για να βοηθηθεί ο σύζυγος στις δουλειές του, για να βοηθηθούν οι  γονείς τους, γέροι τότε, για τις καθημερινές δουλειές χωρίς τις ανέσεις της δικής μας εποχής, για τις αγωνίες τους τις δύσκολες εποχές της ζωής τους, για τις μέρες ανασφάλειας και φόβου που έζησαν... για ... για ...  
Και η αναγνώριση στη γυναίκα και στην προσφορά της ήταν μηδαμινή. Όχι μόνον δεν τους αναγνωρίζονταν καμιά π…

Άγρια λιτότητα στην Ευρώπη με το απάνθρωπο πρόσωπο!!!!!!!

Εικόνα
Είμαστε στη χειρότερη θέση που βρέθηκε ποτέ η χώρα σε όλη την πορεία της, όπως έχει καταγράψει η  Ιστορία, είπαν στην τηλεόραση.
Και δεν είμαστε οι μόνοι!!!!!!!!!!!!
O επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ, επισκέφθηκε την Πορτογαλία και από την έκθεσή του μαθαίνουμε τις ''ανησυχίες'' του για τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, μέσα σε άγρια λιτότητα και ύφεση.
Λέει λοιπόν η έκθεση, ότι η λιτότητα έχει αυξήσει δραματικά την πραγματική ανεργία στη χώρα.
Ανεργία και περικοπές μισθών, αυξάνουν την οικογενειακή φτώχεια και φυσικά σε άνοδο είναι και η παιδική φτώχεια που αναγκάζει τα παιδιά να εγκαταλείπουν το σχολείο τους. Αποτέλεσμα; Παιδική παράνομη εργασία, εκμετάλλευση και εγκληματικότητα!!!!!!
Η οικογενειακή φτώχεια οδηγεί σε αύξηση των εξώσεων και των κατασχέσεων, με αποτέλεσμα να βγαίνουν από τα σπίτια τους άνθρωποι που αδυνατούν να καταβάλλουν τη δόση του δανείου τους ή το νοίκι τους!!!!!!!!!!
Επίσης αναφέρει η έκθεση ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε και στις …

Παιχνίδι στη γειτονιά σημαίνει ομαδικό παιχνίδι!

Εικόνα
Είναι καλοκαίρι. Τα σχολεία έχουν κλείσει, και τα παιδιά παίζουν με τη ψυχή τους. Στις γειτονιές που θυμίζουν ακόμη τα παιδικά μου χρόνια, μαμάδες κάθονται στις πόρτες τους η μια κοντά στην άλλη και συζητούν, ενώ επιβλέπουν τα βλαστάρια τους που μουσκεύονται στον ιδρώτα παίζοντας!!!!! Τι και αν κάνει ζέστη..........τι και αν δεν μπορούν πολλά μα πάρα πολλά παιδιά να πάνε εξοχή..............Αυτά γελούν και παίζουν μέχρι εξαντλήσεως. Σε μια τέτοια γειτονιά βρέθηκα τις προάλλες και παρακολουθούσα τη ζωή σε όλο της το καθημερινό μεγαλείο....... Υπήρχαν μόνο κάποιοι μπαμπάδες, που κάθονταν παράμερα από τις μαμάδες και  παρακολουθούσαν δυο γειτόνους τους που έπαιζαν τάβλι.. Ποδήλατα, πηγαινοέρχονταν με τους μικρούς ιδιοκτήτες τους να σπινάρουν παρ όλες τις φωνές των μαμάδων τους. Κάποια μεγαλύτερα αδέλφια κάθονταν στις αυλές μπροστά από έναν υπολογιστή. Μπάλα έπαιζαν μερικά αγόρια και ήταν το μοναδικό ομαδικό παιχνίδι που είδα όση ώρα ήμουν στη γειτονιά αυτή. Ομαδικά παιχνίδια.............…