Από ''κρανίου τόπος'' γίνεται δάσος!!!!!!!!!!!!!!!!!


Τέλος οι διακοπές για φέτος....Η επιστροφή  στην καθημερινότητα  έγινε με κατσούφιασμα όπως πάντα, αλλά γεμίσαμε τις ''μπαταρίες'' μας όπως μπορούσαμε καλύτερα....για να δούμε, θα αντέξουν το δύσκολο χειμώνα που σίγουρα έρχεται;;
Οι ημέρες γεμάτες θάλασσα και ήλιο έγιναν πλέον ανάμνηση, μαζί με το βόμβο των ελικοπτέρων και αεροπλάνων που, μια ανάσα από εμάς, έρχονταν όλη μέρα για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με θαλασσινό νερό και να αντιμετωπίσουν τις φωτιές!
Συνηθίσαμε πια τις φωτιές ως φαίνεται...............και πάντα ακούς την ίδια απορία '' Μα πάλι φωτιές; Τι έμεινε να κάψουν;;;''
Περιβαλλοντική  και οικονομική η καταστροφή, ιδίως στη Χίο, που ξαναζεί δεύτερη καταστροφή!!!!!!!
Μα τι άνθρωποι είναι αυτοί που ευθύνονται για τις φωτιές;;;;;;;
Σε πείσμα όλων όμως, θα ξαναφυτεύουμε ό,τι καίγεται και με υπομονή και θέληση θα φτιάξουμε ό,τι καταστράφηκε.
Με αυτό το πνεύμα χάρηκα πολύ όταν διάβασα την είδηση για την περιβαλλοντική αποκατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, μιας περιοχής που είχε πληγεί από τα Μεταλλεία Αμιάντου, πολύ επικίνδυνου για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.

Πάνω από 800.000 πεύκα, ακακίες, λυγαριές, δρύες, οξιές και θάμνοι θα δημιουργήσουν ένα πάρκο 4.144 στρεμμάτων στην περιοχή Ζιδάνι.
Όπως όλοι θυμόμαστε, τα Μεταλλεία Αμιάντου που λειτούργησαν το 1970, σταμάτησαν την εκμετάλλευση αυτού του επικίνδυνου καρκινογόνου υλικού το 2000. Ο Αμίαντος συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις 26 συνηθέστερες ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Αλιάκμονας είναι 1000 μ. μακριά από τα πρώην Μεταλλεία, αντιλαμβανόμαστε την έκταση της μόλυνσης και του κινδύνου της υγείας.
Οι ίνες Αμιάντου όμως δεν έμειναν στην περιοχή. Συλλέχθηκαν ήδη 170 τόνοι ινών, με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας από επιστήμονες με ειδικές στολές που πραγματοποίησαν στερεοποίηση και εγκλωβισμό των ινών με τσιμέντο σε ειδικό χώρο ταφής, ενώ καλύφθηκαν τέλος, με φυτικό υλικό.
Ένα -όντως-πρωτοποριακό έργο για την Ελλάδα που θα αναβαθμίσει το περιβάλλον και που είναι συγχρηματοδότηση  από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE με 4,3 εκατ. ευρώ, 6,2 εκατ. ευρώ από το ΕΠΠΕΡΑΛ, το Ταμείο Συνοχής, και με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων από το ΕΚΕΦΕ ''Δημόκριτος''.
Τα στρέμματα που φυτεύτηκαν μετά την απομάκρυνση των ινών Αμιάντου, καλύφτηκαν με φυτικό υλικό και θα αρδεύονται από επιφανειακό δίκτυο αυτόματης άρδευσης, μήκους 200 χλμ. Το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και του υπόλοιπου τμήματος αποθέσεων αμιάντου και θα φυτευθούν 500.000 δέντρα ενώ η άρδευση θα καλύπτει 430 χλμ.
Να λοιπόν που η πληγή, όπως τη χαρακτηρίζουν, της Κοζάνης κλείνει οριστικά.
Να σημειώσουμε επίσης ότι η τεχνογνωσία που απαιτείται για αυτήν την συγκεκριμένη περιβαλλοντική αποκατάσταση, προκάλεσε το επιστημονικό ενδιαφέρον διεθνώς. Έτσι έχουν επισκεφθεί την περιοχή, επιστήμονες από άλλα  κράτη που έχουν παρόμοια προβλήματα.
Θα δοθεί λοιπόν στους κατοίκους ένα πράσινος χώρος ασφαλής,ένα δάσος, που θα ελέγχεται συχνά για ακτινοβολία, για πολλά πολλά χρόνια.
Βέβαια ο Αμίαντος της περιοχής, σκόρπισε τον  καρκίνο απλόχερα τόσα χρόνια   ....αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ!  
Έτσι μάθαμε να λέμε και αυτό  εξακολουθούμε να κάνουμε!!!!!!!!!
Τουλάχιστον μέσα στο καθεστώς της φωτιάς σε κάθε πράσινη συστάδα της πατρίδας μας, ας ακούμε και καλές ειδήσεις.................






6 σχόλια:

  1. Αννα μου καλώς ήρθες!
    Βέβαια με τέτοιο καύσωνα δεν εύχομαι καλό χειμώνα αλλά... καλό κουράγιο!
    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ανάπλαση του περιβάλοντος στην Κοζάνη,δεν το γνώριζα.
    Μακάρι να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων,αν και για τους παλιούς είναι πολύ αργά,τουλάχιστον ν' αναπνέουν καθαρό αέρα οι μελλοντικές γενιές.
    =====
    Υ.Γ.:Ρίξε μια ματιά εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σε βρήκα Δημήτρη. Εγώ πάντως θα ευχηθώ καλό χειμώνα μπας και ξορκίσω το κακό....
      Τις ευχές μου για τις ευτυχισμένες στιγμές σου τις άφησα ήδη. Πάντα χαρούμενος να σαι να ζεις όμορφες στιγμές.
      Όμορφο καλωσόρισμα μου έκανες. Σ'ευχαριστώ!
      Να σαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Τέλειωσαν οι καλοκαιρινές διακοπές σου απ' ότι κατάλαβα, το καλοκαίρι, ωστόσο, παραμένει... Πολύ αξιόλογη η παρουσίαση για την Κοζάνη, καθώς τέτοιες αναρτήσεις με ενδιαφέρουν πολύ, μια και διατηρώ και το "Φάρο...", την ιστοσελίδα με θέματα απ' όλη την περιφέρεια...

    Καλή σου επάνοδο αγαπητή μου φίλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Διάττοντα για τις ευχές.Καλώς σε βρήκα. Θα σε επισκεφθώ συντόμως. Μη χάνεσαι! Καλό χειμώνα!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Καλή επιστροφή λοιπόν και καλή επάνοδο στην πραγματικότητα :)

    Το έργο αυτό πράγματι έπρεπε να γίνει αν και άργησε πολλά χρόνια. Αλλά σ' αυτή τη ρημαδο-χώρα που ζούμε... κάλλιο αργά παρά ποτέ που λες κι εσύ.

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ'ευχαριστώ Κώστα για τις ευχές. Καλώς σε βρήκα. Καλό χειμώνα ας έχουμε και ας λέμε τουλάχιστον κάλλιο αργά παρά ποτέ..............Γιατί υπάρχουν τόσα που σ'αυτή τη ρημαδοχώρα δεν γίνονται ποτέ!
    Καλή σου εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή