Κατακαημένε πλανήτη...........κουράγιο!


Το Ρίο, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του πλανήτη, με τα ετερόκλητα οικοδομήματα-μάρτυρες διαφόρων ιστορικών εποχών- η πόλη της σάμπας, η πρωτεύουσα της Βραζιλίας, φιλοξένησε τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το περιβάλλον.
Παταγώδης αποτυχία χαρακτηρίστηκε η πορεία της συνόδου.Τα αναπτυσσόμενα κράτη ήταν αντίπαλα με τα αναπτυγμένα-πλούσια κράτη του κόσμου μας.
Είναι πολιτική των πλούσιων κρατών σήμερα, να στηρίζουν την πράσινη ανάπτυξη. Να στηρίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, μετά από αιώνες, όμως, σκληρής εκμετάλλευσης κάθε παραγωγικού τομέα των κρατών.
Η αλήθεια είναι ότι η γη βιάστηκε τόσα χρόνια για χάρη του πλουτισμού και της προόδου ορισμένων μόνο κρατών, σε βάρος άλλων.
Είναι αλήθεια ότι η φτώχεια ποτέ δεν εξαλείφθηκε και μόνο να ελπίζουμε μπορούμε ότι θα περιοριστεί κάποτε, αισθητά.
 Είναι γεγονός, ότι τα πλούσια κράτη μέχρι σήμερα, έκαναν αφαίμαξη πραγματική στον πλανήτη μας, οδήγησαν για τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα το κάθε κράτος στη φτώχεια αφού του απομυζούσαν για αιώνες κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή.
Υδρογονάνθρακες, ορυκτός πλούτος, μεταλλεύματα, πολύτιμοι λίθοι και τόσα άλλα, ήταν αιτίες πολέμων και αποικιοκρατίας σε όλη την πορεία της ανθρωπότητας έως και σήμερα.
Μολύναμε τον πλανήτη, το σπίτι που ζούμε, τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε.

Τώρα τα ανεπτυγμένα κράτη ζητούν μέτρα προστασίας της Γης.
Τα αναπτυσσόμενα κράτη όμως, που βρίσκονται σήμερα οικονομικά, εκεί που πριν πολλά χρόνια ήταν τα πλούσια κράτη, αντιδρούν.

Όπως είπαμε, η φτώχεια μαστίζει ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη ακόμη.
Είναι γεγονός επίσης ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες στηρίζουν τις οικονομίες τους για να ξεφύγουν από τη φτώχεια, με όποιο τρόπο. Είναι επίσης γεγονός ότι τα πλούσια κράτη, για να ξεφύγουν από τη στασιμότητα και την ύφεση, στηρίζουν την οικονομία τους στην πράσινη ανάπτυξη.
Ξέρουμε ότι, με την ανάπτυξη της οικονομίας μιας χώρας, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της βελτιώνεται, η φτώχεια περιορίζεται και η θέση της ίδιας της χώρας στο πολιτικό γίγνεσθαι αποκτά σημασία και ρόλο ανάμεσα στα άλλα κράτη. Πώς λοιπόν τα αναπτυσσόμενα κράτη μπορούν να  κατηγορηθούν  ως τα μόνα υπαίτια του αδιεξόδου της Συνόδου;
Το σήμερα για τα αναπτυσσόμενα κράτη, είναι πιο επιτακτικό, όπως φάνηκε στη σύνοδο.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δήλωσε ότι η πράσινη οικονομία είναι ''η νέα μορφή αποικιοκρατίας''.
Να μια αντίληψη που δεν θα επιτρέψει ποτέ στα κράτη να παρουσιάσουν σύγκλιση απόψεων.
Όχι μόνο γιατί οι άνθρωποι βλέπουν από διαφορετική οπτική γωνία τα πράγματα, αλλά γιατί τα μικρά κράτη έχουν δεινοπαθήσει από τους πλούσιους της Γης και δεν δέχονται να προτείνουν πάντα οι ισχυροί και πλούσιοι τους κανόνες σε κάθε τι!
Οι πολυεθνικές εταιρείες τόσα χρόνια, χρησιμοποίησαν τους φυσικούς πόρους των μικρών κρατών ασύστολα, ξεδιάντροπα, χωρίς ίχνος σεβασμού στους κατοίκους αυτών των κρατών αλλά και χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον.Μήπως σταμάτησαν να το κάνουν και σήμερα;;
Γι αυτό και ο πρόεδρος του Ισημερινού είπε ότι ''οι πλούσιες χώρες λεηλατούν τον πλανήτη, καταναλώνοντας ελεύθερα τους φυσικούς πόρους''.
Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει όλους εκείνους που αντιδρούν στην πράσινη ανάπτυξη των πλούσιων κρατών όταν η ιστορία τους τους διδάσκει για τα μη δίκαια και ειλικρινή αισθήματά των ισχυρών;;;
Η δήλωση : τα πλούσια κράτη του Βορά, ''θέλουν να δημιουργήσουν μηχανισμούς παρέμβασης προκειμένου να παρακολουθούν και να εκτιμούν τις εθνικές πολιτικές χρησιμοποιώντας τις περιβαλλοντικές ανησυχίες ως δικαιολογία'', δείχνει ακριβώς το πόσο η ιστορία τους έχει διδάξει και τους κατευθύνει.
Δεν έχουν άδικο.............δεν είναι αναίτιες οι ενστάσεις των αναπτυσσόμενων κρατών, αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται: το περιβάλλον καταστρέφεται από τους ανθρώπους. Και ο πολιτικός σε κάθε κράτος που θα φέρει την ανάπτυξη στη χώρα του σεβόμενος το περιβάλλον που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε θα είναι ο πραγματικά άξιος της ιστορίας.


Ας μη ξεχνάμε ότι, η εκμετάλλευση όσων η φύση μας προσφέρει, χωρίς μέτρα, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον μόνο τη λήξης της ζωής της Γης θα φέρει πιο γρήγορα.
Η φύση εκδικείται όταν δεν τη σεβόμαστε.
195 χώρες υπέγραψαν  ένα μακροσκελές κείμενο που γενικά και αόριστα,  υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και τη φτώχεια!
Κατακαημένε πλανήτη..............κουράγιο! 

Στο διαστημόπλοιο γη δεν υπάρχουν επιβάτες. Είμαστε όλοι πλήρωμα.
Marshall McLuhan,1911-1980,Καναδός επικοινωνιολόγος 





2 σχόλια:

  1. Το πλήρωμα του διαστημοπλοίου είναι μεγάλο σε αριθμό και δεν ξέρω πόσο θα μας αντέξει το σκάφος! Είναι και τα οικονομικά οφέλη από πίσω... Ας ελπίσουμε πως κάτι μας ξεφεύγει και πως η Γη μας θα καταφέρει να ανταπεξέρθει σε όλα όσα την αναγκάζουμε να υπομένει!

    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κώστα. Ξέρεις για πόσα πράγματα το έχουμε ρίξει στην ελπίδα;;;; Φροντίζουν πάντως να μειώνεται το πλήρωμα, αλλά όχι εκεί που πρέπει!

      Διαγραφή