H δίκη του Σωκράτη ......απευθείας!



''ὁ δὲ ἀνεξέταστος βίος οὐ βιωτὸς ἀνθρώπῳ '':Η ζωή που δεν εξετάζεται δεν αρμόζει σε άνθρωπο—Απολογία Σωκράτους


Σήμερα Παρασκευή και ώρα 6:30 μμ-8:30μμ, θα παρακολουθήσουμε σε ζωντανή μετάδοση τη δίκη του Σωκράτη που είναι η πρώτη εκδήλωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας.
Ο μέγας φιλόσοφος που επηρέασε όλο τον κόσμο με τη διδασκαλία του, θα ''ξαναδικαστεί'' σήμερα από διακεκριμένους δικαστές και νομικούς από Ευρώπη και ΗΠΑ και θα κληθούν να αποφασίσουν αν ο Σωκράτης είναι αθώος ή ένοχος. Βασισμένη η δίκη σε σύγχρονες και ιστορικές πηγές και μελέτες αλλά προσαρμοσμένη στο κλίμα των σημερινών δημόσιων συζητήσεων η εκδήλωση θα διερευνήσει τα ευρεία πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα που διέπουν τις κατηγορίες κατά του Σωκράτη και κυρίως θα δώσει το έναυσμα για αναστοχασμό σημαντικών σημερινών ζητημάτων.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση  στη διεύθυνση http://live.grnet.gr/sgt/.

Να θυμίσουμε λίγο την ιστορία: 
Το 399 π.Χ. διατυπώθηκε εναντίον του κατηγορία για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων. Ο φιλόσοφος καταδικάστηκε, με βάση την κατηγορία, σε θάνατο. Ως σκοπιμότητα της κατηγορίας θεωρήθηκε η διδασκαλία του, η οποία επιδρούσε στους νέους, και με τον φιλελευθερισμό που τον διέκρινε, θεωρήθηκε ανατρεπτικός. Ουσιαστικό κίνητρο, όμως, υπήρξε η αντιζηλία του με σημαντικούς άνδρες της εποχής.
Στη διάρκεια της δίκης ο Σωκράτης έδειξε θάρρος, ενώ η αναγγελία της ποινής δεν κατάφερε να τον βγάλει από τη θεϊκή του αταραξία. Μετά την καταδίκη του παρέμεινε στο δεσμωτήριο 30 μέρες, γιατί ο νόμος απαγόρευε την εκτέλεση της θανατικής ποινής πριν από την επιστροφή του ιερού πλοίου από τις γιορτές της Δήλου. Από τον διάλογο του Πλάτωνα Κρίτων μαθαίνουμε ότι ο Σωκράτης θα μπορούσε να σωθεί, αν ήθελε, αφού οι μαθητές του είχαν τη δυνατότητα να τον βοηθήσουν να αποδράσει. Ο Σωκράτης αρνήθηκε και, ως νομοταγής πολίτης και αληθινός φιλόσοφος, περίμενε τον θάνατο ειρηνικά και γαλήνια, και ήπιε το κώνειο, όπως πρόσταζε ο νόμος.
Αρχαία τοιχογραφία, Μουσείο Εφέσου, 1ος-5ος αιώνας.
Βικιπαίδεια

 Θα λάβουν μέρος στην εκ νέου δίκη του Σωκράτη οι:

(1) Λόρδος Richard Aikens, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία) (2) Sophie-Caroline De Margerie, μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας (Γαλλία) (3) Pierre Delvolvé, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία) (4) Stephan Gass, αντιπρόεδρος του Εφετείου (Ελβετία) Δρ Giusep Nay, πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (Ελβετία) (5) Loretta Preska, πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) (6) Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ακαδημαϊκός, ομότιμη καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, πρώην πρόεδρος της Βουλής (Ελλάδα) (7) Βασίλειος Ρήγας, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (Ελλάδα) (8) Σερ Stephen Sedley, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία) (9) François Terré, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία) (10) Harm Peter Westermann, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν (Γερμανία) Β. Υπέρ Αθηναίων: (1) Ηλίας Αναγνωστόπουλος, δικηγόρος, αναπληρωτής καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών (Ελλάδα) (2) Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, δικηγόρος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα) Γ. Υπέρ Σωκράτους: (1) Michael Beloff, δικηγόρος (Μεγάλη Βρετανία) (2) Patrick Simon, δικηγόρος (Γαλλία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου