''Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται''!!



Kαλό μήνα σε όλους!

Πρωταπριλιά σήμερα, και το έθιμο είναι να ξεγελάμε τους άλλους χάριν αστείου, λέγοντας αθώα ψέματα............
Προσοχή να μην πιστέψουμε σήμερα ό,τι και αν μας πουν, ιδίως αν στις περιοχές καταγωγής σας, θεωρούν ότι αυτός που θα πιστέψει το ψέμα θα είναι άτυχος όλη τη χρονιά, σε αντίθεση με τον καλό ψεύτη που θα έχει την τύχη με το μέρος του και φυσικά θα έχει καλή σοδειά και καλλιέργειες.

Και επειδή έχουμε εξασκηθεί στο ψέμα όλο το χρόνο καλό θα είναι να λάβουμε υπόψιν ότι οι επιστήμονες βρήκαν ότι πέντε σημεία του προσώπου αποκαλύπτουν την αλήθεια των λόγων μας και μόνον την αλήθεια..

Βάσει των ευρημάτων των ερευνητών, οι μύες που σχετίζονται με την έκφραση της θλίψης - ο επισκύνιος μυς των βλεφάρων και ο καθελκτήρας μυς της γωνίας του στόματος – φάνηκαν να συσπώνται συχνότερα σε άτομα που έλεγαν την αλήθεια. Αντίθετα, στο πρόσωπο όσων ψεύδονταν παρατηρείτο μια μικρή σύσπαση του μείζονος ζυγωματικού μυ και πλήρης σύσπαση των μετωπιαίων μυών. Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνέβαλλαν στην αποτυχημένη προσπάθειά τους να μοιάζουν λυπημένοι.

Κατά μέσον όρο λέμε ψέματα δυο φορές την ημέρα, μας λένε οι επιστήμονες...
Σκεφθείτε την πρωταπριλιά πόσο το απολαμβάνουμε...Ίσως γι αυτό διατηρήθηκε ένα έθιμο τέτοιο που οι ρίζες του χάνονται μέσα στους αιώνες.
Πάντως πιστεύεται ότι τα ψέμματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα έκαναν κακό στην καλλιέργεια, μια συγκεκριμένη μέρα όπως είναι η αρχή του μήνα του Απρίλη.

Η ψευδολογία, λένε, είχε θεωρηθεί ως ένας από τους όρους επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας, ακριβώς γιατί μπορεί να παραπλανά τις κακές δυνάμεις που μας παραμονεύουν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Γι αυτό και η εξέλιξη αυτών των ψεμάτων που λέγονται για προφύλαξη, έχει προέλθει από αυτή τη δοξασία.

Τα ψέματά μας αυτήν την ημέρα πρέπει να είναι άκακα, αστεία, με σκοπό να ξεγελάσουμε το θύμα μας για ................καλή τύχη.

Στη Θράκη το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς θεωρείται θεραπευτικό γι αυτό το μαζεύουν σε μπουκάλι να το πιει ο άρρωστος..
Στην Κομοτηνή, τότε που ασχολούνταν με την εκτροφή μεταξοσκώληκα, θεωρούσαν ότι αν την 1η Απριλίου γελούσαν τότε, ''θα γινόντουσαν τα κουκούλια '' τους. Ή στην Ανατολική Θράκη έπρεπε να ξεγελάσουν τον άλλον για να κάνουν καρπούς τα δέντρα τους. Αλίμονο όμως σ'αυτόν που θα ξεγιελιόταν....Θα ήταν άτυχος όλο το χρόνο και αν ήταν παντρεμένος, θα χήρευε.


Είπαμε ότι όλα αυτά γίνονταν την 1η Απριλίου....όχι όλο το χρόνο όπως το έχουμε συνηθίσει εμείς.......

Προήλθε--μας λένε--το έθιμο αυτό  από τη Γαλλία, επειδή σαν σήμερα γιόρταζαν την πρωτοχρονιά τους μέχρι το 1564 που ο Κάρολος ο 9ος αποφάσισε να μεταθέσει την πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου...Πολλοί αντέδρασαν και συνέχιζαν να γιορτάσουν την πρωτοχρονιά τους την Πρωταπριλιά αν και επίσημα την είχαν γιορτάσει την 1η Ιανουαρίου. Έτσι, έπεφταν θύματα κοροϊδίας, πειραγμάτων, ψεύτικων ειδήσεων, τους χάριζαν ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και γενικά τους κορόιδευαν με διάφορα ψέμματα. Έτσι καθιερώθηκε --λένε -- το ψέμα την 1η Απριλίου.

Κατά πολλούς, η πρωταπριλιάτικη φάρσα έχει την προέλευσή της από
τη γιορτή της "Κοροϊδίας και του ξεγελάσµατος" της Ρωµαϊκής Θεάς
"Βένους Απρίλης", δηλαδή του "Απριλίου Αφροδίτης", ενώ άλλοι
επιµένουν πως µε τα πρωταπριλιάτικα ψέµατα και αστεία,
µεγάλη σχέση έχει η Ινδή θεά του έρωτα, η περίφηµη Μάγια.
Βέβαια, αφού είναι το πρώτο ανθρώπινο σπορ το ψέμα ....όλοι θα τα πάμε καλά σήμερα! 
Με την ευκαιρία, να μην ξεχνάμε,  ότι ο ψεύτης και ο κλέφτης, το πρώτο χρόνο χαίρονται. 
Και σας διαβεβαιώ ...................η εγγραφή  μου  δεν περιέχει ούτε ένα ψέμα για χάρη του εθίμου!!
Έτσι.....για να πάω κόντρα στη ψευδολογία γενικά! 
Αλλά σήμερα............δεν πιστεύω κανέναν!!!!!!!!!!!!!!!


6 σχόλια:

  1. Καλημέρα Άννα!! Καλό μήνα!!! Τα ψέματα δυστυχώς δεν τελειώνουν ποτέ και στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι ο ψεύτης και ο κλέφτης χαίρονται πάντα και όχι μόνο τον πρώτο χρόνο!!! Κι αυτό δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xαχαχα Καλημέρα Νίκη!!!!!!! Σίγουρα δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα....αλλά μπορεί να χαίρονται οι ψεύτες πιο πολλά χρόνια αλλά κάποια στιγμή ..............τους πιάνουμε, έτσι δεν είναι;;;
      Καλό σου μήνα!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Άννα μου καλό μήνα!
    Τους πιάνουμε αλλά αφενός δεν τους κάνουμε τίποτα, και αφετέρου τους ακολουθούμε ξανά!
    Να γιατί μας βαρύνει αέναη ατυχία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mαιρη μου καλησπέρα και καλό μήνα...Για τους πολιτικούς μιλάς ε;;;;χαχχαχαχα μας έχουν κάνει κατάληψη στη ζωή μας...Υπάρχουν τόσοι ψεύτες γύρω μας και δίπλα μας......καθημερινά!
      Καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  3. Ενδιαφέρον άρθρο, δεν ήξερα την προέλευση του εθίμου!

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή