Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάρτιος, 2011

OMG!!! Μια γλώσσα!!!

Εικόνα
''Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική...........''είπε ο Ελύτης....αλλά οmg!( oh my god) οι νέοι μας, όπως και κάθε γενιά, έχει δημιουργήσει το δικό της γλωσσάρι.
Η αλφαβήτα μας αντικαταστάθηκε από το λατινικό αλφάβητο που το διαδίκτυο βοήθησε τη χρήση και την εξάπλωσή του και δημιουργήθηκαν τα γνωστά μας greeklish!
Όμως υπάρχει και το γλωσσάρι των μηνυμάτων με τα αρκτικόλεξα που εφηύραν οι νέοι για χάρη συντομίας....και ίσως....και οικονομίας, αφού τρεις και τέσσερις λέξεις γίνονται μία!!!
Για σκεφτείτε διάδοση της νέας κωδικοποιημένης αργκό....που το  λεξικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην διαδικτυακή του έκδοση συμπεριέλαβε  900 νέες λέξεις και σημασίες, που προέρχονται και από το διαδίκτυο και από τα μηνύματα σε κινητά!!
Επειδή είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως αυτής της ''νέας γλώσσας'' της γραπτής επικοινωνίας, παραιτήθηκα της προσπάθειας να μάθω έστω και λίγα από τα λήμματα που υπάρχουν στο λεξικό.....
Ευτυχώς που δεν χρησιμοποιούνται στον προφορικό λόγο  .....…

Το ταξίδι μας στις λίμνες της Ελλάδας συνεχίζεται.............

Εικόνα
Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις λίμνες της πατρίδας μας....Άλλες.... τόσο γνωστές και άλλες ...άγνωστες,  αλλά εξίσου σημαντικές για το οικοσύστημα!
Εξάλλου τόσες και τόσες φώτο με λίμνες του εξωτερικού έχουμε θαυμάσει....χρησιμοποιούμε ως wallpapers..... ή τις δημοσιεύουμε για τα όμορφα ηλιοβασιλέματα.......γιατί όχι και τις δικές μας;;;;
Λίμνη Πετρών  που βρίσκεται νότια στο νομό Φλώρινας. Τροφοδοτείται με κανάλι από την λίμνη Χειμαδίτιδα και αυτή με την σειρά της τροφοδοτεί την γειτονική της Βεγορίτιδα.
Η λίμνη Πετρών αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα παρά την υποβάθμισή της από την παρουσία ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ σε μικρή απόσταση από την λίμνη. 
Σ' αυτήν αναπαράγονται πολλά είδη πουλιών μεταξύ των οποίων και ορισμένα σπάνια όπως η Λαγγόνα.

Η λίμνη Πετρών μαζί με την γειτονική της Βεγορίτιδα ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
.........................................
Παραλίμνη βρίσκεται στα νότια της Ελλάδας, στα σύνορα Βοιωτίας και Εύβοιας.

 Η Παραλ…

Οι όμορφες λίμνες της Ελλάδας!!!!!!!!!!!!!!

Εικόνα
Mια βόλτα στις λίμνες της Ελλάδας, είχα μεγάλη επιθυμία να κάνω....Δύσκολο να τις δεις όλες με ένα ταξίδι...Κατά καιρούς έχω επισκεφθεί αρκετές, και είναι αλήθεια ότι έχω μια αδυναμία στο νερό....είτε λίμνης ή θάλασσας!
Και επειδή τις θάλασσές μας τις τιμάμε δεόντως το καλοκαίρι, ας ταξιδέψουμε  από δω  στις λίμνες, αυτές τις φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας.......
..................................
Τριχωνίδα, η πρώτη και η μεγαλύτερη της χώρας μας....Βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία και φιλοξενεί...........25 είδη ψαριών, 200 είδη πουλιών και βέβαια πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες.


Η Τριχωνίδα αποτελεί μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που συναντάται η βίδρα...ένα θηλαστικό που τρέφεται με ψάρια, βατράχια, αλλά και έντομα, και πτηνά! Η διατροφή του εξαρτάται από το καθαρό νερό της περιοχής που κατοικεί...λίμνης, ή  ποταμών. Του χρειάζεται γλυκό νερό για να καθαρίζει τη γούνα του


..........................................       


Βόλβη, που βρίσκεται στο νομό  Θεσσαλονίκης και εί…

Η αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα

Εικόνα
Διαβάζοντας την Πολιτεία του Πλάτωνα, σίγουρα αντιλαμβάνεται κανείς, όχι μόνο ποιο είναι το δίκαιο και ορθό πολίτευμα, αλλά ότι από τότε,  η πολιτική απογοήτευε τους πολίτες.
Ο ίδιος ο Πλάτωνας, αν και αριστοκρατικός,  δεν προσπάθησε να αναμιχθεί στην πολιτική επειδή   απογοητεύτηκε οικτρά. Σχημάτισε μάλιστα την εντύπωση ότι όλα τα πολιτεύματα της εποχής του, ήταν διεφθαρμένα...
Ως φαίνεται η πολιτική δεν άλλαξε καθόλου!!!!!!!!!!!
Η παιδεία όμως, ήταν αδιαφιλονίκητα η μόνη λύση για να μπορέσει ο πολίτης να ασκήσει δίκαιη πολιτική αλλά και να την αναγνωρίσει.
Η αλληγορία του σπηλαίου της Πολιτείας του Πλάτωνα αυτό ακριβώς θέλει να δείξει!
Οι πολίτες του Πλάτωνα κατοικούσαν δέσμιοι σε μια υπόγεια κατοικία, όμοια με σπηλιά, με την είσοδός της ψηλά στο φως, μακριά από τους κατοίκους της.
Κάποιοι ήταν εκτός της σπηλιάς, στο φως....Δυο κόσμοι ανοίγονται στο μύθο αυτόν: Του αισθητού, αυτό που οι κάτοικοι της σπηλιάς  θεωρούν  ως πραγματικό και είναι ο κόσμος του σπηλαίου, ενώ στην πραγματικότητα …

Δύσκολος ο συσχετισμός οικονομικής κρίσης και αυτοκτονιών αλλά.......υπάρχει!!

Εικόνα
Η οικονομική κρίση με την ύφεση και την πτώση της αγοράς, με τη μείωση των εισοδημάτων και την ανεργία, προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί απελπισία στους πολίτες.
Είναι γεγονός ότι ο καθένας μας έχει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα που τον οδηγεί να βρίσκει τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι.............που δεν τους δένει τίποτε με τη ζωή...Οι αυτόχειρες!!!!! Που θέτουν τέρμα στη ζωή τους...........επειδή απελπίστηκαν, επειδή καταστράφηκαν οικονομικά, επειδή έφτασαν σε αδιέξοδα και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.
Δεν είναι του παρόντος να κρίνουμε το προβληματικό της πράξης τους....το ασταθές του χαρακτήρα τους.........τα ψυχολογικά προβλήματα που πιθανόν να είχαν ή ακόμη και το θόλωμα του νου τη στιγμή του άσχημου μαντάτου, του νέου της καταστροφής.


Υπάρχουν πάντα πολλοί λόγοι που οδηγούνται οι άνθρωποι στην αυτοκτονία.. όλα τα χρόνια της ανθρώπινης ύπαρξης.....
Οι αυτοκτονίες  όμως  αυξήθηκαν το 2010, χρονιά της οικονομικής κρίσης και ακούμε ακόμη και στην αρχή…

''Μαμά Τίγρης'' απέναντι από τις ''Μητέρες υπό την επήρεια''!

Εικόνα
Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει σχολείο για το γονιό ώστε να μάθει να διαπαιδαγωγεί σωστά τα παιδιά του....Είναι αλήθεια επίσης, ότι πολλοί γονείς σήμερα, ακολουθούν  συμβουλές παιδαγωγών και ψυχολόγων, ώστε να αντιμετωπίσουν το όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί στην ανατροφή των παιδιών...
Όμως, οι πατροπαράδοτοι τρόποι ανατροφής, με τους αυστηρούς γονείς, τους καταπιεστικούς και με τις αυστηρές τιμωρίες , το γνωστό  ξύλο που βγήκε  από τον παράδεισο, είναι σήμερα ακραίες περιπτώσεις ή στιγμές των οικογενειών που θάβονται  ''εν οίκω''...
Πληθώρα βιβλίων, δημοσιευμάτων, αναρτήσεων σε ιστοσελίδες, ομιλιών παιδαγωγών αλλά και συνεντεύξεων, άρθρων στις εφημερίδες και τα περιοδικά, ακόμα και συζητήσεις στην τηλεόραση, έχουν σαν θέμα τους το μεγάλωμα των παιδιών και την σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων...
Και πάλι είσαι σίγουρος ως γονιός, ότι ακολουθείς σωστό δρόμο;;; 
Αγάπη, ένστικτο, γνώσεις και ώρα που αφιερώνεις στα παιδιά είναι η συνταγή....Η εκτέλεση όμως ...........περιέχει α…