Θα γίνουν τελικά οι εργασίες στο Τατόι;;;;;;;


Μετά από εγκατάλειψη τόσων ετών, με τα κτίσματά του να είναι ερειπωμένα και το δάσος του γηρασμένο, το Τατόι, το πρώην βασιλικό κτήμα, φαίνεται ότι μπορεί να ελπίζει στην αναγέννησή του. Όχι φυσικά ως βασιλική κατοικία...αλλά ως σημαντική δημόσια περιουσία που χρειάζεται αναστήλωση και περιποίηση.
Στα 42.000 στρέμματα υπάρχουν 27 διατηρητέα κτήρια, με πρώτη την έπαυλη, την εξοχική κατοικία των πρώην βασιλέων που ακόμη δεν έχει εκκενωθεί. Βέβαια το Υπ.Πολιτισμού ολοκλήρωσε την αναπαλαίωση σε τρία από αυτά τα κτήρια, αν και οι εργασίες  δείχνουν προχειρότητα..........
Τουλάχιστον δεν θα καταρρεύσουν τα κτίρια αυτά, όπως το Οινοποιείο(1880), η οικία Στουρμ (1874) και το σπίτι του κηπουρού (1880) που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ερείπια!!!!!!!

Η κακοδαιμονία της χώρας μας είναι αυτή...να προσπαθούμε να πάρουν δημόσιο χαρακτήρα όσα ιδιωτικά κτήρια και χώροι έχουν ιστορία και αξία, και να τα μετατρέπουμε σε σωρό ερειπίων!!!!!!!!!!!
Λοιπόν ...τον προηγούμενο μήνα ανατέθηκε η μελέτη αξιοποίησης αυτού του σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου.....και οι μελετητές καλούνται να αποδείξουν την οικονομική αποδοτικότητα της πρότασής τους αλλά και να ερευνήσουν πιθανό επενδυτικό ενδιαφέρον!!!!!!!!!!!!
Στην αναμονή λοιπόν της μελέτης..............ξέρουμε εκ πείρας πόσος χρόνος απαιτείται, ώστε το κονδύλι των 6,5 εκατ.ευρώ για τα έργα αναπαλαίωσης να κινδυνεύει να χαθεί ...Το χρονικό όριο για την εκταμίευση είναι το 2012!!!!!!!!!!
Υπάρχουν όμως και οι Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου που ανησυχούν για τις μελέτες και απειλούν να αντιδράσουν αν προταθεί ''τσιμέντο'' ....
Σύμφωνα με το Σχέδιο Διάταξης για το Τατόι που υπάρχει και πάνω σ'αυτό θα βασιστούν οι μελέτες, υπάρχουν δυο σενάρια.
Το πρώτο προβλέπει έργα και δραστηριότητες μικρής κλίμακας με ελάχιστες παρεμβάσεις στη φυσιογνωμία και λειτουργία του χώρου.
Το δεύτερο σενάριο αναφέρει μια δυναμική επέμβαση και με προτάσεις που περιλαμβάνουν επεμβάσεις σε έκταση και ένταση εκμετάλλευσης.
Πάντως γενικές κατευθυντήριες γραμμές  δόθηκαν στους μελετητές, ώστε το κτήμα να γίνει ένας τουριστικός ελκυστικός προορισμός, με τη φύση να πρωταγωνιστεί. Βέβαια η συμμετοχή των ιδιωτών είναι επιβεβλημένη μια και απαιτείται οικονομική αυτάρκεια του χώρου.
Οι σκέψεις είναι να μετατραπεί η έπαυλη σε μουσείο- όπως το Αχίλλειο στην Κέρκυρα- θα μελετηθεί η οργάνωση χρήσεων αναψυχής στους υπαίθριους χώρους, χώροι αθλητισμού, εκπαίδευσης κλπ.
Τώρα βέβαια τι θα δούμε από όλα αυτά;;;
Η πείρα μας από τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από τις κυβερνήσεις με τρομάζει...........
Η ιστορία του κτήματος είναι εδώ!

 
Οι πληροφορίες είναι από το ΒΗΜΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου