Πράσινη Χημεία...χωρίς ''πράσιν' άλογα''!!!!!!!






Κάποτε, θυμάμαι, μου είχε πει ένας δερματολόγος, με αφορμή  ερεθισμών σε όλη τη πλάτη ενός φίλου μετά από το ταξίδι του με τα υπεραστικά λεωφορεία, ότι ζούμε δυστυχώς σε ένα χημικό περιβάλλον. Τα πάντα είναι χημικά παρασκευασμένα...πώς να μην επηρεαστούμε;
Αν και ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου στις αρχές του 20ου αι. ήταν τα 45 χρόνια και σήμερα τα ογδόντα.....επειδή η συμβολή της Χημείας σ' αυτό είναι τεράστια, ειδικά μέσω των φαρμάκων, οι επιπτώσεις της σταδιακά, έγιναν τεράστιες....και εμφανείς! 
Σήμερα, φτάνοντας το περιβάλλον στα όριά του, τα κράτη στρέφονται στην πράσινη χημεία.
Ο όρος ''πράσινη χημεία''εμφανίστηκε δυναμικά στον επιστημονικό χώρο στις αρχές της δεκαετίας του 20ου αι. Ο όρος ''Green Chemistry'', λέει ο καθηγητής Κων. Παύλος, του Πανεπιστημίου Πατρών και συντονιστής του ελληνικού δικτύου Πράσινης Χημείας, πρωτοεισήχθη από τον Paul Anastas, που σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε σημαίνει: χρησιμοποίηση ενός συνόλου αρχών, με την εφαρμογή των οποίων μειώνεται ή εξαλείφεται η χρήση ή η δημιουργία επικίνδυνων ουσιών στις διεργασίες σχεδιασμού, παραγωγής και εφαρμογής των χημικών προϊόντων.
Η Πράσινη Χημεία χαρακτηρίζεται από ''πολυεπιστημονικότητα'' και απαιτεί τη συνεργασία χημικών, χημικών μηχανικών, βιολόγων, φυσικών, περιβαλλοντολόγων, μηχανικών, οικονομολόγων, και άλλων επιστημονικών ομάδων.
Η Πράσινη Χημεία και η Πράσινη Τεχνολογία αποτελούν τη μοναδική διέξοδο για την αντικατάσταση των επικίνδυνων χημικών ουσιών................
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η πρόοδος της Πράσινης Χημείας είναι μεγάλη......Σε μας κάνει μερικά βήματα με συστηματική μελέτη από τα Πανεπιστήμια όπως το ΑΠΘ που μελετά την αξιοποίηση της βιομάζας προς υψηλής ποιότητας καύσιμα και χημικά προϊόντα. Επίσης γίνονται μελέτες για την παραγωγή βιοϋδρογόνου.
Το ΕΚΕΤΑ, που έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη και  που θεωρείται πρωτοπόρο στην Ευρώπη και παγκοσμίως, συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια, προσφέροντας γνώσεις σε θέματα τεχνολογικά για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων και βιοκαυσίμων.
Επίσης, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει στην παραγωγή υγρών και αερίων βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς!
Χρειάζεται βέβαια και την ανάλογη .............υποστήριξη του Κράτους, για να αποδώσει καρπούς η έρευνα της Πράσινης Χημείας!
Ένα απλό παράδειγμα παγκοσμίως, είναι η προσπάθεια της φαρμακοβιομηχανίας, να μειώσει τα απόβλητά της, μια και θεωρείται η πλέον ρυπογόνα βιομηχανία.
Πχ, ένα χιλιοστόγραμμο παραγομένων φαρμάκων παράγουν από 25 έως 250 χιλιόγραμμα αποβλήτων!
Πολλές λοιπόν φαρμακοβιομηχανίες παγκόσμια, με τη χρήση της Πράσινης Χημείας, κατόρθωσαν να μειώσουν τα απόβλητά τους, άλλες κατά 94%, άλλες κατά 6 τόνους,  αλλάζοντας διεργασία στην παρασκευή ενός φαρμάκου και μόνο....
Στη χώρα μας, συναντούμε καινοτομίες της Πράσινης Χημείας στα χρώματα και βερνίκια από 9 επιχειρήσεις με 62 προϊόντα. 
Οι αρχές της Πράσινης Χημείας ακολουθούνται στην Ελλάδα και από 6 εταιρείες στην παραγωγή στρωμάτων, 5 στην Κλωστοϋφαντουργία, και λίγες, πολύ λίγες τουριστικές επιχειρήσεις!
Αμελητέα όμως είναι και  η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεών μας, σε αντίθεση με την Ευρώπη, στις καινοτομίες της Πράσινης Χημείας, όπως είναι το οικολογικό στεγνό καθάρισμα,  ο καθαρισμός μετάλλων στη βιομηχανία, η εκχύλιση φυσικών προϊόντων , και άλλα!!!!!!!!!!
Ο  πράσινος δρόμος είναι μακρύς....
Οι υποσχέσεις μεγάλες....ας μη ταυτιστούν με τα πράσιν' άλογα!


Από το περιοδικό ''Επίκαιρα''




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου