Αναζητώντας το ομαδικό πνεύμα.........


Πόσο πολύ φοβάται ο άνθρωπος να βοηθήσει ένα συνάνθρωπο που έχει ανάγκη;; Πόσο αδιαφορεί;;;;;;;;;
Διάβασα χθες για ένα δίχρονο κοριτσάκι στην Κίνα που ξέφυγε από την προσοχή της μητέρας της, έτρεξε στο δρόμο και ...............δυστυχώς παρασύρθηκε από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο!
Είναι τραγικό, θα μου πείτε, και συμφωνώ απόλυτα. Υπάρχει τραγικότερο από το να χάνει τη ζωή του ένα κοριτσάκι;;; Και όμως υπάρχει! 
Το τραγικότερο είναι ότι κανένας περαστικός--και πέρασαν αρκετοί--δεν σταμάτησε να βοηθήσει το άμοιρο παιδάκι που κειτόταν στην άσφαλτο αβοήθητο. Ούτε πεζός δεν σταμάτησε, ούτε τροχοφόρο, που περνούσαν αρκετά,όπως δείχνει και σχετικό βίντεο, παρακάμπτοντας το σώμα του παιδιού. Μάλιστα ένα άλλο αυτοκίνητο πέρασε πάνω από το παιδί.................χωρίς να σταματήσει  και αυτό, όπως το πρώτο που προκάλεσε το δυστύχημα!!!!!!
Δεν είναι τραγικό;;;;;;;
Πού είναι οι άνθρωποι;;;;;
Πού είναι η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια και συμπαράσταση των μελών μιας κοινωνίας;;;;;;;;
Χάθηκαν όλα μέσα στο άγχος που προκαλεί η   οικονομική συγκυρία και εξαιτίας  του αγώνα της επιβίωσης;;;
Κι όμως, στις δύσκολες στιγμές της ανθρώπινης ύπαρξης μόνο το ομαδικό πνεύμα σώζει!
Ομαδικότητα..........τόσο δύσκολη να επιτευχθεί. Αλλά μόνο, με ομαδικό πνεύμα αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες.
Ακόμη και τα έξυπνα ζώα, αυτά που οι επιστήμονες έχουν συμπεριλάβει στο κλαμπ των εξυπνότερων ζώων, έχουν δείξει ομαδικό πνεύμα όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες!Οι φάλαινες πρόσφατα απέδειξαν ότι συνεργάζονται για να επιτύχουν τεράστια κύματα και να σκοτώσουν μια φώκια για το γεύμα τους! Ο ελέφαντας, αυτό το μεγάλο και δυνατό ζώο, δείχνει ομαδικό πνεύμα και συναισθηματικότητα για τα άλλα μέλη της κοινωνίας του!!!!!!!! Απέδειξε μάλιστα ότι μπορεί και συνεργάζεται με άλλους ελέφαντες για να αντιμετωπίσει δυσκολίες....
Μόνος του κάποιος δεν μπορεί να επιτύχει πολλά.............το άτομο ως μονάδα μόνο μικρά βήματα μπορεί να κάνει ....στην ομάδα όμως, ο άνθρωπος έχει έντονο το αίσθημα του ''ανήκειν'', νοιώθει ασφάλεια, μπορεί να συνεισφέρει και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, νοιώθει περηφάνια και αλληλεγγύη, βοηθά και βοηθιέται, δείχνει και παίρνει εμπιστοσύνη...
Αλλά το ομαδικό πνεύμα θέλει δουλειά για να καλλιεργηθεί. Όπως κάθε τι στην προσωπικότητά μας που θέλουμε να αλλάξουμε........είναι ένα ανεκτίμητο προσόν.
Σε τι θα βοηθούσε η ομαδικότητα το μικρό κοριτσάκι; Στο ότι θα υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που θα βοηθούσαν ώστε να σωθεί μια ζωούλα, που μόλις είχε ξεκινήσει το ταξίδι της...Δεν θα υπήρχε ο φόβος του ενός που βοηθά και μπορεί να μπλέξει. Γιατί μόνο από φόβο, πιστεύω, δεν σταμάτησαν να βοηθήσουν . Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει έστω ένας άνθρωπος που δεν βοήθησε από αδιαφορία......Αν υπήρχε το αίσθημα του ''ανήκω στην ομάδα-κοινωνία των ανθρώπων'', δεν θα υπήρχε η απομόνωση του ατόμου στο εσωτερικό του ''εγώ'' που μόνο σε δύσκολες καταστάσεις θα καταλάβει πόσο μόνος είναι.
Η ομαδικότητα  είναι αυτό που μας χρειάζεται σήμερα στη χώρα μας...
Αυτήν την ομαδικότητα προσπάθησαν και κατάφεραν να διαλύσουν........... γιατί έτσι κατόρθωσαν να μας αποδυναμώσουν.
Ανήκουμε όλοι σ' αυτήν την κοινωνία με  τις ίδιες ανάγκες. 
Σε μεγάλα προβλήματα, όπως αυτά που βιώνουμε ως χώρα, οι μικρές ομαδούλες  που υπάρχουν μόνο θόρυβο προκαλούν. Μια μεγάλη όμως ομάδα, μέλη μιας κοινωνίας με ομαδικό πνεύμα, ενωμένα με αλληλεγγύη, θα έκαναν τη διαφορά.
Και όχι μόνο στους αγώνες ως χώρα που θέλει να εξακολουθεί να υπάρχει, που τη θέλουμε ζωντανή και δυνατή, με πολίτες που θα μπορούν να δημιουργούν και όχι μόνο να επιβιώνουν, αλλά το ομαδικό  πνεύμα, αυτή η μεγάλη κοινωνική ομάδα, θα καλλιεργούσε την εξωστρέφεια στα μέλη της, την αλληλοβοήθεια, την μέριμνα για τους αδύναμους κρίκους της, την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στους άλλους, θα προσέφερε έργο, ό,τι ποτέ το κράτος δεν θα προσφέρει στους πολίτες του.
Αφύπνιση χρειάζεται παντού.
Χάσαμε τον άνθρωπο............ας βγούμε όλοι από το ''καβούκι μας'' να τον ξαναβρούμε. Επειγόντως αναζητείται άνθρωπος! 
Ο Σεφέρης, όταν  πήρε το Νόμπελ, αντί για μερικές δεκάδες ευχαριστήριων μηνυμάτων προτίμησε μόνο ένα: "Σε αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει ο καθένας έχει ανάγκη τον άλλο. Ας αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και αν βρίσκεται"!!!!!!!!!!!!!!!!!!





4 σχόλια:

  1. ΕΜΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΣΙ, ΟΥΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝΚΑΙ ΠΙΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ. ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΄΄ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΥΣ΄΄ ΚΑΙ ΧΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΜΑΣ, ΤΟΤΕ ΠΑΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ.ΠΕΘΑΝΕ. ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Vicky ακόμα, λες, υπάρχουν άνθρωποι αληθινοί ανάμεσά μας;;; Όχι άνθρωποι που αμύνονται, που πιάνουν τον κλέφτη όπως λες, για δική τους ασφάλεια και προστασία, αλλά για να βοηθήσουν τον διπλανό τους...υπάρχουν τέτοιοι;;
    Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται ακόμη ομαδικά για το καλό των άλλων και όχι μόνο το δικό τους;;;
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι ζητας ανθρωπια απο τους ανθρωπους αφου και εσυ λες οτι τα ζωα μπορουν να μας διδαξουν περισοτερα.Αυτο που κανουν τα ζωα λεγεται ενστικτο κατι δηλαδη που δεν απετει σκεψη.

    Παντος για να μην φτανουμε στα ακρα πιστευω πως υπαρχουν τετοιοι ανθρωποι και δεν ειναι λιγοι ειναι απλος λιγοτεροι.

    Για την αγαπητη vicky αν μου επιτρεπετε θα ηθελα να πω οτι για λιγο ακομα εχει δικιο αλλα εχουμε επιρεαστει παρα μα παρα πολυ και ειναι θεμα χρονου. Αν και πιστευω και στα θαυματα

    Καλημερα και καλη συνεχεια

    Παναγιωτης Η.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παναγιώτη τα ζώα δεν λειτουργούν έτσι από ένστικτο. Έτσι λειτουργούν μόνο τα έξυπνα ζώα, αυτά που μπορούν να ''σκεφθούν'' λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις και να κατανοήσουν την βοήθεια των άλλων ζώων του είδους τους.
    Υπάρχουν άνθρωποι,λες αλλά λίγοι..........κρίμα!
    Θα πρεπε να είμαστε πολλοί ........σήμερα περισσότερο από ποτέ!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή