Μέτρα για την πάταξη της παράνομης απασχόλησης των μεταναστών!


Πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά μετανάστη θα κληθούν να καταβάλουν οι εργοδότες που τους απασχολούν παράνομα.
Τα αυστηρότερα μέτρα για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομους μετανάστες τρίτων χωρών περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του Yπουργείου Εργασίας, για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επιβολή ελάχιστων προτύπων, που συζητήθηκε χθες στο Yπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν τις εισφορές και τα ημερομίσθια στους μετανάστες τουλάχιστον για 3 μήνες, αν ο εργοδότης δεν μπορεί να αποδείξει το διάστημα που τον απασχολεί. Ακόμη η συγκεκριμένη επιχείρηση θα αποκλείεται από επιδοτήσεις και από συμβάσεις με το Δημόσιο ως και 5 χρόνια, ενώ θα επιβάλλεται και προσωρινό ή οριστικό κλείσιμο ανάλογα με την περίπτωση.
                     

Σημ: Το θέμα είναι ποιος θα ελέγχει τους εργοδότες που χρησιμοποιούν μετανάστες ....Η παράνομη απασχόληση στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία τις εισφορές και πάνω από όλα είναι σε βάρος του εργαζόμενου. Όμως, παράνομα εργάζονται και χιλιάδες Έλληνες χωρίς ασφάλιση, ένσημα και φορολόγηση. Είναι ένα αγκάθι στην αγορά εργασίας....
Νόμοι υπάρχουν.......έλεγχος δεν υπάρχει για να παταχθεί το ''δουλεμπόριο'' των εργαζομένων, όπως το ονομάζω.............που στηρίζεται στην ανάγκη του πολίτη για δουλειά και μάλιστα σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς......



4 σχόλια:

  1. Ο προβληματισμός είναι αυτός τη εφαρμογής του νόμου. Στην Ελλάδα το καθήκον του κράτους περιορίζεται στην σύνταξη και ψήφιση των νόμων, ενώ φαντάζεται την αυτόματη τήρηση τους από τον Ελληνάρα. Αλλά στην Ελλάδα είμαστε τι να κάνουμε. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά κάποιος θα ασχοληθεί και με την τήρηση τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Chrisqio καλημέρα. Στην Ελλάδα είμαστε φυσικά.....και από νόμους άλλο τίποτε!!!!!!!!!!Χωλαίνουμε όμως ως προς τον έλεγχο της εφαρμογής των νόμων...Βλέπεις, ως πολίτες θεωρούμε μαγκιά μας την ανυπακοή στους νόμους και όσοι έχουν έργο να ελέγχουν αν εφαρμόζονται οι νόμοι σε όλους τους τομείς............υπολειτουργούν!
    Ας ελπίσουμε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Elpidaanna καλημέρα
    Νομίζω ότι αν διαβάσεις προσεκτικότερα το σχολιό μου θα δεις ότι αυτό ακριβώς λέω κι εγώ ότι ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Chrisqio ναι συμφωνούμε απόλυτα! Μόνο που προχωρώ και λίγο παρακάτω στο ότι όχι μόνο δεν εφαρμόζονται αλλά και δεν ελέγχονται αν εφαρμόζονται από τα εντεταλμένα όργανα!!!!!!
    Να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή