Μεσογειακή διατροφή για την αντιμετώπιση του Μ.Σ!


Τώρα το καλοκαίρι, είμαστε πιο χαλαροί και ως προς τη διατροφή μας!!!!!! Μια μπυρίτσα με το ανάλογο μεζεδάκι δίπλα στο κύμα και με καλή παρέα είναι ό,τι καλύτερο!
Όμως, ως κάτοικοι μεσογειακής χώρας δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεσογειακή διατροφή, που πλέον θεωρείται το επιστέγασμα της  υγιεινής διατροφής. Γιατί η παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για την παρουσία υπέρτασης, υπεργλυκαιμίας και υπερλιπιδαιμίας.
Αυτά τα τρία μαζί με την παχυσαρκία, αναγνωρίστηκαν μόλις το 2002 από τον ΠΟΥ, με τον όρο Μεταβολικό Σύνδρομο.
Πρόκειται για ένα παζλ μεταβολικών διαταραχών που οδηγούν αναπόφευκτα στην αθηρωμάτωση και την καρδιαγγειακή νόσο, ενώ συμβάλλουν στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη, υπνικής άπνοιας, πολυκυστικών  ωοθηκών κα.
Βασικές ψηφίδες του παραμένουν η υπέρταση, ο διαβήτης, η δυσπιλιπιδαιμία. Σε σχέση με την παχυσαρκία ο κίνδυνος αφορά το λεγόμενο ''σπλαχνικό λίπος'', αυτό το ''σαμαράκι'' γύρω από τη μέση.
Αυτό το λίπος, σε αντίθεση με το λίπος του σώματος σε άλλα σημεία, σχετίζεται με ανωμαλίες στην παραγωγή ινσουλίνης.

Το μεταβολικό σύνδρομο εμφανίζεται όταν γενετικώς επιρρεπή άτομα αποκτούν υπερβολικό βάρος, οπότε παράγοντες όπως ανθυγιεινή διατροφή και μειωμένη έως ανύπαρκτη σωματική δραστηριότητα διαμορφώνουν ένα ''τοξικό'' περιβάλλον που ραγδαία αυξάνει την εμφάνιση του συνδρόμου.
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις καθημερινές μας συνήθειες και η μόνη αντιμετώπιση είναι η απώλεια βάρους. Οι υποθερμιδικές δίαιτες φαίνεται να συμβάλλουν θετικά αφού μειώνουν το βάρος.
Μόνο 5-7% ελάττωση του βάρους αμβλύνει σημαντικά όλες τις παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου.
Η μεσογειακή διατροφή εφόσον τηρείται καθημερινά μπορεί να ελαττώσει κατά 50-70% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων!
Για καλύτερη ζωή λοιπόν, σωστή διατροφή, όχι υπερβολές, άσκηση-- και αυτήν την εποχή η θάλασσα βοηθά σημαντικά--,και φαγητό σε τακτικές ώρες!!!!!!!!!!!
 Οι πληροφορίες είναι από το ''Κ''





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου