Μ 'ένα ''κλικ'' απαθανατίζεται η ζωή !!!!!!!

Αγαπώ τη φωτογραφία...Πάντα υπάρχει μια φωτογραφική μηχανή στη τσάντα μου...Μη φανταστείτε  ότι ξέρω από φωτογραφίες!!!!!!!!!!!!!! Θα ήθελα όμως να γνωρίζω τα πάντα.......
Γι αυτό και θαυμάζω τον καλό φωτογράφο που είναι καλλιτέχνης πραγματικός, και απολαμβάνω πάντα φωτογραφίες που δείχνουν στιγμιότυπα ζωής, στιγμές που κρατούν μόνο για κλάσματα δευτερολέπτου και που τις φυλακίζει ο φακός για πάντα!
Η φωτογραφία, εκτός από έργο τέχνης μπορεί να είναι και μια ιστορική μαρτυρία, να αποκαλύπτει στιγμές κρυφές και μυστικές, στιγμές  γεμάτες αγάπη αλλά και πόνο, απαθανατίζοντας την ομορφιά αλλά και την ασχήμια............μπορεί να ρίχνει ακόμη και κυβερνήσεις!!!!!!!!!
Η φύση πάντα ήταν πόλος έλξης για τον καλλιτέχνη- φωτογράφο!  Πάντα θα είναι πηγή έμπνευσης .............. 
Τεχνική, γνώσεις, ταλέντο, υπομονή αλλά και τύχη χρειάζεται ο καλός φωτογράφος!!!!!! Μόνο έτσι μπορεί να απαθανατίσει τέτοιες στιγμές...
Πέρα από κάθε αμφιβολία η αποτύπωση της εικόνας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού και μια από τις λίγες περιπτώσεις που μια καθαρά τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη, γέννησε μια νέα μορφή τέχνης...........
Η ιστορία της φωτογραφίας είναι πολύ παλιά!!! Ο Αριστοτέλης τον 4ο αιώνα π.Χ. γύρω στο 310 π.Χ., παρατήρησε το φαινόμενο του σκοτεινού δωματίου. Παρατήρησε μια εικόνα κατά την διάρκεια της έκλειψης της σελήνης που προβλήθηκε στο έδαφος μέσω των τρυπών από ένα κόσκινο, και από τα χάσματα μεταξύ των φύλλων ενός πλατανιού. Περιέγραψε το φαινόμενο της συμπεριφοράς των ακτίνων του φωτός, όταν περνάνε μέσα από μία μικρή τρύπα, την ευθύγραμμη διάδοση του φωτός και του σχηματισμού του ειδώλου ενός αντικειμένου μέσα από μία μικρή τρύπα, περιγράφονται σε βασικές γραμμές, από τον μεγάλο σοφό, στο 15ο κεφάλαιο του βιβλίου του «Προβλήματα».



Η  camera obscura, το σκοτεινό δωμάτιο του Αριστοτέλη, ήταν η πρώτη μεταφερόμενη φωτογραφική κατασκευή. Δεν μπορούμε να την πούμε ακριβώς φωτογραφική μηχανή, γιατί δεν διέθετε φιλμ και φακό.
Φακό τοποθέτησε στην κάμερα  για πρώτη φορά ο Ντανιέλ Μπαρμπάρο, το 1530.
Το 1550, ο Τζιρόλαμο Καρντάνο τοποθέτησε στο φακό και μηχανισμό διαφραγμάτων για να πετυχαίνει μεγαλύτερη ευκρίνεια


Το  1600 με 1620, εμφανίζεται η  πρώτη φορητή μηχανή σε λογικές διαστάσεις, ώστε να τη μεταφέρουν δύο άτομα, camera obscura, πρόγονος της σημερινής φωτογραφικής μηχανής. 
 Τη χρησιμοποιούσε ο αυστριακής καταγωγής αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ. Με αυτή σκιτσάριζε σε μεγάλο μέγεθος χαρτιού τοπία με μεγάλη ακρίβεια. Στην κυριολεξία έστηνε μια σκηνή σε ένα χώρο, κλείνονταν μέσα και σχεδίαζε με το λίγο φως που περνούσε μέσα από το υποτυπώδες οπτικό σύστημα, αυτό που σήμερα αρκεί ένα κλικ για να το πετύχουμε.

Ακολούθησαν πολλές προσπάθειες για να φτάσει η φωτογραφία σήμερα σε τόσο υψηλό επίπεδο.
Προσπάθειες ανήσυχων και έξυπνων μυαλών που προσπάθησαν να αποτυπώσουν αντικείμενα στο χαρτί, χρησιμοποιώντας άλατα αργύρου ή χρήση της υπέρυθρης ακτινοβολίας, θαλασσινό νερό και φυσικά με τη βοήθεια της χημείας που έδωσε άλλη ώθηση στην αποτύπωση της εικόνας.
Ο Τάλμποτ αποκτά την ευρεσιτεχνία της φωτογραφικής μεθόδου του αρνητικό/θετικό πάνω σε χαρτιά ιωδιούχου αργύρου, το 1841 . Την πατέντα του ονομάζει καλοτυπία, από το ελληνικό κάλλος, που σημαίνει ομορφιά.
Έτσι αναπτύχθηκε η φωτογραφία και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν  στο πέρασμα των χρόνων.
Έχουμε λοιπόν τη δαγκεροτυπία, τη Ταλμποτυπία, την αμβροτυπία και σιδεροτυπία, 
την κυανοτυπία, και μετά εχουμε την έγχρωμη φωτογραφία που  στηρίζεται σε θεωρία του Άγγλου Thomas Young, ο οποίος το 1802, αναφερόμενος στον I. Newton, διατύπωσε την υπόθεση κατά την οποία τρία βασικά χρώματα, το ερυθρό, το πράσινο και το κυανό, αρκούν για το μάτι για την αναπαραγωγή όλων των χρωμάτων.


Σήμερα οι ψηφιακές μηχανές αποτελούν ευρύτατα διαδεδομένα καταναλωτικά προϊόντα, ενώ συνεχίζουν να εξελίσσονται ενσωματώνοντας επιπλέον δυνατότητες, όπως βιντεοσκόπηση, με ή χωρίς καταγραφή ήχου. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ψηφιακής φωτογραφίας, είναι και η εύκολη σχετικά, δυνατότητα επεξεργασίας της. Οι προσπάθειες βελτίωσης συνεχίζονται παράλληλα και στην ψηφιακή και στην αναλογική εικόνα.


οι πληροφορίες είναι από εδώ    και εδώ



4 σχόλια:

  1. Eκπληκτικές πληροφορίες για την τέχνη της φωτογραφίας και καταπληκτικές οι φωτογραφίες που επέλεξες αγαπητή Αννα!Ενα μόνο κλικ αρκεί για να περάσει μια στιγμή στην αιωνιότητα,μ' αρέσουν τόσο οι παλιές φωτογραφίες όσο και οι περίεργες (αυτές που ο φωτογράφος πρέπει να δοξάζει την τύχη του!).
    Να είσαι καλά,καλό μήνα και καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερές φωτογραφίες και έχεις δίκιο στο ότι μια φωτογραφία μπορεί να φυλακίσει για πάντα μια στιγμή ζωής που κρατάει κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτό είναι εκπληκτικό.
    Καλημέρα Άννα και όμορφη Κυριακή σου εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Δημήτρη...Δεν είναι υπέροχες οι φώτο;;; Μπράβο στον φωτογράφο να λες που είχε τόση υπομονή!!Μ'αρέσουν και μένα οι παλιές φωτογραφίες και δη οι ασπρόμαυρες!
    Να σαι καλά και καλά να περνάς .Φυσικά ξέχασα....καλό μήνα για όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκη μου καλησπέρα. Ναι γι αυτό αγαπώ την φωτογραφία γενικά, και περισσότερο αυτές τις φωτο που φυλακίζουν για πάντα τη στιγμή!
    Να σαι καλά και καλή Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή