Η οικονομική ανάπτυξη ........χρειάζεται ........αθρωποθυσίες!!!

H  ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα είναι διπλάσια από τις αρχικές εκτιμήσεις....Όλη η περιοχή έχει μολυνθεί και ο εφιάλτης συνεχίζεται!
Όμως, πάντα απορούσα με τη στάση των πολιτών της Ιαπωνίας,στα διάφορα προβλήματα της χώρας...Πειθήνιοι εργαζόμενοι, το θαύμα της ανάπτυξης της Ιαπωνίας, απεργίες μόνο με το καπελάκι φορεμένο ανάποδα, χαμογελαστοί άνθρωποι ήταν ότι θαύμαζα αλλά  και αυτό που  με έκανε να αναρωτιέμαι..........''τόσο τέλεια ζουν;;;'' ή ''τόσο πολύ ενδιαφέρεται το κράτος για τους πολίτες του;;;'' 
Το νερό που ψύχει τους αντιδραστήρες, γεμάτο ραδιενέργεια, επιστρέφει στη θάλασσα!


Πρόσφατα διάβασα μια θαυμάσια συνέντευξη στο ''Ε''-5/6/2011- που μιλά γι αυτό το θαύμα της Ιαπωνικής οικονομίας μέσα από τη συνέντευξη του Κένζι Χιγκούτσι, Ιάπωνα φωτογράφου. 
Ο Χιγκούτσι φωτογραφίζει για 38 χρόνια τους εργάτες που δουλεύουν κάτω από  δύσκολες συνθήκες. Μέσα σ' αυτές τις φωτογραφίσεις, υπάρχει πλούσιο υλικό για τους εργάτες των πυρηνικών εργοστασίων.
Η πείρα του μεγάλη και οι γνώσεις του για το θέμα, τεράστιας σημασίας.
Μέχρι πριν το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσε αυτή τη βλάβη στο πυρηνικό εργοστάσιο....δεχόταν ο ίδιος, απειλές και υβριστικές επιστολές....Μετά--ω τι υποκρισία!- δέχθηκε πληθώρα προσκλήσεων για ομιλίες και αιτήματα για συνεντεύξεις!
Πίστευα βέβαια, ότι το να εργάζεται  κάποιος, σε πυρηνικό εργοστάσιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του και την ζωή του την ίδια, είναι επιλογή.
μπάνιο στη θάλασσα δίπλα στο πυρηνικό εργοστάσιο!!!!!!
Και τα χρήματα πίστευα, ότι ήταν πολλά. Ήμουν σίγουρη βέβαια, ότι όλοι οι εργάτες των πυρηνικών εργοστασίων ξέρουν ακριβώς τον κίνδυνο....για τους ίδιους!
Στην Ιαπωνία-- όπως αφηγείται ο ίδιος ο Χιγκούτσι--δεν είναι έτσι! 
Μέσα από τη συνέντευξή του, μαθαίνει κανείς ότι το Ιαπωνικό οικονομικό θαύμα που στηρίχθηκε και στην πυρηνική ενέργεια, χρησιμοποίησε  φτηνό εργατικό δυναμικό,  αναλώσιμους απαίδευτους εργάτες που ούτε γνώσεις είχαν αλλά και ούτε φρόντισαν  να τους τις μεταδώσουν.
κατάλυμα που μένουν οι εργάτες στο χώρο του εργοστασίου!
Φυσικά, τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας, χρησιμοποιούν τους επινοικιαζόμενους εργάτες...γιατί όπως μας πληροφορεί ο Χιγκούτσι, οι στρατιές ανέργων δίνουν το δικαίωμα και την ευκαιρία στους εργολάβους και υπεργολάβους να στρατολογούν για τις επικίνδυνες και βρώμικες εργασίες  νέους, αμόρφωτους, κακοπληρωμένους εργάτες  επειδή υπάρχουν πολλοί μετά την ύφεση του 1991!
Η δουλειά στο πυρηνικό εργοστάσιο είναι απλή χειρωνακτική εργασία, που ο καθένας μπορεί να κάνει. Δεν έχουν ενημέρωση οι εργάτες και δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο....
Οι νεαροί, υγιείς και αμόρφωτοι εργάτες, κάνουν τις βρώμικες και επικίνδυνες δουλειές με μικρό μεροκάματο, 10 χιλιάδες γεν τη μέρα που ισοδυναμεί με 85 ευρώ περίπου, μέρος του οποίου πηγαίνει ως προμήθεια στους υπεργολάβους.
Γιατί ο εργάτης αυτός ανήκει στον πάτο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης του πυρηνικού εργοστασίου. Στην κορυφή αυτής της διαστρωμάτωσης βρίσκονται οι 9 εταιρείες ηλεκτρισμού που τους ανήκουν τα πυρηνικά εργοστάσια, οι μεγαλοεργολάβοι δηλαδή, μετά οι υπεργολάβοι που είναι αυτοί που κατασκεύασαν τα εργοστάσια,  οι μεσάζοντες που βρίσκουν το εργατικό δυναμικό....και ανάμεσα σ' αυτούς υπάρχει και η Γιακούζα, η γιαπωνέζικη μαφία που στέλνει καμιά φορά και εκείνη εργάτες στα πυρηνικά εργοστάσια!!!!!
Οι εργασίες που κάνουν αυτοί οι εργάτες είναι τόσο απαραίτητες που αν δεν δεχόταν κανείς να τις κάνει, τα εργοστάσια αυτά δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. 
οι αναλώσιμοι....πάνε για δουλειά!


Καθημερινά λοιπόν, σφουγγαρίζουν δάπεδα για απομάκρυνση ραδιενέργειας, κάνουν καθαρισμό νερού που έχει διαρρεύσει, συγκολλήσεις σωλήνων την ώρα μάλιστα που λειτουργεί το εργοστάσιο, μεταφορές μηχανών και άλλες καθημερινές  χειρωνακτικές εργασίες.
Αυτοί οι αναλώσιμοι εργάτες, οι ''μιας χρήσεως'' όπως αποκαλούνται, δεν έχουν καμιά ασφάλιση και όταν αρρωστήσουν τους πετάνε σαν τα σκουπίδια...Φυσικά δεν  έχουν χρήματα για δικηγόρους ώστε να αποτανθούν στη δικαιοσύνη η οποία όμως δεν τους ευνοεί- αν και όποτε μπορέσουν να προσφύγουν σ' αυτήν --...
Και η δικαιοσύνη δεν τους ευνοεί  επειδή η πυρηνική ενέργεια είναι εθνική πολιτική της Ιαπωνίας ...Μια ευνοϊκή απόφαση δικαστηρίου για έναν άρρωστο εργάτη θα σήμαινε και την αρχή του τέλους αυτής της πολιτικής, λέει ο Χιγκούτσι!
Η λέξη ''δημοκρατία'' δεν υπάρχει στην Ιαπωνία, επισημαίνει!!!!!!
Τι κάνουν όμως τα συνδικάτα;;;  Απλά...................δεν υπάρχουν!!!!!!!
Αυτό είναι το ειδικό βιβλίο που καταγράφονται οι ενδείξεις από τα δοσίμετρα που φορούν όλοι οι εργάτες....αλλά  η πληροφόρηση των εργατών είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη!
Ασθένειες εξαιτίας της ραδιενέργειας, αλλά και άλλων βιομηχανικών αποβλήτων όπως  η νόσος Μιναμάτα - νευρολογική ασθένεια- από τα απόβλητα  υδραργύρου, που έπεφταν στη θάλασσα από βιομηχανική μονάδα, ή νόσος Ιτάι Ιτάι από  απόβλητα καδμίου είναι απόρροια της προτεραιότητας της χώρας για πλούτο ανεξάρτητα από τις συνέπειες. 
Οι σκληροί εργασιακοί κανονισμοί που έχουν επιβάλλει στο κράτος οι βιομηχανίες δεν δικαιώνουν ποτέ τους εργάτες!
Οι ελίτ  δεν παίρνουν καμιά προφύλαξη για να αυξάνουν  τα κέρδη τους--λέει ο Ιάπωνας φωτογράφος--και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα θυσιάζονται.
Να γιατί ποτέ δεν θα πάψουν να υπάρχουν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα σε κάθε χώρα!!!!!!!!
Και είναι κρίμα...........που σ' αυτήν τη χώρα διαδήλωσαν μόνο περίπου 10.000 πολίτες εναντίον της πυρηνικής ενέργειας, στο Τόκιο μετά τη Φουκουσίμα, σε μια πόλη 13.000.000 κατοίκων!!!!!!!!!!
Αυτή είναι η χώρα της πειθαρχίας ........της οικονομικής ανάπτυξης.............της άγνωστης λέξης της δημοκρατίας..............του ανύπαρκτου συνδικάτου!!!!!!!!
Πάντως, το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, αναμένεται να  κλείσει μέχρι τον Ιανουάριο, αν και εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να καθυστερήσει κατά πολύ, καθώς η διαρροή ραδιενέργειας συνεχίζεται.



Από τη συνέντευξη του Κένζι Χιγκούτσι στο ''Ε''-1050
Οι φωτογραφίες είναι του ίδιου του φωτογράφου όπως δημοσιεύτηκαν στο ''Ε''.

8 σχόλια:

  1. Άννα

    Είναι σωστή βέβαια η ανάρτηση αλλά ...

    οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

    --------------------------
    Όλη η ανάπτυξη της Ανθρωπότητας σε "αναλώσιμους" στηρίχτηκε.

    Πως κτίστηκε ο Παρθενώνας?
    Πως κτίστηκαν οι Πυραμίδες?

    Όλα με αναλώσιμους?

    -----------------
    Πως άρχισαν οι γνώσεις σε Ψυχιατρική, Ανατομία?

    Με φριχτά πειράματα πάνω σε ανθρώπους.

    _________________

    Στις χώρες του Τρίτου Κόσμου υπάρχει κόσμος που πεθαίνει κάθε μέρα όχι μια φορά μόνο αλλά χίλιες. Όλοι αυτοί θα θεωρούσαν τον εαυτό τους πολύ ευτυχή αν δούλευαν στο εργοστάσιο της Φουκοσίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στά άλλα πυρηνικά εργοστάσια τι νομίζεις ότι γίνεται? Ακριβώς τα ίδια και χειρότερα.

    Ποιός θα σφουγγαρίσει το πάτωμα από το ραδιενεργό νερό στα πατώματα???? Ο εξωγήινος???

    Στα εργοστάσια της ΔΕΗ που καίνε πετρέλαιο πόσοι αναλώσιμοι υπάρχουν που εισπνέουν τοξικές αναθυμιάσεις?????

    ----------------------
    Τίποτα δεν ξέρεις.

    Ακόμα και στα εργαστήρια των σχολείων που κάνουν χημικά πειράματα με θειικό, νιτρικό και φωσφορικό οξύ όποιος μαθητής ή καθηγητής είναι από πάνω και εισπνέει τους ατμούς δεν παίρνει μια καλή δόση που αυξάνει την πιθανότητα να πάθει καρκίνο στην ζωή του??

    ------------------
    Έχεις αναπνεύσει ποτέ αέρα από οξυγονοκολλήσεις που κάνουν λιμενεργάτες στα υπό συντήρηση στον εσωτερικό σκελετό των πλοίων??

    Το κοκτέιλ των αερίων που παράγεται του εξασφαλίζει σίγουρο καρκίνο ή πνευμονοπάθεια την επόμενη πενταετία.

    -----------------------
    Υπάρχουν πολλοί "αναλώσιμοι" σε αυτόν τον κόσμο για να ζουν καλά οι υπόλοιποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ Ιονν με το σκεπτικό σου...αλλά άλλο θέμα είναι να στηρίζεσαι σε αναλώσιμους που κινδυνεύουν επειδή είναι απαραίτητο, και τους στηρίζεις και τους πληρώνεις και τους περιθάλπτεις και άλλο να τους συμπεριφέρεσαι ως σκουπίδια.
    Δεν είναι το θέμα οι τάξεις των εργατών που πεθαίνουν και αρρωσταίνουν εξαιτίας της δουλειάς τους. Το θέμα ή μάλλον τα ''εσφαλμένα συμπεράσματα'' που λες αφορούν τον πλουτισμό κάποιων επειδή δεν παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και για τους εργάτες και για τον κόσμο που λες ότι θέλουν να ζει καλά μόνο και μόνο για να έχουν χαμηλό κόστος.
    Ο Παρθενώνας χτίστηκε κατά κύριο λόγο από εργάτες αμειβόμενους.
    Στα εργαστήρια της ΔΕΗ πόσοι αναλώσιμοι δεν ξέρουν τι αναπνέουν;; ή πόσοι οξυγονοκολλητές των πλοίων δεν ξέρουν πόσο επικίνδυνη είναι γι αυτούς η δουλειά τους;;;
    Άλλο επιλέγω κατ' ανάγκη ή επειδή αμείβομαι καλά να κάνω μια εργασία και άλλο αυτό που μόλις διαβάσαμε. Επιλογή .....είναι το Α και το Ω! Ακόμη και αν πεινάω....επιλέγω!
    Εξ άλλου Ιονν θα ζούσαμε καλά ακόμη και αν είχαμε λιγότερη πρόοδο!!!!!
    Τελικά το ζητούμενο όλων αυτών των ελιτ της παγκόσμιας οικονομίας για σένα είναι, να μας προσφέρουν μια καλύτερη ζωή;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσο για τα πειράματα στον τρίτο κόσμο αλλά και για τα ψυχιατρικά πειράματα........................θα ήθελες να γίνονταν στο δικό σου παιδί;;;
    Μήπως να δικαιολογήσουμε την εγκληματικότητα επειδή γίνεται από κάποιους που θέλουν να ξεφύγουν από την τάξη των αναλώσιμων εργατών;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. TEΛΕΙΑ ΤΑ ΛΕΣ. ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΜΙΑΣ ΄΄ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ΄΄ ΖΩΗΣ?? ΤΟ ΝΑ ΕΧΩ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ ΕΓΩ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΜΟΥ.ΤΟΤΕ , ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΣΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ??? ΑΣ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΡΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ. ΕΚΕΙ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ??? ΕΤΣΙ ΠΕΙΘΗΝΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝΕ. ΦΥΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ . ΘΕΛΟΥΝ ΚΕΡΔΗ .ΝΑ ΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΑΣΠΕΝ ΚΑΙ ΣΥ ΣΤΗ ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΡΩΜΙΑ. Ο ΚΑΘΕΙΣ ΟΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΟΙΑΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΠΕΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΄΄ΟΝΕΙΡΟ΄΄ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.... ΔΕΝ ΘΑΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΠΑΧΟΥΛΟ ΜΙΣΘΟ ΟΣΟ ΖΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΑΝ ΖΩΟ. ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ. ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Vichy..Έτσι... οι ελίτ του κόσμου παλεύουν για να κρατήσουν τα πλούτη τους και να διατηρήσουν τη φτώχεια όσο μπορούν περισσότερο επειδή οι φτωχοί -άποροι- ανεργοι θα τους βγάλουν τα εκατομμύρια τους ...Και οι άποροι, οι συνειδητοποιημένοι αναλώσιμοι, αγωνιζονται για ανθρώπινες συνθήκες....ή χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να ξεφύγουν από το ''τίποτε'' της κοινωνίας που ανήκουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή Αννα καλησπέρα!
    Φοβερή ανάρτηση κι επίσης πολύ σωστά όσα λέει ο Ιοnnkorr,γιατί τι σημασία έχει αν ξέρεις τις συνέπειες όταν είσαι αναγκασμένος να το κάνεις για να ζήσεις.Μου κάνει εντύπωση το ότι δεν κάνετε συνειρμούς με την Ελληνική νέα τάξη πραγμάτων.
    Δυστυχώς αλλά ακριβώς εκεί οδηγούμεθα:σε φτηνό εργατικό δυναμικό,από αναλώσιμους κι απαίδευτους εργάτες (Ελληνες και ξένους) που ούτε γνώσεις θα έχουν και θα λένε κι ευχαριστώ που βρίσκουν ένα ξεροκόμματο να φάνε!Εκεί θέλουν να οδηγήσουν την Ελληνική κοινωνία στην τάξη των εξαθλιομένων και στην τάξη των ευγενών!
    Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά αυτό βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δημήτρη το θέμα είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη πάντοτε στηριζόταν σε φθηνό εργατικό δυναμικό, απαίδευτο, και απληροφόρητο.
    Φυσικά ο άνθρωπος αναγκάζεται να κάνει επικίνδυνες δουλειές...Όμως...........να είναι επιλογή του. Να υπάρχει περίθαλψη και ασφάλεια. Και φυσικά να είναι καλοπληρωμένος.Να γνωρίζει τους κινδύνους....Ακόμη και αν αναγκάζεται να ξέρει ότι θα εξασφαλίσει την οικογένειά του!!!
    Η Ελλάδα πάντα είχε φτηνούς εργάτες, σε επικίνδυνα πόστα. Τώρα βέβαια ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα. Δεν είναι πουθενά η γη της επαγγελίας. Αλλά είπαμε....να είναι ο εργαζόμενος πληροφορημένος και εξασφαλισμένος.
    Αλλά ούτε στην Ιαπωνία, τη χώρα της οικονομικής ανάπτυξης και του πλούτου δεν είναι αλλιώς τα πράγματα....σε μας που έχουμε ήδη πτωχεύσει πιστεύεις ότι θα είναι διαφορετικά;;;
    Εξάλλου το ζητούμενο αυτό είναι: φτώχεια για να δουλεύεις άνευ όρων. Εδώ στις ΗΠΑ,αφήνουν περιοχές ολόκληρες χωρίς ανάπτυξη για να υπάρχει φτώχεια και να μπορούν να βρίσκουν στρατιώτες!!!!!
    Γνωστά όλα αυτά.....αλλά πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία μας. Τόση πρόοδος μας ξεπερνά!!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή