Το ανακάλυψαν και αυτό: Η μνήμη διορθώνεται!!

Ποιος είπε ότι δεν σβήνονται οι άσχημες αναμνήσεις;; 
Οι επιστήμονες βρήκαν φάρμακο, που μπορεί να σβήνει τις άσχημες αναμνήσεις από τον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Λουί-Λαφοντέν ανακάλυψαν μια ουσία που θα βοηθήσει όσους πάσχουν από μετα-τραυματικό σύνδρομο αλλά και όσους βασανίζονται από επώδυνες αναμνήσεις!
Αν και δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφής ο τρόπος λειτουργίας του συγκεκριμένου φαρμάκου, φαίνεται πως μειώνει την ορμόνη του στρες η οποία και είναι η βασική υπεύθυνη για την ανάκληση των άσχημων αναμνήσεων.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ουσία αυτή δεν επενεργεί σε όλες τις αναμνήσεις αλλά μονάχα σε αυτές με αρνητικό και επώδυνο περιεχόμενο.
Η μετυραπόνη--έτσι ονομάζεται το φάρμακο-- δοκιμάστηκε πειραματικά σε 33 εθελοντές στους οποίους δόθηκε τόσο η ειδική ουσία όσο και ένα φάρμακο placebo ώστε να ελεγχθεί αν πράγματι έχει αποτελέσματα. 
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: οι συμμετέχοντες τέσσερις μέρες μετά την χορήγηση του φαρμάκου αδυνατούσαν να θυμηθούν τις αρνητικές πλευρές μιας ιστορίας, αλλά δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ανακαλέσουν τις ουδέτερες που δεν προξενούσαν οδύνη. 


Ακόμα και όταν η δράση της ουσίας έπαυε, οι εθελοντές εξακολουθούσαν να μην μπορούν να θυμηθούν τα επώδυνα περιστατικά.
Φυσικά, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, γιατί  μπορεί να υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών, όπως μερική απώλεια μνήμης!! (ΕΔΩ)
..........................

Βέβαια ειδικός δεν είμαι....απλά ............σκέψεις καταγράφω!
Η όποια επέμβαση στη μνήμη μου προκαλεί τρόμο.........
Γιατί χωρίς αναμνήσεις τι είναι ο άνθρωπος;; Ποια η ζωή του;;; Και επειδή η ζωή επιφυλάσσει επώδυνες στιγμές, που ίσως είναι και οι περισσότερες, τότε σβήνοντάς τις σβήνεις κομμάτι της ζωής..........
Μήπως από τις δύσκολες καταστάσεις δεν διαμορφώνονται και οι αντιλήψεις και ο χαρακτήρας του ανθρώπου;;; 
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος..........
Οι επιστήμονες για την ουσία λένε ότι επεμβαίνει  στην ορμόνη του στρες.
Μια τέτοια ορμόνη είναι και η αδρεναλίνη. Και μάλιστα βασική ορμόνη του στρες. Ανάμεσα στα άλλα, είναι ο κύριος λόγος της διατήρησης της ανθρώπινης ζωής.
Η αδρεναλίνη επίσης είναι η κύρια συνιστώσα της αντίδρασης μάχης ή φυγής του ανθρώπου στις διάφορες καταστάσεις και εποχές....
Τώρα είναι μια τέτοια εποχή, που αφενός θα αφήσει επώδυνες αναμνήσεις..........και αφετέρου, θα χρειαστεί η κινητοποίηση της  αδρεναλίνης γιατί ο  οργανισμός θα χρειαστεί βοήθεια για να κινητοποιήσει όλες τις πηγές ενέργειάς του, σε περιπτώσεις έντονης δραστηριότητας.
Πόσο επικίνδυνο είναι να μειώνεται η αδρεναλίνη;;;;
Δεν ξέρω γιατί, αλλά η έρευνα και οι ανακαλύψεις που σχετίζονται με τον εγκέφαλο του ανθρώπου και τον ψυχικό του κόσμο.............με κάνουν να σμίγω τα φρύδια...Ίσως από την προσπάθεια να ανακόψω τις σκέψεις που τρέχουν να εγκατασταθούν στον εγκέφαλό μου.... Λέτε...............ένα τέτοιο χάπι να βοηθήσει;;;
..........................





4 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω γιατί, αλλά η έρευνα και οι ανακαλύψεις που σχετίζονται με τον εγκέφαλο του ανθρώπου και τον ψυχικό του κόσμο.............με κάνουν να σμίγω τα φρύδια...

    Κάποτε οι Αθηναίοι δικαστές επιτέθηκαν στον Φιλόλαο που τόλμησε να υποστηρίξει οτι η Γη δεν βρίσκεται στο κέντρο του (σφαιρικού) Κόσμου αλλά το "Υπέρτατο Πυρ". Δεν μπορείς να βάζεις τους Θεούς (που είναι σταθερά προσαρμοσμένοι στη Γη να κινούνται, του είπαν, είναι ανήθικο)

    Νεύτωνα του είπαν οι ιερείς οι νόμοι σου αφορούν μόνον την Επίγεια Βαρύτητα. Η Ουράνια Έλξη είναι δουλειά του Θεού. Μην ανακατεύεσαι.

    ---------
    Ας αφήσουμε ελεύθερη την Επιστημονική Έρευνα. Αν και εφευρέθηκε η Πυρηνική Βόμβα ο Κόσμος δεν εξολοθρεύτηκε.

    ----------------
    Δεν υπάρχει "διακριτός" ψυχικός και συναισθηματικός κόσμος ανθρώπου. Όλα είναι Ηλεκτρομαγνητισμός και Ηλεκτρικές εκκενώσεις στις νευρικές συνάψεις του Εγκεφάλου.

    - Αυξάνουμε την αδρεναλίνη κάποιου και τον κάνουμε επιθετικό. Του δίνουμε θηλυκές ορμόνες και τον κάνουμε γυναικωτό. Απλή Χημεία.

    Γενετική, Βιοχημεία και Νευροφυσιολογία θα ερμηνεύουν κάποτε τα πάντα για τον Άνθρωπο. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο ο Άνθρωπος και τα Ζώα από τα computers. Κάποτε η Βιοτεχνολογία θα εξαφανίσει τις διαφορές μεταξύ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ionn δεν συμφωνώ!!! Μπορεί να ερμηνεύσουν τα πάντα οι επιστήμονες αλλά αυτές οι ''νευρικές συνάψεις του Εγκεφάλου'' με διαχωρίζουν από τον υπολογιστή!!!
    Ευτυχώς που δεν θα ζω για να δω τη βιοτεχνολογία να εξαφανίσει τις διαφορές ανθρώπων και υπολογιστή..Αν και πολύ αμφιβάλλω αν θα τα καταφέρει..........
    Όμως και ο υπολογιστής εξαρτάται από τη μνήμη του και τη χωρητικότητά της...
    Το ΜATRIX είναι απλά ένα έργο φαντασίας........
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. - Πριν βρεθεί η αδρεναλίνη ποιός πίστευε πως κάποιος θα μπορούσε αυξομειώνοντας τα επίπεδά της στο αίμα να ρυθμίζει την βιαιότητα??? Απολύτως κανείς. Θεωρούταν εντελώς βέβαιο πως σχετιζόταν με την ψυχή και την ψυχολογία.
    - Πριν βρεθεί η ορμόνη ντοπαμίνη ποιός πίστευε πως η ηδονή θα μπορούσε να ρυθμιστεί από μία χημική ουσία.

    Η Νευροφυσιολογία είναι ακόμα στην αρχή. Αλλά σήμερα όλα τα μαθηματικά που βρίσκονται κάτω από το δίκτυο του Internet, ακριβώς τα ίδια, βρίσκονται ότι χρησιμοποιούνται και από τις εγκεφαλικές συνάψεις.

    Τα Μαθηματικά αυτά είναι πολύ περίπλοκα. Όμως είναι ζήτημα χρόνου να επιλυθούν όλες οι εξισώσεις και να ριχθεί άπλετο φως στην λειτουργία του εγκεφάλου που είναι απόλυτα όμοια με έναν τεράστιο υπερ-υπολογιστή.

    Σε δεκαετίες, σε 50 χρόνια, άντε σε 100, η Πληροφορική θα μπορεί να τοποθετεί σε super-computers όλη περίπου την γνώση, την κρίση, τον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο ενός παιδιού 12 ετών.

    Κάποτε σε τρείς ή τέσσερεις αιώνες τα ρομπότ με τέτοιους τεχνητούς εγκέφαλους δεν θα ξεχωρίζουν από έναν μέσης ευφυίας Ευρωπαίο άνθρωπο.

    -------------------
    Μπορεί να σου φαίνεται απωθητικό αυτό αλλά δεν είναι. Ζούμε σε ένα συναρπαστικό Κόσμο που τα πάντα είναι δυνατά απλά θέλουν τον χρόνο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου...Συναρπαστικός ο κόσμος μας που τα πάντα είναι δυνατά εκτός από τα αυτονόητα;;;Δεν νομίζω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή