Περιμένοντας τον κατάλληλο χρόνο...........

Ένα βιβλίο με τίτλο ''Thiw Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly'' (Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά: Οκτώ αιώνες Χρηματοοικονομικής Απερισκεψίας'' των Κάρμεν Ράινχαρντ και Κένεθ Ρόγκοφ, οικονομολόγων διεθνούς βεληνεκούς, παρουσιάζουν 300 περιπτώσεις στάσεις πληρωμών δημόσιου χρέους από το 1800!


Δηλαδή τα κράτη, στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν, να κυριαρχήσουν των άλλων, να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους,  δανείζονταν και αποτύγχαναν πολλές φορές να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Στα πρώιμα χρόνια της ως Έθνος η Γαλλία έκανε στάση πληρωμών οκτώ φορές!
Η Ισπανία έξι φορές πριν το 1800 και επτά φορές μέσα στον 19ο αιώνα!

Η Ελλάδα ............από την ανεξαρτησία της έως και δυο δεκαετίες μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν σε κατάσταση μόνιμης........χρεοκοπίας. Και φυσικά, ήταν αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές από το 1933 έως το 1964!!
Μπορεί να θίγεται το φιλότιμό μας, αλλά η οικονομική ιστορία της χώρας μας είναι γραμμένη με μαύρο μελάνι και εξακολουθεί να γράφεται με το ίδιο χρώμα!
Μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας;;;;
Όχι λέει και η συγγραφέας -οικονομολόγος και ανώτερος εταίρος στο Ινστιτούτο Πίτερσον στην Ουάσιγκτον, Κάρμεν Ράινχανρντ!
Εκτός εάν..............η ανάπτυξη της χώρας ξεκινήσει άμεσα και φτάσει τα επίπεδα της .............Κίνας! Και επειδή αυτό είναι απίθανο σενάριο, περιμένουμε τον κατάλληλο χρόνο για την αναδιάρθρωση!!!


Γιατί -όπως υποστηρίζει η ίδια- δεν θα είχε νόημα η αναδιάρθρωση πριν ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, επειδή ακόμη και ένα ''κούρεμα'' του χρέους της τάξης του 30%, δεν θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα ξαναοδηγούσε το χρέος στα σημερινά ύψη!
Και να πώς χαρακτηρίζει την περίπτωση της Ελλάδας η οικονομολόγος:
''Η περίπτωση της Ελλάδας είναι κλασική περίπτωση εκρηκτικού δημοσιονομικού προβλήματος. Το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα, ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ. Το ιδιωτικό χρέος δεν βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα με βάση τα διεθνή πρότυπα, αλλά σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με τα ιστορικά πρότυπα της Ελλάδας. Το συνολικό εξωτερικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, ανέρχεται στο 240% του ΑΕΠ. Είναι σημαντικό να εξετάζουμε και το επίπεδο του ιδιωτικού χρέους, διότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης υπάρχει η τάση να καταλήγει συχνά στη δημόσια λογιστική.
Η Ελλάδα δεν έχει καμιά προοπτική να μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Η αναδιάρθρωση με σημαντικό κούρεμα είναι αναπόφευκτη. Είναι απλώς ζήτημα κατάλληλου χρόνου''!!!!!!!!
Αποκλεισμένοι από τις αγορές, και βομβαρδιζόμενοι με διαφορετικές εκτιμήσεις, περιμένουμε τον κατάλληλο χρόνο...........


Από τη συνέντευξη της Κάρμεν Ράϊνχαρντ στην ''ΚΕ''



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου