Μια ματιά στο ''τότε'' μέσα από τις διαφημίσεις!

Μια έκθεση που παρουσιάζεται στο Αθηναϊκό Ινστιτούτο Γκαίτε και θα διαρκέσει ως τις 8 Ιουνίου, έχει τίτλο ''Ένας αιώνας ελληνογερμανικού εμπορίου στον καθρέφτη της διαφήμισης''!
Περιλαμβάνει 90 αφίσες, διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο κλπ, και εταιρείες της ελληνικής διαφήμισης. Επίσης περιλαμβάνει και διαφημίσεις ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά!
Για να δούμε μερικές διαφημιστικές αφίσες όπως τις βρήκα στο περιοδικό ''Ε''.
1870-1970 λοιπόν, για το Ελληνογερμανικό εμπόριο!!!


 
Προσέξτε τι λέει η αφίσα!! Ήταν τότε που η Ελλάδα δεν ήταν μόνο εισαγωγέας γερμανικών προϊόντων......

Η γερμανική τεχνολογία, ήταν και εξακολουθεί να είναι σε κάθε ελληνικό σπίτι!
Όχι μόνο τότε, που το ηλεκτρικό σίδερο αντικατέστησε το σίδερο με τα κάρβουνα........
''Η Ελονοσία θεραπεύεται αποτελεσματικώς εις όλας τας μορφάς της από το γνωστόν φάρμακον της ''Bayer''!!!!"' Άλλες εποχές....................
Πόσα χρόνια έχουν περάσει κι όμως..............οι ίδιες εταιρείες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Γερμανία μέχρι σήμερα! Τα προϊόντα τους πασίγνωστα.......... ''ΝIVEA'', ακόμη και σήμερα ίσως να μην υπάρχει σπίτι που να μην έχει αυτήν την κρέμα ή κάποιο προϊόν της εταιρείας!!!!!!!!!!!!!!


Και βέβαια και η Mercendes!!!
Ο κόσμος, πάντα είχε εμπιστοσύνη στα γερμανικά προϊόντα.
Χανζαπλάστ!!! Διάσημο όνομα, συνώνυμο πια για κάθε αυτοκόλλητο τραύματος!!
BMW!!! Άλλη μία πασίγνωστη  αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας!!!
Μέσα από τις διαφημίσεις, γνωρίζεις και τις εποχές, την κοινωνία τότε, τον τρόπο που μιλούσαν και έγραφαν, έναν διαφορετικό κόσμο, διαφορετικά γούστα, άλλες νοοτροπίες και απόψεις!!! Απλά μόνο κοιτάζοντας μια αφίσα..........
ΕΛΦΙΝΚΟ, η Α.Ε. που ήταν αντιπροσωπεία μόνο της ΟPEL....
Αυτό το διάλυμα ''δι' εντριβάς'' δεν τον γνωρίζω, αλλά η Bayer ήξερε πάντα να προωθεί τα προϊόντα της...''...........αποτελεσματικόν συμπλήρωμα της ευεργετικής επιδράσεως των εσωτερικώς λαμβανομένων δισκίων Ασπιρίνης''. Με ένα ''σμπάρο, δυο τρυγόνια''!! Και διαφήμιση του ''δι εντριβάς'' και της ασπιρίνης!!!
Αυτή η τελευταία αφίσα διαφήμισης, αφορά τα ''Σιγαρέτα Παναγιώτη Παπαστάθη εν Μονάχω''.
Υπήρχαν μάλιστα, αρκετοί Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, που ίδρυσαν εταιρείες ελληνικών προϊόντων.
Γιατί και ελληνικά προϊόντα εξάγονταν τότε, στη Γερμανία και ανάμεσα σ' αυτά, ο καπνός που διαφημιζόταν σαν τον καλύτερο του κόσμου.
Σήμερα, οι εταιρείες αυτές, δεν υπάρχουν πια ή, οι πολύ λίγες που έμειναν, έχουν περάσει σε γερμανικά χέρια!!!
Άλλα προϊόντα που εξαγάγαμε,  ήταν τα γνωστά, ελιές, σταφίδες, φρούτα, λαχανικά, σφουγγάρια, λάδι και καπνός!!!!!!!!!!!!!!
Ο Μαρκ Τουέν είχε πει: ''Οι διαφημίσεις περιέχουν τις μόνες αλήθειες που μπορείς να βρεις σε μια εφημερίδα''! Αν και είναι υπερβολικό αυτό  και ειπώθηκε για να στιγματίσει τις   εφημερίδες και την αλήθεια τους, είναι γεγονός ότι οι διαφημίσεις είναι ο καθρέφτης της εποχής τους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου