Μια '' ματιά '' στις χώρες των μεταναστών ...(μέρος β')

Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας, αυτή τη φορά στις χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, από όπου  έρχονται τόσοι πολλοί στη χώρα μας, αλλά και ζουν εδώ αρκετά  χρόνια μαζί μας.  
Νιγηρία
Είναι η χώρα με  τους 154.704.700 κατοίκους, με προσδόκιμο ζωής τα 48,13 χρόνια!!!! Ο αναλφαβητισμός ξεπερνά το 50%.
Ψάρεμα στη Νιγηρία
Στοιχεία για την ανεργία της χώρας δεν υπάρχουν αλλά οι κάτοικοι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ξεπερνούν το 60%! Ο μέσος Νιγηριανός επιβιώνει με 400 δολάρια το χρόνο!
Η χώρα όμως είναι μία από τους παγκόσμιους παραγωγούς γίγαντες πετρελαίου. Η παραγωγή φτάνει τα 2,5 εκατ. την ημέρα, φέρνοντας τη χώρα στην πρώτη εξάδα πετρελαιοπαραγωγών χωρών.....Κι όμως.....ο λαός της επιβιώνει καλλιεργώντας  και εκτρέφοντας κατσίκια και πρόβατα και όσοι λίγοι είναι τυχεροί, εργάζονται ως υπάλληλοι σε εταιρείες που εξάγουν κτηνοτροφικά προϊόντα, ξυλεία, καουτσούκ και ένα σπάνιο μέταλλο, τον κολυμπίτη.  
Υπάρχουν όμως και αυτοί που εντάσσονται από μικροί σε φαμίλια, που είναι ο χώρος του καλύτερα οργανωμένου εγκλήματος στην Αφρική. Έτσι ο πληθυσμός είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στη βία και την απόλυτη ένδεια, σε λευκούς πάτρονες που νέμονται τον ορυκτό της πλούτο και σε διεφθαρμένους κυβερνώντες που δολοφονούν, εκβιάζουν  και ξεπουλιούνται στους ξένους...Το WikiLeaks πρόσφατα δημοσίευσε τηλεγραφήματα που δείχνουν ότι η Shell είχε διαβρώσει όλα τα υπουργεία της Νιγηρίας!!
(Ας τα θυμούνται αυτά,  όσοι χαίρονται για την ύπαρξη πετρελαίου στη χώρα μας)!!!
Μπανγκλαντές
Είναι η χώρα των 162.247.000 κατοίκων, με προσδόκιμο ζωής τα 66,61 χρόνια. Μη ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 17,9%, μη ολοκληρωμένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 15,1% και δευτεροβάθμια ή ανώτερη το 10,5 (στοιχεία του 2004).
Πάνω από το 40% του λαού ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα!!!!!!!!
Το Μπανγκλαντές είναι από τα πρώτα κράτη που κινδυνεύουν από την καταστροφή του περιβάλλοντος. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του αιώνα περισσότερο από το 1/5 της χώρας θα χαθεί για πάντα κάτω από το νερό.
Έτσι και αλλιώς, μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται σε υψόμετρο μικρότερο των 12 μέτρων  από το επίπεδο της θάλασσας. 
Οι κοινωνικοί αγώνες, είτε για το δικαίωμα στη γλώσσα, είτε για το δικαίωμα στη μόρφωση, την εργασία, την αμοιβή , καταστέλλονται εδώ και δεκαετίες από το στρατό και την αστυνομία, βασικούς στυλοβάτες ενός καθεστώτος που είναι βουτηγμένο στη διαφθορά, τόσο όσο η χώρα είναι βουτηγμένη στα νερά του Γάγγη και του Βραχμαπούτρα....Μερικές λοιπόν πλημμύρες της χώρας είναι μόνο από το  αίμα..............των εξεγερμένων.
Σομαλία
Η χώρα των 9.120.100 κατοίκων, με προσδόκιμο ζωής τα 47 χρόνια. Το 20% των κατοίκων είναι αναλφάβητοι. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία των κατοίκων της Σομαλίας αλλά περισσότεροι από το 40% ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.
Εδώ και μια 20ετία, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε φατρίες, τις αντιμαχόμενες ισλαμικές ομάδες και τον ομοσπονδιακό στρατό έχει οδηγήσει σε μια ιδιότυπη γενοκτονία του πληθυσμού. Πάνω από 1.500.000 άνθρωποι ζουν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας και περίπου 560.000 πρόσφυγες σε καταυλισμούς γειτονικών χωρών.
''Διάσημοι'' έχουν γίνει οι πειρατές της που διεκδικούν μια θέση στη λίστα των πρώτων ειδήσεων στο δυτικό πολιτισμό. Όμως, μόνο λίγες γραμμές αφιερώνουν στις ειδήσεις για τις γενοκτονίες που συντελούνται δεκαετίες τώρα στη χώρα, με την υποδαύλιση των ''μεγάλων δυνάμεων'', για τις ''ανθρωπιστικές επεμβάσεις'' που αναζωπυρώνουν αυτό που υποτίθεται ότι πάνε να κατευνάσουν. Ούτε ειδήσεις ακούμε για τις χιλιάδες των αμάχων που βρίσκονται στο έλεος ενδοφυλετικών ανταγωνισμών, ισλαμιστών φονταμενταλιστών και αμερικανικών βομβαρδισμών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Μαρόκο
Η χώρα με τους 31.987.100 κατοίκους, με προσδόκιμο ζωής τα 71,57 χρόνια. Επίσημη ανεργία 10%. Η χώρα θεωρείται ο τουριστικός παράδεισος της ΒΔ Αφρικής. Όμως ο μέσος πολίτης δεν έχει πρόσβαση σε βασικά προϊόντα διατροφής και στην ύδρευση ενώ , το μεροκάματο μόλις που αγγίζει τα 7 ευρώ.
Το 40% των κατοίκων είναι νέοι κάτω των 20 ετών με τον αναλφαβητισμό  ανάμεσά τους, να ξεπερνά το 50%.
Οι βιασμοί γυναικών είναι καθημερινοί και μένουν ατιμώρητοι, όπως και τα βασανιστήρια. Η θρησκεία καθορίζει την καθημερινότητα και ο βασιλιάς είναι ο αρχηγός του στρατού,διορίζει τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης.
Ο βασιλιάς μετά το φόβο των εξεγέρσεων στον Αραβικό κόσμο, προανήγγειλε αυξήσεις μισθών, μειώσεις στις τιμές βασικών αγαθών, νέο εκλογικό νόμο, εκλογές για νέα κυβέρνηση, δεσμεύτηκε επίσης για ανεξαρτησία στη Δικαιοσύνη από το θρόνο. Αλλά οι αναταραχές συνεχίζονται............
Οι μορφωμένοι  διεκδικούν --κυρίως μέσω διαδικτύου--δημοκρατία, ελευθερία και ανακατανομή του πλούτου. 
Όμως ο εξαναγκασμός στην προσφυγιά, είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των δυναμικών μελών του κράτους, αντί της άγριας καταστολής .....των εξεγερμένων!!!
Αλγερία
Μια χώρα των 34.888.700 κατοίκων, με προσδόκιμο ζωής τα 72,63 έτη. Η ανεργία των νέων ξεπερνά το 25%. Το 30% είναι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 20,7 δευτεροβάθμιας και το 4,3 τριτοβάθμιας.
Ήταν λημέρι πειρατών, μετά γαλλική αποικία, και παράδειγμα μιας επιτυχημένης αντιαποικιακής επανάστασης που τη συγκλόνισε τη δεκαετία του '50.
Η προσπάθεια να μετατραπεί η χώρα μετά τον αιματηρό πόλεμο με 1.000.000 νεκρούς, σε μια σοσιαλιστική χώρα, απέτυχε και εξαιτίας της καταστροφής της χώρας από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας αλλά και ενός πραξικοπήματος  με στρατιωτική πειθαρχία και ισλαμική ορθοδοξία.
Σήμερα, παρόλο που η χώρα έχει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο πληθυσμός βυθίζεται στη φτώχεια.
Η κατάσταση πολέμου με τις ένοπλες ισλαμικές δυνάμεις αλλά και οι παρενέργειες των διαρθρωτικών μέτρων της...........χμ!!........ Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, επιτάχυναν την χρεοκοπία του συστήματος.
Μετά την επανάσταση, της οποίας οι αρχές γρήγορα ξεχάστηκαν, η χώρα κυβερνήθηκε με αυταρχικό τρόπο, ενώ οι ισλαμιστές όξυναν την κατάσταση και ο στρατός, είναι  η μόνη εγγύηση σταθερότητας αλλά και απειλή για όσους διαμαρτύρονται για την καθημερινότητά τους.
.............
Έχουμε και πολλούς μετανάστες από την Τυνησία και Αίγυπτο, αλλά μετά τα νέα γεγονότα που εκδιώχθηκαν τα αυταρχικά καθεστώτα, μένει να δούμε πώς θα διαγραφεί η νέα πορεία των χωρών αυτών.
Η Τυνησία κυρίως, έχει μακρόχρονη ιστορία στους αγώνες εκδημοκρατισμού, που όμως στην πορεία της ιστορίας της, οι κυβερνώντες κυβέρνησαν φιλελεύθερα αλλά και απολυταρχικά, φέρνοντας τους ισλαμιστές στο προσκήνιο.
Είναι από τις πρώτες χώρες που οι κάτοικοί της μπάρκαραν για τις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου,  αλλά και αυτοί που άνοιξαν το χορό των εξεγέρσεων στις μουσουλμανικές χώρες της Β. Αφρικής..
.............Τους ευχόμαστε το καλύτερο, ώστε και οι κάτοικοι να ζήσουν στις χώρες τους  με ελπίδα για το αύριο και όσοι μετανάστες είναι εδώ να γυρίσουν πίσω έχοντας εξασφαλισμένο μέλλον και προοπτικές.

..........................
Με το τέλος του οδοιπορικού αυτού και των δύο εγγραφών, πιστεύω ότι  κατορθώσαμε να αποκτήσουμε μια ιδέα από τα περιβάλλοντα που ζούσαν οι μετανάστες και κατανοήσαμε  τον επικίνδυνο δρόμο που ακολούθησαν για να έλθουν στη χώρα  μας....το ρίσκο της λαθρομετανάστευσης.........την απόλυτη απελπισία...
Προσωπικά κατανόησα και τον χαρακτήρα που πιθανόν ζυμώθηκε σε δύσκολους καιρούς και καταστάσεις στις πατρίδες τους... 
Χρειάζεται να το ξέρουμε γιατί --δυστυχώς--δύσκολους καιρούς θα περάσουν και εδώ!!!!!!!!
Όλες οι πληροφορίες είναι επιλογή από το αφιέρωμα του ''Ε''-1040  στις χώρες των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα !!!!




8 σχόλια:

  1. Όλες αυτές τις χώρες Άννα τις εκμεταλλεύονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις, για τα οφέλη που τους αποφέρουν.
    Όπλα, πειράματα, πετρέλαιο, μεταλλεύματα. Όλα για τις τσέπες τους και τίποτα για τους φτωχούς λαούς αυτών των κρατών.
    Τους συμφέρει να είναι χαμηλό το επίπεδο αυτών των χωρών. Και οι περισσότεροι από αυτούς που κυβερνούν αυτά τα κράτη πουλημένοι είναι.
    Θα μου πεις αναγκαστικά. Αλλά όπως και να το κάνουμε βορά στα μεγάλα συμφέροντα είναι και αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nαι Μαίρη δυστυχώς πάντα οι ισχυρές χώρες εκμεταλλεύονταν τις μικρές και οι λαοί δεινοπαθούσαν!!!!!!!!
    Όχι δεν είναι αγαγκαστικά πουλημένοι οι κυβερνώντες....Επιλογή τους είναι για να γίνουν πλουσιότεροι. Δεν ψηφίζονται για να εξυπηρετούν συμφέροντα ξένα αλλά της χώρας τους!!
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Dark13Sun όπως το λες: εικόνες ντροπής για ανθρώπινες υπάρξεις!!!
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλησπέρα Κώστα από την όμορφη Έδεσσα! Να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αννα μου είναι να μην σου ανεβαίνει η πίεση μετά;Οταν όλοι αυτοί οι λαοί ψωμολυσάνε στην κυριολεξία και το προσδόκιμο ζωής σε κάποιους είναι τα 48 και 47 έτη,από την άλλη οι σύμμαχοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να επιβάλλουν τη δημοκρατία στη χώρα του φίλου τους του Καντάφι αντί να βοηθήσουν τους εξαθλιωμένους.Που όμως κι αυτών οι ηγέτες καλοπερνάνε έτσι;Χώρια που τους βάζουν να τρώγονται και μεταξύ τους.Δεν ξέρω τι να πω,απλά ξαναδοξάζω το Θεό που γεννηθήκαμε σ' αυτή τη χώρα που κάποιοι έβαλαν σκοπό της ζωής τους να τη φτάσουν στα επίπεδα αυτών που διαβάσαμε παραπάνω.
    Να είσαι καλά,εξαιρετικές και διαφωτιστικές οι δυό αναρτήσεις σου για τις χώρες των μεταναστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημήτρη μου είναι να απορείς πώς οι λαοί αυτοί είναι τόσο μοιρολατρικοί και ανέχονται χρόνια καταπίεσης και εξαθλίωσης. Πεθαίνεις που πεθαίνεις, ας πεθάνεις παλεύοντας!! Αυτή είναι η άποψή μου.Πάντως και εδώ που έχουν έλθει, αυτοί οι λαοί, υποαπασχολούνται και είναι εκμεταλλεύσιμοι.
    Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, η πλειοψηφία δεν αλλάζει τρόπο ζωής........
    Και γίνονται φανατικότεροι και του τρόπου ζωής των και της θρησκείας τους που κατά κύριο λόγο τους κρατά χρόνια πίσω!!!
    Να σαι καλά
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή