Το μετάξι της αράχνης!!

Σκεφτείτε συρματόσχοινα φτιαγμένα από μετάξι αλλά πιο ισχυρά από ατσάλι, ή αλεξίσφαιρα πιο ανθεκτικά από  τα σημερινά, που κατασκευάζονται από κέβλαρ, ένα ανθεκτικό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αεροσκαφών..... 
Και αυτό το μετάξι υπάρχει...Είναι παραγωγή της  αράχνης!!!
Υπάρχει ένα είδος μεταξιού που είναι ήδη κόλλα!!!
Το πρόβλημα όμως για τους επιστήμονες είναι ότι η αράχνη, ενώ παράγει πέντε είδη μεταξιού, δεν παράγει μεγάλη ποσότητα. 
Ας εκτρέφουν αράχνες λοιπόν για μεγάλη παραγωγή...
Και εδώ υπάρχει πρόβλημα! Οι αράχνες είναι μοναχικές και εκτρέφονται με έντομα. Μερικές από αυτές εκτρέφονται με το είδος τους, οπότε η καλλιέργεια αραχνών δεν είναι εφικτή.
Έτσι οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν τα μυστικά των ικανοτήτων της αράχνης στην παραγωγή μεταξιού, έτσι ώστε το μετάξι να παραχθεί στο εργαστήριο.
Άλλη σκέψη είναι να μεταφερθούν οι γενετικές ικανότητες σε άλλους οργανισμούς που θα μπορούν να παράγουν ποσότητες μεταξιού για το εμπόριο.
Η προσπάθεια αυτή δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα επειδή τα υλικά που παράγονται δεν έχουν αντοχή, ελαστικότητα και ένα σωρό άλλες ιδιότητες που έχει το μετάξι της αράχνης.
Φυσικά υπάρχει το μετάξι του μεταξοσκώληκα αλλά παράγει μόνο ένα είδος μεταξιού.
Το μετάξι είναι μια ινώδης πρωτεΐνη, που παράγεται από το έκκριμα των αδένων. Το μετάξι το οποίο  είναι σε υγρή μορφή μέσα στον οργανισμό, στερεοποιείται όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα.
Οι πρωτεΐνες συνδυάζονται με διάφορους τρόπους με αποτέλεσμα το μετάξι να πάρει τις μοναδικές του ιδιότητες. Γι αυτό κανένας επιστήμονας δεν έχει κατορθώσει να κατασκευάσει τεχνητό αδένα εργαστηριακά.
Η παραγωγή πρωτεϊνών μεταξιού σε άλλους οργανισμούς, έχει περιορισμούς επειδή η διαδικασία ανασύνθεσης των πρωτεϊνών καταστρέφει οποιαδήποτε συνδυαστική πρακτική.
Ο δρ Ντέιβιντ Κάπλαν του Πανεπιστημίου Ταφτς πιστεύει ότι στο τέλος, γενετικά τροποποιημένα φυτά θα παράγουν ωφέλιμο μετάξι και η συγκομιδή θα γίνεται όπως του βαμβακιού!!!!
Προς το παρόν ασχολούνται οι επιστήμονες εργαστηριακά με το μετάξι του μεταξοσκώληκα σε βιοϊατρικές εφαρμογές. Όπως η αντικατάσταση ανθρώπινου ιστού, τεχνητού κερατοειδούς ιστού, εμφυτεύσιμους βιοαισθητήρες  ή με τη μεταφορά κάποιου φαρμάκου στο αίμα, με το μετάξι να διαλύεται στο αίμα απελευθερώνοντας το φάρμακο στον οργανισμό.
  
Οι πληροφορίες είναι από το ''The New York Times'' της ΚΕ-επιστήμη και τεχνολογία




2 σχόλια:

  1. η επιστήμη κάνει θαύματα τελικά...

    καλό βράδυ σου εύχομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η επιστήμη σίγουρα κάνει θαύματα αλλά η φύση είναι πρωτοπόρος!!
    Να σαι καλά Dark13Sun

    ΑπάντησηΔιαγραφή