''Ο Θεός του καθενός έτσι πρόσταξε να τρώει.....''

Μπορεί σήμερα, να ζούμε στην ''αυτοκρατορία'' των φαστ φουντ--αν και γίνονται πολλές προσπάθειες να γυρίσουμε στα παραδοσιακά μας γεύματα--,όμως η παράδοση  του κάθε πολιτισμού είναι διαφορετική και ακόμη επηρεάζει τις διατροφικές  του συνήθειες.
Έτσι πρόσταξε ο Θεός του καθένα και έτσι έτρωγε ο κόσμος μέχρι και σήμερα, αν και ως προοδευμένοι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις παραδόσεις! Όμως ακόμη και σήμερα υπάρχουν ημέρες νηστείας, τουλάχιστον σε μας τους Ορθόδοξους Χριστιανούς δεν είναι υποχρεωτικές, ενώ άλλες θρησκείες εξακολουθούν να επιβάλλουν διατροφικές συνήθειες.
Την Μ. Παρασκευή, οι περισσότεροι από μας νηστεύουν όπως και την Κ.Δευτέρα, ενώ είναι αρκετοί που ακολουθούν τις 180 μέρες νηστείας του χρόνου, όπως τις 40 μέρες πριν το Πάσχα, ή πριν τα Χριστούγεννα ή ακόμη και τις 15 ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. 
Γιατί όμως υπαγόρευσαν οι θρησκείες ημέρες απαγόρευσης κρέατος ή άλλες θρησκείες απαγορεύουν συγκεκριμένο κρέας δια παντός;;
Η αναγκαιότητα, η προσαρμογή στο περιβάλλον, η υγεία επέβαλλαν τις μεθόδους αυτές και εξαπλώθηκαν ως θρησκευτικοί κανόνες.
Στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, όσοι ακολουθούν τις προσταγές τις θρησκείας, κάνουν αποχή από κρέας και τα παράγωγα αυτού, όπως αυτήν την εποχή που έχουμε τη σαρακοστή του Πάσχα. Έτσι ο πιστός τρώει περισσότερα όσπρια, λαχανικά,φρούτα και πατάτες που σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης, αυτές οι διατροφικές αλλαγές συντελούν στη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος και βελτιώνουν το λιπιδικό προφίλ του ατόμου.
Ακόμη η απαγόρευση κρέατος ορισμένες περιόδους εξυπηρετούσαν οικονομικούς και δημοσιονομικούς λόγους. ΠΧ, πριν το Πάσχα και πριν τα Χριστούγεννα οι νηστείες των 40 ημερών περίπου προστάτευαν την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία, ενώ οικονομικοί λόγοι επέβαλλαν την αποχή από το λάδι και το κρασί δυο φορές την εβδομάδα.
Στον Βουδισμό, ξέρουμε ότι οι περισσότεροι δεν τρώνε κρέας ενώ είναι χορτοφάγοι, αν και κάποιοι τρώνε ψάρι. Οι σημαντικότερες γιορτές για ξεκούραση ή νηστεία είναι τα γεγονότα της γέννησης , της θείας φώτισης και του θανάτου του Βούδα. 
Ο Ινδουισμός απαγορεύει την κατανάλωση του βοδινού αφού η  αγελάδα είναι ιερό ζώο, ως γνωστόν. Αν και δεν απαγορεύεται εντελώς το κρέας, οι Ινδουιστές αποφεύγουν το χοιρινό, τα πουλερικά, τις πάπιες, τα σαλιγκάρια, τα καβούρια και τις καμήλες. Οι ευσεβείς Ινδουιστές νηστεύουν 18 μεγάλες γιορτές καθώς και τις Κυριακές και στα γενέθλια και τις επετείους θανάτων.
Ο ανθρωπολόγος Marvin Harris εξηγεί ότι η ιερή αγελάδα των Ινδών οφείλεται στην προ βιομηχανική εποχή, που το ταμπού του βοδινού κρέατος ενίσχυε την απόφαση των αγροτών να διατηρήσουν το ζώο τους εν ζωή και έτσι αύξανε την αποτελεσματικότητα του γεωργικού συστήματος.
Στο Ισλάμ, υπάρχουν οι τροφές ''χαλάλ'' και ''χαράμ''. Οι πρώτες είναι οι τροφές που επιτρέπονται και οι χαράμ , οι απαγορευμένες. Όπως κρέας χοιρινό ή κρέας που δεν έχει σφαχτεί σύμφωνα με τις επιταγές του χαλάλ δηλ μετά τη σφαγή το κρέας πρέπει να στραγγίζεται από το αίμα του. Έτσι προφυλάσσονταν από το μολυσμένο κρέας, όπως πίστευαν.
Η μουσουλμανική νηστεία επαναλαμβάνεται τις Δευτέρες και τις Πέμπτες, έξι μέρες το μήνα Σαούαλ, δέκατο μήνα του ισλαμικού έτους και κατά το Ραμαζάνι, τον ένατο μήνα του έτους τους.
Πίσω από την απαγόρευση του χοιρινού τόσο στους μουσουλμάνους όσο και στους Ιουδαίους, εντοπίζονται ανθρωπολογικές και γεωγραφικές αιτίες. Η εκτροφή γουρουνιών στη Μέση Ανατολή, ήταν πολύ πιο δαπανηρή από την εκτροφή μηρυκαστικών. Το γουρούνι χρειάζεται τεχνητή σκιά και νερό για να δροσίζεται. Η διατροφή του ζώου απαιτεί δημητριακά και φυτικές τροφές που έτρωγαν οι άνθρωποι. Ήταν λοιπόν αδύνατο για νομαδικό λαό που έψαχνε γη για καλλιέργεια να εκτρέφει γουρούνια. Έτσι η παράδοση της απαγόρευσης του χοιρινού γεννήθηκε την ποιμενική περίοδο, αλλά διατηρήθηκε επειδή η εκτροφή του παρέμεινε δαπανηρή.
Στον Ιουδαϊσμό επιτρέπονται οι τροφές ''κόσερ''. Η κόσερ διατροφή  περιλαμβάνει κανόνες και περιορισμούς ακόμη και για τα σκεύη και τα πιάτα αλλά και για τον διαχωρισμό γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος για αποφυγή μολύνσεων.
Ο λατίνος ποιητής Λουκρήτιος ισχυριζόταν ότι ''το φαγητό του ενός, δηλητήριο του άλλου''!!
Σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των κατεργασμένων τροφών ,στην εποχή του   έτοιμου  φαγητού  και της  αφθονίας κρέατος, των κορεσμένων λιπών, η θρησκευτική παράδοση στην διατροφή επιστρέφει, όχι ως κανόνας θρησκευτικής πίστης αλλά ως αντίβαρο στον καταναλωτικό τρόπο ζωής και της ανάγκης μιας ισορροπίας για την εξασφάλιση υγείας!.
Οι συνήθειες στις παραδοσιακές κουζίνες, όπως τις διαμόρφωσαν ο κάθε πολιτισμός αλλά και τις επέβαλλαν οι θρησκείες είναι ο αντίποδας στην βιομηχανία του λάιτ και των χημικών τροφών! 


Οι πληροφορίες είναι από το περιοδικό ''Διατροφή, Ευεξία και Σούπερ Τροφές''.




4 σχόλια:

  1. να και κάτι που δεν έψαξα ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dark13Sun καλημέρα. Πάντα το είχα απορία......πώς και γιατί καθιερώθηκαν αυτές οι παραδόσεις διατροφής στις θρησκείες.......
    Να σαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Αννα η θρησκεία ήταν το όχημα που πέρασαν στους διάφορους λαούς κυρίως οικονομικά μέτρα αλλά και υγείας!Βλέπεις εκείνες τις εποχές που καθιερώθηκαν οι άνθρωποι ήταν οπαδοί του "πίστευε και μη ερεύνα".Στην εποχή μας πάνε να ξεφτίσουν κι αυτά (αν και η νηστεία κατά διαστήματα επιβάλλεται τουλάχιστον για αποτοξίνωση)!Ετσι ανέλαβαν οι παγκόσμιοι κυβερνήτες να φροντίζουν τη δίαιτά μας περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις.
    Να είσαι καλά,καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημήτρη η θρησκεία πολύ σωστά λες είναι το όχημα και για τον ελέγχο των λαών....και του εκφοβισμού τους.
    Βέβαια πώς να πείσεις αγράμματους ανθρώπους να τρώνε υγιεινά εκτός με το φόβο της τιμωρίας του Θεού;;;
    Τώρα σίγουρα με τις περικοπές θα κάνουμε δίαιτα μόνο που δεν θα είναι η σωστή μια και θα αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε φτηνά τρόφιμα και όχι εγγυημένα
    Να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή