''Όποιος ελέγχει το γενετικό υλικό των φυτών, ελέγχει την παγκόσμια διατροφή''!



Mέρα με τη μέρα, οι φτωχοί πληθαίνουν στη Γη και η πείνα απειλεί όλο και περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπων.
Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται συνεχώς και οι πολυεθνικές έχουν συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη ποσότητα των σπόρων της παραγόμενης τροφής... στα ''χέρια'' τους. Έτσι ελέγχουν τις μάζες και επιβάλλουν τις πολιτικές τους.
Ο έλεγχος της παγκόσμιας διατροφής από λίγους και επικίνδυνος είναι και είναι  μέσα στα  σχέδια των ισχυρών των πολυεθνικών.
Γι αυτό και επιβάλλουν την καλλιέργεια της Γης με υβρίδια, σπόρους και φυτά μεταλλαγμένα, που ο αγρότης όπου και αν βρίσκεται, αναγκάζεται να αγοράζει κάθε χρόνο.
Πολλές φορές έχουμε ακούσει και απαγορεύσεις από κυβερνήσεις κρατών  να καλλιεργούνται άλλοι σπόροι, εκτός αυτών που παράγουν οι πολυεθνικές.
Πρόκειται για σπόρους υβριδισμένους που έχουν υποστεί εργαστηριακές διασταυρώσεις. Και μάλιστα είναι τέτοια η επέμβαση στους σπόρους, που δίνουν στον αγρότη τη πρώτη χρονιά μεγαλύτερη  παραγωγή, ενώ τις επόμενες χρονιές αποδυναμώνουν, σε σημείο η δεύτερη χρονιά να δίνει πενιχρή παραγωγή. Έτσι ο αγρότης αναγκάζεται να αγοράζει κάθε χρόνο τα υβρίδια των σπόρων ή των φυτών και να εξαρτάται συνεχώς από τις πολυεθνικές.
''....Η χρησιμοποίηση της τροφής  ως πολιτικό όπλο- μια μορφή οικονομικής βιολογικής απειλής- συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Η ΤΤ Terminator technology, που αναφέρεται και ως Σύστημα Τεχνολογικής Προστασίας , αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη προσθήκη σ' αυτό το οπλοστάσιο, καθώς αφορά φυτά που τροποποιούνται για να παρέχουν στείρους σπόρους.............'', είπε η ομάδα Μυτιλήνης Το(υ) Παϊβάν(ι).


Τι γίνεται όμως με τους σπόρους στη χώρα μας;;; Οι σπόροι που έδιναν οπωροκηπευτικά στη χώρα μας εδώ και 50 χρόνια, εξαφανίζονται συνεχώς, καθώς και οι σπόροι των ντόπιων ποικιλιών. Όλο και περισσότεροι αγρότες εξαρτώνται από τους υβριδικούς σπόρους των εργαστηρίων.
Μόνο το 1% των ντόπιων ποικιλιών σίτου και το 2%-3% οπωροκηπευτικών έχουν διασωθεί. Και γίνονται προσπάθειες να διασωθούν και να αναπαραχθούν περισσότερα φυτά που θα δώσουν περισσότερους σπόρους, σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθεί ο αγρότης από τη ''Χημική ''γεωργία...γιατί σήμερα πχ πουθενά δεν καλλιεργούνται  ντόπιες ποικιλίες καλαμποκιού παρά μόνο υβρίδια!!!


Την προσπάθεια αυτή, της διάσωσης των ντόπιων σπόρων, την έχουν αναλάβει οι άνθρωποι της εναλλακτικής κοινότητας ''Πελίτι'', που δημιουργήθηκε το 1995 και συλλέγουν,διατηρούν και διαδίδουν τις ντόπιες ποικιλίες ,δίνοντας σπόρους σε καλλιεργητές για την ανάπτυξη και παραγωγή των φυτών που ήταν ανέκαθεν προϊόν του τόπου μας.
Όλη τη διάρκεια του χρόνου οι εθελοντές του ''Πελίτι'' ψάχνουν για ντόπιες ποικιλίες, σε όλη τη χώρα. Έχουν επίσης προμηθεύσει δωρεάν σε 70.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές, σπόρους, ώστε να καλλιεργήσουν τις ποικιλίες αυτές που ένα μέρος τους επιστρέφει στην κοινότητα και διατίθενται δωρεάν στον κόσμο με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Την πρωτοκαθεδρία της διατήρησης και συλλογής σπόρων την έχει η Τράπεζα Γενετικού Υλικού που είναι εθνικός φορέας υπό τη σκέπη του ΕΘΙΑΓΕ.
Με συνεχή εκτεταμένη έρευνα και με τη συγκινητική συνεργασία ευαισθητοποιημένων πολιτών από κάθε τόπο, έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες ποικιλίες, από νησιά, νησίδες, και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.
Ας ελπίσουμε ότι θα έρθει η ημέρα εκείνη που θα τρώμε πια τις νόστιμες ποικιλίες της πατρίδας μας, και όχι τα άνοστα και επικίνδυνα για την υγεία μας φυτά μεταλλαγμένα.
Και να ελπίσουμε να αφήσουν οι ισχυροί αυτήν την προσπάθεια να ευοδώσει!


Ας μη ξεχνάμε τι λέει το Μανιφέστο για το μέλλον των σπόρων που συντάχθηκε το 2003 από τη Διεθνή Επιτροπή για το Μέλλον των Τροφίμων και των Σπόρων : '' οι σπόροι είναι δώρο της φύσης, περασμένων γενεών και διαφορετικών πολιτισμών. Είναι έμφυτο καθήκον και ευθύνη μας να τους προστατέψουμε και να τους περάσουμε στις μελλοντικές γενιές. Είναι ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα της τροφής, η ενσάρκωση της βιολογικής και πολιτιστικής ποικιλότητας και η αποθήκη της μελλοντικής εξέλιξης της ζωής.........''
Φυσικά να έχουμε υπόψιν ότι το ξέρουν και αυτό οι πολυεθνικές!!!!!!!!!!!!!!!


Οι πληροφορίες είναι από το ''Ε''-Διατροφή και Ευεξία





8 σχόλια:

  1. Όσο κι αν ελπίζεις κι εσύ κι εγώ και όλοι μας, απελπίσου!
    Οι πολυεθνικές έχουν την υποστήριξη και των κυβερνήσεων και των νόμων.
    Ξέρεις τη λαική φράση ''όπου φτωχός κι η μοίρα του''...
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΙΔΙΑ , ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ. ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΕΝΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΘΥΠΟΤΑΞΕΙ ΤΟΣΟ ΛΑΟ???? ΜΕ ΤΡΟΜΟ, ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΄΄ΒΓΕΙ΄΄???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mαίρη δεν απελπίζομαι.Όσο υπάρχουν άνθρωποι που το παλεύουν, θα αλλάξουν και οι κυβερνήσεις....Δεν μπορεί. Ο κόσμος ευαισθητοποιείται...δεν γίνεται αλλιώς!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. vicky, συμφωνώ ότι είναι μέσα στα σχέδια των ισχυρών να ελέγξουν τους λαούς και φυσικά η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα της επιβίωσης μετά το νερό!!! Το αν θα αποτύχουν ... είναι στο δικό μας χέρι γιατί μέχρι τώρα φανήκαμε τελείως αδιάφοροι....
    Θα δείξει..........
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πάντα φεύγω από εδώ πιο ενημερωμένος..


    να είσαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nα σαι καλά Dark13Sun! Και νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους ρόλους των blog!
    Kαλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Elpidaanna δεν ξέρω κατά πόσο πραγματικά ο κόσμος ευαισθητοποιείται και κατά πόσο "...είναι έμφυτο καθήκον και ευθύνη μας να τους προστατέψουμε (τους σπόρους) και να τους περάσουμε στις μελλοντικές γενιές...." όπως λέει το μανιφέστο του 2003. Ίσως η αισιόδοξη ματιά σου να το βλέπει έτσι ...και καλά κάνεις, βέβαια! Η ουσία είναι ότι όλο και πιο σπάνια μπορώ να μυρίσω το άρωμα της φρέσκιας ...ντομάτας και ας την αγοράζω για φρέσκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. caeser καλησπέρα. Κατανοώ την απαισιοδοξία σου. Μην νομίζεις....και εγώ δεν είμαι φύσει αισιόδοξη! Απλά είναι κάποιες προσπάθειες που πρέπει να προβάλλονται γιατί έχουν ένα αέρα αισιοδοξίας μέσα τους, όπως αυτή. Σκέψου ότι κάνουν κάτι κόντρα στα σχέδια των πολυεθνικών...Δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να γίνει...
    Όσο για τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε χωρίς άρωμα και γεύση--δεν είναι μόνο οι ντομάτες--έτσι θα τα τρώμε συνεχώς χωρίς να τα γευόμαστε!! Εκτός και αν..........
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή