Μια '' ματιά '' στις χώρες των μεταναστών ...(μέρος α')

Κάθε μέρα ακούμε για λαθραίους μετανάστες, για τον αγώνα που κάνουν να φύγουν από την Ελλάδα για την Ευρώπη-- μέχρι στους υπονόμους τους βρήκαν κρυμμένους, εντός του   περιβόλου  του λιμεναρχείου Πάτρας-- για ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν και να ονειρευτούν μια νέα αρχή.
Μια ματιά στις χώρες προέλευσης θα μας πει πολλά............
Έκανα μια επιλογή από το θέμα του ''Ε'' ''Από πού έρχονται;'' και εν περιλήψει σας το παρουσιάζω.
Είναι ενδιαφέρον οδοιπορικό ............ας το δούμε μαζί!!!
Από τη σελίδα Iran Human Rights
Ιράν:
Μια χώρα των 71.891.600 κατοίκων, που επισήμως το 84,6% του πληθυσμού πάνω από 6 ετών δηλώνουν εγγράμματοι. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 71,70 χρόνια.
Ένα περιβάλλον καταθλιπτικό και βλοσυρό, με την ανεργία στα ύψη, και με μια νεολαία που ασφυκτιά και βάφει συχνά- πυκνά τους δρόμους με αίμα, αφού αναζητούν την ελευθερία σε ένα κράτος που θρησκεία και κράτος είναι ένα.
Οπισθοδρομικοί, θρησκόληπτοι οι κυβερνώντες με όπλα τη βία, την ευνοιοκρατία, τη διαφθορά, το χρηματισμό, τον αυταρχισμό και τον τραμπουκισμό, οδηγούν τους νέους ή στο θάνατο ή στην εγκατάλειψη της χώρας.
η φώτο είναι του φωτογράφου Simuz Murphy
Αφγανιστάν:
Η χώρα των 29.782.200 κατοίκων με 28,1% εγγράμματους και προσδόκιμο ζωής τα 44,64 χρόνια!!! Επίσημα στοιχεία για την ανεργία δεν υπάρχουν αλλά σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 90% των αγροτών αντιμετωπίζουν τη φτώχεια τους με την καλλιέργεια του οπίου, καλύπτοντας το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Μάλιστα η καλλιέργεια και διακίνηση της παπαρούνας γίνεται με σύγχρονα μέσα, ενώ οι αγροτικές και οικοδομικές εργασίες γίνονται με πρωτόγονα.
Η οπλοκατοχή θεωρείται θέμα τιμής και οι χθεσινοί φίλοι μπορεί αύριο να είναι θανάσιμοι εχθροί για ψύλλου πήδημα.
Οι εικόνες της Καμπούλ, της πρωτεύουσας, στις αρχές του 20ου αι., μοιάζουν ειδυλλιακές μπροστά στην εικόνα της καταστροφής σήμερα!!
 Από το 1979 και για μια δεκαετία περίπου, οι κομμουνιστές- μουζαχεντίν, υποστηριγμένοι από την ΕΣΣΔ, αντιμάχονταν για χρόνια με τους αντάρτες υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ....Η συνέχεια είναι γνωστή: χάος, καταστροφή, κενό εξουσίας..
Και μετά πήραν τα ηνία οι Ταλιμπάν που εγκαθίδρυσαν το πιο σκοταδιστικό καθεστώς της Ιστορίας.... Και ήλθε η 11η Σεπτεμβρίου με τους δίδυμους πύργους και το κυνήγι του Μπιν Λάντεν ξεκίνησε...............
Πακιστάν:
Η χώρα με τους 169.632.100 κατοίκους και με αναλφαβητισμό το 45% των πολιτών. Προσδόκιμο ζωής 66,85 χρόνια!
Εξαιτίας  των παιχνιδιών εξουσίας, αποικιοκρατικών και γεωπολιτικών παιχνιδιών, θρησκευτικών διαφορών και βίαιων ανταλλαγών πληθυσμών, το Πακιστάν σημαδεύτηκε από πολέμους, δικτατορίες, εσωτερικές διαμάχες. Και εξακολουθεί να σημαδεύεται....
Οι τελευταίες πλημμύρες στοίχισαν σε ζωές αλλά και υποδομές, με εκτιμήσεις ότι χάθηκαν 5.000.000 θέσεις εργασίας. 
Καταγγελίες για ατασθαλίες, παρανομίες, αδιαφανείς διαδικασίες, διαφθορά, ευνοιοκρατία, και υπόθαλψη της τρομοκρατίας είναι η εικόνα της χώρας που έχει η Δύση..Αν προσθέσουμε και το νεποτισμό και τα αλληλομαχαιρώματα ανάμεσα σε αυτούς που εναλλάσσονται στην εξουσία, έχουμε μια σύντομη εικόνα της πολιτικής ζωής του Πακιστάν.
 ...............
Ο κύριος όγκος των λαθρομεταναστών είναι από  τις  παραπάνω χώρες αλλά υπάρχουν και από Ιράκ, Συρία, Ινδία, Ιορδανία και αλλού.
Η συνέχεια του οδοιπορικού μας είναι οι χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου που στέλνουν τους μετανάστες τους στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό τη χώρα μας!!
Η συνέχεια αύριο.............

4 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ανάρτηση Αννα,περιμένω και τη συνέχεια!
    Πολλά χρόνια πίσω και πολύ μακριά από τον πολιτισμό,φτώχεια,πείνα αναλφαβητισμός αλλά και προσδόκιμο ζωής μόνο 45 χρόνια(Αφγανιστάν)!
    Κάτι τέτοια μας κάνουν να δοξάζουμε το Θεό που γεννηθήκαμε Ελληνες με τα όποια στραβά κι ανάποδα.
    Να είσαι καλά,καλό τριήμερο να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nα σαι καλά Δημήτρη....Και εγώ πιστεύω ότι γνωρίζοντας τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στις χώρες σου κατανοείς και νοοτροπίες και τρόπους ζωής..
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη ανάρτηση, και από τα στοιχεία που αναφέρεις, όλοι καταλαβαίνουμε γιατί θέλουν να φύγουν από τις χώρες τους. Όμως αυτά τα άτομα, όπως έχουμε διαπιστώσει με αυτή τη νοοτροπία και τη κουλτούρα, δεν προσαρμόζονται.
    Το άσχημο είναι ότι μεταφέρουν τις συνήθειες και το τρόπο ζωής τους απλά σε άλλη χώρα.
    Κι αυτό δεν κάνει καλό σε καμιά από τις χώρες που τους δέχονται.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mαίρη έτσι είναι....ξέρουμε γιατί θέλουν να φύγουν αλλά δεν ξέρουμε αν αυτή η νοοτροπία τους αφήσει να προκόψουν....
    Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα και επιδεινώνονται με τις νέες αφίξεις....
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή