Η αναζήτηση της ευτυχίας θα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη;;;

Έχουμε κατοχυρώσει συνταγματικά το δικαίωμα στην εργασία, την παιδεία και την υγεία, άσχετα αν στην πράξη αυτά τα δικαιώματα χάνονται...
Όμως συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην ευτυχία δεν το έχουμε!!!! Και θεωρούμαστε το κράτος που δίδαξε δημοκρατία στον κόσμο!!!
Ενώ εμείς χάνουμε δικαιώματα, κάπου αλλού ετοιμάζονται να κατοχυρώσουν άλλο ένα...
Στη Βραζιλία, τροποποιούν το Σύνταγμά τους ώστε να περιλαμβάνει το δικαίωμα των πολιτών της στην ευτυχία!!!
Καλά  διαβάσατε!  Η Επιτροπή Συντάγματος, Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων του Πολίτη της βραζιλιάνικης Γερουσίας ενέκρινε μια  μικρή τροποποίηση στο Σύνταγμα της χώρας, ώστε να συμπεριλάβει την ''αναζήτηση της ευτυχίας'' ως συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών της.
Αν γίνει αυτή η τροποποϊηση τελικά , θα λέει τα εξής : ''Αποτελούν κοινωνικά δικαιώματα, απαραίτητα στην αναζήτηση της ευτυχίας, η παιδεία, η υγεία, η διατροφή, η εργασία, η κατοικία, η ανάπαυση, η κοινωνική πρόνοια, η προστασία της μητέρας και του παιδιού και η αρωγή στους αναξιοπαθούντες''.
Φυσικά όλα αυτά, αποτελούν μέριμνα του κράτους προς τους πολίτες .
Μια μέριμνα, που η προοδευμένη-υποτίθεται- Ευρώπη και η Ελλάδα ανάμεσα της,  την καταργεί μέρα με τη μέρα, στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας και του  εμπορικού πλεονάσματος.
Οι αγορές μιλούν και τα κράτη της Ευρώπης υποκλίνονται.
Και όταν μιλούν οι αγορές, όταν οι πελάτες δανείζουν και απαιτούν υπερκέρδη, τότε οι πολίτες στενάζουν.
Στην Βραζιλία, η ευτυχία των κατοίκων της, δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά μια κατάσταση που απορρέει από την κοινωνική ευημερία.
Η μη κυβερνητική οργάνωση ''Κίνημα για περισσότερη ευτυχία'' της χώρας, είναι η αιτία της νομιμοποίησης της ευτυχίας. Εμπνευστές της οργάνωσης είναι οι ιδέες δύο διάσημων οικονομολόγων, του Αμερικανού Τζόζεφ Στίγκλιτσς και του Ινδού Αμάρτια Σεν. 
Ποιες είναι αυτές οι ιδέες;; Εμπεριέχονται μέσα στη μελέτη που δημοσίευσαν πριν δυο χρόνια, που εκτός των άλλων υποστηρίζουν ότι για να μελετήσουν το επίπεδο προόδου μιας χώρας και κατ' επέκτασιν την ευτυχία των κατοίκων της,  εκτός από το ΑΕΠ και τους οικονομικούς δείκτες, πρέπει να συνυπολογίσουν και την ποιότητα του συστήματος υγείας, της παιδείας, των ΜΜΜ κ.α.
Σίγουρα,  όποια έρευνα και αν χρησιμοποιήσουμε εδώ στη χώρα μας, η πλειονότης των κατοίκων δυστυχεί ....
Και τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, έπαψαν να είναι δικαιώματα....
Η ανασφάλεια χτυπά κάθε μέρα συναγερμό.............
Οι λύσεις μηδαμινές έως ανύπαρκτες...........
Και οι απογοητευμένοι πολίτες πληθαίνουν..........
Η συσσώρευση προβλημάτων  μεγαλώνουν την απογοήτευση.....και οδηγούν σε κρίσεις πανικού!!!!
Ο πανικός οδηγεί σε ασταθή  βηματισμό......και πράξεις ανεξέλεγκτες!!!!!!!!!!
Ίσως θα έπρεπε σύσσωμη η Ευρώπη των ισχυρών να διδαχθεί από τη Βραζιλία τι είναι εκείνο που κάνει ευτυχισμένους τους πολίτες τους. Γιατί ο ευτυχισμένος πολίτης γίνεται  ιδανικός πολίτης!!!!

6 σχόλια:

  1. πέστα και φώναξε τα δυνατά!
    εγώ μαζί σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω κι εγώ χωρίς δεύτερη σκέψη...
    Καλησπέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Dark13Sun να το φωνάξουμε και οι δυο μαζί να ακουστεί περισσότερο....τι λες;;
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα!

    Ευρηματική η προσθήκη της ευτυχίας στο σύνταγμα της Βραζιλίας. Πάντως, προσωπικά πιστεύω πως η διασφάλιση ενός τέτοιου δικαιώματος δεν κατοχυρώνεται από κανένα σύνταγμα. Πηγάζει από μέσα μας και έχει προορισμό τη δική μας "Ιθάκη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aνθή καλημέρα. Συμφωνώ ότι η αναζήτηση της ευτυχίας είναι προσωπικός μας στόχος αλλά αν θεωρηθεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει τα απαραίτητα και αυτονόητα για τον πολίτη τότε τα υπόλοιπα είναι στο χέρι μας...
    Να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή