Η Στοά του Αττάλου .......το αρχαίο mall!!

''Eκτός από την τεχνολογία τίποτε δεν έχει αλλάξει στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Τουλάχιστον μπορούν να βρεθούν όμοιες καταστάσεις και στους ανθρώπους που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν...'' υποστηρίζει ο Τζον Καμπ, διευθυντής της ανασκαφής στην Αρχαία Αγορά.
Αρχαιολόγος, με πλούσια δράση ανασκαφών στη χώρα μας, μιλά για το μακρινό ''χθες'' και τις συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων που μοιάζουν με τις σημερινές.
Οι αλλαγές, λέει, είναι στο περιβάλλον, στα επιτεύγματα της τεχνολογίας αλλά η καθημερινότητα είναι η ίδια.
Και για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, αναφέρει τις επιγραφές που βρήκαν και αναγράφουν .....ό,τι σήμερα γράφουν οι εφημερίδες ή αναφέρει το διαδίκτυο,  ποιος ήταν ο καλύτερος  ηθοποιός, ποιος ήταν ο χορηγός της εκδήλωσης, ποιος πήρε το βραβείο λογοτεχνίας...όλα είναι γραμμένα εκεί!!
Μάλιστα λέει ότι στην αρχαιότητα είχαν το δικό τους mall!!! Ήταν η Στοά του Αττάλου που έχει είκοσι δωμάτια επάνω και είκοσι κάτω. Ήταν όλα καταστήματα! ''Σαράντα -σαρανταδύο καταστήματα σε δύο ορόφους! Δεν είναι mall;;''
Πολυκατάστημα λοιπόν η στοά του Αττάλου, που φτιάχθηκε από τον Άτταλο που ήρθε στην Αθήνα, σπούδασε με τους φιλοσόφους, επέστρεψε, έγινε βασιλιάς και άφησε αυτό το ωραίο κτίριο  ως δώρο στους Αθηναίους....

  Η Στοά του Αττάλου, αποτελούσε το μεγαλύτερο σε μήκος αυτοτελές σκεπαστό οικοδόμημα της Αθήνας, ομοίως και το μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα. Η ανέγερση της Στοάς ξεκίνησε το 159 π.Χ. και ολοκληρώθηκε μετά από 11 χρόνια, το 138 π.Χ..
Ανακαινίζεται το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της αρχαιότητας, Μουσείο σήμερα, για να δοθεί στο κοινό το 2012, τον Απρίλιο που θα τελειώσουν οι εργασίες.
Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την ψηφιοποίηση του υλικού από τις ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά.
Το έργο αποτελεί συνεργασία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και της Α’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το οικοδομικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε κατά την κατασκευή του,  δείχνει  τη φροντίδα για πολυτέλεια: από λευκό πεντελικό μάρμαρο ήταν οι κίονες της δυτικής πλευράς, που έβλεπαν στην πλατεία της Αγοράς, καθώς και οι κίονες στο εσωτερικό της στοάς και τα επιστύλια.
Από κυανό-γκρίζο υμήττιο μάρμαρο ήταν οι βαθμίδες και ο στυλοβάτης των δύο ορόφων, ο τοιχοβάτης, οι ορθοστάτες, η ταινία που διέτρεχε τον τοίχο της πρόσοψης, καθώς και οι παραστάδες των θυρών και η εσωτερική κλίμακα με την οποία επικοινωνούσαν οι δύο όροφοι. 
Τα υπόλοιπα τμήματα των τοίχων ήταν από σκληρό πειραϊκό ακτίτη. Οι θεμελιώσεις ήταν από κροκάλες. Επιχρωμάτωση χρησιμοποιήθηκε για το χαμηλό στηθαίο που ένωνε τα μετακιόνια διαστήματα στην εξωτερική κιονοστοιχία του ορόφου (μπλε και κόκκινο).

Ο Τζον Καμπ που ηγείται της ανασκαφής στην Αρχαία Αγορά, μιλά με θαυμασμό για τους ανθρώπους που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν...
''Τίποτε δεν έχει αλλάξει, αλλά εκείνο που δεν μπορεί να ταυτιστεί είναι η πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του τότε και του τώρα'', μας λέει ο Καμπ.
Μιλάει με θαυμασμό, μετά  από τόσα χρόνια ανασκαφών στη χώρα μας, για τα έργα που μας άφησαν, που τα χαρακτηρίζει  οικοδομικά αριστουργήματα....Αναρωτιέται ...''ποιες ήταν οι κοινωνικές συλλογικότητες που οδήγησαν σε μοναδικά έργα τέχνης;  Ποιος είχε το ταλέντο και τα χρήματα για να κάνει τόσο ωραία κτίρια που αντέχουν ακόμη;; Αυτά που χτίζουμε τώρα είναι............... σαβούρα'' !!!!
Άδικο έχει;;;




2 σχόλια:

  1. "Η Στοά του Αττάλου .......το αρχαίο mall!!".
    Καλό,πολύ καλό!Ενδιαφέρουσες πληροφορίες,υποθέτω πως από τους αρχαίους θα έλειπαν μόνο τα... μεσημεριανάδικα!
    Να είσαι καλά αγαπητή Αννα,καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να το ψάξουμε αυτό.Σίγουρα θα είχαν καμιά γωνιά στην αγορά, για κουτσομπολιό .....επωνύμων!!!χαχαχχαχα
    Καλή σου μέρα Δημήτρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή