Μια βόλτα - μια επίσκεψη!!

Μια επίσκεψη στο στρατευμένο ανιψιό μου με έφερε στη Πελοπόννησο...Όταν αφήσαμε την Τρίπολη, με κατεύθυνση τη Σπάρτη, η θερμοκρασία άλλαξε αισθητά.
Το θερμόμετρο του αυτοκινήτου έδειχνε -2 στις 8 το πρωί!!! 


Οι βουνοκορφές με χιόνια και ο αέρας παγωμένος σε ξύπναγε για τα καλά...
Σε ορισμένα σημεία, χαμηλά έβλεπες ακόμη το χιόνι...Ήθελα να πιάσω λίγο....να το νιώσω στα χέρια μου, ως Αθηναία που το βλέπει μόνο στην τηλεόραση ή στην Πάρνηθα όταν μας τιμά με την παρουσία του!!!!


Βρήκαμε ένα παράδρομο και υποσχέθηκα ότι θα ανέβω λίγο τη πλαγιά για να φέρω λίγο και στην παρέα που γελούσαν με τη ''τρέλα'' μου.Σταματήσαμε λοιπόν στον παράδρομο στο 15ο χλμ Τριπόλεως- Σπάρτης. Δείτε και εσείς την ''ωραία θέα'' που είδα .... Σκουπίδια , σκουπίδια, σκουπίδια!!!!!!
Παγωμένα από το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες, σημάδι ότι είναι καιρό εκεί, μπουκαλάκια νερού, συσκευασίες αναψυκτικών και σνακς και ό,τι άλλο οι περαστικοί δεν θέλουν στο αυτοκίνητό τους!!
Αισθάνθηκα ντροπή , και για μας τους περαστικούς, και για τις υπηρεσίες της Νομαρχίας- Περιφέρειας τώρα.


Πάει και η διάθεση για χιόνι, χάθηκε και το καλαμπούρι της παρέας.
Φύγαμε γρήγορα, να μην βλέπουμε τα χάλια μας και έτσι να τα διαγράψουμε ως συνήθως...Ό,τι δεν βλέπεις δεν υπάρχει..... έτσι δεν κάνουμε ;
Ευτυχώς ο κυρίως δρόμος δεν παρουσιάζει αυτήν την εικόνα. Μόνο τα σημεία που φαίνεται ότι σταματούν τα περαστικά αυτοκίνητα....
Φτάσαμε στο στρατόπεδο και ακολουθήσαμε με τάξη τους γονείς και συγγενείς που ήρθαν να δουν τα παιδιά τους. Για μας ήταν η πρώτη επίσκεψη μας στον στρατιώτη μας. Και η πρώτη μου σε στρατόπεδο.
Μιλήσαμε, γελάσαμε, συγκινηθήκαμε και μάθαμε γιατί δεν πρέπει να αποκαλούμε  το στρατιώτη φαντάρο.
Τους το δίδαξαν εκεί ...οι αξιωματικοί.Τους είπαν ότι η λέξη φαντάρος είναι υποτιμητική. Ότι είναι ξένη λέξη και υποδηλώνει το νεαρό , δειλό  και ανώριμο στρατιώτη. Εσείς είστε οπλίτες στρατιώτες, όχι φαντάροι! Έτσι τους είπαν.
Δεν το ήξερα...Το έψαξα όμως και να τι βρήκα:
Στις νεολατινικές γλώσσες ο όρος προέρχεται από το Λατινικό infantem (νεαρός) και κατά το Μεσαίωνα υποδήλωνε στρατιώτες οι οποίοι ήταν πολύ νέοι ή κατώτερης κοινωνικής καταγωγής ώστε να πολεμούν πεζοί. 
Από τον 16ο αιώνα με την ίδρυση μονίμων στρατιωτικών μονάδων, ο όρος Infantry και οι αντίστοιχοι σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες χαρακτηρίζουν τις μονάδες του Πεζικού. 
Στην Ιταλία του μεσαίωνα υπήρχε ειδικό σώμα προστασίας των βρεφών πριγκίπων που ονομαζόταν «Infanteria» από το «infante» που σημαίνει «βρέφος».


Στη νεοελληνική καθομιλουμένη γλώσσα ο όρος υποδηλώνει τους κληρωτούς του Στρατού Ξηράς. Ανάλογα με τη χρήση μπορεί να εξαιρούνται οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί και το προσωπικό της Στρατονομίας. Η χρήση του όρου από επαγγελματίες στρατιωτικούς για αναφορά σε στρατευσίμους έχει συνήθως υποτιμητική σημασία και κανονικά αποφεύγεται.
Τέρμα λοιπόν η χρήση της λέξης. Ούτε ελληνική είναι, ούτε και θεωρείται τιμητική για τα στρατεύσιμα νιάτα μας!!!
Ξανά στην καθημερινότητα σήμερα και εύχομαι σε όλους καλή εβδομάδα.

6 σχόλια:

  1. NA KAI KATI ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ . ΟΠΛΙΤΗΣ Ή ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΑΝΤΑΡΟΣ. ΝΑΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΠΑΝΤΑ ΓΕΡΑ
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
    ΘΑΝΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑΝΟΥ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ .ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙΡΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ Η ΒΡΟΧΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΕΙΔΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είναι καλά οι στρατιώτες μας...
    Και για τα σκουπίδια μάλλον δίκιο θα 'χεις ..Οι υπηρεσίες θα τσακώνονται...και τα σκουπίδια μένουν!!!
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αννα μου οφείλω να ομολογήσω πως ούτε 'γω το ήξερα!Καλή θητεία λοιπόν στον οπλίτη ανιψιό σου και σ' όλα τα παιδιά που υπηρετούν την πατρίδα.
    Τώρα για τα σκουπίδια θα διαφωνήσω:όποια υπηρεσία και να είναι υπεύθυνη το σφάλμα είναι εκείνων των απολίτιστων εκδρομέων που δεν βάζουν τα σκουπίδια τους σε μια τσαντούλα και να τα ρίξουν στον πρώτο κάδο που θα βρούνε στο δρόμο τους.
    Να είσαι καλά,καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημήτρη μου να είσαι καλά!! Τέρμα λοιπόν η λέξη ''φαντάρος''. Έχουμε δικές μας λέξεις αρκετές για να δανειζόμαστε!
    Όσο για τα σκουπίδια, συμφωνώ απολύτως!!!Α π ο λ ι τ ι σ τ ο ι!!! Αυτή είναι η σωστή λέξη!!!
    Καλή εβδομάδα και σε σένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραια η καταχωρηση με πλουσιο φωτογραφικο υλικο. Η αληθεια ειναι οτι σε κανεναν στρατιωτη δεν αρεσει να αποκαλειται φανταρος, ακομα κι αν δε γνωριζει την περιγραφη που εκανες.
    Ευχομαι καλη θητεια και ας ελπισουμε ολες οι Περιφερειες να προστατευουν τα εκτεθιμενα... εκθεματα τους :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. yannidakis καλώς όρισες! Εγώ πάντως ομολογώ ότι το φαντάρος δεν ήξερα ότι δεν αρέσει ή ότι είναι υποτιμητικό. Ευχαριστώ για τις ευχές και να ενώσω τις ελπίδες μου με τις δικές σου για τα σκουπίδια...
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή