Σκέψεις για μια ευνομούμενη κοινωνία!

   O άνθρωπος έχει έμφυτη τάση για δικαιοσύνη...Και επειδή το νόμισμα πάντα έχει δύο όψεις, έχει και έφεση στην παρανομία, στην αδικία. Γι αυτό οι κοινωνίες χρειάζονται υγιή δικαιοσύνη για να λειτουργήσουν. Μια δικαιοσύνη που θα ελέγχεται ασφαλώς, και  η τυχόν έφεση των λειτουργών της στην αδικία, αφού άνθρωποι είναι, που δεν παρεκκλίνουν του κανόνα.
Ιδανικό λοιπόν, δεν μπορεί να υπάρξει ....εκτός και αν έλθουν οι άγγελοι στη γη για να αναλάβουν αυτόν τον έλεγχο!!!!!
  Όμως, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό, πρέπει να εδραιωθεί η δικαιοσύνη σε ένα κράτος.

Γιατί ούτε η παιδεία, ούτε η ορθή διαπαιδαγώγηση μπορούν να εξαφανίσουν την έφεση του ανθρώπου για την αδικία. Μπορούν μόνο να την εξασθενίσουν... Το βιώνουμε καθημερινά.. Λίγη εξουσία να έχει ο διπλανός μας και αμέσως διαπιστώνεις την αδικία...
Γι αυτό και χρειάζεται η αυστηρή τήρηση των νόμων.
Και η αρχή  πρέπει να γίνει από τα ψηλά ...Από την ''κεφαλή βρωμάει το ψάρι''!

  Σκάνδαλα, διαπλοκές, παρανομίες της εξουσίας μένουν ατιμώρητα ....όχι,  γιατί η δικαιοσύνη δεν κάνει τη δουλειά της, αλλά γιατί η πολιτική εξουσία θωράκισε συνταγματικά την ατιμωρησία της.
Τα παραγραμμένα σκάνδαλα όμως,  είναι εξίσου σκάνδαλα που χρήζουν διερεύνησης από  τη  δικαιοσύνη.

   Είναι αυτονόητο ότι, όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα υπάρχει και η διαφθορά και η διαπλοκή.......Οικονομικά σκάνδαλα πάντοτε συνέβαιναν και συμβαίνουν σε όλα τα καθεστώτα. 
Στην δημοκρατία τα μαθαίνεις, τα καταγγέλλεις...Γι αυτό και  η ισχυροποίηση της δημοκρατίας επέρχεται από την αληθινά ισχυρή δικαιοσύνη!

   Τα μέλη των  εξεταστικών  επιτροπών  της Βουλής ,που δεν ξέρω αν αμείβονται για τις έρευνες που κάνουν (άλλοι λένε ότι αμείβονται, άλλοι λένε ότι αυτή η κυβέρνηση  κατάργησε τις αμοιβές), καλούνται να μετατραπούν σε ανακριτές των φίλων και συναδέλφων. Και  σίγουρα μεροληπτούν. Σίγουρα υπάρχουν πολιτικές συναλλαγές....Ποιος πολίτης πείθεται για τα πορίσματα τους;;;
Ανάγκη λοιπόν να καταργηθούν και να αναλάβει η δικαιοσύνη...
Ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στην πολιτική και δικαστική εξουσία

 Υπάρχει υποψία οικονομικών παρατυπιών;;; Αμέσως διερεύνηση από τους ειδικούς σε ανακρίσεις και έρευνα: τους δικαστικούς!!
Φυσικά πρέπει να υπάρξει και η  άμεση κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, για να θεωρηθεί η κοινωνία μας μια ευνομούμενη κοινωνία που οι πολίτες θα αισθάνονται τουλάχιστον ασφαλείς...
Είναι τα πρώτα που πρέπει να γίνουν στο κράτος....Αυτή είναι η άποψή μου!!!


    Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε πει:
''Ο νόμος και η τάξη υπάρχουν για να εδραιώσουν τη δικαιοσύνη και όταν αποτυγχάνουν σ' αυτόν το στόχο, γίνονται τα σαθρά φράγματα που εμποδίζουν τη ροή της κοινωνικής προόδου''!
Και ακριβώς αυτό έχει επιτευχθεί σήμερα. Ο νόμος και η τάξη αντί να εδραιώσουν τη δικαιοσύνη, την απαξιώνουν, και δείχνουν ότι είναι όργανα  της εξουσίας για να εδραιώσει την ισχύ της!
Και ισχυρή εξουσία σημαίνει μεγαλύτερη κατάχρηση, άρα και περισσότερο επικίνδυνη. 
Αληθινή δικαιοσύνη λοιπόν για να θεωρηθούμε αληθινά ευνομούμενοι.
''Το πρώτο αίτημα του πολιτισμού είναι αυτό της δικαιοσύνης'', είχε πει ο Σίγκμουντ Φρόιντ. Η έλλειψη της  δικαιοσύνης, μετατρέπει την  κοινωνία σε απολίτιστη. 
Και οι απολίτιστοι πολίτες, είναι και οι πιο επικίνδυνοι!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου