Ο μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ!

Ήταν ένας ήρεμος, ζεστός άνθρωπος που λάτρευε την οικογένειά του , το καλό φαγητό και τις φάρσες!
Αυτός ήταν ο μετρ του τρόμου, σύμφωνα με την εγγονή του Τέρι Καρούμπα.


Η συνταγή του καλού θρίλερ  για τον ίδιο το διάσημο δημιουργό, που το επίθετο ''χιτσκοκικό'' συνοδεύει κάθε θρίλερ,ήταν να δημιουργήσει όχι ένα ισοπεδωτικό τρόμο, αλλά το περίφημο σασπένς. 
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό ''Life'' είχε εξηγήσει τη θεωρία του: 
''Ας υποθέσουμε ότι τρεις άντρες κάθονται σε ένα δωμάτιο που βρίσκεται κρυμμένη μια ωρολογιακή βόμβα, ρυθμισμένη να εκραγεί σε 10 λεπτά. Το κοινό δεν το ξέρει, όπως άλλωστε και οι τρεις άντρες. Συνεχίζουν, λοιπόν, να συζητούν αμέριμνοι για τον καιρό ή τον χθεσινό αγώνα μπέιζμπολ.Δέκα λεπτά αργότερα, η βόμβα εκρήγνυται.Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το ανυποψίαστο κοινό ξαφνιάζεται. Αυτό είναι όλο. Ας υποθέσουμε όμως, ότι παρουσιάζεις την ιστορία διαφορετικά. Αυτήν τη φορά, ενώ οι άντρες αγνοούν την ύπαρξη της βόμβας, το κοινό ο ξέρει. Οι άντρες συνεχίζουν την κουβέντα τους, αλλά τώρα καθετί κοινότυπο που λένε φορτίζεται με μεγάλη ένταση. Όταν τελικά ένας από αυτούς λέει '' Ας πηγαίνουμε'', το κοινό προσεύχεται να το κάνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ένας άλλος όμως, του απαντά ''Περίμενε ένα λεπτό. Θέλω να τελειώσω τον καφέ μου''. Το κοινό έχει παραλύσει και τους ικετεύει νοερά να φύγουν. Αυτό είναι το σασπένς''!!!
Είναι από τους λίγους δημιουργούς που το έργο τους κατάφερε να συνδυάσει την εμπορική με την καλλιτεχνική επιτυχία. Αντιγράφτηκε όσο κανένας άλλος σκηνοθέτης και αναλύθηκε όσο ελάχιστοι. Ίσως γιατί γνώριζε καλύτερα  από τον καθένα τη συνταγή αυτού του σασπένς και όπως κάποτε παραδέχτηκε, ''στις ταινίες οι φόνοι παρουσιάζονται πολύ καθαροί. Εγώ δείχνω πόσο δύσκολο και τι βρωμοδουλειά είναι το να σκοτώνεις..........''
Ο Χίτσκοκ σκορπούσε τον τρόμο σε εκατομμύρια θεατές, σε όλο τον κόσμο.Ό ίδιος όμως είχε και τις δικές του φοβίες.
Με το γνωστό του χιούμορ είχε δημοσιοποιήσει τα πράγματα που τον φόβιζαν περισσότερο !!
Ιδού: 1) Τα μικρά παιδιά
        2)Οι αστυνομικοί
        3)Υψηλοί όροφοι
        4)Ότι η επόμενη ταινία του δεν θα είναι τόσο καλή όσο η τελευταία.
Ακόμη μία  φοβία είχε,  γνωστή στη ψυχολογία ως ωοφοβία...Είχε πει για τη θέα του αυγού που τον τρόμαζε τόσο πολύ '' Τρομάζω με αυτό το άσπρο στρογγυλό πράγμα. Υπάρχει πιο τρομαχτικό θέαμα από το σπάσιμο του κέλυφους και το χύσιμο του κίτρινου κρόκου ; Το αίμα τουλάχιστον, έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα''!!!!!
Πάντως η φοβία του με την αστυνομία είχε τις ρίζες της στα παιδικά του χρόνια.
Μεγαλωμένος από αυστηρούς γονείς, διηγείται η εγγονή του, έμαθε την πειθαρχία. Αλλά η μητέρα του για να τον τιμωρήσει του έλεγε ότι θα τον αφήσει στο αστυνομικό τμήμα. Στο τμήμα της περιοχής του, διοικητής ήταν ένας γείτονας και κάθε φορά που ο μικρός Άλφρεντ έκανε μια αταξία, η μητέρα του είτε τον απειλούσε  ή τον πήγαινε εκεί.
Αυτή η φοβία του με την αστυνομία του έμεινε σε όλη τη ζωή του γι αυτό απέφευγε να οδηγεί μην τυχόν και τον σταματήσει η αστυνομία. 
Οι καλύτερες ατάκες του είναι:

  • ''Είμαι ένας τυποποιημένος σκηνοθέτης. Αν έκανα τη ''Σταχτοπούτα'', το κοινό θα άρχιζε αμέσως να ψάχνει για πτώμα στην άμαξα- κολοκύθα''.
  • ''Πρέπει να κινηματογραφείς τους φόνους σαν ερωτικές σκηνές και τις ερωτικές σκηνές σαν φόνους''.
  • ''Οι ξανθές αποτελούν τα καλύτερα θύματα. Μοιάζουν με άσπιλο χιόνι που επιτρέπει να φανούν καλύτερα τα αιματοβαμμένα χνάρια του δολοφόνου''.
  • ''Καλή ταινία είναι όταν τα λεφτά για τα εισιτήρια, το φαγητό μετά, και '' τα έξοδα της μπέιμπι σίτερ άξιζαν τον κόπο''.
  • ''Όταν ένας ηθοποιός έρχεται σ' εμένα θέλοντας να συζητήσουμε για το χαρακτήρα που υποδύεται, του λέω, '' θα το βρεις στο σενάριο''. Αν με ρωτήσει , ''ποιο όμως είναι το κίνητρό μου''; του απαντώ, ''το μεροκάματό σου''.
  • ''Το δράμα είναι η ζωή χωρίς τις μουντές λεπτομέρειές  της''.
  • ''Δεν υπάρχει τρόμος σε ένα χτύπημα ή πυροβολισμό.Μόνο στην πρόβλεψη της εξέλιξής του''.
  • Όταν μια ηθοποιός ρώτησε τον Χίτσκοκ αν το δεξί ή το αριστερό της προφίλ ήταν το καλύτερο, της απάντησε  '' Μα αγαπητή μου, κάθεστε στο καλύτερο προφίλ σας''.
67 ταινίες σκηνοθέτησε συνολικά ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. 
Ξεκίνησε το 1923 βουβός και ασπρόμαυρος και ολοκλήρωσε το 1976 έγχρωμος και σινεμασκόπ!!!!!!!
Μερικές ταινίες του από κάθε δεκαετία:
''Ο ένοικος'' -1927
''Η εξαφάνιση της κυρίας''- 1935
''Ρεβέκα''-1940
''Στη σκιά των 4 γιγάντων''-1959
''Ψυχώ'' -1960
''Οικογενειακή συνωμοσία'' -1976











 Επιλογή από τη συνέντευξη της Τέρι Καρούμπα-ΕΨΙΛΟΝ- Ιανουάριος 2011








4 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον άρθρο! Ο Χίτσκοκ έκανε το όνομά του σημείο αναφοράς και σύγκρισης για οτιδήποτε μεταγενέστερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον Χίτσκοκ πρόκειται είναι δυνατόν να μην είναι ενδιαφέροντα όσα τον αφορούν;;; Μετά τόσα χρόνια και με τον κινηματογράφο να έχει προοδεύσει με την τεχνολογία συμμέτοχο, και πάλι οι ταινίες του είναι ενδιαφέρουσες!!
    Ευχαριστώ για το σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλό Σαββατοκύριακο και σε εσένα!Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή