Οι γυναίκες της Ινδίας...............

''Aν θες να κρίνεις την κατάσταση μιας χώρας, δες ποια είναι η θέση των γυναικών'' είχε πει ο Τζαγουαχαρλάλ Νεχρού, ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας.
Και επειδή πολλές φορές γίνεται λόγος για τη θέση της γυναίκας στις μουσουλμανικές χώρες, ας ρίξουμε μια ματιά στην Ινδία, στη χώρα που αναπτύσσεται και γίνεται μια μεγάλη δύναμη μέρα με τη μέρα.
Τα πράγματα έχουν αλλάξει . Αλλά είναι η  χώρα, που έχει μουσουλμάνους, Ινδουιστές, Χριστιανούς , Σιχ   και η διαφορά νοοτροπίας  της πόλης με το χωριό είναι όπως η μέρα με τη νύχτα. Το ίδιο ισχύει και με τις διαφορές βορρά -νότου.


Οι παραδόσεις που ήθελαν τους γάμους να κανονίζονται από τους γονείς, η υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας μέσα στην οικογένεια πρώτα από όλα, ο θεσμός  της προίκας, ως κύριος λόγος γάμου, αλλά και θανάτωσης της νύφης, ο γάμος μικρών παιδιών, το κάψιμο στην πυρά της χήρας μαζί με τον άντρα της, η ανάγκη να υπομένει η γυναίκα  ακόμη και την κακοποίηση από τον σύζυγο είναι μόνο μερικές από όλες εκείνες τις παραδόσεις που έκαναν γνωστή την Ινδία για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία.


Ο Μαχάτμα Γκάντι, ο μεγάλος ηγέτης της ινδικής ανεξαρτησίας, ήταν ο πρώτος που είχε θέσει τις βάσεις αλλαγής νοοτροπίας..''Η γυναίκα'', είχε πει, '' δεν είναι σκλάβα του άντρα, αλλά σύντροφός του και βοηθός του και ισότιμη συνεργάτης σε όλες του τις χαρές και τις λύπες, το ίδιο ελεύθερη όσο και αυτός να επιλέξει το δικό της μονοπάτι''!


Το Σύνταγμα της χώρας έχει τελικά αναγνωρίσει την ισότητα των δύο φύλων, η προίκα απαγορεύεται, οι γάμοι μεταξύ ατόμων από διαφορετικές κάστες δεν αντιμετωπίζουν νομικά εμπόδια, οι γάμοι παιδιών απαγορεύονται και έχει θεσπιστεί κατώτατο όριο ηλικίας γάμου: 18 χρόνια για τη γυναίκα και 22 για τον άντρα.
Πριν ένα χρόνο περίπου, το ινδικό κοινοβούλιο, ανάμεσα σε έντονες αντιδράσεις, πέρασε το νόμο ποσόστωσης, που εξασφάλιζε το 33% των θέσεων στην ομοσπονδιακή Βουλή  για τις γυναίκες που σήμερα αντιπροσωπεύουν μόλις το 10%.


Κι όμως η Ινδία είναι η μόνη  χώρα, που για 18 ολόκληρα χρόνια είχε γυναίκα πρωθυπουργό, την Ίντιρα Γκάντι.
Θα περίμενε κανείς να είχαν πλέον εκλείψει όλες αυτές οι παραδόσεις που θεωρούν τη γυναίκα πολίτη β' κατηγορίας.
Θετικές αλλαγές σίγουρα σημειώθηκαν. Αλλά η νοοτροπία αιώνων είναι δύσκολο να αλλάξει, σε μια αχανή χώρα που οι αναχρονιστικές παραδόσεις και προκαταλήψεις εξακολουθούν να ισχύουν ειδικά στα χωριά ...Εκεί που η έλλειψη παιδείας είναι εμφανής, εκεί που η φτώχεια καραδοκεί, εκεί που το χέρι του νόμου δεν φτάνει εύκολα, εκεί που ακόμα πιστεύεται ότι είναι ατυχία να γεννηθείς κορίτσι.........


Αλλά αν σ' αφήσουν να γεννηθείς, τότε μπορεί να ταξιδέψεις στα άστρα, όπως η Καλπάνα Τσάουλα που ήταν η πρώτη Ινδή  που πέταξε στο διάστημα αλλά δυστυχώς σκοτώθηκε το 2003 μαζί με άλλους έξι, στο δυστύχημα του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια...
Αν σ' αφήσουν να γεννηθείς μπορεί να γίνεις μια από τις ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο, όπως η Σίχα Σάρμα, πρόεδρος της Αxis Bank...........
.............Μπορεί να γίνεις  σαν την Σιμόν Τάτα που ίδρυσε την πρώτη εγχώρια εταιρεία καλλυντικών, την Lakme..... και σαν τόσες άλλες όπως η Νιλάμ Νταρουάν, πρόεδρο της Hewlett-Packard Iνδίας, η Τσαντα Κοτσάρ πρόεδρο της ΙCIDI Bank κα.


Η θεωρία και η πράξη απέχουν, όπως ακριβώς συμβαίνει συχνά.
Οι νόμοι είναι σαφώς υπέρ των γυναικών αλλά δεν εφαρμόζονται πάντα
Οι γυναίκες σ'αυτό το αχανές κράτος είναι λιγότερες από τους άντρες.
Οι αμβλώσεις είναι νόμιμες. Μεγάλες καμπάνιες για την αντισύλληψη γίνονται στα πλαίσια του οικογενειακού προγραμματισμού που θέσπισε το κράτος.
Η Ινδή γεννά ως επί το πλείστον αγόρια με τη βοήθεια πια και της επιστήμης.


Η βασική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι τα 14 χρόνια αλλά μόνο το 47,8% των γυναικών είναι εγγράμματες σε αντίθεση με το 73,4% των ανδρών.
Οι γυναίκες υποσιτίζονται γιατί..................η παράδοση θέλει τη γυναίκα να τρώει λιγότερο, προκειμένου να εξασφαλίσει ο άντρας μια μπουκιά παραπάνω!!
Αυτό ξεκινά από την κούνια. Οι μανάδες θηλάζουν λιγότερο τα κορίτσια στην προσπάθειά τους να βάλουν μπροστά για το γιο!!!
Αν ο γιος είναι άρρωστος θα τρέξουν στον γιατρό, ενώ για την κόρη............Αρκεί να διαβάσουμε τους αριθμούς: Από τα 15 εκατομ. κορίτσια που γεννιούνται κάθε χρόνο, το 25% δεν θα προλάβει να κλείσει τα 15!


Ακόμα επικρατεί στα χωριά ο θεσμός της προίκας,όσο και αν απαγορεύεται από το νόμο. Κάθε χρόνο δολοφονούνται 6.000 γυναίκες λόγω διαφωνιών στην προίκα.Δράστης είναι ο γαμπρός και πιο συχνά η πεθερά με τη δική σου συνενοχή!!!!!!!!!!!
Φυσικά, αν και απαγορεύεται, ούτε οι γάμοι των παιδιών έχουν εκλείψει. Το 44,5% των έγγαμων γυναικών έχουν παντρευτεί πριν τα 18.
Γι αυτό και τα τελευταία χρόνια το διαζύγιο γνωρίζει αλματώδη αύξηση...πχ το 2010 οι αγωγές διαζυγίου που υποβλήθηκαν ήταν κατά 70% περισσότερες από όσες των προηγούμενων χρόνων!


Η βία πάντως που βιώνουν οι γυναίκες σε μια χώρα που υποστηρίζει τη χειραφέτηση των γυναικών αυξάνεται κάθε μέρα.
Κάθε 42 λεπτά η γυναίκα πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης...
Κάθε 34 λεπτά θύμα βιασμού.............
Κάθε 43 θύμα απαγωγής...........
Κάθε χρόνο καταγγέλλονται 19.000 βιασμοί που σύμφωνα με οργανώσεις γυναικών αντιστοιχεί στο 2% των πραγματικών περιστατικών!!!!!!!!!!


Ο σκηνοθέτης του ''Love in India'',Καουσίκ Μακέρζι σε συνέντευξή του λέει:
''...........Η σύγχρονη κοινωνία δεν βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη...........Η φρικτή στατιστική καταγράφεται στην ταινία μου: ξυλοδαρμοί, βιασμοί, βασανιστήρια,φόνοι, και εγκλήματα τιμής, είναι κτηνωδίες σε βάρος των γυναικών, που γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σχεδόν καθημερινά.....''
''Οι Ινδές''συνεχίζει, '' υποφέρουν σιωπηλά. Έτσι τις έχουν διδάξει να κάνουν. Το αξιακό σύστημα που η μια γενιά κληροδοτεί στην άλλη τις υποχρεώνει να δέχονται πάνω τους και να απορροφούν όλα τα πλήγματα και τις συμφορές της οικογένειας.''
Τι φταίει;;''............ Η διαρκής πόλωση των μεγάλων κομμάτων έφερε στο προσκήνιο αρκετούς νέους πολιτικούς σχηματισμούς που προπαγανδίζουν την ηθική. Δεξιούς και ακροδεξιούς που έκαναν ακόμα πιο επικίνδυνη τη συζήτηση γύρω από το σεξ...........Υπήρξαν περιπτώσεις που η αστυνομία απείλησε ερωτευμένα ζευγάρια σε δημόσιους χώρους, συνέλαβε και ξυλοκόπησε ανθρώπους που τόλμησαν να ανταλλάξουν ένα φιλί.........''


Και για του λόγου του το αληθές, κάθε χρόνο ομάδες δεξιών ινδουιστών στην Ινδία καίνε τις κάρτες με τις ερωτικές αφιερώσεις και επιτίθενται  σε ερωτευμένα ζευγάρια  που γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο. Άλλοι επεκτείνουν τη δράση τους όλο το χρόνο, γεμίζοντας συχνά τα πρωτοσέλιδα με πράξεις βαρβαρότητας που φθάνουν ως το λιντσάρισμα των  ερωτευμένων.


Η Ινδική κοινωνία που λατρεύει το Κάμα Σούτρα, επιτρέπει τον ξυλοδαρμό των γυναικών από το σύζυγο!!!!!!!!
Και όλα αυτά, επειδή η αμάθεια και ο σκοταδισμός κυριαρχεί.......
Επειδή, οι Ινδοί άντρες έχουν πάθει αμόκ.............
Επειδή θεωρούνται Ινδικές αξίες όλες αυτές οι αναχρονιστικές παραδόσεις που πρέπει να προστατευτούν από τη δυτική επιρροή.......
Επειδή η νοοτροπία δύσκολα αλλάζει....εκτός και αν το θέλεις...
Επειδή η πολιτική και οι πολιτικοί εκμεταλλεύονται τους αμαθείς και σπέρνουν το σκοταδισμό..........
Και φυσικά επειδή με το σκοταδισμό αυτό ελέγχεις καλύτερα τις μάζες!!!!!!!!!!




Από το w/e Ιανουάριος 2011




5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα αγαπητή Αννα!
    Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση,σοκαριστικές πληροφορίες!Ολα αυτά βέβαια γιατί κυριαρχεί ο σκοταδισμός,όπως πολύ σωστά γράφεις,που εξυπηρετεί κάποιους να κάνουν τα παιχνίδια τους.
    Τελικά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το που γεννιέται ο καθένας μας.Είμαστε και τυχεροί μέσα στην ατυχία μας που γεννηθήκαμε Ελληνες.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη καλησπέρα. Πολύ σωστά, είμαστε τυχεροί που είμαστε Έλληνες και ξέρεις κάτι;; Νομίζω είναι επειδή ο Έλληνας έμαθε να δίνει σημασία στον άνθρωπο.Έτσι είναι ο δικός μας πολιτισμός ..Ακόμη και την εποχή της πατριαρχικής οικογένειας, δεν ζήσαμε τέτοιες ακρότητες...
    Εντάξει με το internet; Αποκαταστάθηκε;;;
    Γιατί και εγώ που έχω internet είχα πρόβλημα να ανοίξω ακόμη και τη δική μου σελίδα. Μόνο το παθ έπιανα εύκολα!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά η θέση της γυναίκας δεν θα καλυτερέψει με τίποτα, όσο οι κοινωνίες είναι ανδροκρατούμενες, όσο κυβερνούν θρησκευτικές δοξασίες και κάστες.
    Αναρωτιέμαι γιατί φοβούνται και οι μουσουλμάνοι και οι ινδουιστές τον δυτικό πολιτισμό.
    Τα εγκλήματα που κάνουν είναι πολύ χειρότερα, και κρύβονται και πίσω από το δάχτυλό τους.
    Αμάν πια αυτοί οι λαοί αν καταλάβαιναν....
    Μόνο να καταλάβαιναν....
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς Μαίρη την θέση του ο άντρας σ'αυτά τα κράτη δεν την αφήνει έτσι εύκολα...Και είναι θέση ισχυρού .Νοιώθει ''βασιλιάς'' όταν μάλιστα δεν είναι τίποτε σπουδαίο στην κοινωνία. Χρόνια γαλούχησης δεν σβήνουν εύκολα. Οι γυναίκες πρέπει να οργανωθούν όπου και αν βρίσκονται...
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. KAI ENAΣ ΑΛΛΟΣ ΣΟΦΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΟΥΣ. ΑΜΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΠΩΣ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ (ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ, ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝ, ΠΟΡΝΕΙΑ, ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ), ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (ΠΟΡΝΕΙΑ, ΒΙΑ, ΦΘΗΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ), ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΟΥΣ ( ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ, ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΦΤΩΧΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ, ΑΓΓΑΡΕΙΑ), ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΤΟ 2Ο11, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ, ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ,ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ. ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΑΣΧΟΥΜΕ....ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή