Νόρμαν Φίνκελσταϊν : ''οι σκέψεις μου είναι ελεύθερες. Καμιά μετάνοια''!



Μια συνέντευξη του  Αμερικανού  Norman Finkelstein που είναι εβραϊκής καταγωγής και που θεωρείται ''κόκκινο πανί'' για το Ισραήλ, μου κίνησε το ενδιαφέρον και σας παραθέτω απόψεις του για την  Ισραηλινό- παλαιστινιακή σύγκρουση.
Είπε:

  • Το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε αντανακλαστική υποστήριξη για την πολιτική του.Το ευρύ κοινό γνωρίζει πλέον πολλά περισσότερα πράγματα για την πραγματική ιστορία της σύγκρουσης αυτής, για το τρομερό ιστορικό παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους του Ισραήλ και την άρνησή του να διαπραγματευτεί μια διπλωματική διευθέτηση του ζητήματος.
  • Όσο περισσότερο δυσκολεύεται το Ισραήλ να εκφέρει απαντήσεις στη δίκαιη κριτική επί της πολιτικής του απέναντι σου Παλαιστινίους, τόσο περισσότερο εκσφενδονίζει την κατηγορία του αντισημιτισμού στους επικριτές του.
  • Η ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση αποτελεί μια εντυπωσιακά απλή υπόθεση. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος να κάνει είναι να συμβουλευτεί το ετήσιο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Παλαιστινιακού Ζητήματος. Το ψήφισμα απαιτεί την ίδρυση δύο κρατών στα σύνορα του 1967 και την επίλυση του ζητήματος των παλαιστινιακών προσφύγων με βάση την επιστροφή και την αποζημίωση.
  • Η άτυπη αλλά σκληρή πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζεται επειδή το Ισραήλ πιστεύει πως οι κάτοικοι της πρέπει να τιμωρηθούν για την αντίσταση στην Ισραηλινή κατοχή και επειδή επέλεξαν ''λάθος'' κόμμα, δηλαδή τη Χαμάς. Στις ΗΠΑ  αυτό αποκαλείται ''προώθηση της δημοκρατίας''.
  • Ο επεκτατισμός του Ισραήλ είναι ιστορικά αναμφισβήτητος. Επιδίωξαν να ενσωματώσουν  τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Το 1967 βρήκαν μια ευκαιρία να επιτεθούν στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και στη Συρία για να επεκτείνουν τα σύνορά τους. Με μεγάλη δυσκολία αποσύρθηκε το Ισραήλ  από το αιγυπτιακό Σινά και χρειάστηκαν 17 χρόνια ανταρτοπόλεμου για να αποσυρθεί από τον νότιο Λίβανο.
  • Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εξηγούν γιατί το Ισραήλ αρνείται να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη. Ένας είναι το νερό, οι πόροι νερού και γης που βρίσκονται στα κατεχόμενα.Άλλος λόγος είναι καθαρά ιδεολογικό- θρησκευτικός. Επίσης είναι φόβος ότι αν αποσυρθεί οι Άραβες- μουσουλμάνοι θα το ερμηνεύσουν ως ισραηλινή αδυναμία.
  • Το Ισραήλ ανησυχεί για τη διαμόρφωση ενός μπλοκ αραβο- μουσουλμανικών κρατών ( Ιράν- Συρία- Χεζμπολάχ-Χαμάς) και είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε ένα καταστροφικό χτύπημα ενάντια στο Λίβανο προκειμένου να αποκατασταθεί αυτό που οι Ισραηλινοί αποκαλούν η ''ικανότητά τους για την αποτροπή πολέμου'' δηλ ο φόβος του αραβικού-μουσουλμανικού κόσμου απέναντί τους.
  • Το Ισραήλ κάνει πιο ασφυκτικό τον αποκλεισμό της Γάζας μετά το 2008-9. Μετά την αιματηρή επίθεση στο τουρκικό πλοίο ''Μαβί Μαρμαρά'' το Μάη του 2010 , έκανε κάποιες μικρές προσαρμογές αλλά ακόμη δεν μπορούν να περάσουν οικοδομικά υλικά που είναι απολύτως απαραίτητα για τους πολίτες της Γάζας καθώς και να γίνει εξαγωγή εμπορικών αγαθών κάτι που αποτρέπει την ελπίδα οικονομικής αποκατάστασης της Γάζας.
  • Η εξουσία της Χαμάς έχει γίνει όλο και λιγότερο δημοφιλής, ακριβώς αυτό που στόχευαν και το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Ότι και αν νομίζει κανείς για τη Χαμάς ως οργάνωση, το θεμελιώδες γεγονός είναι ότι δεν της δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να κυβερνήσει.
  • Υπάρχουν δυο πτυχές στην Αμερικανική πολιτική προς τη Μ. Ανατολή:η ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση και τα συμφέροντα της Αμερικής στην περιοχή,κυρίως το πετρέλαιο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πραγματικό όφελος από την κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ. Σ' αυτό, αποφασιστικός παράγοντας φαίνεται ότι είναι το Ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ. Αλλά όταν τα θέματα αφορούν  αμερικανικά συμφέροντα τότε την πολιτική καθορίζουν οι ελίτ των ΗΠΑ.
  • Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα συγκροτήθηκε κυρίως από αξιωματούχους των κυβερνήσεων Μπους και Κλίντον. Γι αυτό και παρέμεινε προσηλωμένη στο παρελθόν.Μικρές δοκιμαστικές κινήσεις του Ομπάμα για πιο ανεξάρτητη πολιτική δέχθηκαν πιέσεις από το λόμπι  και γρήγορα υπαναχώρησε.
  • Το οικονομικό μποϋκοτάζ ενάντια στο Ισραήλ αλλά και σε κάθε χώρα που θεωρείται παραβάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι δικαιολογημένο. Μια τέτοια τακτική μπορεί να αγγίξει ένα ευρύ κοινό με τη στοχοθέτηση εκείνης της πτυχής της κατοχής που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
 Ο Νόρμαν Φίνκελσταϊν  είναι  ριζοσπάστης πολιτικός επιστήμονας που ασχολείται κυρίως με την ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση και το Ολοκαύτωμα.
Χαρακτηρίζει το Ισραήλ τρομοκρατικό κράτος και για το Ολοκαύτωμα έχει πει ότι το εκμεταλλεύεται το Ισραήλ χρησ/ντας το ως ιδεολογικό όπλο για να μπορεί το κράτος του Ισραήλ, μια από τις πιο τρομερές στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου, με φρικτό ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να εμφανίζεται ως ένα κράτος θυμάτων, για να έχει ασυλία στην κριτική.
Του ασκείται έντονη κριτική και  προκαλεί μια μεγάλη εκστρατεία εναντίον του από τις εβραϊκές οργανώσεις με αποτέλεσμα να χάσει και θέσεις διδασκαλίας που κατείχε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Κολέγιο Χάντερ.
Είπε επίσης: ''Οι σκέψεις μου είναι ελεύθερες .Καμιά μετάνοια''.




Όλη η συνέντευξή του στο  περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ -9/1/2011




2 σχόλια:

  1. Για φαντάσου! Ίσως είναι από τους ελάχιστους Ισραηλινούς που κατάφεραν να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό κλοιό της κουλτούρας τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλησπέρα
    Πάντα υπάρχουν σε κάθε λαό και αυτοί που σκέφτονται διαφορετικά και δεν διστάζουν να το βροντοφωνάξουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή