ΦΠΑ και φυλάκιση



Αυτόφωρο για τους όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ προανήγγειλε και επισήμως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Εξάλλου με εγκύκλιο, που απέστειλε σε όλες τις εφορίες της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει τις νέες ποινές που ισχύουν ήδη για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής
.................
Και τι δεν διάβασα για το αυτόφωρο όσων δεν αποδίδουν ΦΠΑ! Άδικο και ''κυνήγι μαγισσών'' χαρακτηρίστηκε και μάλιστα καταδικάστηκε από πολλούς αφού θα μπαίνουν φυλακή οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν να αποδώσουν τον ΦΠΑ.
Μα τον ΦΠΑ τον πληρώνω εγώ και εσύ, εμείς, όλοι οι πελάτες που ψωνίζουμε ...Γιατί να μην αποδίδεται στο κράτος;;;
Ασφαλώς και θα υπάρχουν δυσαρεστημένοι. Οι περισσότεροι φοροδιαφεύγουν και παρακρατούν το ΦΠΑ προσθέτοντάς τον στο κέρδος τους. Δεν είναι κλοπή αυτό;;; 
Γνωρίζω ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που ποτέ δεν έχουν αποδώσει φόρο προστιθέμενης αξίας. Γνωρίζω κάποιον καταστηματάρχη που φρόντισε πριν χρόνια, να ''χαθεί'' ο φάκελός του που καταγραφόταν η οφειλή του σε ΦΠΑ.Είχε βλέπετε, το μέσον εντός της εφορίας!!!
Αλίμονο όμως να ζητάμε να υπάρξει κράτος με πενιχρά έσοδα και αυτά μόνο από κρατήσεις  μισθωτών και  από φόρους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Δεν πληρώνεις;;; Θα πας φυλακή!!!!!!!!!!
Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση. Καιρός να αλλάξει η νοοτροπία μας. Δεν μπορεί να είμαστε πολίτες που μόνο θα ζητάμε από το κράτος και αν είναι να πληρώσουμε να δείχνουμε το γείτονα!!
Επιτέλους ας πάψουμε να είμαστε η ''ψωροκώσταινα'' με τους πολίτες που καλοπερνούν.
Ο καθένας εξ ημών ας αναλάβει τις ευθύνες του. Οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή και απροθυμία να κοπούν αποδείξεις,  πληθαίνουν. Ούτε  πρόκειται να αποφασίσουμε από μόνοι μας να γίνουμε νομοταγείς πολίτες. Ας γίνουμε λοιπόν με το φόβο της στέρησης της ελευθερίας μας. 


Γι αυτό ας έχουμε υπόψη μας ότι οι ποινές που προβλέπονται είναι εκτός των άλλων:

-Ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ακόμη και για ποσά μη απόδοσης ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων που είναι χαμηλότερα από 3.000 ευρώ, η νομοθεσία που ίσχυε πριν την εφαρμογή των νέων ποινών προέβλεπε ποινές φυλάκισης μόνο για ποσά μη απόδοσης ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων που ξεπερνούσαν τα 3.000 ευρώ.
-Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 4 μήνες από 2 μήνες που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς στις περιπτώσεις που συλλαμβάνονται επιχειρηματίες και καταστηματάρχες να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να εκδίδουν ανακριβή στοιχεία. Οι ποινές αυτές αυξάνονται σε 6 μήνες από 3 μήνες που προβλέπονταν από το προηγούμενο καθεστώς αν ο ίδιος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας υποπέσει στο ίδιο αδίκημα σε διάστημα 3 ετών από το προηγούμενο.
-Υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από τον προϊστάμενο της εφορίας στις περιπτώσεις που η μη απόδοση ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων ξεπερνά σε ετήσια βάση 75.000 ευρώ ή στην περίπτωση που εκδίδονται εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας πάνω από 150.000 ευρώ ή όταν από τον έλεγχο προκύπτει ότι μη έκδοση αποδείξεων που υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ.





2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Elpidaanna, συμφωνώ απόλυτα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Είμαι ελεύθερος Επαγγελματίας δεν μπορώ να διανοηθώ πως υπήρχαν επαγγελματίες που δεν είχαν αποδώσει τον Φ.Π.Α. ενώ κάποιοι στερούνται για να είναι φορολογικά ενήμεροι και στο φινάλε – φινάλε, το Φ.Π.Α. αυτό έχει παρακρατηθεί από κάπου αλλού. Εγώ πιστεύω πως αυτοί που δεν πλήρωναν είναι οι γνωστοί άγνωστοι ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ και όχι οι μικροεπαγγελματίες που θέλουν να παρουσιάσουν οι όψιμοι σωτήρες, ας σταματήσουν λοιπόν την καραμέλα ότι και καλά ενδιαφέρονται για τις μικρές επιχειρήσεις. Καιρός να αλλάξει η νοοτροπία μας. Την Καλημέρα μου σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δήμητρα χαίρομαι πολύ που συμφωνείς. Επιτέλους θα πρέπει και οι γνωστοί φοροφυγάδες να τιμωρηθούν και να επιβραβευτούν οι νομοταγείς επαγγελματίες.
    Πιστεύω ότι αυτοί οι γνωστοί μας άγνωστοι ωρύονται για τα δικά τους συμφέροντα και βάζουν μπροστά τους μικρούς!!
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή